stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Wie is Meneer opzichter van watertorens te Groningen? omstreeks 1880 opgelostProfiel afbeelding

Onder het mom van "nooit geschoten is altijd mis". 

Onlangs in het bezit gekomen van een oude portretfoto. Afgebeeld een heer (ik schat rond de 30 jaar oud). Gefotografeerd te Groningen door de gebroeders Sanders aan de Stoeldragerstraat H 2a te Groningen. Volgens het https://rkd.nl/nl/explore/artists/Sanders%2C%20Heiman werkzaam op dit adres omstreeks 1880. Het achter schrift laat alleen weten dat hij een opzichter van watertorens was en de bouw hiervan op diverse plaatsen. Ik struin het internet al een tijdje af, maar helaas zonder resultaat. Alvast bedankt voor de moeite!

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Chiem Hoftijzer - 18 jun 2022 - 00:49

een schot in het donker inderdaad..

in 1880 wordt in ieder geval de eerste watertoren in Groningen (Hereweg) gebouwd [hier] Architect is [deze man] Bernhard August Salbach die dan 47 jaar oud is, ouder dan jouw schatting. en is niet de opzichter

edit (na bericht van @Willem H hieronder)

Oprichting van Provinciale Waterstaat Groningen in 1856 (of 1864 zegt men elders) zie [hier] en de opzichters die er in dienst kwamen: 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

maar opzichter van watertoren(s) kan pas vanaf 1880 wanneer twee artsen het eerste waterbedrijf NV Waterleiding Groningen, oprichten [hier] en de hierboven genoemde eerste watertoren in de provincie bouwen. De daaropvolgende watertorens in de provincie Groningen dateren van 1902 en 1908, zie [hier] Meneer op foto moet wel betrokken zijn geweest bij de bouw op de Hereweg

jannave - 18 jun 2022 - 02:16 (laatst bijgewerkt 18 jun 2022 — 11:22 door auteur)

Diverse leden van de familie Wind te Groningen (en Drenthe) waren "opzigter".

Aalt Marginus Wind , bij zijn huwelijk in 1885 "opzigter bij de Waterstaat" wonende te Groningen, zou wat leeftijd betreft in aanmerking kunnen komen, maar natuurlijk niet zeker of hij opzichter van watertorens was.
Geboren te Assen op 16-02-1854, zoon van Cornelis Wind, beroep: opzichter; oud: 24 jaar, en Maria Katharina Soegies.
(Vader Cornelis was volgens overlijdensakte in 1885 "opzigter van de Waterstaat te Groningen", diens vader Jan "opzigter bij 's Rijks Waterstaat" te Assen geweest.)

Willem H. - 18 jun 2022 - 09:30


Dank voor de reacties. Helaas kan het niet de heer Salbach zijn, aangezien deze man veel ouder is dan de man op mijn foto (Salbach geboren 1833 en daarmee rond de 50 jaar oud tijdens deze foto). Ik zal toch een bijlage toevoegen van de desbetreffende foto! Jammer dat er te veel opties zijn om precies uit te vinden wie deze man is. Nogmaals mijn dank. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Chiem Hoftijzer - 20 jun 2022 - 17:13 (laatst bijgewerkt 20 jun 2022 — 17:14 door auteur)De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu