stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Jan Pieters Meijer(s), geboren 1718, schepen Zuid-Schalkwijk, Grietje Hobus, zoon Andries Meijer(s)



Profiel afbeelding

Vorig jaar heb ik dankzij dit forum vastgesteld dat Hendrik Pietersz Meijers uit Vogelenzang, gehuwd met Marijtje Jans Steenvoorden afkomstig was uit Weert. Hij is daar geboren op 1 april 1714 en in Vogelenzang gestorven op 5 november 1772. Van Hendrik heb ik een ontlastbrief van de gemeente Weert, d.d. 16 mei 1751. Hij zal zich dus rond die tijd  (maar vermoedelijk al enige tijd daarvoor) in de Zilk / Vogelenzang hebben gevestigd. Frans Angevare en Alex van de Voort: nogmaals dank voor de verwijzingen.  

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat de broer van Hendrik Pieters Meijers, Jan Meijers ook vanuit Weert richting Noord Holland is vertrokken. Van hem heb ik alleen de geboorteakte (Weert, 23 maart 1718) en zijn ontlastbrief. Via Frans vernam ik dat hij ook schepen en armenmeester is geweest in Zuid Schalkwijk.  Hiervan heb ik een passage gevonden in de publicatie: Inventaris van het oud archief der gemeente Spaarnwoude en Haarlemmerliede, maar verder nog geen concrete verwijzingen.

Jan is geboren op 23 maart 1718. Uit een akte van schepenbank Nederweert, gedateerd 13 mei 1746,  blijkt dat hij voornemens is te gaan trouwen met Margueriet Hobus (Grietje Hobus of Hobes) uit Nederweert en te gaan wonen in Schalkwijk, onder Haarlem. 

Jan en Grietje worden als getuige ook een aantal keren genoemd bij de doop van de kinderen van zijn broer. Ook heb ik aktes (d.d. 1779) ontvangen (bron: Jan van Duivenvoorden) waarin Jan Meijers wordt aangewezen als voogd voor de minderjarige kinderen van zijn broer Hendrik. In een van die aktes delegeert hij het voogdijschap aan zijn zoon, Andries, woonachtig onder Heemstede. Jan zelf is dan zelf woonachtig in Zuid Schalkwijk en/of Berkenrode. 

Ik ben op zoek naar vermeldingen / wetenswaardigheden van deze Jan (Joannes Pietersz) Meijers en zijn vrouw Grietje Hobus (of Hobes) en hun zoon Andries. Vermoedelijk is Grietje ook als Grietje Driesse in aktes opgenomen. 

Ed Meijer Jr. - 4 nov 2022 - 17:28 (laatst bijgewerkt 5 nov 2022 — 02:20 door auteur)


Op mijn bovenstaande oproep heb ik tot dusverre geen reacties ontvangen, noch over Jan Meijer, noch over zijn zoon Andries. Niemand met info over deze twee Meijers?

Ed Meijer Jr. - 25 jan 2023 - 12:03







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu