stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht voorgeslacht Alexander Hendrik van Waelwijck aankomst in Breda 1609 als ex-ruiterProfiel afbeelding

Geachte forumleden,

Ik zoek het voorgeslacht van ruiter en waard Alexander van Waelwijck. Op 1 juni 1609 komt hij aan in Breda. Hij is dan ex-ruiter, en geboren in Maastricht. In deze akte heet hij Sander van Waelwijck. Op 25 januari 1610 komt hij ook voor in een akte in Breda, hier wordt hij Alexander Hendrick van Waelwijck genoemd, en zijn vrouw heet volgens de akte Maeijken Jan van Wachelgems. Op 30 mei 1612 komt Alexander nog een keer voor in een akte in Breda, dan gaat het over een pand dat hij bezit in de Molenstraat en de St. Jansstraat.

Op 20 maart 1613 is er opnieuw een vestbrief van Alexander in Breda, hier wordt duidelijk dat hij nu waard van beroep is. In een akte van 8 juni 1613 wordt duidelijk dat Alexander een dochter genaamd Anneken heeft, die getrouwd was met Hans Peter van Meulenpas. Verder komt Alexander nog een aantal keer voor in vestbrieven.

Waar het interessant wordt, is in een notariële akte op 19 maart 1618 te Breda. Daarin wordt Alexander "Sander Michielssen van Waelwijck" genoemd, en wordt gemeld dat zijn vrouw iemand had uitgescholden. Hij is volgens de akte waard in De Driehoek.

Later blijkt uit een akte op 15 april 1623 dat Anneken getrouwd is met Jan Andriessen van Gewasch.

 

Het spoor lijkt dus te leiden naar Maastricht, maar in Maastricht kan ik de familie niet vinden. Ik weet niet welk geloof het stel aanhangt, de doopboeken van Breda gaan niet ver genoeg terug.

 

Ik hoop dat iemand me op weg kan helpen, alvast bedankt!

B Volger - 23 nov 2022 - 16:48 (laatst bijgewerkt 23 nov 2022 — 20:00 door moderator)

Geen antwoord op je vraag, maar misschien wel interessant. In de resoluties van de Staten-Generaal 1626-1651 komt Alexander een paar maal voor: 

02/11/1627, 5

5 Alexander van Waelwyck en Abraham Adriaenssen, burgers uit Breda, verzoeken om hun tegoeden te krijgen, nu die van het Kwartier van Nijmegen hebben voorgesteld hen tevreden te stellen.
HHM verwijzen de supplianten naar het Kwartier van Nijmegen.

05/05/1628, 14

14 Abraham van Langdonck, Adriaen Segers van Wijck, de erfgenamen van Adriaen Maes, de weduwe van Jan Gewas en Alexander van Waelwijck, burgers van Breda, verzoeken opnieuw betaling van het door hen tijdens het beleg van Breda verstrekte geld.
HHM laten commies Van der Haer als ontvanger van het recht van de paspoorten 1.500 gld. uit zijn inkomsten verschaffen aan ontvanger Jan Bax of diens gemachtigde hier. Dit moet hij als volgt onder de supplianten verdelen: 550 gld. aan Van Langendonck, 450 gld. aan Segers, 200 gld. aan de erfgenamen van Maes, 150 gld. aan de weduwe van Gewaes en tevens 150 gld. aan Van Waelwyck. Het totaalbedrag moet wel uit het daartoe bestemde geld van de provincies worden terugbetaald aan commies Van der Haer.

01/08/1628, 6

6 HHM lezen het verzoek van Adriaen Zegersz. van Wyck, Alexander van Waelwyck en diens dochter, de weduwe van Jan van Gewas en van de weeskinderen van Adriaen Maes, allen uit Breda gevluchte burgers. Zij verzoeken terugbetaling van het door hen tijdens het beleg aan het garnizoen verstrekte geld met de bijbehorende rente.
HHM manen de RvS om met de ontvanger-generaal te bespreken of de supplianten tijdens de bezending naar Zeeland kunnen worden tevredengesteld.

Hier, de website.

[HHM = Hare/Hunne Hoog Mogenden]

Anneke 2 - 23 nov 2022 - 23:57

Behalve dochter Anneken is er ook een dochter Jenneken, die gehuwd was met Abraham Michielsen. Zij komt samen met Anneken voor in een vestbrief van 1641 (beide zijn dan weduwe) [hier]

Anneke 2 - 24 nov 2022 - 00:18


Veel dank! Gevlucht voor de Spanjaarden? Dat duidt wellicht op NH geloof.

B Volger - 25 nov 2022 - 09:46Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu