stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Familie Doublet(h) te 's Gravenhage 16e/17e eeuw



Profiel afbeelding

Via Nicolaes Doublet, secretaris van Aalsmeer, stam ik af van zijn vader Adriaen Claesz Doubleth. Adriaen was getrouwd 12 januari 1631 te 's Gravenhage met Appolonia/Pleuntje Claesdr Tromp en werd 20 januari 1638 in de Groote of St Jacobskerk aldaer bijgezet. Zijn weduwe Pleuntje hertrouwde (ondertrouw) 12 mei 1641 met Willem Jansz van Rhijn.

 

Adriaen Claesz was van beroep bij zijn trouwen palfrenier van de Prins van Oranje. Nu vond ik in het Voogdenboek C van de weeskamer te Leiden, akte 2 van 14-01-1623 dat wijlen Claes Doublet hovenier van de Prins was. Zijn dochter genoemd in de akte, was Jannetge Doubleth wie 25-10-1615 te 's Gravenhage ondertrouwd was met Crijn Willemsz van Persijn (ook genoemd in de akte was Niclaes Doublet, zoon van zaliger Jan/Johan Doublet d'Outste oud commies van wijlen de heer Phillips Doublet ontvanger van de Staten Generaal). Zowel Adriaen als Jannetge zouden aannemelijk in de juiste periode geboren moeten zijn van de kinderen van de Claes Doubleth wie kinderen had laten bijzetten in een graf in de Groote Kerk tussen 1583 en 1599. Ditzelfde graf werd gebruikt voor o.a. Anna van Dam, weduwe van wijlen Jan Doubleth (procureur voor het Hof van Holland) in 1574.

 

Nu vraag ik mij af of er meer concreet bewijs is, buiten de feiten dat ze beiden voor de Prins werkten en dat hij de juiste leeftijd had, dat mijn Adriaen Claesz de zoon is van Claes Doublet, hovenier en nazaat van Jan Doublet en Anna van Dam en of er meer te vinden is over de relatie van Claes met Jan en Anna.

Niels Witkamp - 27 nov 2022 - 07:48

0372-01 Notarieel archief Den Haag, 131 not. Dirck Gijsbertsz. van Schoonderwoert (1e deel, blz. 58/102) :
Het testament uit 1638 van de weduwe van Claes Doubleth, Maycken Ariensdr, waarin vermeld zijn : Magdaleentje -hun dochter-, Philips -hun zoon-, de drie nagelaten kinderen van Janneke (x Crijn van Persijn) -hun dochter- en de vier nagelaten kinderen van Ariën -hun zoon-

0372-01 Notarieel archief Den Haag  , Index op persoonsnamen 1597-1670, 6699 Band 15: Dom - Duijnmeijer, v.a. blz. 69/253 is veel meer te vinden van de diverse Doublet(h)s.

Karen - 27 nov 2022 - 09:13

heb je het oud-notariële archief van 's Gravenhage al doorgenomen?

o.a. [hier, blz 57-58/102] waarin genoemd de kinderen van Niclaes Doubleth en Maijcken Ariensdr.

voor de index [hier, blz 79ff/253]

Peter B - 27 nov 2022 - 09:18

Bedankt Karen en Peter, ik heb dat inderdaad gedaan. Ik had de index al op familysearch gezien eerder en ook waar jullie naar verwezen daar al eerder bekeken maar laten we maar zeggen dat ik niet helemaal door had hoe dat functioneerde (dom dom). Maar goed, nu staat, na het bekijken van Inv# 131, folio 52, vast dat de Niclaes Doublet getrouwd met Maijcken Ariensdr Minten de vader van Arien Claesz is.

 

Nu staat nog wel open hoe hij relateert aan Jan Doublet en Anna van Dam. In de voorgenoemde akte van het voogdenboek in Leiden weten we dat "Niclaes Doubledt zoon van Johan Doublet d’Outste oud commies van wijlen de heer Phillips Doublet ontvanger van de Staten Generaal" een neef was van de kinderen van Jannetgen, dochter van Claes/Nicolaes Doublet. Maar hoer de relaties precies liggen ontkomt me nog. In de akte Inv# 6a (notaris Johan Adriaensz van Warmenhuijsen), folio 429, van 7 juni 1618 wordt hij "Nicolaes Jeroenssz Doubleth" genoemd. Verder vindt ik geen enkele andere verwijzing naar een Jeroen Doubleth.

 

Gezien hoe belangrijk swommige leden van dit geslacht waren binnen Den Haag had ik gedacht dat dit makkelijker te vinden zou zijn of al eerder volledig uitgepluist was. Alle hulp hiermee wordt nog steeds gewaardeerd!

Niels Witkamp - 28 nov 2022 - 07:04

Beste Niels,

Nog geen antwoord op je vraag, maar misschien een stap in de goede richting.

Als je op deze genealogieonline pagina kijkt:https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I42550.php dan zie je dat deze site zijn gegevens blijkbaar heeft gekregen van een meneer Pierre Levens, die blijkbaar gegevens uit een tijdschrift uit 1890 heeft aangeleverd. Deze Pierre schrijft er ook bij dat de gegevens niet helemaal correct zijn en blijkbaar heeft Pierre zelf verder onderzoek gedaan en verbeteringen aangebracht die hij in 2016 in een boek wilde uitbrengen.

Dat zal dan dit boek geweest zijn https://www.mechelenblogt.be/2016/06/1653-1655-mechels-anderhalf-jaar wat gebaseerd is op de schrijfsels van de Leidenaar George Doublet, die een tijd in Mechelen heeft gewoond en ook van de daar afkomstige familie Doublet afstamde. Er wordt ook gezegd dat George zeer in zijn stamboom geïnteresseerd was. Daar zal Pierre dus wel het een en ander in het boek van hebben opgenomen.

En dan hier waar je het meeste aan zult hebben https://issuu.com/louisdebondt/docs/steenhuffel_-_hof_ten_trappen pagina 21 t/m 39 gaat over de familie Doublet en bevat ook een stamboom. Het is geen uitputtende stamboom, maar het geeft je een beginnetje. Op pagina 23 staat een schema waarin een Philips Doublet getrouwd met Joanna Boudin die een hele rij kinderen heeft waaronder een Jan getrouwd met Anna Nicolaesdr. van Dam, een Nicolaes en een Hieronymus (= waarschijnlijk Jeroen). Volgens deze publicatie heeft Hieronymus inderdaad een zoon Nicolaes. Helaas zegt de auteur bovenaan pagina 26 dat de nakomelingen van Jan Doublet interessant zijn maar niet voor nu. Jammer want nu weten we niet of Jan ook een zoon Nicolaes had. Op genealogieonline (allemaal van elkaar overgeschreven natuurlijk) worden alleen een Philips en een Maria genoemd. Echter Jan's vrouw Anna van Dam is een Nicolaesdr. dus een zoon Nicolaes ligt zeker voor de hand. En als jij zoals je schrijft een Nicolaes Doublet, zoon van Johan Doublet d'Outste en ook weer een Nicolaes Jeroensz. Doubleth. Dan is de vraag natuurlijk, welke van de twee is de vader van Arie Claesz. Het zou natuurlijk mooi zijn als de man van mevrouw Minten ook ergens met een patroniem te vinden is ;)

Verder is er natuurlijk Nicolaes Doublet de broer van Jan en Hieronymus, maar die zal te oud zijn en heeft al drie echtgenotes. Of mevrouw Minten daar nog als 4e echtgenote achteraan past? En dan is er nog een Nicolaes Doublet, zoon van Claude/Claudius/Gelaude Doublet. Deze laatste is tussen 1587 en 1594 overleden en was in 1549 procureur in Mechelen. Aangezien zijn 4 dochters in Mechelen voorkomen, lijkt het of hij in Mechelen gebleven is. Dus Jan en Jeroen lijken de meest voor de hand liggende vaders voor jouw Nicolaes. Aangezien de meneer van de west europese adel site (hierboven eerste link) in contact met Pierre Levens is gekomen, zou je misschien kunnen kijken of je een emailadres van de heer Levens kunt vinden en misschien weet hij meer. En misschien valt er nog iets in de archieven van Leiden of Den Haag te vinden. Er zijn ook nog wat familieleden Doublet die in Delft woonden dus misschien is daar ook nog iets te vinden?

Groeten,

Marcel

Marcel V - 1 dec 2022 - 22:16

Bedankt voor al die informatie Marcel, ik stel al je werk zeer op prijs! Dit geeft me weer wat meer houvast met waar verder te zoeken. Vooral dat de naam Hieronymus in de familie gebruikt werd geeft hoop dat de link toch ergens te vinden zal zijn.

Groet,

Niels Witkamp

Niels Witkamp - 2 dec 2022 - 05:50

Graag gedaan Niels. Ik heb ook nog gezien dat Pierre Levens zijn kwartierstaat op geneanet heeft staan. Daar kun je gratis lid van worden en dan via geneanet contact met hem opnemen.

Groeten

Marcel

Marcel V - 2 dec 2022 - 12:55


Beste Niels,

Nicolaas Doublet : genealogie per Pierre LEVENS (plevens1) - Geneanet

Hier heb ik de bewuste Nicolaas Doublet (zoon van Jeroen) gevonden, inderdaad op de geneanet website van Pierre Levens. Helaas slecht nieuws. Deze Nicolaas is volgens deze gegevens in 1583 op 20 jarige leeftijd ongehuwd overleden.

Nicolaas Doublet (1) : genealogie per Pierre LEVENS (plevens1) - Geneanet

Hier de Nicolaas (zoon van Jan). Wel getrouwd maar niet met mevrouw Minten maar met de Rechtere. Misschien was Minten zijn tweede echtgenote? Ik zou even checken of dat chronologisch kan. De heer Levens noemt ook op deze pagina het archief van Delft als bron. Dus daar is misschien nog wat te vinden.

Vervolgens komt er dan een nieuwe vraag op! Als Nicolaas Jeroensz./Hieronymusz. in 1583 is overleden zonder kinderen, wie is dan de Nicolaas Jeroensz. die in 1618 wordt genoemd?

Groeten,

Marcel

Marcel V - 2 dec 2022 - 15:03







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu