stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Opzoekvraag in Lexicon Beeldende Kunstenaars van Pieter Scheen: Pieter Grisanti en Carel Sartori opgelost



Profiel afbeelding

In de hoop dat er iemand is die deze tweedelige Lexicon van Beeldende Kunstenaars (1750-1780) van Pieter Scheen bezit of voor mij kan inkijken en een foto van de tekst zou kunnen nemen.

Ik weet dat Beeldgieter Pieter Grisanti (1700-1767) er in staat, dat heb ik jaren geleden al eens gezien, maar helaas niet genoteerd. Zijn schoonzoon Carel Sartori (1727-1803), Beeld- en Pleistergieter, staat er misschien ook in vermeld, maar dat weet ik niet zeker.

Wieowie?

Anneke Huijser 47 - 27 dec 2022 - 17:17

Het zou me absoluut niet verwonderen als dit boek gescand en wel on-line staat, ik weet alleen nooit hoe ik daarnaar moet zoeken. Iemand?

Petra - 27 dec 2022 - 22:06

Over het Lexion kan je veel vinden, vooral aanbod van herdrukken, 2e hands exemplaren en bibliotheken die het zouden hebben, maar geen PDF gevonden. Maar als je contact opneemt met een bibliotheek, dan kan je vast wel een exemplaar lenen of inzien. 
Nicolette

Nicolette Jentink - 27 dec 2022 - 22:42

Beide staan niet in de dubbele (rode) Scheen lexicon. Onderstaande info staat in de enkele (blauwe) Scheen, zijn schoonzoon komt ook hierin niet voor.

 

Grisante (gressanten of cresanten)

Pieter; geb. Livorno (Italië) ca. 1700.

In 1723 gaat hij in Amsterdam in ondertrouw. In 1753 wordt hij aldaar als poorter ingeschreven (beroep: beeldgieter); datzelfde jaar wordt hij (na het afleggen van de beeldhouwgietersproef) lid van het St. Lucasgilde. Na 1756 komt hij in de archieven van Amsterdam niet meer voor.

Mvg Erwin Balk

Erwin Balk - 8 jan 2023 - 17:01


Bedankt voor je bericht Erwin!

Dat is kort maar krachtig. Ik had gehoopt dat er iets over zijn beeldgieterswerk bij vermeld zou staan. Ook jammer dat Carel Sartori niet genoemd wordt bij Scheen, terwijl het werk van deze beeld- en pleistergieter wel in diverse bronnen en literatuur genoemd wordt. 

Ik zag dat de blauwe uitgave van Scheen in 1981 is uitgegeven, dus was er in die tijd waarschijnlijk nog niet veel over Sartori bekend.

Anneke Huijser 47 - 8 jan 2023 - 17:44







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu