stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gevraagd: Opheldering buitenechtelijke kinderen huwelijk, Catharina Hardij (1820 - 1901) Utrecht opgelost



Profiel afbeelding

Frank,

Er vallen mij nóg 3 dingen op:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

1e) Catharina woont hier (ca. 1850) op hetzelfde adres als 'haar vader'.
2e) Zoon Jacobus Bernardus. Geboorteakte 1847 Utrecht, scan 50. Die naam doet sterk denken aan de smid Jacobus Bernardus van Gent, * ~1809 te Druten en in 1849 te Utrecht overleden.

3e) Iets later; en hier duikt ook Petrus Johannes op, de naam die zoals Anneke terecht opmerkte sterk doet denken aan Pieter Johannes Justema, maar hier heten de kinderen inmiddels 'van Gendt':

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Echter - en dit strookt ook met de opmerking van Anneke over de vernoemingen - dus de Catharina van wie ik juist het sterke vermoeden heb dat de identiteit niet klopt woont bij vader Christiaan Hardij uit Reede (zie ook de volkstelling van 1829 door Peter aangedragen). Huh?

Dit bevolkingsregister maakt een en ander denk ik inzichtelijker voor wat betreft wie de werkelijke vader is:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

En hier - nog weer later - is bij Jacobus en Christiaan 'van Gendt' door 'Hardij' vervangen:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

-Bart- - 6 feb 2023 - 11:58

Hier het huwelijk (1830, Nieuwer Amstel, scan 11) van Jacobus van Gent, de smid uit Puiflijk (Druten) met Maria Bernardina Boere uit Nieuwer Amstel. Die 2 waren dus wel degelijk gehuwd ondanks dat bij zijn overlijden 'ongehuwd' staat. Z'n vader heet Bernardus, dus da's een beetje een patroniem blijkbaar. Gelijk maar even het doopcedul van Maria Bernardina opgezocht in de huwelijksbijlagen (via Genver, scan 2804):

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

I.d.d. geboren 19 juli 1813. Nog steeds heel opmerkelijk dat die datum door één van de 2 Catharina's - en wel degene die met Justema en met van Gendt een relatie en kinderen heeft als we de BR's een beetje mogen geloven - als geboortedatum is gebruikt; zie hierboven.

De kans dat dit toevallig zo heeft moeten zijn is mathematisch ongeveen 0,3%. Duiding hoe en waarom precies is een ander verhaal.

-Bart- - 6 feb 2023 - 12:25 (laatst bijgewerkt 6 feb 2023 — 12:28 door auteur)

Even de focus op Maria Bernardina Boere. Ik vindt haar geboorte in 1813, haar huwelijk in 1830, en dan de patientenregisters van haar opname (1831) en de opname van haar man Jacobus van Gent in 1841 waarin zij ook is genoemd. Dan wordt het stil.

In 1849 komt Jacobus te overlijden, en is hij ongehuwd

Ze duikt pas weer op in de bevolkingsregisters in Amsterdam, waar ze vanaf maart 1876 tot september 1888 te volgen is.

1) Waar was Maria Bernardina zo tussen 1841 en 1876? Zijn er in die periode nog gegevens over haar te vinden?
2) Het overlijden van Maria Bernardina is terug te vinden a.d.h.v. de BR's, 8 september 1888.

Jaartabel 1888:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Akte:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ze is 'gewoon' overleden. Ware het niet dat wij weten dat ze 75 jaar was, en de aansprekers haar leeftijd opgeven als 45. Dat is zó afwijkend dat dat op zich weer een vraag bij mij oproept.

-Bart- - 6 feb 2023 - 14:17

Wat vast te stellen is:

  • Catharina (X Justema) had vermoedelijk een relatie (en kinderen) met de smid Jacobus Bernardus van Gent; Maria Bernardina Boere was met hem getrouwd, maar geen kinderen gevonden.
  • Catharina (X Justema) noemt zich op een gegeven moment weduwe Jacobus van Gent, net als Maria Bernardina Boere (terecht) bij overlijden te boek staat.
  • Catharina (X Justema) voert als geboortedatum 19 juli, en dat is de geboortedatum van Maria Bernardina Boere.

Maar daar houdt het op. Van beide dames is een overlijden te vinden, alhoewel het overlijden van Maria Bernardina Boere wel een vraag oproept. Een aanspreker ziet toch wel het verschil tussen een overleden vrouw van 45 en een van 75? Tussen 1876 en 1888 zijn beide dames terug te vinden in de diverse bevolkingsregisters; het is dus niet zo dat waar de een verschijnt de ander verdwijnt.

Plus: Catharina (X Justema) woont op een gegeven moment bij haar vader Christiaan. En vernoemt haar kinderen met Justema Susanne en (met van Gent) een Christiaan.

Maar wie is dan Catharina (X van der Lek)? Bij háár huwelijk in 1844 waren "de wederzijdsche ouders alhier tegenwoordig". Of toch de 'Hendrina' optie? Ik kan haar helemaal niet terug vinden; haar bestaan volgt (slechts) uit de volkstelling van 1829 waar ze 8 jaar oud is. Een geboortedatum zou al antwoorden kunnen opleveren.

-Bart- - 6 feb 2023 - 16:20

22-11-1823

Frank Fransz - 6 feb 2023 - 16:26

Geboorteakte. Ze heet voluit Hendrina Willemina. Hmm, de 22e (november laat ik even buiten beschouwing). Bij Catharina (X van der Lek) zie ik als geboortedatum zeven keer de 22e augustus i.p.v (correct) 2 augustus. Ook wel heel 'toevallig' weer. Maar veel minder sprekend als die datum van 19 juli. En inmiddels wel een beetje op het gevaar af van getallenwichelarij te bedrijven, of daarvan beschuldigd te worden. De kans dat dit toeval is, is ruim 3%.

-Bart- - 6 feb 2023 - 16:59

-Bart- - vandaag - 16:20:

Een aanspreker ziet toch wel het verschil tussen een overleden vrouw van 45 en een van 75?

Pure speculatie natuurlijk, maar: iederéén in die akte is 45 jaar oud! Misschien een verschrijving van de ambtenaar die de akte opmaakte, en niet opgemerkt bij voorlezing?

Vriendelijke groeten,

Carl

Carl73 - 6 feb 2023 - 20:32


Scherp opgemerkt Carl.

Ik heb van 1829 tot 1847 de tafels overlijden Utrecht doorgenomen; Hendrina niet gevonden. Vooralsnog de conclusie dat toen Jacobus Bernardus Hardij / van Gendt / werd geboren in 1847 Hendrina nog in leven kan zijn geweest. Maar ik kan er makkelijk overheen hebben gekeken. Krijg wel de indruk dat de personen index van het Utrechts Archief over die jaren behoorlijk compleet lijkt te zijn v.w.b. overlijdens.

De geboorte van Hendrina Willemina staat trouwens in de index onder 'Harde'

-Bart- - 7 feb 2023 - 13:40







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu