stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Ouders Maria Cornelisdr van Sierop (Cierop) te Leiderdorp 17e eeuw opgelost



Profiel afbeelding

Dat klinkt interessant! Ben heel benieuwd. Mogelijk is hij daarheen gegaan omdat Cornelis is overleden rond die tijd. Die was nergens getuige bij de kinderen maar Arij wel. Misschien was hij voogd of iets dergelijks. 

Johan Van Oosten - 25 feb 2023 - 21:32 (laatst bijgewerkt 25 feb 2023 — 21:33 door auteur)

De akte is vrij lastig leesbaar; ik kan zo niet alles snel ontcijferen. Wat ik wel inmiddels heb kunnen lezen:

Adriaan machtigt ene Batholomeus Petij, Baljuw en Schout van Alkemade en secretaris van Koudekerk om uit zijn naam te handelen m.b.t. "[...] seeckere huijsinge ende ?erve?, staande ende gelegen inde meer gemelte ambachte van Koudekerk aan den Rhijn, hem comparant in eijgendom toebehoort hebbende [...]"

Ik zal proberen in de loop van de dag dit verder aan te vullen.....[edit:] vervolg, meer geparafraseerd wat ik er uit op kan maken:

Adriaan heeft de huizing 'vercoft' aan ene [voornaam voor mij onleesbaar] Jansen. Het perceel is belend ten oosten door [voornaam voor mij onleesbaar] Dirksz Hogenes cum suis 'met de huijsinge en erve mede van hem comparant gecomen' [dat stukje begrijp even ik niet], ten zuiden de Rijn, ten westen Jan Florisz Yperlaan timmerman 'ende ten noorden de wech'

We weten dus inmiddels vrij precies waar het huis van Adriaan in Koudekerk stond: tussen de Rijn en de weg. En we weten wie de buren waren. De rest van het verhaal is nogal ingewikkeld, maar wat ik er uit op maak is gedoe over de 'cooppenningen' - de betaling dus.

Ik laat me heel graag aanvullen en/of corrigeren in het ontcijferen van deze akte, maar de essentie denk ik wel te hebben begrepen. Scan 367

-Bart- - 26 feb 2023 - 09:19 (laatst bijgewerkt 26 feb 2023 — 14:09 door auteur)

Trouwens, de gedachte dat Cornelis inmiddels zou zijn overleden, en dat dat samenhangt met de verhuizing van Adriaan van Koudekerk naar Leiderdorp is mijns inziens - ook gezien Adriaan doopgetuige is, en Cornelis niet - volkomen logisch.

-Bart- - 26 feb 2023 - 14:03

Aangetroffen in het NDG lidmaten register van Leiderdorp, d.d. 1634:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

"Maartge Corn[elis] Goutsmits" => D'r was toen maar één goudsmit in Leiderdorp die Cornelis heette; die aanname lijkt me wel veilig.

De vraag is wél of dit 'Maria Cornelisdr van Sierop' is die in 1651 trouwt en in 1634 mijn inziens niet ouder dan een jaar of 16 kan zijn geweest. Of dat dit Maartje, de vrouw van Cornelis de Goudsmit is, dus Maartje Jans van Nieucoop. Dit is trouwens bij mijn weten de vroegste lidmatenlijst van Leiderdorp die er is.

-Bart- - 26 feb 2023 - 16:08

Dat is inderdaad heel interessant. Ik denk dat we deze moeten lezen als Maertge, Cornelis Goutsmits' vrouw. Dat zou betekenen dat Cornelis daarvoor is overleden.

Johan Van Oosten - 26 feb 2023 - 16:24

Re: "[...] Dat zou betekenen dat Cornelis daarvoor [1634] is overleden." => Of dat Maartje wél lid was, en hij niet. Cornelis komt trouwens voor in Leiden in de Poorterboeken d.d. 14-08-1637 als borg voor een nieuwe 'poorter' van Leiden: Pieter Andriesz. (schoenmaker).

=> Dus 2 geloven op 1 kussen....?

-Bart- - 26 feb 2023 - 16:55

Je hebt gelijk toen leefde hij nog. Zou zomaar kunnen wat je zegt. Het gebruik van "De" voor de naam zou zuidelijke afkomst kunnen betekenen. Misschien daarom?

Johan Van Oosten - 26 feb 2023 - 19:48

Hieronder voornamelijk speculatie. Maar wel speculatie op grond van relevante contekst.

Inderdaad, 'de' doet mij ook richting een oorspronkelijk Franse afkomst o.i.d. denken. Maar met iets als Sierop of Cyrips of wat daar op lijkt kan ik weinig; ik heb bijvoorbeeld geen Franse plaatsnaam herkend in de veelvuldige variaties in de spelling van de achternaam. Cornelis zelf schrijft 'Cierops' of 'Cyropes' voor zover zijn handtekening überhaupt leesbaar is. Want in dat geval: 'de Paris' betekent natuurlijk gewoon 'van Parijs' in deze contekst. Maar het zou zo maar kunnen dat iemand een briljante ingeving krijgt v.w.b. een plaatsnaam ergens in het zuiden.

Cornelis zelf is bij trouwen in 1617 'jongman van Haerlem, wonende tot Leijden'; dus wellicht - maar niet zeker - in Haarlem geboren. De conclusie op grond daarvan zou kunnen zijn dat wellicht zijn ouders afkomstig waren uit andere streken. Cornelis zal rond 1590-1595 zijn geboren; die 'migratie' heeft dan voordien plaatsgevonden. Dat is wel iets verder te duiden met b.v. de Hugenoten. En dat zou betekenen dat de familie Sierops protestants was. Tel daarbij op dat we de dopen van de kinderen niet kunnen vinden, en dat Maartje, de vrouw van Cornelis wellicht NDG lidmaat was. Dan zou mijn conclusie zijn dat Cornelis bijvoorbeeld remonstrants was, óf misschien wel doopsgezind.

Maar nogmaals, dat is allemaal speculatief omdat er nogal een paar aannames in dit verhaal zitten.

-Bart- - 27 feb 2023 - 10:56 (laatst bijgewerkt 27 feb 2023 — 10:56 door auteur)

Ik denk een hele interessante gedachte. Zou wel e.e.a. verklaren. Ik ben ondertussen nog eens heel breed gaan zoeken op Adriaan nu we weten dat hij in de buurt ging wonen. Door dat te doen heb ik nog 2 aktes uit dezelfde periode kunnen vinden in Leiden. Zou hier wellicht nog iets nuttigs in kunnen staan? 

https://www.erfgoedleiden.nl/collecties/personen/zoek-op-personen/deeds/5b0fa1b2-e997-554d-11fd-e2d75358c697

https://www.openarch.nl/elo:4a4a75c3-a330-7050-3fd3-bdbaa228b3af

Johan Van Oosten - 28 feb 2023 - 09:20

De eerste door jou gevonden akte.

Ontzettende hanepoten. d.d. 31 augustus 1647. "[...] Adriaen Matheusz de Sierps, lakencoper, woonachtich inde ambacht van Koudekerc als principaal schuldenaer, ende Cornelis Jansz van Swanevelt [voor mij onleesbaar beroep] woonachtich op Woubrugge als borg [...]" Verder een behoorlijk lang verhaal; lijkt dus een zakelijke strekking te hebben.

De tweede. Hmm, nu net terwijl ik bezig ben raakt de website van Erfgoed Leiden in de knoop; ik kan verder niks boven water krijgen op dit moment.

-Bart- - 28 feb 2023 - 09:49

Het werkt weer. De 2e akte is een testament van Geertje Warbouts van Zijp, weduwe van Jan Willemsz Hofhuijs, wonende te Rijnsburg. Nogal een lang verhaal met best veel namen hier en daar; ik heb Ary nog niet kunnen ontdekken. Vanaf scan 363.

-Bart- - 28 feb 2023 - 17:34

Helaas het lijkt niet mee te zitten. Die laatste zal waarschijnlijk gaan over een lening o.i.d. 

Johan Van Oosten - 28 feb 2023 - 23:04

Ik vermoed eigenlijk dat v.w.b. de laatste de indexering (in het origineel) niet klopt. Ik heb al wat voor de hand liggende 'vergissingen' geprobeerd, maar geen geluk.

-Bart- - 1 mar 2023 - 09:50

@Bart

Geertje was weduwe van Jan Willemsz Hofthuijn, maar dat maakt verder niet uit want het is niet de goede akte.  Je moet de volgende akte met nr. 146 hebben, op scan 367 (NL-LdnRAL_AR_506_0843_0368.jpg). Daarin machtigt Adriaen Matheusz Sierps, gewoond hebbende tot Koudekerk en nu wnd aan de Does in Leiderdorp, Bartholomeus Petij om een huis in Koudekerk over te dragen. 

Maar teruglezend (sorry, ik had het niet zo gevolgd ;-)  zie ik dat je dat op 23 februari ook al gevonden had.....

Het transport zelf kun je vinden op scan 323 <LINK> . koper is Evert Jansz glazenmaker

groeten, Frans

Frans Angevaare - 1 mar 2023 - 18:18

Dank je Frans. Helaas dezelfde. Heb jij wellicht nog suggesties hoe we kunnen bewijzen/ontkrachten dat Cornelis Matheusz de vader van het gezin is? Via de dopen, trouwen etc. helaas weinig te vinden. Bart heeft geholpen met vertalen van NA aktes maar ondanks dat we een beter beeld hebben gekregen nog geen bewijs. Ik heb ook gezocht in de bronnen van Leiden en Leiderdorp op Hogenda. Behalve een Weeskamer vermelding weinig. De fiches van Haarlem gaven ook niets prijs. Zijn er wellicht nog bronnen die ik over het hoofd zie? M.n. Leiderdorp rond 1650?

Johan Van Oosten - 1 mar 2023 - 22:32

Frans heeft me op het idee gebracht om de transportregisters van Leiderdorp eens door te nemen, vanaf ca. 1617 (het huwelijk te Leiden) tot 1632 (dan wonen ze zeker in Leiderdorp). Die registers zijn op voornaam geklapperd per inventarisnummer, dus meerdere indexen per film. Hieronder de interessante aanknopingspunten:

Transportregisters, nr. 12-14, 1617-1623

Index scan 234: Cornelis Mathijs ?? dochter. Fol - LXV [65]

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

AHA!. 

Transportregisters, nr. 22-23, 1632-1636. En dan nummer 23 (1634-1636). Later dan gedacht.

Index scan 229: Cornelis Mattheusz Sieroph Fol CXXII. CXXIII (122-123)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

De akte, scan 369 etc. Het betreft het transport van het huis aan de Does, maar ze woonden al in Leiderdorp voordien (wat we al wisten maar mooi dat 't ook klopt!). Mooi handschrift, ik denk dat je het zelf ook wel lezen kunt:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

"[...] Jan Cornelisz van Coppersluijs wonende tot Leijderdorp voorsz, ende beken[de] voor hem sijnen erven ende nacomelingen vercocht te hebben gelijck hij dienvolgen wel ende wet[t]el[] transporteerde cedeerde ende opdrouch bij desen, aen ende ten behouve van Cornelis Mattheusz Sieroph goutsmith mede wonende tot Leijderdorp, ende Joseph Ghijselingen coopman wonende binnen der stadt Leijden ofte actie van't selve vercrijgen een huijs ende erve stae[] ende belegen opde Does inden Ambachte van Leijderdorp, voorseijt belent ende gelegen hebbende ten noorden de Laen, ten oosten Jan Willemsz ?stijfflijs?maecker,...

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

....ten suijden de Does, ende ten westen Jan Reijnaert Del ende sulcx 't voorsz huijs nu ter tijt getimmert ende gemaect staet mitsgaders gebruijckt ende bewoont wert bijden vercoper selfs, mit alle 't gunt daerinne ende aen aert ende nagelvast es, ende dat vrij als buijrhuijsen ende erve, behoudens den heer sijn recht, [...]"

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

"[...] huijden den VIIIe [8e] augusti anno XVIc (16 100) vijff ende dertich"

Het huis ligt inderdaad precies op de plek die ik al dacht. "Kaart met landerijen in Leiderdorp, uit een kaartboek van het Kapittel van de Hooglandse Kerk" door Jan Pietersz Dou, 1631. Beeldbank Erfgoed Leiden.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Wat trouwens heel leuk is - vind ik - is dat in 1635 de term 'aard - en nagelvast' al in gebruik was bij het transport van een huis.

-Bart- - 2 mar 2023 - 12:34 (laatst bijgewerkt 2 mar 2023 — 15:24 door auteur)

En deze. Transportregisters, nr. 29-30, 1648-1654. Index scan 8:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Cornelis Mattheusz van Sierops wedue folijs XVIII [18], CVI [106], CXXVII [127]

- XVIII [18] scan 44: "[...] Maritgen Jansdr, wedue ende boedelhoudster van sa:[liger] Cornelis Mattheusz van Sieroph in sijn leven goutsmith, wonende alhier tot Leijderdorp, geadsisteert met Jacob Cornelisz Sieroph, mede goutsmith haer soon, als haer gekoren voocht in desen, [...]"

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Verder figureren Joost Jansz de Rijck en Steven Jansz van Heijningen, diakonen van de kerck van Leijderdorp, ten behoeve van de armen van Leiderdorp. En d'r is wel iets met het onroerend goed gaande. [volgende scan] "[...] haer comparantes huijs ende erve, staende ende gelegen aende Does omtrent Doesbrugge in de Ambachte van Leijderdorp, belent ten westen Cornelis Centen Co?????pe, ten noorden de gemeene laen, ten oosten Joachim Arentsz van Swaenenburgh, ende ten suijden de Does.

De exacte strekking van het verhaal is mij niet helemaal duidelijk; vrij lastig leesbare akte, d.d. 21 augustus 1648. Maar hier is wel voor het eerst de link tussen de generaties onomstotelijk gelegd.

- CVI [106] scan 139: Beter leesbaar. Opnieuw Maritgen Jansdr weduwe van Cornelis, en opnieuw geadsisteert met Jacob Cornelisz Sierops, haar zoon. Nu figureren de kerckmeesteren van Leijderdorp. Het gaat over een eeuwige en ?grffelicke? rente van 12 gulden [...] 's jaers.

Het zijn dus rentebrieven, ?ten behoeve van de kerk?, met vermoedelijk als onderpand het onroerend goed o.i.d. Cornelis Centen Coorncoper, nu wel leesbaar. d.d. 7 augustus 1649.

- CXXVII [127] scan 161. Smerig zware inkt. Zelfde soort begin, zelfde personen. Maar nu is Maritje blijkbaar 400 gulden aan geleverd brood schuldig aan bakker Cornelis Dirksen Coph, die zo te zien 'opte achthoven' woont. (Achthovener polder, aan de andere kant van de Does, dus bruggetje over) Datum van de akte heb ik niet kunnen ontcijferen. Maar gezien de omliggende akten ~ januari 1650.

-Bart- - 2 mar 2023 - 14:41

Jeetje wat een gave ontdekking Bart! Ik hoopte al dat deze aktes bestonden maar kon ze nooit vinden (en waarschijnlijk niet lezen). Op Hogenda ontbreekt deze periode nog (transportaktes gaan tot ca 1626 daar). Lijkt me wel duidelijk dat we het hele gezin hebben zo. En supergaaf die locatie! Toevallig nog iets over Arij te zien? 

Johan Van Oosten - 2 mar 2023 - 15:12

Conclusies:

- Cornelis Mattheusz Sierops is vóór augustus 1648 overleden.
- Maritge Jansdr van Nieucoop - nu zijn weduwe - was inderdaad lid bij de NDG kerk in Leiderdorp.
- Zo bemiddeld waren ze niet. Maritge 'beleent' het huis na het overlijden van haar man, overigens met instemming van haar zoon (en mede erfgenaam?) Jacob. Die overigens wel haar voogd is, maar zo te zien niet namens zijn broers en zussen handelt.

-Bart- - 2 mar 2023 - 15:14


Nee, over Arij niks gevonden in de indexen over die periode.

-Bart- - 2 mar 2023 - 15:15







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu