stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Ouders Maria Cornelisdr van Sierop (Cierop) te Leiderdorp 17e eeuw opgelost



Profiel afbeelding

In ieder geval enorm bedankt Bart! Ik had al even gespiekt en zag deze voorbij komen. Nog niet gecontroleerd maar hier komt Marijtje Jans in voor (zonder vermelding echtgenoot) en ook haar moeder die in de akte uit de Weeskamer van hierboven wordt genoemd in relatie tot Cornelis Mateusz. Nog wat werk te doen voor me zo te zien. 

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-nieuwkoop/stamboom/I1790/index.php%3Fpdf%3D1&ved=2ahUKEwjT6fufub39AhWDCuwKHVBRAvIQFnoECA4QAQ&usg=AOvVaw2T7X39h4uk-yzO7GxmVLdP

Johan Van Oosten - 2 mar 2023 - 15:31

Johan,

Ik heb (vrijwel) onomstotelijk bewijs voor je. Lidmatenregister NDG Leijderdorp, 1648. Opgesteld door Petrus Plancius bij het begin van zijn bediening daar, opgetekend naar aanleiding van "mijn eerste visite". Folio 213, helemaal onderaan:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

- Maertje Jans van Nieucoop is dus (later) 'vertrocken', Ik meen te zien dat het handschrift van die mutatie eerder van de hand van Ds. Gijsbert Schuijlenburg is die in 1659 zijn intrede doet, dan van Plancius. Maar dat is natuurlijk heel onzeker.

- Marijtge Cornelis Zirip moet daarom vóór 1648 'belijdenis' hebben gedaan, nog bij dominee Otto Belcampius. Vermoedelijk op 24 juni 1645, onder patroniem. Folio 209:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

-Bart- - 8 mar 2023 - 12:36

Heel mooie confirmatie Bart! Precies onder elkaar. Dank hiervoor. Ik heb de voorouders van Marijtje Jans ondertussen kunnen terug traceren tot deze familie. Haar vader Jan Jacobs noemde zich van Nieucoop maar werd ook Bies genoemd. 

https://historischleideninkaart.nl/persoonformulier/?Id=6779

Johan Van Oosten - 8 mar 2023 - 12:49

Er woonde al in 1630 ene Adriaen Matheeusz. in Koudekerk. Transporten en schuldbrieven van Koudekerk 1629 – 1639 – ora Koudekerk inv. 4, bewerking Teun van der Vorm:

f. 28 d.d. 18-6-1630: Pieter Jansz. van Keulen als man en voogd van Neeltgen Jansdr. wonende in de Lagewaard tot Koudekerk bekende verkocht te hebben aan Adriaen Matheeusz. mede woonachtig in de Lagewaard een klein erfje groot omtrent 4 roeden met het huis en getimmerte daarop staande, gelegen in de Lagewaard, zijn comparants huisvrouw aangekomen uit kracht van het testament van Anna Lijclaesdr. haar overleden meutgen. 

-Bart- - 8 mar 2023 - 14:51

Thanks, ja die was ik ook tegen gekomen. Ik zag alleen wel dat er toen ook een Adriaen Matheusz was met een andere achternaam daar dus ik weet niet zeker wie wie was.

Johan Van Oosten - 8 mar 2023 - 15:32

Johan,

Ik struikelde vandaag nog over het volgende. Lidmatenregister Leiderdorp. In 1648 maakt de zojuist bevestigde dominee Petrus Plancius (vermoedelijk een kleinzoon van zijn beroemde naamgenoot) een nieuw lidmatenregister op. "Judith Jacobs van Nieucoop [later bijgeschreven] vertrocken"

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

In een eerder register (van de hand van Ds. Otto Belcampius) kom ik tegen: "Judith Jacobs. op de Laen" [Aangenomen den 28 September, 1642].

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Citaten eerder uit dit draadje:

[Weeskamer Leiden] "f. 111 d.d. 6-7-1617: Cornelis Mattheusz. de Sierpes goudsmid bejaarde echte man van Marijtgen Jansdr. van Nieucoop nagelaten dochter van Jan Jacobsz. van Nieucoop gewonnen bij zaliger Marijtgen Reijersdr. heeft ontvangen etc. "

en

Haar vader Jan Jacobs noemde zich van Nieucoop maar werd ook Bies genoemd.

https://historischleideninkaart.nl/persoonformulier/?Id=6779 

=>  In ieder geval sinds 1642 woonde Judith, wellicht een tante van Maartje Jans van Nieucoop, in bij het gezin van Sierop 'op de Laen'. En tante Judith is vermoedelijk samen met Maartje (- na 1659, dat is onzeker -) vertrokken. Judith komt hier niet voor zo te zien. Maar als je kunt aantonen dat Jacob Cornelis Bies een dochter Judith had, dan is dit mooi sterk aanvullend bewijs.

-Bart- - 31 mar 2023 - 11:12

Aha, even een wat andere 'view' op 'Historisch Leiden In Kaart'. Judith is inderdaad een dochter van Jacob Cornelisz Bies, en zijn 2e vrouw Trijntje Fransdr. M.a.w. het woordje wellicht hierboven kan wel weg.

Wat duidelijk extra informatie is, is dat niet alleen Jan Jacobs Bies ook als 'van Nieucoop' te boek ging, maar ook zijn zus Judith.

-Bart- - 31 mar 2023 - 11:25

Hele mooie Bart! Geeft een stuk extra confirmatie. Ik heb nog gekeken naar die stamboom van de familie van Nieucoop maar die leek mij niet te kloppen en ben zelf gaan zoeken. Toen kwam ik bij de familie Bies uit. Hele mooie database ook Historisch Leiden in Kaart :) 

Johan Van Oosten - 31 mar 2023 - 13:16

Inderdaad een mooie database, met vaak uitstekende onderbouwing. Maar pas op! V.w.b. Jacob Cornelisz Bies [alias van Nieucoop?] staat er ook een echt storende fout in. Ze gaan er van uit dat de Jacob Cornelisz schoemaeckers die in het schoorsteengeld van 1606 aan de Pieterskerkstraat woont Jacob Bies is. En dat lijkt pertinent onjuist. Z'n 2e vrouw Trijntje Fransdr is volgens Legaten gasthuizen register - blijkbaar - d.d. 13-01-1597 "weduwe van Jacob Cornelisz Bies". (Helaas is de bron hier niet gekoppeld). Bijna 10 jaar vóór dat schoorsteengeld.

Dus ook deze database is interpretatie, en mensenwerk.

-Bart- - 31 mar 2023 - 16:51 (laatst bijgewerkt 1 apr 2023 — 16:23 door auteur)

Scherp! Inderdaad blijven oppassen. Maar wel mooi dat het een periode in Leiden afdekt die vaak niet zo makkelijk valt te onderzoeken. Ik ga toch nog eens in deze familie duiken met jouw nieuwe inzichten :)

Johan Van Oosten - 31 mar 2023 - 18:11

Uit Weeskamer Leiden: 

11-1-1572 Cornelis 8 jaar, Jan 6 jaar en Berbera 2 jaar, kinderen van Jacob Cornelisz. schoemaecker en wijlen Annetgen Jacobsdr.

Wigger Cornelisz. schoenmaecker en Gerrit Heynricksz. backer voogden. 1 ⁄6 van zekere huysinge ende erffve opte Hogewoert daer de weduwe van Jacob Jansz. coman jegenwoordich in woont belegen aen deen zijde de waterstege ende daer aen Floris Willem Dircksz.z. ende aen dander zyde de weduwe van Symon Ghijsbrechtsz. wielmaecker streckende voir van de hoge woert tot after in de Rijn toe. folio 383v Onderpand: zijn huys ende erve aen de Brede straet opde houck van de Dieffstege belegen aen deen zijde Pieter Gerritsz. erfgenamen ende aen dander zijde de voirs Dieffstege streckende voir van de straet tot after aen de thuyn toebehoorende derfgenamen van Pieter Gerritsz. voors. 

 

Die Wigger Cornelisz is een broer van Jacob en omdat Annetgen Jacobs ook wel Coman werd genoemd is Jacob Jansz Coman denk ik haar vader

Johan Van Oosten - 1 apr 2023 - 11:31

En deze: 

[Jacob Cornelisz. schoenmaker 3 weeskinderen] Een doos daarop geschreven staat ‘Jacob Cornelisz. schoenmaker 3 weeskinderen’ Op heden 31-1-1572 heeft Jacob Cornelisz. schoenmaker zijn bewijsbrief van zijn drie kinderen alhier op de weeskamer van Leiden gebracht inhoudende dat hij ze bewijst een zesde part van een huising en erf op de Hogewoerd daar de weduwe van Jacob Jansz. coman tegenwoordig in woont etc. stellende tot hypotheek zijn huis en erf in de Brederstraat daar hij tegenwoordig in woont staande op de hoek van de Diefsteeg, voor schepenen van Leiden d.d. 31-1-1572. Bijgeschreven: - Cornelis, Jan en Barbera alle drie voljaarde kinderen van Jacob Cornelisz. Bijes schoenmaker hebben hun goederen uit de weeskamer gelicht en kwitatnie gepasseerd voor schepenen d.d. 5-8-1584. 

Johan Van Oosten - 1 apr 2023 - 11:36

En de bevestiging uit het NA:

f. 163 [de tussenliggende folio’s ontbreken] d.d. 25-9-1567: [eerste stukje van de akte ontbreekt] Comp. de eerbare Jannetgen Cornelisdr. Coman Jacob Jansz. weduwe, poorteresse van de stad Leiden, gaande en staande, en maakt haar testament. Tot erfgenamen bij gelijke porties haar drie dochters als Marie, Katharine en Annetgen elk in een gerecht derde part. (135) 

Johan Van Oosten - 1 apr 2023 - 16:12

Lidmatenregister NDG Leiderdorp. Aangenomen leden 25 december 1648 (vrijwel zeker op belijdenis):

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

'Vertrocken' is uiteraard later bijgeschreven, gezien het handschrift vermoedelijk na 1659.

-Bart- - 8 apr 2023 - 16:54

Mooie vondst Bart!

Johan Van Oosten - 9 apr 2023 - 09:32

Opnieuw: Lidmatenregister NDG Leiderdorp. 18 Septemb. 1650 met attestatie aangenomen (en later weer vertrokken)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Dat is dus deze dame uit jouw gegevens: "Elisatbeth Cornelisdr van Sierop (x Hendrick Jacobs van Staveren 7-4-1656 Leiderdorp)" Maar ook degene die in Groningen zou zijn geboren. En ze komt hier met attestatie van elders; heeft zij dan - om wat voor reden dan ook - wél in Groningen gewoond bijvoorbeeld?

-Bart- - 8 mei 2023 - 19:29


Dank je Bart! Het blijft wel interessant die Groningen en/of Haarlem connectie!

Johan Van Oosten - 9 mei 2023 - 09:25







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu