stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Herkomst/voorgeslacht van Abraham Cornelisse Lempson/Lemson enz uit ZeelandProfiel afbeelding

Ik ben op zoek naar de herkomst en voorgeslacht van Abraham Cornelisse Lempson, die van 1739 tot 1754 kinderen te Oosterland en Sirjansland laat dopen, samen met zijn echtgenote Maatje Maartense Rotte.

De familienaam Lemson wordt overigens op vele verschillende wijze geschreven. Ik ben o.a. ook tegengekomen: Lemsom, Lemson, Lenssom, Lemsum, en er zullen waarschijnlijk wel meer vormen zijn.

Het echtpaar Abraham en Maatje (van wie de ouders Maarten en Pieternella genaamd zijn) laat de volgende kinderen in deze volgorde dopen:

- Cornelis (duidelijk vernoemd naar de vader van vader);

- Pieternella (kennelijk vernoemd naar de moeder van moeder, Pieternella Joose Padmos, die ook doopgetuige is);

- Maarten (vernoemd naar de vader van moeder, maar jong overleden, getuige Jannetje Meertz Rotte);

- Anna (helaas geen doopgetuigen);

- Jannetje (vermoedelijk vernoemd naar de zuster van moeder);

- Maarten (weer vernoemd naar de vader van moeder, doopgetuigen Joost Maartensz Rotte en Willemijntje Jaspersz van de Velde, die een schoonzuster van moeder Maatje was)

- Jasper.

Gelet op het patroon van de naamgeving van de kinderen vermoed ik dat de (nog) niet bekende moeder van Abraham de naam Anna zal hebben gevoerd.

Helaas bestaan er voor zover bekend geen notariële akten van Abraham. Wel komen we in Oosterland akten tegen waarin een Jasper Willemsz Lemson (in 1687 en 1710) genoemd wordt, en ook in Oosterland, een Adriaen Jaspersse Lemson in een akte uit 1687.

De naam Jasper is niet al te vaak voorkomend dus ik vermoed dat er wel een familierelatie met de Jasper bestaat die als 7de kind van Abraham en Maatje geboren wordt.

Er bestaan op internet diverse pagina's waarin Abraham aan ouders gekoppeld staan waarvan de namen echter op geen enkele wijze te rijmen vallen met de naamgeving van de kinderen van Abraham en Maatje.

Indien iemand mij verder kan helpen aan informatie of suggesties kan vertrekken in welke richting ik verder onderzoek kan doen, dan hoor ik dit graag.

Bij voorbaat mijn grote dank hiervoor.

A. Slager - 27 feb 2023 - 15:22 (laatst bijgewerkt 27 feb 2023 — 15:30 door auteur)

In 1743 trouwt in Bruinisse Jasper Kornelisze Lensum, afkomstig van Oosterland met Lena Willemse Bolijn, Abraham Cornelisse Lempson trouwt ongeveer 5 jaar eerder.
Waarschijnlijk zijn zij broers en mogelijk is hij de bron van de vernoeming.
In 1709 is er nog een Cornelis Lemson die in Zierikzee trouwt met Alida van Hemert, maar of deze er iets mee te maken hebben?
Op 10-12-1698 wordt een andere Jasper Lempson genoemd in een notarisakte die ik niet heb kunnen lezen.

Misschien geeft dit verhaal nog enige aanknopingspunten.

Bernard van Engen - 1 mar 2023 - 15:23


Hallo Bernard, bedankt voor de reactie.

Het testament van 10-12-1698 waarin een Jasper Lempson als 'genoemde' vermeld staat is inderdaad moeilijk te lezen. Omdat het hier weer een voor mij geheel ander handschrift betreft  kom ik er ook (nog) niet uit. Wel vermoed ik dat het hier een Jasper Willemsz Lempson betreft, omdat er in Zierikzee wel meer akten van deze terug te vinden zijn. De naam Lemson is een lastige omdat er zo verschrikkelijk veel varianten op deze naam voorkomen. Dat maakt het zoeken extra moeilijk.

De door jou genoemde Cornelis die in 1709 te Zierikzee met Alida van Hemert huwt zou qua tijd heel goed de vader kunnen zijn van Abraham en Jasper, waarvan ook ik vermoed dat dit broers zijn. Echt bewijs hiervoor heb ik hier echter nog niet voor gevonden. Van deze Jasper, die met Lena Willems Bolijn huwde, heb ik drie kinderen kunnen vinden die in Bruinisse gedoopt werden: Cornelis van 05-03-1744, Marija van 15-08-1745 en Willem van 28-10-1746. Abraham en deze Jasper laten, voor zover bekend,  dus beiden geen dochter dopen met de naam Alida, waarmee Alida van Hemert dus niet vernoemd lijkt.

A. Slager - 2 mar 2023 - 08:33Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu