stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Christophus Velthuijsen, Johannes & Nicolas Bernard, Johanna Forza, Anna Coppelers & Maria Clausers



Profiel afbeelding

Hallo Jermaine,

Het is eigenlijk helemaal niet ingewikkeld. Er zijn twee personen met de naam Valentin Bernard. De ene Valentin (degene die trouwde in Zutphen met Margaretha Reijnders) verbleef met het regiment waar hij bij hoorde tussen 1725 en 1728 in Maastricht. Vanaf 1737 woonde deze Valenti(j)n in Utrecht. De andere Valentin Bernard vinden we in Maastricht voor het eerst (tot nu toe) als hij trouwt met Maria Gertrudis Vincken in 1734, in de jaren daarna werden zijn kinderen ook in Maastricht geboren/gedoopt. Voor Johannes Bernard en Johanna Forsa is de eerste Valentin totaal niet interessant. De andere Valentin zou eventueel de vader van Johannes kunnen zijn.

Anneke 12 - 29 mar 2023 - 18:52

Okee... okee.... maar dan is het al met al wel heel toevallig, gelukkig dat we dan door jouw goede speurwerk niet misleid zijn Anneke!!! Want we hebben dan niet 2 keer een Valentinus Bernards die ook nog ongeveer (weliswaar los van mekaar blijkt nu), doch we hebben ook nog Anna Catharina Reijnders waarvan men toch zou denken dat zij familie was van Margarita Reijnders!!

 

Maar dan is de conclusie bij deze dan de Anna Catharina Reijnders wel iets met ons echtpaar Bernard-Forza te maken moet hebben maar dus NIETS met Margarita Reijnders. En dan heeft dit dus ook niets te maken met het echtpaar Hermanus Vrijns en zijn echtgenoot Maragrita Bernarts, althans niet als het Margarita Reijnders betreft!!!

 

Maar dan is de vraag wie was deze Anna Catharina Reijnders die getuige was de doop van mijn latere voorvader Johannes Bernards Junior op 06-06-1772 te Maastricht? Die dus later trouwde met Suzanne Louise Kimmel.

 

Ik zit dan toch weer te denken dat de eerder door mij in mijn vorige topic genoemde Claudius Meyers, geboren op 8 februari 1797 te Maastricht, 18 jaar oud, hovenier van beroep en Maria Reyders, geboren op 10 mei 1788 te Maastricht, 27 jaar oud, groenteverkoopster van beroep toevallig niet met deze casus te maken hebben?

 

Temeer omdat er dus een Anna Maria Clausers word genoemd en bij het huwelijk van het echtpaar Bernards-Forza een Maria Clausers als getuige optreedt. 

 

Of ben ik dan weer te snel Anneke en  is deze familie Reyders geen schrijfwijze van Reijnders en hebbe OOK ZIJ NIETS te maken met onze Anna Catharina Reijnders en zijn ook Maria Clausers en Anne Maria Clausers 2 totaal verschillende figuren die ook niks of nauwelijks iets met mekaar te maken hadden? Maar als dat dan ook is Anneke hoe kwam die Anna Catharina Reijnders dan bij het echtpaar Bernards-Forsa terecht als doopgetuige?

 

Om op het echtpaar Bernards-Kimmel terug te komen is er nog meer opmerkelijks aan de hand als men de doopgetuigen bij hun kinderen bekijkt:

Johannes Bernart x Louisa Kimmel

-Johannes 1/5 aug 1797, gt Johanna de Jong.GK

-Wilhelmus, 29/31 jan 1800, gt Wilhelmus Kimmel, dp Bolderman KK

-Louis George 18/21 jul 1802, gt Anna de Jonk.GK

-Gilion 7/11 nov 1804, gt Johanna Catrina de Jong. GK

-Johanna Catrina Wilhelmina 27 apr/1 mei 1808, gt Johanna de Jong. GK

 

Die familie de Jong neemt dus een prominente plaats is onder de doopgetuigen, doch ik heb deze familie de Jong nooit aan aan de families Kimmel en Rodenburg kunnen koppelen. Wat ook niet zo vreemd is daar sowieso de familie Kimmel een erg Duitse familie was!!

 

Alleen nu heb ik in de archieven van het BHIC (Brabants historisch informatie centrum) bij de familiearchieven van de familie Wierts iets bijzonders ontdekt, want onder hun inventaris vind men de volgende vermelding:

II. Hillegardus Pieter Wierts, geboren Bergen op Zoom 12-3-1713, overleden St. Oedenrode 14-12-1800. Gehuwd 1. Bernards. Uit dit huwelijk 1 zoon (zie IV) 2. Charlotta de Jong (dochter van Gerard de Jong, heer van Beek en Donk, en erfsecretaris van Veghel)

 

Nou is de vraag beste Anneke, wat is de betekenis van bovengenoemde vermelding en hoe moeten we voornoemde genealogie interpreteren, en hoe heette die Bernards waar Hillegardus Wierts mee trouwde?? En was hun zoon (die dan eveneens Bernards moet hebben geheten) dan getrouwd met Charlotta de Jong?

 

En waren de doopgetuigen bij het echtpaar Bernards-Kimmel dan wellicht nichtjes van Johannes Bernard Junior? In dat geval zou de familie de jong dus via de familie Bernard moeten zijn opgetreden als doopgetuigen!!

 

Nou weet ik niet of jij het bestand dataschurk kent Anneke maar mijn ervaring met soldaten is dat ze in de voornamelijk in de lage landen van de 17e en 18e ook heel vaak criminele activiteiten gingen ontplooien. En ja hoor ik vind heel toevallig Nicolaas Bernard in voornoemd bestand van Dataschurk: 

 

Verdachte: Bernard, Nicolaas Bijna(a)m(en) : de Forse-Man Verdachte 

Recordnummer: 1311 Dossiernummer: 129-06 Jaar: 1765 

Geslacht: man Leeftijd: ca 3 (leeftijd klopt dus niet, maar dat is duidelijk) Geboorteplaats: Munsterland 

Woonplaats(en): Kranenburg; Goch; Kevelaer Beroep(en): linnenwever; soldaat

overig: gehuwd 

Misdrijven: vagebonderij; diefstal; mishandeling; beroving 

Plaatsen misdrijf: Land van Luik; Meierij; Overkwartier 

Slachtoffers: 

Medeplichtigen: zie: Peter Everts 

Eis: 

Datum vonnis: Misdaad overig: Behoorde tot een bende.

Straf(fen): 

Opmerkingen: Gehuwd met: Margaretha Pagten, 2 kinderen. Zie voorts: rec.1310 

Link: https://assets.citynavigator.nl/kuma-erfgoedshbosch/uploads/media/580f2471591af/dataschurksorteringnaamverdachte.pdf 

 

Nou is de kans dat dit onze Nicolaas Bernard is niet zo heel groot Anneke, want daarvoor zouden we moeten aantonen dat hij na 1765 gelijk moet zijn vrijgelaten om vervolgens als huwelijksgetuige bij het echtpaar Bernard-Forza op te duiken. Maar gezien diens misdaden lijkt mij dat niet erg aannemelijk, doch ik wil hiermee wel de aandacht vestigen op de vele criminelen, deserteurs, soldatenvrouwen (in het bestand word nogal plat over hoeren gesproken die met soldaten hoerreerden), heidenen, Egyptenaren (ziegeuners), joden, vagebonden en andere luiden van minder allooi!! 

 

Als ik zo de reisbewegingen zie van al deze soldatenfamilies uit mijn stamboom dan doet mij dit erg aan de personen uit het bestand dataschurk denken, al zijn de elitaire namen als Schoenmaeckers weer een tegenstrijdigheid! Ook moet ik zeggen dat ze natuurlijk niet altijd criminele dingen hoefde te doen of dat ze wel criminele dingen deden maar dat ze hier niet op betrapt werden!!

 

Afsluitend kwam ik ook in het BHIC nog iets HEEEELLL interessants tegen Anneke, namelijk de volgende persoon:

 

Datering: 1728 - 1739 Voornaam: Johanna Achternaam: Forca, de Plaats: 's-Hertogenbosch Datum: 1728 - 1739 NB:Vonnisnummer 6691

Toegangsnummer: 19 Bron: Criminele vonnissen Inventarisnummer: 825 Geografische namen: Hertogenbosch, 's-

Link: https://www.bhic.nl/integrated?mivast=235&mizig=28&miadt=235&milang=nl&mizk_alle=Forca&miview=tbl 

 

Het enigste wat ik kan lezen Anneke is dat Johanna Forca in de periode 1728-1739 te 's-Hertogenbosch moet hebben gewoond en dat er op de 2e pagina word gesproken over een huis op de Pensmarkt te den Bosch, doch verder kan ik weinig chocola maken van de akte? Kun jij het handschrift misschien beter ontcijferen Anneke?

 

Is dit wellicht de Johanna (de) Forca die we moeten hebben Anneke? En ging zij wellicht vanuit den Bosch richting Maastricht om aldaar met Johannes Bernard te trouwen? Graag jouw mening hierop???

 

Fijne nacht en ik kijk uit naar je antwoord!

 

Met vriendelijke groet,

 

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 30 mar 2023 - 02:28

Goedemorgen Jermaine,

Hier een paar opmerkingen:

- Johanna de Forca uit Den Bosch kan niet dezelfde zijn als degene die met Johannes Bernard trouwt. Zij trouwen in 1766 en als Johanna in 1735 al in Den Bosch voorkomt (als volwassene) was ze in 1772 veel te oud om nog een zoon te baren.

- ik zou me niet te veel focussen op al die doopgetuigen. In het "soldatenmilieu" waar de soldaten (met vaak hun gezin) met het regiment waar ze bij dienden meetrokken was er normaal gesproken geen familie bij de hand als er een kind gedoopt moest worden en waren de getuigen vaak medesoldaten of hun echtgenotes (en die soldaten woonden bij elkaar, eigenlijk waren de getuigen vaak dus gewoon "de buren").   Bij de kindertjes waar Johanna Forsa getuige is, zie je iets opvallends, meestal zijn dit kinderen waarvan de ouders niet getrouwd zijn (dit kwam bij soldaten meer dan gemiddeld voor). Johanna Forsa zal waarschijnlijk niet aan hen verwant zijn geweest, maar gewoon een bekende. Is het beroep van Johannes Bernard eigenlijk bekend? Het zou mij niet verbazen als hij ook militair was.

-De verdachte Nicolaas Bernard. Dit zal denk ik niet de Nicolas zijn die getuige is bij het huwelijk van Johannes en Johanna. Ik vermoed dat de getuige Nicolas dezelfde is als de zoon van Christophorus Bernard en dus in 1736 in Maastricht zal zijn gedoopt. De Nicolaas Bernard die van vanalles verdacht wordt is geboren in Münsterland.

 

-Anna Catharina Reijnders waarvan men toch zou denken dat zij familie was van Margarita Reijnders!!

Ik denk (nou ja, weet eigenlijk zeker) dat dit volledig toeval is. De naam Reijnders is geen zeldzame naam. En Margaretha Reijnders heeft helemaal niets te maken met de familie Bernard-Forsa.

 

II. Hillegardus Pieter Wierts, geboren Bergen op Zoom 12-3-1713, overleden St. Oedenrode 14-12-1800. Gehuwd 1. Bernards. Uit dit huwelijk 1 zoon (zie IV) 2. Charlotta de Jong (dochter van Gerard de Jong, heer van Beek en Donk, en erfsecretaris van Veghel)

Nou is de vraag beste Anneke, wat is de betekenis van bovengenoemde vermelding en hoe moeten we voornoemde genealogie interpreteren, en hoe heette die Bernards waar Hillegardus Wierts mee trouwde?? En was hun zoon (die dan eveneens Bernards moet hebben geheten) dan getrouwd met Charlotta de Jong?

Hillegardus is eerst getrouwd met ene mevrouw Bernard en daarna met Charlotta de Jong. De kans dat zij iets met de familie Bernard-Kimmel in Den Haag te maken hebben lijkt mij voorlopig onwaarschijnlijk. (Hun zoon heet trouwens normaal gesproken gewoon Wierts.)

 

Dit waren zo wat dingen die in mij opkwamen.

Mvg, Anneke

Anneke 12 - 30 mar 2023 - 10:35

Dag Anneke dat van die Anneke waag ik te betwijfelen, ik heb hieronder bijvoorbeeld een familie die weliswaar niks met deze casus te maken heeft maar waarbij jij dus kan zien dat men op oudere leeftijd zeker nog wel trouwde en kinderen kon krijgen:

 

GemeenteLoon op Zand
Brontypeboek
RegisternaamHuwelijksregister 1865
CodeLZ_H_1865
Periode register1865
Aktenummer46
PlaatsLoon op Zand
Datum20-11-1865
  
BruidegomGerardus Schalken
GeboorteplaatsLoon op Zand
Geboortedatum24-06-1824
Leeftijd41 jaar
  
BruidHenrica Jacoba van Heijst
GeboorteplaatsUden
Geboortedatum09-08-1830
Leeftijd35 jaar

 

Zoals je ziet trouwde men dus nog boven hun 40ste en kregen ze dus ook sowieso nog tussen dr 40ste en 50ste kinderen, gelukkig maar want het echtpaar Schalken-Van Heijst waren de grootouders van mijn overgrootoma Schalken en als zij dr voor hadden gekozen om na hun 40ste geen kinderen meer te krijgen dan had ik waarschijnlijk nooit bestaan en dan waren jij en ik nu niet naar mekaar aant schrijven Anneke!! Dus gelukkig maar zou ik zeggen!!

 

Om terug te keren naar de kern Anneke kan het technisch wel degelijk onze Johanna Forca zijn, reken maar mee!!! Als Johanna (de) Forca in 1735 tussen de 18 à 20 jaar was en we tellen daar 35 jaar bij op dan krijgt men 35+35=70 en dan kan het dus goed zijn dat Johanna (de) Forca dat als Johanna de Forca in 1735 zo'n 18 jaar was dat zij in 1772 zo'n 55 jaar was toen zij nog een kind baarde en tijdens haar huwelijk in 1766 was zij dan zo'n 49 jaar!!!

 

En okee ik geef toe Anneke het is wat oud maar het is zeker niet onmogelijk, ik heb niet zo heel veel kennis over het vrouwelijk lichaam maar wat ik ervan weet is dat men toch meestal echt de overgang ingaat als men de 60 aantikt of al reeds is gepasseerd, uitzonderingen daargelaten natuurlijk!!

 

Waarbij ik er dus vanuit ga dan Johanna de Forca in 1772 nog wel degelijk een kind kon baren op dr 55ste omdat zij toen wellicht nog niet (of nog net niet) in de overgang was, en omdat er toen ook nog geen voorbehoedsmiddelen bestonden!!!

 

Verder vraag ik me dan af of die familie Reijnders dan ook alleen maar een 'militaire' connectie had met het echtpaar -Bernard-Forca??

 

Hmmm tja.... om te weten of Johannes Bernard senior inderdaad militair was zou ik in het militieregister moeten kijken of hij zou na 1800 nog steeds moeten leven zodat ik kan zien wat zijn beroep was ten tijde dat zijn kind of kinderen trouwde want dat moet dan vermeld staan!!! Ik had zelf al in het militieregister van het BHIC gekeken omdat ik daar toch in aan de gang was, doch ik heb hem daar in ieder geval niet aangetroffen!!!

 

Okee dat met die Hillegardus is wel bijzonder Anneke want dit is dus eigenlijk een man? Want ik dacht gezien de voornaam dat we hier te maken hadden met een man en waarbij de man dan Bernards moet hebben geheten?

 

Fijne nacht en tot morgen Anneke!

 

Groetjes,

 

Jermaine 

Jermaine van der Meer - 31 mar 2023 - 03:04

Nee, Jermaine, nu zit je toch echt fout. Mannen kunnen (vaak) tot op hoge leeftijd kinderen blijven maken. De meeste vrouwen zijn op hun 55e niet meer vruchtbaar, de overgang begint echt niet tegen de 60, maar een stuk eerder (zie bijvoorbeeld deze website: normale overgangsleeftijd tussen 45 en 56, gemiddelde leeftijd overgang 51). Zeker 3 eeuwen geleden, toen de mensen veel korter leefden en het lichaam door ziektes, vitaminegebrek en zware arbeid e.d. veel eerder versleten was, was het vrijwel onmogelijk dat een vrouw op haar 55e nog een kind kreeg (en ook nu nog gebeurt dat heel zelden, moderne technieken daargelaten). Ik denk echt dat Johanna de Forca niet Johanna Forsa is, dit is heel onwaarschijnlijk, zelfs als ze in 1735 pas 18 was, want dat weten we natuurlijk helemaal niet!

Okee dat met die Hillegardus is wel bijzonder Anneke want dit is dus eigenlijk een man

Ja, Hillegardus is gewoon een man en trouwt twee keer met een vrouw, niets bijzonders toch?

Anneke 12 - 31 mar 2023 - 10:41 (laatst bijgewerkt 31 mar 2023 — 10:44 door auteur)

Dag Anneke dank voor je reactie. Heb net gelezen over de menopauze, wat pijnlijk allemaal zeg!! Brrr ik krijg al dr rillingen over mn rug als ik eraan denk. Veel respect voor vrouwen die dit moeten doorstaan hoor!!

 

Verder een interessante discussie, ik denk dat het erom spant que leeftijd. Maar goed als het niet onze Johanna Forca is dan moet het denk ik wel familie van haar zijn geweest toch?? Niet alleen de voornaam is hetzelfde, maar ook ik kom de naam Forca verder 'nauwelijks ergens tegen?? Waardoor ik er dus vanuit ga daar er wel een link moet zijn en dus nogmaals ook gezien dezelfde voornaam van beide dames??

 

Verder had ik nog het volgende Anneke

Dossiernummer: 138-12 Jaar: 1735 Geboorteplaats: Woonplaats(en): Lonaken - Maastricht Geslacht: man Leeftijd: Beroep(en): monnik Misdrijven: bedelarij Plaatsen misdrijf: Slachtoffers: Medeplichtigen: Eis: Datum vonnis: Straf(fen): Opmerkingen: Verdachte is Franciscaner Heremiet die een verboden collecte houdt voor de opbouw van een nieuwe kapel aan de Smeermaas Verdachte: Fosse de la, Franciscus Verdachte overig: Recordnummer: 413

 

Ik geef het niet heel veel kans dat het hier om ene familie lid gaat van onze Johanna Forca, maar het zou kunnen als men de spellingswijzen naast mekaar zet: Forza Forsa Forca de Forca Vossaart Forcé Fosse?? Zeg jij maar Anneke, is dit een redelijke kans van slagen of is dit weer te ver gezocht van mij??

 

Verder van dat 'soldaten milieu', dat klinkt op zich logisch Anneke, maar sowieso de familie Schoenmaeckers en de familie de Thier waren zeer rijke dan wel adellijke families waar het echtpaar Bernard-Forca optreed als getuige, dit kunnen dan geen gewone soldaten zijn geweest. Waren dit wellicht hoge officieren dan?

 

Of was dit toch daadwerkelijke familie van het echtpaar Bernard-Forza? Ik kan me namelijk niet voorstellen dat hele hoge officieren te pas en te onpas doopgetuigen zouden zijn bij gewone soldaten? En zeker niet als gewone soldaten al bij mekaar massaal doopgetuigen waren??

 

Alvast een fijn weekend Anneke, en ik ben benieuwd naar je mening hierover!!

 

Met vriendelijke & warme groet,

 

Jermaine Van der Meer 

Jermaine van der Meer - 31 mar 2023 - 15:40

de familie Schoenmaeckers en de familie de Thier waren zeer rijke dan wel adellijke families waar het echtpaar Bernard-Forca optreed als getuige, dit kunnen dan geen gewone soldaten zijn geweest. Waren dit wellicht hoge officieren dan?

Geen idee of zij ook "militaire families" waren.

De doop van Johannes Dethier in 1768, waar Johanna Forsa doopgetuige was. Deze Johannes was een zoon van Remigius Bartholomeus Dethier en Anna Frijns. RB en Anna waren niet gehuwd (Johannes was "illegitimus") en ook later zijn zij waarschijnlijk niet met elkaar getrouwd. RB was eerst getrouwd (voor 1750) met Catharina Franssen en later (31-12-1773 te Rome) met Maria Sophia Reguise (of Deguise). Anna zal mogelijk niet van de goede "stand" zijn geweest voor de familie Dethier. De familie Frijns kwam van de Hoge Barakken, daar stonden, net als op de Lage Barakken, kazernes. De Frijnsen zullen dus wrsch. wel soldaten zijn geweest. Johanna Forsa zal dan ook mogelijk als doopgetuige kunnen zijn gevraagd door de familie Frijns. 

De doop van een kind van de familie Schoenmaeckers waar Johannes Bernard of Johanna Forsa doopgetuige was kan ik zo niet vinden. Wel was natuurlijk een stuk eerder (voor 1736) een Hermanus Schoenmaeckers gehuwd met een Maria Joanna Forsa.

Johanna de Forca en Franciscus de la Fosse zouden in theorie familie van Johanna Forsa kunnen zijn, maar die kans lijkt mij niet groot en het zal (als het al zo is) niet gemakkelijk te bewijzen zijn. Maria Joanna Forsa (die met H. Schoenmaeckers was getrouwd) lijkt mij een betere kandidaat als familielid. Het huwelijk van Hermanus en Maria Joanna heb ik niet gevonden en ook maar één gedoopt kind, het zou mij niet verbazen als ook Hermanus militair was en het huwelijk (en evt. andere dopen) ergens anders heeft plaatsgevonden.

Wat eventueel nog een interessante doop zou kunnen zijn is de volgende:

Maastricht 24-1-1760 gedoopt Anna Maria Vossaert, illegitima, dr. van Joanna Catharina Vossaert (als vader wordt genoemd ene Joannes Loven), getuigen: Christian Andreas Reijnaerts en Anna Maria Weijs [hier].

Anneke 12 - 2 apr 2023 - 14:12

Dag Anneke, bedankt voor je reactie. In de link: https://geneaknowhow.net/script/dewit/maastricht-notarissen-1544-1797.htm zie ik wat bijzonders, er is namelijk schijnbaar nog Maastrichts archief bewaard gebleven van J.N. Bernard uit de periode 1786-1796, staan deze letters wellicht voor Johannes Nicolaas Bernard? Het lijkt er wel op Anneke!!

 

We kunnen ook een aantal dingen uitsluiten zoals:

 

 

En zo zijn er nog meer dingen die ik wil gaan 'uitsluiten' zodat we beter onze zoektocht kunnen richten op de plaatsen die nog wel verblijven, waarbij ik steeds meer begin te denken Anneke dat Maastricht toch altijd een cruciale rol heeft gespeeld bij in ieder geval de familie Bernard!!!

 

Maar ik ga slapen, morgen zoek ik verder want mn ogen vallen bijna dicht Anneke dus morgen ga ik verder met zoeken, alleen niet voordat ik deze interessante link met je heb gedeeld: http://www.laforce.be/3_flanders/pieter_brugge-o/p2.htm#i2866 deze 'Vlaamse' familie La Force heb ik helaas nog niet kunnen koppelen aan de Maastrichtse tak!!

 

Fijne nacht toegewenst!!

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 4 apr 2023 - 03:44

Dag Anneke.

Ik ben inmiddels alweer fris en fruitig, zodoende kan ik nog meer feiten uitsluiten of bevestigen over het echtpaar Bernard-Forca:

 

Nr. 1046 Nicolao Schrynemeeckers et Mariae Annae Bemelmans (Gronsfeld), 1.2.1765

Nr. 1111 Christiano Fryns et Mariae Helenae Vossen (Galoppia), 19.4.1765

Maar welke plaats men met Sonstige bedoeld is mij niet bekend, misschien dat jij dit weet Anneke? En welke plaats bedoelde men verder met Galoppia, das ook weer een interessante vraag??? Verder vond ik ook nog de volgende vermeldingen onder vernoemde plaat "Sonstige":

Nr. 1551 Josepho Vossen, viduo, et Magdalenae Pluckenbaum, parochianis in Gangelt ... 07.11.1766

Nr. 1928) Leonardo Vanhorne et Elisabethae Vossen (Roggel), 8.4.1768

Nr. 2015) Joanni Veugelaers et Mariae Vossen (Beeghden + Horn), 29.7.1768

Nr. 2063) Aegidio Waterval et Annae Vossen (Gulpen), 19.10.1768

Nr. 2102) Joanni Wilhelmi Vossen et Annae Mariae Gasen (Sancti Foilani A.) 25.3.1768

Nr. 2192) Joanni Hesen et Jonnae Vossen (Neer), 24.4.1769

Nr. 1242) Thomae Vassens et Isabellae Vassens, parochianis Trudonensibus, concessa licentia matrimonium contrahendi apud suum parochum tempore aperto bannis omnibus remissis cum dispensatione super secundi tertio mixti consanguinitatis gradus impedimento auctoritate ordinaria impensa, ne sponsa quae gravida existit innupta maneat, 4 junii 1784. fl. 18.

 

Kijk Anneke ik weet niet of Johanna Forsa lid was van bovenvermelde familie Vossen, wel valt op dat voornoemde familie Vossen vanwege de mij nog onbekende plaats "Sonstige" uitwaaierde over heel Limburg!! En inderdaad kwam ik al eerder interessante uittreksels tegen in Horn en Gangelt zoals ik je eerder al liet weten!!! Maja Nogmaals wat welke plaats word er toch bedoeld met "Sonstige"?  

 

20 Reijnders Jean 55 Naegelbeck (het huidige gehucht Nagelbeek)
21 Robbert Anne G. 55 Naegelbeck
22 Reijners Anne C. 15 Naegelbeck
23 Reijners Catrine E. 13 Naegelbeck

37 Bemelmans Catherin 80 Naegelbeck

132 Bemelmans Joanne M 64 Naegelbeck

144 Vossen Marie Ida 39 Naegelbeck 2 kinderen (die zullen wel minderjarige kinderen zijn geweest ga ik vanuit?)

355 Vonken Jean 68 Schinnen

357 Voncken Marie C. 39 Schinnen
358 Voncken Pierre 65 Schinnen
359 Voncken Marie Ida 15 Schinnen

361 Frijns Anne Catherina 40 Schinnen

400 Bemelmans Agite 44 Schinnen 1 kind

558 Bemelmans Marie 80 Thulle (Thulle is eveneens een nog bestaand gehucht)

615 Frijns Nicolaas 60 landbouwer Thulle

617 Frijns Marie S. 35 Thulle 1 kind
618 Frijns Leonard 15 Thulle

975 Voncken Marie 85 Puth (Puth is een dorp vlakbij Schinnen)

 

  • En voor Oirsbeek en directe omgeving vond ik nog de volgende vermeldingen:

330 Vossen J. Matthieu 16 zoon Gracht
331 Vossen Theodor 14 zoon Gracht 2

370 Bemelmans Leonard 50 koopman Gracht
371 Bemelmans Marie 40 dochter Gracht

490 Bemelmans Cathrine 70 vrouw Doenraed

 

Vooral de namen Anne en Catrine Reijnders vallen op, daar de getuige die optrad bij het echtpaar Bernard-Forsa Anna Catharina Reijnders heette!!

 

JA! IK HEB MISSCHIEN EEN BGINGO:

Toponiem de Wielerhof:

In juli 1706 werd Johan Albert van Heusden na het overlijden van zijn zwager Judocus Bernardts beleend. In 1717 liet hij beslag leggen op de bezittingen van Peter Stockmans, mogelijk een pachter. Joannes Albertus van Elshout van Heusden overleed op 21 april 1720 en werd begraven bij de Clarissen in Roermond.

De Wielerhof werd nu in leen gegeven aan Gerardus Rumoldus Bernard namens zijn moeder Maria Catharina van Heusden de Elshout, weduwe van Judocus Bernard. Bij deze gelegenheid (1720) werd het leengoed weer samengevoegd tot één leengoed. In 1735 nam Gerardus Josephus Berndardt 1000 pattacons op van het klooster Mariawee in Roermond met de Wielerhof als onderpand. In 1737 werden de bezittingen van wijlen Gerardus Rumoldus gerechtelijk verkocht. Nieuwe eigenaar van de Wielerhof werd (na naasting) zijn broer Joannes Ambrosius, heer van Schöndelen, die in 1745 na het overlijden van zijn broer Gerardus Rumoldus tevens werd beleend met de Koppelberg bij Dieteren. Ambrosius Bernards de Boeningen, heer van Schöndelen, overleed in augustus 1773 en werd begraven op het koor van de kerk van Melick.

 

En wat zeer interesant is om te lezen is het volgende citaat:

2 juli 1720

SWALMEN-WIELER ‑ Gerardus Rumoldus Bernard, hulder en zoon van Maria Catharina van Heusden de Elshout, douariere van wijlen Judocus Bernard (in leven raadsheer van de Grote Raad te Mechelen), wordt beleend met de hof te Wilre onder Swalmen, samengevoegd tot één leen.

RHCL Maastricht, Hof van Gelder te Roermond, inv. nr. 228, fol. 108‑109. 

15 mei 1722

ROERMOND ‑ Overleden: NN [Maria Catharina van Heusden] van Elshout (te Schöndelen onder Roermond), begraven idem te Mechelen in de kerk. Weduwe van de heer [Judocus] Bernarts, eens raadsheer te Mechelen [en eigenaar Wielerhof te Swalmen, zie o.a. 30-3-1677 en 10-5-1677].

 

1723

11 januari 1723

REUVER ‑ Volmacht.

M. Bernards de Boeningen verklaart dat hij M. van Wessem heeft gevolmachtigd om in Besel iemand naar eigen believen te vragen om aldaar een overdracht te laten passeren.

RHCL Maastricht, SA Beesel en Belfeld, inv.nr. 36 fol. 248vs; idem, losse bijlage; vgl. 15-1-1711; zie ook 1-2-1723.

 

Bron: http://www.loegiesen.nl/1720-1729%20Loe%20Giesen.htm 

 

Deze familie Bernard waarvan ik dus nog niet weet of we die aan de onze kunnen linken had dus niet alleen een link met Noord-Limburg, doch ook met Mechelen wat dan weer de zuidelijke 'klank' van de schrijfwijzes Bernard Bernards zou kunnen verklaren!!

 

Als men vervolgens naar de link: http://www.deetere.com/sb_jo.htm kijkt Anneke dan blijkt inderdaad dat een Mechelse familie 'goederen' in Limburg had verworven en dan wel bij het dorp Roosteren!! Alleen nu wil het probleem Anneke dat ik buiten dit artikel een familie Bernardts heb kunnen vinden met de toevoeging "genaamd Braze"??? Wellicht weet jij Anneke wat ze hiermee bedoelen??

 

Helaas heb ik nog geen link kunnen leggen met onze familie Bernard waar wij naar op zoek zijn, doch het zou zeker wel kunnen!!

 

Morgen ga ik verder proberen te zoeken Anneke, fijne nacht alvast!!

 

Met vriendelijke groet,

 

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 5 apr 2023 - 03:31

Even snel alvast twee antwoorden: 

sonstige is geen plaats, het is een Duits woord en betekent hier: andere, overige (en daarom wordt er bij deze dispensaties ook iedere keer tussen haakjes een plaatsnaam genoemd).

Galopia is een oude naam voor Gulpen. 

Anneke 12 - 5 apr 2023 - 10:17

Dag Anneke.

 

Dank voor je verhelderende informatie, daar heb ik zeker wat aan!!

Ondertussen ben ik bij alle andere plaatsen in Limburg gaan kijken

  • in de plaats Berg Aan de Maas dat hemelsbreed precies in het midden ligt tussen Maastricht en Roosteren zien we in de periode 1706 tot en met 1798 geen sporen van de families Bernard dan wel Forca!!
  • Wat wel interessant is dat als men kijkt naar de plaats Berg en Terblijt dat tussen Sint Gerlach-Houthem, Broekhem, Valkenburg ligt het Register op de gigten en geslachtsnamen (1600-1940) de volgende vermelding geeft:

        

          BERNA(E)RD(S), Ernestina Erfg., 4358,173v

Bron: http://web.archive.org/web/20060618010025/http://www.bergenterblijt.info/pdf/Hfdst.20.pdf 

 

Waarbij interessant is dat dus Berg en Terblijt precies op nog geen steenworp afstand van de plaatsen Maastricht en Houthem/Valkenburg lag en haar naam dus ook als Bernards werd geschreven!! Alleen nu is het jammere Anneke dat ik verder geen informatie over deze Ernestina Bernard heb kunnen vinden ter Berg en Terblijt of directe omgeving, niet weet wanneer zij geleefd heeft en dus ook niet weet wie haar erfgenamen waren en wanneer die dan geleefd moeten hebben?? 

 

  • Het behoeft geen betoog Anneke dat ik in de link https://www.sevengewalt.nl/Bergen1810.pdf niks heb gevonden van de families Bernards en Forca in het Limburgse Bergen van 1810 als het gaat om de inwonerslijsten van eveneens de plaatsen Looij, Well, Elsteren, Camp, Aijen, Cheflieu, Heukelom, Afferden en Heijen zodat wij al deze plaatsen in ieder geval voor het jaar 1810 al kunnen afstrepen!! Sowiezo ligt dit gebied wel heel erg noordelijk van ons zoekgebied te Maastricht, maar toch ik heb m toch voor de zekerheid ff doorzocht!!
  • Ook voor de volkstelling van 1796 in de link:http://www.landvankessel.nl/Geneaolgie/Bingelrade/Volkstelling%20Bingelrade%201796.htm voor de plaats Bingelrade is de enigste wellicht belangwekkende naam dat van de adjudant-burgemeester 65 Bemelmans Leonard 63 adj. Burgemeester Bingelrade

    66 Bemelmans Jean Leonard 24 zoon Bingelrade
    67 Bemelmans Henri 20 zoon Bingelrade
    68 Bemelmans Marie Megtild 28 ega Bingelrade
     
  • Bij Blerick zie ik in de link: http://www.landvankessel.nl/Geneaolgie/Blerick/Lijst%20gezinnen%20blerick.htm zie ik zelf trouwens iets wat ik totaal niet verwacht had:

1714     Bernarts, Joannes met Sijmons, Sybilla [H]

1715     Bernaerts, Bernardus met Gijsen, Maria [H]

1743     Bernard, Thomas met  Titulaer, Maria Catharina  [H] (leuk om nog te vermelden dat de beroemde Chriet Titulaer eveneens uit Hout-Blerick kwam!!)

1745     Bernaerts, Jacobus met Alders, Aldegondis [H]

1746     Benaerts, Petrus met Alaerts, Maria [H]

 

Want wat mij verbaast is de grote afstand tussen Blerick en Maastricht, ook vind ik het frappant Anneke dat ook men ook hier gedurende de gehele 18e eeuw slecht een handje vol vermeldingen van de familie Bernard heeft, was men hier wellicht ook alleen maar gelegerd en kan men hier eventueel ook spreken van een Blericks/Venlos 'soldaten milieu'? 

 

 

Zo tis weer laat Anneke, morgen ga ik weer verder met zoeken!!!

 

Met vriendelijke groet,

 

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 6 apr 2023 - 03:45

Dag Anneke.

 

Vandaag het andere deel van mijn antwoorden:

 

190. Schoenmakers Matthieu 40 j. koopman Brunssum 2 kinderen
191. Reinkens Madleine 42 j. vrouw Brunssum
192. Schoenmaekers Jean 82 j. Brunssum

 

1791 Petrus Frijns ex Eys

 

BINGO:

Ik heb in de link http://www.landvankessel.nl/Geneaolgie/Eys/Diversen/broed1751_1817.htm in de broederschapslijst periode 1751 tot en met 1817 de volgende UITERST interessante naam gevonden:

die 15 aprilis 1753

Joanna Vossen

 

Als jij gelijk hebt Anneke en Forca was inderdaad dezelfde familie als Vossen en Vossaart, is dit dan wellicht de Joanna Vossen die dan vlak voor haar huwelijk met Johannes Bernard te Maastricht dan eerst te Eys woonde?? Qua jaartal zou het kunnen want stel dat deze Joanna Vossen dezelfde is als Joanna Forca en in 1753 zo'n 20 jaar oud was dan moet zij bij haar huwelijk met Joannes Bernard in 1766 te Maastricht zo'n 33 zijn geweest!!! Dus dat kan perfect!!!

 

EN HET WORDT NOG INTERESANTER ANNEKE!!

 

Want in de broederschapslijst van Eys uit 1766 zie ook de link: http://www.landvankessel.nl/Geneaolgie/Eys/Diversen/lijst1766.htm over de maand komen we deze Joanna Vossen NAMELIJK NIET TEGEN!!!

 

De vraag is dus waarom deze Joanna Vossen wel in de broederschapslijst van 1753 word genoemd maar niet meer in dei van 1766, was zij in dat haar wellicht al naar haar "liefje" Joannes Bernard te Maastricht getrokken om met haar te trouwen?

Overigens komen we in voornoemde lijst ook verschillende vermeldingen van de familie Bemmelmans weer tegen!!!

Alleen dan doet zich gelijk het grote probleem voor Anneke, we komen haar voor het huwelijk van 1766 namelijk niet tegen te Maastricht (althans als ik me niet vergis m.b.t. de vele doopgetuigen) dus dan zou zij van een andere plaats moeten komen toch? Maar waarom hebben zich bij het huwelijk alle proclamaties dan te Maastricht afgespeeld? Waarom heeft er geen proclamatie te Eys plaats gevonden?

 

In ieder geval reden genoeg om uit te vogelen waar deze Joanna Vossen na 1753 naartoe is vertrokken en wat de reden is voor haar afwezigheid van de broederschapslijst van 1766!! Dat heel toevallig ook nog in het haar plaatsvind dat onze Joanna Forca dus trouwt!!

 

Dat zij trouwens in de link van de broederschap van Eys van 1819 niet meer voorkomt in de link: http://www.landvankessel.nl/Geneaolgie/Eys/Diversen/broeder_1819.htm is niet zo vreemd want zij had dan op dat moment zo'n 86 moeten zijn geweest, als deze Joanna Vossen ooit nog is teruggekeerd naar Eys dan is het zeer aannemelijk dat zij in die tijd de 86 niet heeft gehaald, en als zij inderdaad onze Joanna Forca blijkt te zijn en ze heeft voornoemde leeftijd wel gehaald dan is de kans levensgroot deze zij te Maastricht haar laatste adem heeft uitgeblazen!!!!

 

CIJNSREGISTER HEEL EN NEERITTER 1701-1712: (Archives de L'ETAT LIEGE, Bisschoppelijk Archief Luik, Cathédrale Saint-Lambert, Grande Compterie nr 703 – Heel) Voorin het cijnsregister van Neeritter:

22.23.24.25.26.27 Jacomin Vossen voor alof emons voor Jan van den Ertwech van enen morghen uijt de gemeijne heijde Regten ter eenre herij frenskein ter andere den heer van meer ter derden sijden de pilt fol 35 IIII deniers NB: folio 35 moet zijn folio 34 van deel 1701- 1712 want op pagina 35 is niets te vinden over deze post de pilt of de pelt is gelijk aan de pelde

Cijnsregister Heel 1722-1728 (Archives de L'ETAT LIEGE, Bisschoppelijk Archief Luik, Cathédrale Saint-Lambert, Grande Compterie nr 704 – Neeritter/Heel) Voorin: het cijnsregister van Neeritter: 

Jacomein vossen van een morgen uijt de heijde fol Fol: zonder nummerverwijzing

Cijnsregister Heel 1722-1728 (Bisschoppelijk Archief Luik, Cathedrale Grande Compterie nr 704 – Neeritter/Heel) Het register 1713-1721 is niet aanwezig.

Jaecomin vossen Folio 12

 

Waarbij opvalt dat deze Jacomein Vossen volgens de link: https://www.genealogiegoeden.nl/Lijst%20van%20huishoudens%20Heel,%20Pol%20en%20Panheel%20tbv%20fundatie%20van%20een%20capellanije%20in%20Heel%201702.pdf niet in de bewonerslijst van Heel, Pol en Panheel uit 1702 voorkomt!!

 

  • WEER BINGO!!!

Jij had het eerder Anneke over ene Andries of Andres Bernard, nou als ik kijk naar de schepenen van Heer in de link: https://geneaknowhow.net/script/dewit/heer-schouten-burgemeesters-1253-1970.htm dan zie ik de volgende vermelding staan:

Schepenen

Andr. Bernard, 1773 Jan. 15.

 

EN LAAT DE PLAATS HEER NU NET EEN DEELGEMEENTE VAN MAASTRICHT ZIJN!!!

 

Dus dat ziet er goed uit Anneke!!

 

  • Als ik verder kijk op de website van Rijckheyt Anneke dan zie ik voor Brunssum, Gulpen, Heerlen , Hoensbroek, Klimmen, Mechelen, Nuth, Simpelveld, Vaesrade, Voerendaal, Wijlre verder geen bronnen die van belang kunnen zijn laat staan dat men de linkverwijzingen zonder foutmelding kan openen, als men op de plaatsnaam klikt dan komt men op de site van de desbetreffende plaats:

 

  • Schepenbank Gulpen (lijst van schout en schepenen niet aanwezig!!)
  • Schepenbank Heerlen (hoofdbank, lijst van schout en schepenen niet aanwezig!!)

Voor Heerlen ziet men ook nog het processtuk in de linkverwijzingen: https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Benders%20Joannes.pdf https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Frans%20Boumans.pdf en https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Thomas%20Boumans.pdf waar zeer veel criminelen worden genoemd, doch niemand van de families Bernard, Forca en/of aanverwanten!! Al word er in laatste bestand dat gaat over Thomas Boumans wel gesproken over een 'dief' of 'crimineel' die luistert naar de naam "Bernardje" of ook wel "Bernaardhe"? Maar wellicht word hier Bernard Kempenaar bedoeld die ook in de link: https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Kempenaar%20Bernard_0.pdf word vermeld die ook in de andere 2 bestanden en ook in het laatste bestand eveneens onder die naam voorkomt!! De namen van de door ons onderzochte families komen eveneens nergens voor in de linkverwijzingen van: https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Mathijs%20Crousen.pdf https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Johannes%20Dirks.pdf https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Maria%20Catharina%20Dirkx.pdf https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Anthoon%20Emands.pdf https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Gorne,%20Andries.pdf https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Willem%20Hartzog.pdf  https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Maria%20Catharina%20Geelkens.pdf https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Nicolaas%20Herzeler.pdf  https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Hertzog,%20Peter.pdf https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Jabigs,%20Peter.pdf https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Jongen,%20Willem.pdf https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Kreijten,%20Hendrikus.pdf https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Maas%2C%20Lennart.pdf https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Hans%20Peter%20Meijers.pdf https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Nacken,%20Peter.pdf https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Gerardus%20van%20den%20Roost.pdf https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Schosmans,%20Jacobus.pdf https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Schurgers,%20Gerardus.pdf https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Spiers,%20Leonard.pdf https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Stein,%20Joannes.pdf 

Met als vermelding dat in de link: https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Joannes%20Gerits.pdf wel ene Heungen Vossen wordt genoemd samen met een (Lins) Vossen Lintgen (ook wel Voossen Lintgen of Lintgens, de weever Lins, Vosse Lindje en der wevers lins, Vossen Lintjens van Welten, Vosse Lintje of gewoon Vossen genoemd) erbij Vermeldende dat Welten dus onder Heerlen valt, waarbij bij de eerst op een patroniem lijkt en bij de 2e de naam Vossen of Voossen mogelijk ook een voornaam zou kunnen zijn??? Ook word er nog melding gemaakt van den Broeder van den wever Lins woonende in Aaken! We komen in onderstaand citaat zijn werkelijke naam trouwens tegen:

Jongen,. Leonard (Vosse Lintje)Heerlen----Bij verstek verbannen, 23 mei 1775

Wellicht was hij weer familie van Willem Jongen wiens dossier ik hierboven ook heb neergezet? 

Verder wordt in de link: https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/bokkenrijders/Dossier%20Herzeler%20Philip.pdf ook nog gesproken over een weduwe Bemelmans en wel als slachtoffer (als ik me niet vergis) maar ook word er nu wel een bekende naam onder de bende der gauwdieven vermeld en wel te weten ene Hendricus Bemelmans (vilder Hendrikus Bemelmans)!! Wellicht is dat dezelfde als die ik hier beneden noem te Klimmen en ontslag uit detentie krijgt op 29 juli 1773?? Waarbij er wel een verder interessante vermelding over hem is:

"Verders verklaard den gedetineerde aan hem bewust te sijn dat Hendricus Bemmelmans gewoont hebbende op het Retersbeek en vaarende thans de moolenhaare tot Jugeraed"

En inderdaad Retersbeek ligt niet heel ver van Valkenburg af!! maar als we de tekst: , Hendrikkus Bemelmans van den Lommelenberg, lezen dan vraag ik mij af welke plaats hier met Lommelenberg wordt bedoeld? Word hier toevallig Lommerbergen bij Reuver bedoeld???

  • Schepenbank Hoensbroek (lijst van schouten en schepenen niet aanwezig!!)
  • Schepenbank Klimmen (lijst van schouten en schepenen niet aanwezig!!)
  • Schepenbank Mechelen (lijst van schouten en schepenen niet aanwezig!!)
  • Schepenbank Nuth (lijst van schouten en schepenen niet aanwezig!!)
  • Schepenbank Simpelveld (lijst van schouten en schepenen niet aanwezig!!)
  • Schepenbank Vaesrade (lijst van schouten en schepenen niet aanwezig!!)
  • Schepenbank Voerendaal (lijst van schouten en schepenen niet aanwezig!!)
  • Schepenbank Wijlre (lijst van schouten en schepenen niet aanwezig!!)

 

Behalve voor: Schepenbank Brunssum waar we wederom de volgende naam tegenkomen:

  • Seveer Frijns, Schinveld (1732 – 1737)

 

In de link: komt men in de link: https://www.rijckheyt.nl/cultureel-erfgoed/lijst-van-vervolgden in de lijst van vervolgden nog de volgende naam tegen:

Bemelmans, BerbeHoensbroekSchepenbank Echt 25Onbekend
Bemelmans, HenricusKlimmenLvo 8165Ontslag uit detentie 29 juli 1773
Bemelmans, MelserHoensbroekLvo 1655, 2024Gevlucht na arrestatie

 

En dat is dus erg jammer Anneke, want als deze schout en schepenlijsten van de andere plaatsen ook openbaar zouden zijn dan is de kans groot dat we zeer interessante namen kunnen tegenkomen, en dit geldt zeker voor de plaatsen Klimmen, Wijlre, Gulpen, Mechelen (Limburg) en Simpelveld!!!

 

  • BINGO!!!!

Ook in Horst aan de Maas heb ik een groot aantal vermeldingen van de familiee Bernarts tegengekomen:

 

Gezinsreconstructies Horst aan de Maas 1612-1735

210>Bernards>Leo>G 21-11-1677>Horst>O>18-12-1707>Horst

212>Bernards>Gertrudes>G 29-06-1687>Horst>O>15-08-1719>Horst

224>Bernards>Joanna>G 27-01-1690>Horst>O>19-12-1716>Horst

111>Bernards>Gerardina>G 4-12-1683>Horst>>>

209>Bernards>Jan>G 22-02-1676>Horst>>>

211>Bernards>Gerardina>G 13-01-1685>Horst>>>

223>Bernards>Gerarda>G 13-01-1689>Horst>>>

238>Bernards>Peter>G 1728>Horst>>>

239>Bernards>Helena>G 1736>Horst>>>

240>Bernards>Joanna>G 1733>Horst>>>

241>Bernards>Peter>G 1727>Horst>>>

125>Bernardts>Gerard>G 1648C>Horst>O>9-01-1687>Horst

226>Bernardts of Verdellen>Bernard>G

5-06-1693>Horst>O>8-05-1784>Horst

126>Bernardts te Schreurs>Peter>G 1649C>Horst>O>2-03-1721>Horst

225>Bernardts Verdellen>Jacomina>G

17-04-1691>Horst>O>13-10-1727>Horst

Bron: http://web.archive.org/web/20021030102550/http://home.planet.nl/~voessef/genealogie/horstdata.htm 

 

Alleen het probleem is hier dat ik geen Johannes Bernadts tegenkom? Toch het groot aantal naamdragers van deze naam in de plaats Horst aan de Maas is opvallend, wat denk jij Anneke?? Een familie Forca of Vossen kom ik in ieder geval niet tegen in Horst aan de Maas!!! Overigens komt de naam Vousten wel veel in voornoemde plaats voor!!

 

200 Frijns Theresia 40 ega Merkelbeek 2
201 Frijns Jean 80 vader Merkelbeek

237 Vossen Christ. 34 knecht Douve

 

  • Het lijkt misschien verrassend Anneke en misschien komt het doro de nabijheid van de stad Nijmegen waar ook soldaten werden gelegerd natuurlijk, doch het hellemaal aan de andere kan gelegen Mook en Middelaar geef in de https://studiezaal.nijmegen.nl/detail.php?nav_id=0-1&id=21332503 bij de volkstelling van 1801 wel een heeele interessante namen met leeftijden:

 

Naam Voornaam leeftijd beroep vestiging

Bernard Marie 33 sa femme

Bernard Thoma 85 Ie pere

Bernard Zibilla 40 sa femme

Bernard Pierre 35 boulanger ne

 

Michaël Bernard.

Hij was gehuwd met
Catharina Sanders, overleden te Neer op 21 april 1742.
 

Uit dit huwelijk:

  • 1 : Johannes, gedoopt te Neer op 5 december 1710, overleden aldaar op 12 december 1779.
    Hij is getrouwd rond 1736 voor de kerk met Elisabeth Cuypers, gedoopt te Heythuysen op 17 juli 1705, wonende aldaar, overleden te Neer op 18 juli 1784, dochter van Dionysius Kuypers en Joanna N.N..

 

Johannes Bernaerts, gedoopt te Neer op 5 december 1710, overleden aldaar op 12 december 1779, zoon van Michaël Bernard en Catharina Sanders.

Hij is getrouwd rond 1736 voor de kerk met
Elisabeth Cuypers, gedoopt te Heythuysen op 17 juli 1705, wonende aldaar, overleden te Neer op 18 juli 1784, dochter van Dionysius Kuypers en Joanna N.N..
 

Uit dit huwelijk:

  • 1 : Dionysius, gedoopt te Neer op 13 oktober 1737.
     
  • 2 : Goedefridus, gedoopt te Neer op 7 januari 1740, wonende aldaar, overleden aldaar op 26 november 1790.
    Hij is getrouwd te Neer op 23 november 1785 voor de kerk met Maria Schepers, gedoopt te Neer op 9 mei 1751, wonende aldaar, overleden aldaar op 14 december 1812, dochter van Lambertus Schepers en Anna Maria Beurskens.
     
  • 3 : Cristianus, schoolmeester, gedoopt te Neer op 9 februari 1743, wonende te Neer in het Dorp.
    Hij is getrouwd te Parijs (F) rond 1775 voor de kerk met Marie Clotildis Real de Saint Real, geboren te Parijs (F) rond 1743, wonende te Neer in het Dorp, dochter van Petrus de Saint Real en Maria Dubois.
     
  • 4 : Joannes, gedoopt te Neer op 7 december 1745.

Dionysius Bernaer, gedoopt te Neer op 13 oktober 1737, zoon van Johannes Bernaerts en Elisabeth Cuypers.

 

Cristianus Bernaers, schoolmeester, gedoopt te Neer op 9 februari 1743, wonende te Neer in het Dorp, zoon van Johannes Bernaerts en Elisabeth Cuypers.

Hij is getrouwd te Parijs (F) rond 1775 voor de kerk met
Marie Clotildis Real de Saint Real, geboren te Parijs (F) rond 1743, wonende te Neer in het Dorp, dochter van Petrus de Saint Real en Maria Dubois.
 

Uit dit huwelijk:

  • 1 : Joannes Michaël, gedoopt te Heythuysen op 3 oktober 1776, wonende te Neer in het Dorp.
     
  • 2 : Maria Joanna, gedoopt te Heythuysen op 27 november 1777, wonende te Neer in het Dorp, overleden te Neer op 7 juni 1796.
     
  • 3 : Leonardus, gedoopt te Heythuysen op 27 december 1778, wonende te Neer in het Dorp.
     
  • 4 : Catharina, gedoopt te Neer op 27 april 1780, overleden aldaar op 17 september 1781.
     
  • 5 : Joannes, gedoopt te Neer op 2 maart 1782.
     
  • 6 : Dionysius, gedoopt te Neer op 21 april 1784.
     
  • 7 : Anna Elisabetha, gedoopt te Neer op 25 oktober 1785.
     
  • 8 : Christianus, gedoopt te Neer op 6 mei 1788, overleden aldaar op 29 september 1794.

Maria Joanna Bernard, gedoopt te Heythuysen op 27 november 1777, wonende te Neer in het Dorp, overleden te Neer op 7 juni 1796, dochter van Cristianus Bernaers en Marie Clotildis Real de Saint Real.

Anna Elisabetha Bernard, gedoopt te Neer op 25 oktober 1785, dochter van Cristianus Bernaers en Marie Clotildis Real de Saint Real.

Catharina Bernard, gedoopt te Neer op 27 april 1780, overleden aldaar op 17 september 1781, dochter van Cristianus Bernaers en Marie Clotildis Real de Saint Real.

Christianus Bernard, gedoopt te Neer op 6 mei 1788, overleden aldaar op 29 september 1794, zoon van Cristianus Bernaers en Marie Clotildis Real de Saint Real.

Dionysius Bernard, gedoopt te Neer op 21 april 1784, zoon van Cristianus Bernaers en Marie Clotildis Real de Saint Real.

Joannes Bernard, gedoopt te Neer op 2 maart 1782, zoon van Cristianus Bernaers en Marie Clotildis Real de Saint Real.

 

Goedefridus Bernaerts, gedoopt te Neer op 7 januari 1740, wonende aldaar, overleden aldaar op 26 november 1790, zoon van Johannes Bernaerts en Elisabeth Cuypers.

Hij is getrouwd te Neer op 23 november 1785 voor de kerk met
Maria Schepers, gedoopt te Neer op 9 mei 1751, wonende aldaar, overleden aldaar op 14 december 1812, dochter van Lambertus Schepers en Anna Maria Beurskens.
 

Uit dit huwelijk:

  • 1 : Elisabeth, landbouwster, gedoopt te Neer op 18 juli 1787, wonende aldaar, overleden aldaar op 9 maart 1857.
    Zij is getrouwd te Neer op 5 juli 1811 met Wilhelmus Geenen, winkelier, landbouwer, "epissier" en wethouder Gemeente Neer, gedoopt te Neer op 21 mei 1788, wonende te Neer Achter de Kerk, overleden te Neer op 12 juli 1856, zoon van Joannes Geenen en Anna Gertruda van Baexen.
     
  • 2 : Maria, gedoopt te Neer op 12 juni 1790, overleden aldaar op 8 november 1790.
     
  • 3 : Joanna, gedoopt te Neer op 12 juni 1790, overleden aldaar op 5 september 1794.

Joannes Bernardts, gedoopt te Neer op 7 december 1745, zoon van Johannes Bernaerts en Elisabeth Cuypers.

 

Joanna Bernard, gedoopt te Neer op 12 juni 1790, overleden aldaar op 5 september 1794, dochter van Goedefridus Bernaerts en Maria Schepers.

Maria Bernard, gedoopt te Neer op 12 juni 1790, overleden aldaar op 8 november 1790, dochter van Goedefridus Bernaerts en Maria Schepers.

Elisabeth Bernard, landbouwster, gedoopt te Neer op 18 juli 1787, wonende aldaar, overleden aldaar op 9 maart 1857, dochter van Goedefridus Bernaerts en Maria Schepers.

Zij is getrouwd te Neer op 5 juli 1811 met
Wilhelmus Geenen, winkelier, landbouwer, "epissier" en wethouder Gemeente Neer, gedoopt te Neer op 21 mei 1788, wonende te Neer Achter de Kerk, overleden te Neer op 12 juli 1856, zoon van Joannes Geenen en Anna Gertruda van Baexen.
 

Uit dit huwelijk:

  • 1 : Godefroit, dienstknecht en landbouwer, geboren te Neer op 7 juni 1812, wonende aldaar, overleden te Echt op 4 september 1859.
    Hij is getrouwd te Horn op 23 januari 1845 met Wilhelmina Catharina Theelen, landbouwster, geboren te Beegden op 30 maart 1817, overleden te Neer op 17 oktober 1904, dochter van Petrus Theelen en Gertrudis Ramakers.
    (Zij is later getrouwd te Neer op 10 oktober 1864 met Godefridus Tillemans, lid van het Burgelijk Armbestuur te Neer, akkerknecht en landbouwer, geboren te Neer op 17 maart 1834, overleden aldaar op 12 mei 1907, zoon van Joannes Tillemans en Digna van Roij.)
     
  • 2 : Mathieu, geboren te Neer op 27 november 1813, overleden aldaar op 31 januari 1814.
     
  • 3 : Marie Getrude, geboren te Neer op 21 september 1815, wonende aldaar, ongehuwd overleden aldaar op 21 mei 1848.
     
  • 4 : Jean, gemeente-secretaris en gemeente-ontvanger, geboren te Neer op 30 april 1817, wonende te Neer in de Goot, ongehuwd overleden te Neer op 17 mei 1873.
     
  • 5 : Anne Elisabeth, geboren te Neer op 22 januari 1819, wonende aldaar, ongehuwd overleden aldaar op 28 november 1859.
     
  • 6 : Theodorus, geboren te Neer op 19 oktober 1820, wonende aldaar, overleden aldaar op 21 december 1851.
     
  • 7 : Anna Maria, landbouwster, geboren te Neer op 8 februari 1823, wonende te Neer in de Goot en te Neer op Gendijk, overleden te Neer op 10 april 1901.
    Zij is getrouwd te Neer op 6 juni 1859 met Mathis Peeters, timmerman, landbouwer, lid van het Burgelijk Armbestuur te Neer en lid van het kerkbestuur, geboren te Kessel op 5 april 1820, wonende te Neer in de Goot en te Neer op Gendijk, overleden te Neer op 16 maart 1899, zoon van Pierre Adolf Pieters en Gertrudis Spee.
     
  • 8 : Johanna, geboren te Neer op 7 juli 1825, wonende te Neer in de Goot, overleden te Neer op 28 maart 1869.
    Zij is getrouwd te Neer op 6 juni 1859 met Paulus Henricus Hubertus Aquarius, brouwer, wethouder Gemeente Neer, raadslid gemeente Neer, ambtenaar van de burgelijke stand en grondeigenaar, geboren te Beegden op 22 augustus 1827, wonende te Neer in de Goot en te Haelen, overleden aldaar op 2 maart 1918, zoon van Theodorus Aquarius en Gertrude van den Acker.
    (Hij is later getrouwd te Weert op 25 oktober 1870 met Gertrudis Florentina Hubertina Wouters, geboren te Weert op 21 juni 1844, wonende te Haelen, overleden aldaar op 6 juni 1906, dochter van Cornelis Hubert Wouters en Anna Catharina Hubertina Kuppens.)
     
  • 9 : Mathis, geboren te Neer op 11 mei 1828, wonende aldaar, overleden te Echt op 24 februari 1862.
     

 

Guillaume Bernaerds, overleden voor 1804.

Hij was gehuwd met
Anne Denier, geboren te Beegden rond 1732, overleden te Haelen op 22 oktober 1811, dochter van Guillaume Denier en Jeanne Direkx.
 

Uit dit huwelijk:

  • 1 : Anna Catharina, akkervrouw, geboren te Haelen op 21 oktober 1770, wonende aldaar, overleden aldaar op 28 mei 1845.
    Zij is getrouwd te Haelen op 9 februari 1801 met Peter Schreurs, landbouwer, geboren te Haelen op 10 februari 1768, wonende aldaar, overleden aldaar op 4 juli 1825, zoon van Johannes Schreurs en Elisabeth Pijls.
     
  • 2 : Adriaan, dagloner, geboren te Haelen op 30 augustus 1775, wonende aldaar, overleden aldaar op 29 mei 1834.
    Hij is getrouwd te Haelen op 12 april 1804 met Maria Custers, dienstmeid, gedoopt te Neer op 1 juli 1777, wonende te Haelen, overleden aldaar op 9 april 1843, dochter van Matthias Custers en Agnes Schreurs.

Adriaan Bernaerds, dagloner, geboren te Haelen op 30 augustus 1775, wonende aldaar, overleden aldaar op 29 mei 1834, zoon van Guillaume Bernaerds en Anne Denier.

Hij is getrouwd te Haelen op 12 april 1804 met
Maria Custers, dienstmeid, gedoopt te Neer op 1 juli 1777, wonende te Haelen, overleden aldaar op 9 april 1843, dochter van Matthias Custers en Agnes Schreurs.
 

Uit dit huwelijk:

  • 1 : Guillemine, geboren te Haelen op 22 februari 1805, overleden aldaar op 14 november 1861.
    Zij is getrouwd te Haelen op 16 augustus 1852 met Sebastien Verbeeck, dagloner en landbouwer, geboren te Haelen op 17 december 1811, overleden aldaar op 30 maart 1876, zoon van Andreas Beeck en Christina Hendrix.
    (Hij is later getrouwd te Buggenum op 25 april 1862 met Mechtildis Geelen, dienstmeid, geboren te Neer op 2 december 1822, wonende te Haelen, overleden aldaar op 19 april 1906, dochter van Henricus Gielen en Petronel Kessels. (Zij is later getrouwd te Haelen op 20 juni 1877 met Pieter Vissers, akkerman, geboren te Roggel op 20 februari 1838, wonende te Haelen, overleden te Grathem op 21 maart 1907, zoon van Stephanus Vissers en Maria Helena Linssen.))
     
  • 2 : Mathieu, landbouwer, geboren te Haelen op 10 oktober 1811, overleden aldaar op 24 december 1889.
    Hij is getrouwd te Haelen op 4 oktober 1852 met Eva Bijlmakers, dienstmeid, geboren te Heel op 12 juni 1820, overleden te Haelen op 10 juni 1889, dochter van Joannes Bijlmakers en Cornelia Pluijmen.
     
  • 3 : Guillaume, geboren te Haelen op 12 december 1815, overleden aldaar op 28 februari 1855.
     

Guillemine Bernaerds, geboren te Haelen op 22 februari 1805, overleden aldaar op 14 november 1861, dochter van Adriaan Bernaerds en Maria Custers.

Zij is getrouwd te Haelen op 16 augustus 1852 met
Sebastien Verbeeck, dagloner en landbouwer, geboren te Haelen op 17 december 1811, overleden aldaar op 30 maart 1876, zoon van Andreas Beeck en Christina Hendrix.
(Hij is later getrouwd te Buggenum op 25 april 1862 met Mechtildis Geelen, dienstmeid, geboren te Neer op 2 december 1822, wonende te Haelen, overleden aldaar op 19 april 1906, dochter van Henricus Gielen en Petronel Kessels. (Zij is later getrouwd te Haelen op 20 juni 1877 met Pieter Vissers, akkerman, geboren te Roggel op 20 februari 1838, wonende te Haelen, overleden te Grathem op 21 maart 1907, zoon van Stephanus Vissers en Maria Helena Linssen.))

 

Guillaume Bernaerts, geboren te Haelen op 12 december 1815, overleden aldaar op 28 februari 1855, zoon van Adriaan Bernaerds en Maria Custers.

 

Mathieu Bernaerts, landbouwer, geboren te Haelen op 10 oktober 1811, overleden aldaar op 24 december 1889, zoon van Adriaan Bernaerds en Maria Custers.

Hij is getrouwd te Haelen op 4 oktober 1852 met
Eva Bijlmakers, dienstmeid, geboren te Heel op 12 juni 1820, overleden te Haelen op 10 juni 1889, dochter van Joannes Bijlmakers en Cornelia Pluijmen.
 

 

Anna Catharina Bernaerts, akkervrouw, geboren te Haelen op 21 oktober 1770, wonende aldaar, overleden aldaar op 28 mei 1845, dochter van Guillaume Bernaerds en Anne Denier.

Zij is getrouwd te Haelen op 9 februari 1801 met
Peter Schreurs, landbouwer, geboren te Haelen op 10 februari 1768, wonende aldaar, overleden aldaar op 4 juli 1825, zoon van Johannes Schreurs en Elisabeth Pijls.
 

Uit dit huwelijk:

  • 1 : Guillaume, landbouwer, geboren te Haelen op 25 april 1801, overleden aldaar op 16 januari 1867.
    Hij is getrouwd te Haelen op 31 oktober 1832 (1) met zijn behuwdschoonzus Wilhelmina van den Acker, huishoudster en landbouwster, geboren te Haelen op 5 oktober 1789, gedoopt aldaar op 5 oktober 1789, wonende aldaar, overleden aldaar op 1 februari 1865, dochter van Henricus van den Acker en Gertrudis Verboekent.
    (Zij is eerder getrouwd te Haelen op 27 juli 1824 met Michaël Jacobs, gedoopt te Haelen op 9 augustus 1793, wonende aldaar, overleden aldaar op 12 februari 1831, zoon van Lambertus Jacobs en Catharina Schruerts.)
    Hij is getrouwd te Haelen op 17 juni 1865 (2) met Jeanne Jacobs, landbouwster, geboren te Haelen op 16 juni 1801, overleden aldaar op 3 juni 1881, dochter van Lambertus Jacobs en Catharina Schruerts.
    (Zij is eerder getrouwd te Haelen op 22 juni 1842 met Jacobus Cleusen, dienstknecht en dagloner, geboren te Horn op 18 juli 1784, overleden te Haelen op 9 februari 1864, zoon van Pieter Kleusen en Anna Santmans. (Hij is eerder getrouwd te Nunhem op 3 mei 1824 met Agnes Bollen, dienstmeid, gedoopt te Haelen op 31 december 1774, dochter van Joannes Bollen en Maria Schreurs.) Zij is later getrouwd te Haelen op 7 augustus 1868 met Pierre Guillaume van Dael, landbouwer, geboren te Heythuysen op 13 februari 1816, overleden te Baexem op 25 december 1896, zoon van Andreas van Dael en Anna Maria Nijs. (Hij is eerder getrouwd te Grathem op 8 april 1858 met Maria Hoeckx, landbouwster, geboren te Grathem op 30 juli 1801, overleden aldaar op 18 januari 1863, dochter van Joannes Hoeckx en Joanna Verkennis. Hij is later getrouwd te Haelen op 31 augustus 1885 met Willemina Geelen, dienstmeid, geboren te Neer op 2 december 1822, wonende aldaar, overleden te Haelen op 27 januari 1893, dochter van Henricus Gielen en Petronel Kessels. (Zij is eerder getrouwd te Neer op 25 april 1865 met Heijliger Hobus, landbouwer, geboren te Heythuysen op 16 oktober 1820, wonende aldaar, overleden aldaar op 12 oktober 1884, zoon van Petrus Hobus en Gertrudis Tullemans.)))
     
  • 2 : Elisabeth, dienstmeid, geboren te Haelen op 11 juni 1802, overleden te Roermond op 17 april 1869.
    Zij is getrouwd te Roermond op 1 mei 1841 met Jan Joseph Hubert Krevels, dagloner, geboren te Roermond op 1 januari 1810, overleden aldaar op 1 november 1876, zoon van Jan Hendrik Krevels en Maria Catharina Peters.
     
  • 3 : Gertrudis, geboren te Haelen op 30 juni 1804, overleden te Horn op 22 november 1858.
    Zij is getrouwd te Horn op 13 februari 1839 met Peter Hillen, akkerknecht en landbouwer, geboren te Herten op 25 oktober 1810, wonende te Horn, overleden aldaar op 29 juni 1861, zoon van Henricus Hillen en Anna Catharina Roosen.
    (Hij is eerder getrouwd te Horn op 7 februari 1833 met Joanna Hebben, geboren te Horn op 23 december 1811, wonende aldaar, overleden aldaar op 23 oktober 1838, dochter van Jean Hebben en Jeanne Marie Olders.)
     
  • 4 : Anne, geboren te Haelen op 19 oktober 1806, overleden te Roermond op 11 april 1873.
     
  • 5 : Jean, dienstknecht en dagloner, geboren te Haelen op 13 juli 1809, wonende te Buggenum, overleden aldaar op 21 september 1868.
    Hij is getrouwd te Buggenum op 29 april 1839 met Gertrude Bongaers, akkerbouwster, geboren te Buggenum op 13 juli 1811, wonende aldaar, overleden aldaar op 22 november 1883, dochter van Jacobus Bongars en Gertrudis Wijnen.
     
  • 6 : Guillemine, geboren te Haelen op 29 augustus 1812, overleden aldaar op 12 mei 1853.
    Zij is getrouwd te Haelen op 17 april 1839 met Jean van den Heuvel, akkerknecht, geboren te Nederweert op 26 januari 1808, gedoopt te Leveroij, overleden te Sint Odiliënberg op 18 april 1873, zoon van Peter van den Heuvel en Elisabeth Hermans.

 

Agnes Bernaerts, gedoopt te Haelen, wonende aldaar.

Zij is getrouwd te Haelen op 27 juli 1775 voor de kerk met
Wilhelmus Schreurs, gedoopt te Haelen, wonende aldaar.
 

Uit dit huwelijk:

  • 1 : Jacomina, gedoopt te Haelen op 19 september 1776, overleden aldaar op 12 maart 1847.
    Zij is getrouwd te Weert op 7 augustus 1816 met Henrij Knapen, kruidenier, geboren te Weert op 5 maart 1778, zoon van Martin Knapen en Jeanne Kroeten.
    (Hij was weduwnaar van Marie Stienen.)
     
  • 2 : Joannes, knecht en burgemeester, gedoopt te Haelen op 27 december 1778, wonende aldaar, overleden aldaar op 3 november 1841.
    Hij is getrouwd te Buggenum op 2 november 1808 met Martina Boonen, dienstmeid, herbergierster en landbouwster, gedoopt te Buggenum op 8 januari 1780, wonende te Haelen, overleden aldaar op 23 april 1850, dochter van Henricus Boonen en Emerentia Wilms.
     
  • 3 : Lambertus, gedoopt te Haelen op 8 juli 1781.
     
  • 4 : Elisabetha, akkervrouw, gedoopt te Haelen op 30 november 1783, wonende aldaar en te Buggenum, overleden aldaar op 28 augustus 1842.
    Zij is getrouwd te Haelen op 24 juni 1811 met Jan Mathis Hobus, slager, geboren te Nederweert op 22 oktober 1779, wonende te Haelen, overleden aldaar op 21 februari 1832, zoon van Lambert Hobus en Angelina Segers.

 

Lambertus Bernards.

Hij was gehuwd met
Elisabeth Verheggen.
 

Uit dit huwelijk:

  • 1 : Maria, geboren te Haelen op 12 december 1743, wonende aldaar, overleden aldaar op 23 december 1813.
    Zij is getrouwd te Haelen op 20 april 1766 voor de kerk (1) met Petrus van de Wijer, wonende te Haelen.
    Zij is getrouwd te Haelen op 16 augustus 1785 voor de kerk (2) met (en gescheiden van) Henri Sassen, geboren te Tegelen rond 1733, overleden te Haelen op 18 maart 1813.
    (Hij was weduwnaar van Henriëtte Crompvoets.)
     
  • 2 : Joanna, geboren te Haelen op 7 februari 1753, wonende te Neer in de Engelmansstraat, overleden te Haelen op 27 april 1840.
    Zij is getrouwd te Neer op 14 april 1795 voor de kerk met Joannes Luijten, landbouwer, gedoopt te Neer op 27 mei 1763, wonende te Neer in de Engelmansstraat, overleden te Neer op 2 maart 1833, zoon van Simon Leuten en Johanna Josten.
    (Hij is eerder getrouwd te Neer op 4 juni 1789 voor de kerk met Barbara Daemen, gedoopt te Neer op 16 december 1749, wonende aldaar, overleden aldaar op 16 mei 1794, dochter van Petrus Damen en Ida Wienen.)

Joanna Bernaerts, geboren te Haelen op 7 februari 1753, wonende te Neer in de Engelmansstraat, overleden te Haelen op 27 april 1840, dochter van Lambertus Bernards en Elisabeth Verheggen.

Zij is getrouwd te Neer op 14 april 1795 voor de kerk met
Joannes Luijten, landbouwer, gedoopt te Neer op 27 mei 1763, wonende te Neer in de Engelmansstraat, overleden te Neer op 2 maart 1833, zoon van Simon Leuten en Johanna Josten.
(Hij is eerder getrouwd te Neer op 4 juni 1789 voor de kerk met Barbara Daemen, gedoopt te Neer op 16 december 1749, wonende aldaar, overleden aldaar op 16 mei 1794, dochter van Petrus Damen en Ida Wienen.)

 

Maria Bernaerts, geboren te Haelen op 12 december 1743, wonende aldaar, overleden aldaar op 23 december 1813, dochter van Lambertus Bernards en Elisabeth Verheggen.

Zij is getrouwd te Haelen op 20 april 1766 voor de kerk (1) met
Petrus van de Wijer, wonende te Haelen.
 

Uit dit huwelijk:

  • 1 : Elisabetha, gedoopt te Haelen op 6 augustus 1767.
     
  • 2 : Joachim, timmermansknecht en molenmaker, gedoopt te Haelen op 1 november 1769, wonende te Nunhem, overleden te Haelen op 5 februari 1839.
    Hij is getrouwd te Nunhem op 17 oktober 1802 met Maria Schaeken, geboren te Weert op 5 maart 1767, wonende te Nunhem, overleden te Haelen op 8 oktober 1813, dochter van Pieter Schaeken en Odilia Joanna Baptista aan den Boom.
     
  • 3 : Bernardus, landbouwer, gedoopt te Haelen op 9 juni 1772, wonende aldaar, overleden aldaar op 29 augustus 1827.
    Hij is getrouwd te Heythuysen op 18 augustus 1800 (1) met Maria Catharina Schreurs, geboren te Haelen op 9 november 1772, wonende aldaar, overleden aldaar op 30 december 1814, dochter van Mathieu Schreurs en Catharina Joosten.
    Hij is getrouwd te Haelen op 10 juli 1816 (2) met Gertrude Schreurs, geboren te Haelen op 18 juni 1787, overleden aldaar op 2 augustus 1828, dochter van Nicolaus Schreurs en Gertrudis Pluijmen.
     
  • 4 : Adrianus, gedoopt te Haelen op 11 juni 1775.
     
  • 5 : Mathias, brouwer en raadslid, gedoopt te Haelen op 5 juni 1778, wonende aldaar, overleden aldaar op 8 november 1811.
    Hij is getrouwd te Horn op 7 januari 1807 met Margareta Evers, landbouwster, geboren te Horn rond 1786, wonende te Haelen, overleden te Horn op 9 december 1821, dochter van Antonius Evers en Maria Vossen.
    (Zij is later getrouwd te Horn op 22 juli 1813 met Jean Paschal Godin, landbouwer, geboren te Oupeye (B) rond 1783, overleden te Horn op 4 november 1847, zoon van Jean Godin en Marie Catharinne Corvers.)
     
  • 6 : Lambertus, gedoopt te Haelen op 17 oktober 1780, wonende aldaar, overleden aldaar op 13 maart 1813.
    Hij was gehuwd met Cornelia Linssen, tapster, geboren te Bergelen rond 1782, wonende te Haelen, overleden aldaar op 21 april 1842, dochter van Mathis Linssen en Maria Schmitz.
     

Zij is getrouwd te Haelen op 16 augustus 1785 voor de kerk (2) met (en gescheiden van)
Henri Sassen, geboren te Tegelen rond 1733, overleden te Haelen op 18 maart 1813.
(Hij was weduwnaar van Henriëtte Crompvoets.)
 

 

Anna Bernardts, gedoopt te Haelen op 14 januari 1716, wonende aldaar, dochter van Adrianus Bernardts en Johanna Paulissen.

Zij is getrouwd te Haelen op 5 februari 1741 voor de kerk met
Joannes Verheggen, wonende te Haelen.
 

Uit dit huwelijk:

  • 1 : Joanna, gedoopt te Haelen op 20 januari 1741, wonende aldaar, overleden aldaar op 21 januari 1814.
    Zij is getrouwd te Haelen op 20 april 1766 voor de kerk met Wijnandus Joosten, gedoopt te Haelen op 22 november 1734, wonende aldaar, zoon van Joannes Reynerus (Renerus) Joosten en Eva Wijnen.

 

Jeanne Bernarts, geboren te Haelen rond 1748, wonende te Nunhem, overleden aldaar op 27 april 1808.

Zij was gehuwd met
Henry Heckers, landbouwer, geboren te Nederweert op 11 november 1754, wonende te Nunhem, overleden aldaar op 16 januari 1836, zoon van Mathias aan 't Hecken en Petronella Maessen.
(Hij is later getrouwd te Neer op 30 april 1810 met Joanna Vogels, landbouwster, gedoopt te Neer op 29 december 1757, wonende te Neer in de Steeg, overleden te Neer op 24 maart 1823, dochter van Mattheus Voegels en Goedefrida Emons. (Zij is eerder getrouwd te Neer op 6 oktober 1785 voor de kerk met Mattias Winckelmeulen, landbouwer, gedoopt te Neer op 10 februari 1745, wonende aldaar, overleden aldaar op 19 oktober 1808, zoon van Renerus Winckelmolen en Elisabeta aen den Boem.))
 

Uit dit huwelijk:

 

Nou Anneke ik ga slapen, de rest van de plaatsen zoek ik morgen wel uit of daar nog leden van de familie Bernardts zitten die we aan die van ons kunnen koppelen eventueel.

 

Ik ben verder benieuwd wat je van al mn resultaten hierboven vind Anneke, ik kijk dan ook uit naar je reactie!!

 

Met vriendelijke groet,

 

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 7 apr 2023 - 04:48

Van al je gegevens kan ik geen chocola meer maken. Het zijn allemaal namen waarvan niet is aangetoond dat ze enige connectie met Johannes Bernard en Johanna Forsa hebben. Ik geloof trouwens niet dat ik gezegd heb (maar ik kan me vergissen) dat de naam Forsa dezelfde is als Vossen. Ik acht het heel waarschijnlijk dat de Johanna Vossaert die in 1762 een zoontje Wilhelmus laat dopen met als vader Johannes Bernard dezelfde persoon is als Johanna Forsa, maar of de namen Vossen en Vossaert en Forsa van dezelfde familie komen? Ik vermoed van niet. Johanna komt dus (vermoedelijk) wel al voor 1766 voor in Maastricht. En voor hetzelfde geld is Vossaert verstaan door de pastoor i.p.v. Forsa.

Ik blijf erbij dat het waarschijnlijk om een soldatenfamilie gaat, Valentin (de mogelijke vader van Johannes) en Christophorus (de vader van Nicolaus) Bernard waren duidelijk soldaten en zoon Johannes van Johannes Bernard en Johanna Forsa trouwde met de soldatendochter Suzanna Louiza Kimmel en was zelf ook militair (zie een bijdrage van Frank Fransz bij je vorige vraag over de familie Bernard). Soldatenfamilies kunnen overal vandaan komen, dus waarom Limburg uitkammen? De Bernards kunnen evengoed uit (ik noem maar wat) Pruissen of Zwitserland komen. De kans is ook best aanwezig (soldaten trouwden vaak met dochters uit het soldatenmilieu) dat ook Johanna Forsa uit een soldatengezin stamt en ook zij kan dan overal vandaan komen. Het is wachten tot de "collectie Wolters" gedigitaliseerd is, 60% schijnt klaar te zijn, en online komt [hier], misschien dat daar een huwelijk van een Forsa in voorkomt, die de vader van Johanna zou kunnen zijn.

Zoalng je niet weet bij welk(e) regiment(en) Valentin en Christophorus dienden is ook niet te zeggen waar ze vandaan kwamen en waar ze naartoe gingen. Datzelfde geldt ook voor Johannes junior (waarvan we alleen weten dat hij op een gegeven moment in Den Haag terecht is gekomen). Johannes senior zal vast ook soldaat zijn geweest.

Anneke 12 - 7 apr 2023 - 15:45

 

Dag Anneke.

 

Das niet hellemaal waar want eerder schreef ik al dat Johannes Wilhelmus Bernard, Johanne Forca en Johannes Bernard hebben alle 3 iets heel cruciaals gemeen, en dat is dat ze allemaal betrokken zijn bij de familie Schoenmaeckers, die bewering deed ik op onderstaand uittreksel:

DopelingWilhelmina Magdalena Hoos

Geboortedatum

25-12-1786

Woonplaats

Thorn

VaderGerardus Hoos 
MoederAnna Catharina Clercx 
GetuigeJoannes Wilhelmus Bernard 
GetuigeMaria Magdalena Schoenmaeckers

Opmerking

gehuwd met coomans

Bron

LandNederland
ProvincieLimburg
PlaatsThorn
GemeenteMaasgouw
Begindatum1749
Einddatum1791
Groepkatholiek
OmschrijvingKerkelijk - RK Parochie Aartsengel Michaël te Thorn, dopen en huwelijken 1749 - 1791
Opmerkingbroncode 130.007
Rubriekkerkelijk
Trefwoord

Kerkelijk

Katholiek

Doop

Huwelijk

 

Waarbij de volgende persoon prima de persoon zou kunnen zijn die hierboven optreedt als getuige, 

 

Maria Schoenmaeckers, landbouwster, geboren te Grathem op 16 maart 1765, wonende aldaar, overleden aldaar op 6 maart 1845, dochter van Jacobus Schoenmakers en Margerita Aen der Bergh.

Zij is getrouwd te Wessem op 24 januari 1811 met
Antonius Verspaegen, landbouwer, geboren te Nederweert op 9 april 1785, wonende te Grathem, overleden te Roggel op 15 januari 1842, zoon van Hendricus Verspagen en Helena van den Manackers.

Bron: https://www.oosnaer.nl/genealogie/persoon/070981/ 

 

wellicht had zij nog deze Maria Schoenmaeckers nog broers en zussen, ik acht de kans niet onwaarschijnlijk dat de Jacobus Schoenmakers en broer was van Jean Schoenmaeckers-Pluijmakers die zelf van hoeve de Gaffel van de Beekerweg te Ulestraten afkwam voordat ie via Raar bij Meer te Valkenburg terecht kwam. In ieder geval zijn zoon Jacobus woonde in het kasteel van Sint-Gerlach, ik denk zelf dat de kans zeer groot is Anneke dat deze Jacobus Schoenmaeckers naar zijn oom is vernoemd die met Margarita Aen der Berg was getrouwd!!!

 

Het enigste probleem dat ik nu nog hoef te overbruggen is om die Hermanus Schoenmaekcers ergens tegen te komen en zodoende te koppelen aan bovenstaande personen!!

 

En deze hoeve de Gaffel waar ik zelf geen verdere gegevens van kan vinden is zeer interessant omdat deze weg op een steenworp afstand van Schimmert ligt, en dat maakt het weer interessant omdat jij het volgende schreef Anneke 22 mar 2023 - 11:07: 

 

"Er is in Maastricht wel een Johannes Wilhelmus Bernard(s), hij laat daar twee kinderen dopen in 1784 en 1786 en vervolgens in Thorn in 1788 en in Schimmert in 1791. De doopgetuigen leveren qua familie Bernard alleen een Andreas Bernard. 

Jan Willem Bernard, oud 66 jaar (dus geboren ca. 1752) is overleden te Maastricht op 25-5-1818, hij is een zoon van Andreas Bernard en Maria Susanna de Mée [hier]"

 

En ook omdat jij bovengenoemd kind Andreas Bernard noemde heb ik het volgende resultaat met je gedeeld:

 

Jij had het eerder Anneke over ene Andries of Andres Bernard, nou als ik kijk naar de schepenen van Heer in de link: https://geneaknowhow.net/script/dewit/heer-schouten-burgemeesters-1253-1970.htm dan zie ik de volgende vermelding staan:

 

Maar ook dat heb ik gedaan omdat jijzelf met de naam Andreas Bernard aankwam Anneke??

 

En hieronder Anneke waarom ik in Valkenburg en directe omgeving uitkijk naar de familie Vrijns ook wel Frijns genaamd:

 

TypeHuwelijk
SubtypeKerkelijk huwelijk
PlaatsValkenburg
Datum12-10-1704
Kenmerk007
TekstKerkelijk huwelijk Hermanus Vrijns Margarita Bernarts
OpmerkingBroninv.nr.: 135.005
Trefwoord

Kerkelijk

Huwelijk

Personen

RolNaamEigenschappen
Echtgenoot/EchtgenoteHermanus Vrijns 
Echtgenoot/EchtgenoteMargarita Bernarts 
GetuigeJoannes Theodorus Bernarts 
GetuigeMaria Vrijns 

Bron

LandNederland
ProvincieLimburg
PlaatsValkenburg
GemeenteValkenburg aan de Geul
Begindatum16-02-1685
Einddatum15-12-1737
Groepkatholiek
OmschrijvingKerkelijk - RK Parochie Nicolaas te Valkenburg, trouwen 1685 - 1737
Opmerkingbroncode 135.005 dopen 16-2-1685 t/m 15-12-1737
Rubriekkerkelijk
Trefwoord

Kerkelijk

Katholiek

Huwelijk

 

Dat ik ook uitdrukkelijk kijk naar de plaatsen ten oosten van Valkenburg zoals Klimmen, Wijlre en Schin op Geul heeft weer met mijn reactie van 23 mar 2023 - 00:17 te maken wat men de volgende akte tegenkomt:

 

TypeGeboorte
SubtypeDoop
PlaatsSchin op Geul
Datum10-11-1752
TekstDoop Maria Lucia Bernaerts
OpmerkingBroninv.nr.: 111.002
Trefwoord

Kerkelijk

Doop

Personen

RolNaamEigenschappen
DopelingMaria Lucia Bernaerts

Opmerking

filia

VaderJoannes dominicus Bernaerts 
MoederMaria Joanna Gadet

Opmerking

conjugum

GetuigeJoannes Jagunaua 
GetuigeMaria schoenmakers 
GetuigeLucia 

Bron

LandNederland
ProvincieLimburg
PlaatsSchin op Geul
GemeenteValkenburg aan de Geul
Begindatum1748
Einddatum1796
Groepkatholiek
OmschrijvingKerkelijk - RK Parochie Mauritius te Schin op Geul, dopen, trouwen en overlijden 1748 - 1796
Opmerkingbroncode 111.002 dopen 2-2-1748 t/m 17-12-1796 huwelijken 23-9-1748 t/m 28-8-1796 overlijden en/of begraven 2-1-1748 t/m 23-11-1796
Rubriekkerkelijk
Trefwoord

Kerkelijk

Katholiek

Doop

Huwelijk

Overlijden

 

TypeGeboorte
SubtypeDoop
PlaatsValkenburg
Datum10-11-1752
TekstDoop Maria Lucia Bernards
OpmerkingBroninv.nr.: 135.003
Trefwoord

Kerkelijk

Doop

Personen

RolNaamEigenschappen
DopelingMaria Lucia Bernards

Geboortedatum

10-11-1752

Opmerking

gedoopt met toestemming van de pastoor van Schin op Geul

VaderJoannes dominicus Bernards

Opmerking

Heer

MoederMaria Joanna Gadet

Opmerking

Vrouwe

GetuigeJoannes Jagunaux 
GetuigeLucia Gadet

Opmerking

Vrouwe

GetuigeMaria Schoenmaeckers 

Bron

LandNederland
ProvincieLimburg
PlaatsValkenburg
GemeenteValkenburg aan de Geul
Groepkatholiek
OmschrijvingKerkelijk - RK Parochie Nicolaas te Valkenburg, dopen en huwelijken 1630 - 1788 Kerkelijk - RK Parochie Nicolaas te Valkenburg, dopen en huwelijken 1630 - 1788 Kerkelijk - RK Parochie Nicolaas te Valkenburg, dopen en huwelijken 1630 - 1788
OpmerkingBroninv.nr.: 135.003
Rubriekkerkelijk
Trefwoord

Kerkelijk

Doop

Huwelijk

 

TypeGeboorte
SubtypeDoop
PlaatsSchin op Geul
Datum21-04-1755
TekstDoop Maria Anna Bernaerts
OpmerkingBroninv.nr.: 111.002
Trefwoord

Kerkelijk

Doop

Personen

RolNaamEigenschappen
DopelingMaria Anna Bernaerts

Opmerking

filia

VaderJoannes dominicus Bernaerts 
MoederMaria Gadet

Opmerking

conjugum

GetuigeAndreas Lambertus Gadet 
GetuigeAnna Jangúneaux 

Bron

LandNederland
ProvincieLimburg
PlaatsSchin op Geul
GemeenteValkenburg aan de Geul
Begindatum1748
Einddatum1796
Groepkatholiek
OmschrijvingKerkelijk - RK Parochie Mauritius te Schin op Geul, dopen, trouwen en overlijden 1748 - 1796
Opmerkingbroncode 111.002 dopen 2-2-1748 t/m 17-12-1796 huwelijken 23-9-1748 t/m 28-8-1796 overlijden en/of begraven 2-1-1748 t/m 23-11-1796
Rubriekkerkelijk
Trefwoord

Kerkelijk

Katholiek

Doop

Huwelijk

Overlijden

 

TypeGeboorte
SubtypeDoop
PlaatsMaastricht
Datum14-04-1764
Kenmerk109
TekstDoop Maria Josephina Jageneau
OpmerkingBroninv.nr.: B2201
Trefwoord

Kerkelijk

Doop

Personen

RolNaamEigenschappen
DopelingMaria Josephina Jageneau

Geboortedatum

14-04-1764

VaderCornelius Jagenau

Opmerking

Controleren ; volgens register heeft dopeling andere gaslchtsnaam dan vader

MoederMaria Catharina Hornax 
GetuigeJohan Dominic Bernaerts 
GetuigeMaria Josephina Dekaen 

Bron

LandNederland
ProvincieLimburg
PlaatsMaastricht
GemeenteMaastricht
Begindatum20-01-1583
Einddatum08-08-1888
Groepkatholiek
OmschrijvingKerkelijk - RK Parochie Johannis/Jacobus te Maastricht, Klappers 1583 - 1888
Opmerkingbroncode B2201
Rubriekkerkelijk
Trefwoord

Kerkelijk

Katholiek

Klapper

 

TypeGeboorte
SubtypeDoop
PlaatsMaastricht
Datum03-11-1766
Kenmerk136
TekstDoop Maria Oda bernaerdts
OpmerkingBroninv.nr.: B2191
Trefwoord

Kerkelijk

Doop

Personen

RolNaamEigenschappen
DopelingMaria Oda bernaerdts

Geboortedatum

03-11-1766

VaderJoannes dominicus bernaerdts 
MoederMaria Joanna Godet 
GetuigeJohannes Ludovicus Defresne 
GetuigeMaria Oda Jorissen 

 

lo

Petrus Bernaerd

x 14-08-1695 Maastricht
 
Anna Gast

Joannes Dominicus Bernaerdts
* 14-04-1717 Maastricht
+ 27-09-1796 Maastricht

 

TypeGeboorte
SubtypeDoop
PlaatsMaastricht
Datum04-12-1719
Kenmerk142
TekstDoop Nicolaus Bernardts
OpmerkingBroninv.nr.: B2191
Trefwoord

Kerkelijk

Doop

Personen

RolNaamEigenschappen
DopelingNicolaus Bernardts

Geboortedatum

04-12-1719

VaderJacobus Bernardts 
MoederJoanna Brouns 
GetuigeNicolaus Bernardts 
GetuigeAnna Gast 

Bron

LandNederland
ProvincieLimburg
PlaatsMaastricht
GemeenteMaastricht
Begindatum11-09-1583
Einddatum02-08-1796
Groepkatholiek
OmschrijvingKerkelijk - RK Parochie Johannis/Jacobus te Maastricht, dopen 1583 - 1796
Opmerkingbroncode B2191
Rubriekkerkelijk
Trefwoord

Kerkelijk

Katholiek

Doop

 

Ik denk inderdaad dat jouw geheugen jouw in de steek laat Anneke want op 14 mar 2023 - 15:25  schreef jij

 

"In Maastricht werd op 12-8-1762 ene Wilhelmus gedoopt, illegitieme zoon van Joannis Bernaert en Joanna Vossaart, getuigen: Wilhelmus Bernard en Maria Gertrudis Gobbé [hier]. Zouden dit wellicht Johannes Bernard en Johanna Forsa zijn die voor hun huwelijk al een kind hadden???"

 

Dus het is vooral een idee dat jij zelf hebt geopperd Anneke en niet ik, ik ben daar slechts enkel op gaan verder zoeken: met het interessante gegeven dat ik hier al eerder schreef 

 

"15 mar 2023 - 03:38 We komen op 17-01-1762 een Joanna Vossen die samen met Petrus Sander  tegen die een Joanna Sanders laat dopen (1763 4ta martii obiit), getuigen Margareta Vossen & Margareta Wagemans, alleen deze doop vond plaats in het Limburgse Neer wat weer heel erg uit de koers is!!"

 

En in dat licht vond ik dus ook de volgende vermelding erg interesant:

 

Michaël Bernard.

Hij was gehuwd met
Catharina Sanders, overleden te Neer op 21 april 1742.

 

Als ik me niet vergis Anneke dan komt ene Michaël Bernard. eveneens hier ergens in onze correspondentie al eerder voor toch??? Wellicht hadden de families Bernardts en Forca (Vossen!!) dus ook al eerder nauwe banden met de familie Sanders!!

 

En dit is dus zeer interessant Anneke!! Want we zouden zomaar kunnen stellen dat Anneke dus vanuit Eys naar Neer is vertrokken, feit is dat te Neer een grote familie Bernaerdts woonde. Waarvan ik het niet vreemd zou vinden als ook zij weer afstammen van de tak die zich vanuit Mechelen te Roosteren vestigde!! We hoeven dan allen nog maar aan te tonen dat deze Petrus Sander in of voor 1766 is gestorven, in dat geval zouden we kunnen stellen dat Joanna Vossen met haar "liefje" Johannes Bernard vanuit Meer naar Maastricht is vertrokken!!

 

Verder behoeft het natuurlijk geen betoog Anneke waarom ik ook gezocht heb op de naam Bemmelmans, dit vanwege het echtpaar Bemelmans-Bernard om dan nog maar een keer te verwijzen naar een ander commentaar van jouw, te weten: 14 mar 2023 - 11:06

 

Waarom ik ook de vermeldingen van Mook en Middelaar m.b.t. de familie Bernardts erbij heb gevoegd is heel simpel Anneke, dat is namelijk vanwege Bernard Zibilla 40 sa femme, over de naam Sibilla en aanverwante schrijfwijzen hebben jij en ik zat hier al over gecorrespondeerd Anneke, bijvoorbeeld als het gaat over Cornelia Mares de vrouw van Christophorus Van Velthuizen!! 

 

Die collectie Wolters is inderdaad zeer interessant Anneke, dat zou heel inderdaad heel veel raadsels in een keer 'kunnen' oplossen, zeker ook van vele andere soldaten families waar ik van afstam, zoals de familie Viguurs/Figuurs etc etc!

 

Het project Wolters zou dit jaar af moeten komen naar wat ik van de site begreep Anneke??

 

Fijne nacht.

 

Met vriendelijke groet,

 

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 8 apr 2023 - 01:46

Hallo Jermaine,

Van al je gegevens kan ik geen chocola meer maken. Het zijn allemaal namen waarvan niet is aangetoond dat ze enige connectie met Johannes Bernard en Johanna Forsa hebben.

Dit sloeg natuurlijk niet op al je voorgaande berichten, maar op je laatste twee van 6 apr 2023 - 03:45 en 7 apr - 04:48, die zijn voor mij echt veel te lang en te warrig en daardoor niet meer te volgen (dit geldt ook voor je antwoord van 8 april).

Wat ik eigenlijk probeer te zeggen is dat het volgens mij geen zin heeft om alle plaatsen in Limburg af te speuren naar mensen met de naam Bernard(s) en Forsa, omdat deze families (vermoedelijk soldaten) overal vandaan gekomen kunnen zijn. Je vindt nu op allerlei plekken mensen met overeenkomende namen, die vermoedelijk helemaal geen familie zijn. M.a.w. je bijt je in iets vast dat waarschijnlijk nooit iets op gaat leveren. 

-Over de familie Schoenmaeckers heb ik me niet echt uitgelaten, behalve dan dat Hermanus wel interessant is omdat hij met ene Maria Joanna Forsa een kind liet dopen (en dat er geen bewijs is voor familiebanden tussen "jouw" Johannes Bernards en de Schoenmaeckers). Nuttig is om de huwelijksinschrijving boven water te krijgen! Een Maria Schoenmakers is doopgetuige bij een kind van Johannes Dominicus Bernard (dat zal de in 1717 gedoopte zoon zijn van Petrus Bernard en Anna Gast), waarvan het maar de vraag is of dat familie van Johannes is. En Johannes Wilhelmus Bernard is samen met een Schoenmaeckers doopgetuige bij de doop van een kind uit de familie Hoos, maar deze Johannes Wilhelmus is een zoon van Andreas, waarvan we ook al niet weten of dat familie is. Bij de dopen van kinderen van Valentin, Christophorus en Johannes is geen Schoenmaeckers getuige en V, C en J (en Johanna Forsa) zijn ook geen getuige bij de doop van een Schoenmaeckers (voor zover ik kan vinden). Dus: behalve dat een Hermanus Schoenmaeckers met een Maria Joanna Forsa een kind laat dopen is er geen direct verband tussen Johannes Bernard en Johanna Forsa aan de ene kant en de familie Schoenmaeckers aan de andere kant. Het is bovendien niet aangetoond dat Hermanus op de een of andere manier familie is van de andere Schoenmaeckers. 

-De naam Vossen heeft denk ik niets te maken met Forsa (ik zou er als ik jou was in elk geval niet vanuit gaan, zonde van de tijd). En dat Johanna mogelijk één keer Vossaart wordt genoemd (geen Vossen), zegt ook niet zoveel, zij heet verder altijd Forsa/Forza/Forca etc. 

-Al die Bernaerts/Bernards uit Maastricht en omstreken, ik ben bang dat dat andere families zijn, omdat Valentin en Christophorus waarschijnlijk met hun legeronderdeel mee naar Maastricht zijn gekomen uit weet ik waar vandaan (en Johannes, Valentin, Nicolas, Christophorus zijn geen doopgetuigen bij andere Bernards en andere Bernards niet bij hen). Andreas Bernard heb ik genoemd omdat hij de vader is van Johannes Wilhelmus Bernard (die niet dezelfde bleek te zijn als "jouw" Johannes). Omdat Andreas een in het Duitse gebied (Pruissen e.d.) voorkomende naam is net als Christophorus en mogelijk ook Valentin een afgeleide van een Duitse naam is (hij wordt ook Joannis Feelder(t) genoemd) leek hij me nog wel enigszins interessant. In plaats van dat jij dan bijvoorbeeld het huwelijk van Andreas en de dopen van zijn kinderen opzoekt (ik heb je de hint nog gegeven) ga je in andere bronnen zoeken en kom je in 1773 een Andr. Bernard tegen die schepen van Heer is, dat kan in theorie dezelfde zijn, maar daar kun je verder niets mee zonder de basisgegevens, die je niet hebt opgezocht.

En dan als laatste: mijn geheugen laat mij helemaal niet in de steek (bedankt voor je "aardige" opmerking)! Het is eerder zo dat jij in je enthousiasme er van alles bij zoekt als er iets wordt aangedragen want het enige dat ik hier zei

"In Maastricht werd op 12-8-1762 ene Wilhelmus gedoopt, illegitieme zoon van Joannis Bernaert en Joanna Vossaart, getuigen: Wilhelmus Bernard en Maria Gertrudis Gobbé [hier]. Zouden dit wellicht Johannes Bernard en Johanna Forsa zijn die voor hun huwelijk al een kind hadden???"

is dus dat mogelijk Johannes en Johanna voor hun huwelijk ook al een zoontje lieten dopen! Niet meer en niet minder. Jij gaat dan zelf daar van alles bijhalen dat er helemaal niets mee te maken heeft:

Dus het is vooral een idee dat jij zelf hebt geopperd Anneke en niet ik, ik ben daar slechts enkel op gaan verder zoeken: met het interessante gegeven dat ik hier al eerder schreef  "15 mar 2023 - 03:38 We komen op 17-01-1762 een Joanna Vossen die samen met Petrus Sander  tegen die een Joanna Sanders laat dopen (1763 4ta martii obiit), getuigen Margareta Vossen & Margareta Wagemans, alleen deze doop vond plaats in het Limburgse Neer wat weer heel erg uit de koers is!!"

Wat wil je hier mee zeggen? Ene Joanna Vossen, getrouwd met Petrus Sanders, laat met hem een kind dopen in Neer,  ja, en .....? Er even van uitgaande dat Johanna en Johannes van 1762 dezelfde zijn als degenen die in 1772 hun zoon Johannes laten dopen, is dit zeker een ander: twee kinderen binnen 7 maanden met twee verschillende vaders? Bovendien krijgt dit echtpaar in de daaropvolgende jaren nog meer kinderen en overlijdt Petrus Sanders, echtgenoot van Joanna Vossen in 1769 (dit gegeven had je via aezel.eu binnen een paar minuten kunnen vinden), toen was Johanna Forsa allang getrouwd met Johannes Bernard.

Nu is dit ook een best lang stuk geworden, dat was niet m'n bedoeling (ik had nog veel meer kunnen melden o.a. over Cornelia Mares, dat zijn twee verschillende personen, degene met een moeder die Sibilla/Isabella heet is niet degene die met Chr. Velthuizen is getrouwd: lees mijn eerdere antwoorden: 10 mar 2023 - 13:40 en 15 mar 2023 - 13:30)

Een tip: hou je bij de gegevens die iets zeggen over Johannes Bernard en Johanna Forsa, dat zijn de enige namen waar je zekerheid over hebt. Lees de hele discussie nog eens door en zet die gegevens op een rijtje. Bij gebrek aan beter, want keihard bewijs is er niet, ga ik er vooralsnog van uit dat het goed mogelijk is dat Valentin (Joannis Feeldert) Bernard de vader van Johannes is. Succes!

Anneke 12 - 10 apr 2023 - 16:18 (laatst bijgewerkt 10 apr 2023 — 22:16 door auteur)

Dag Anneke.

 

Allereerst mijn excuses, dat was inderdaad niet zo'n aardige opmerking van me om te stellen dat 'jouw geheugen' je in de steek laat, dat is natuurlijk niet zo. Wellicht heeft het te maken met mijn frustratie dat ik de casus omtrent het echtpaar Benrard-Forza maar niet opgelost krijg, maja dan is het nog niet leuk om jouw zo aan te spreken, dus nogmaals mijn excuses daarvoor!!

 

Tja met al die verschillende families met allemaal de naam Bernaerdts die dus allemaal vlak naast mekaar leefde in dezelfde periode wordt het al met al toch wel erg lastig Anneke.....

 

Touché Anneke (om als het over Maastricht gaat nog maar eens een Franse term te gebruiken) dat echtpaar Sanders-Vossen kan inderdaad niet de Joanna Forca zijn waar wij naar op zoek zijn, dat betekend dan waarschijnlijk dat de Joanna Vossen die in 1753 te Eys word genoemd dus hoogstwaarschijnlijk dan ook niets met onze Joanna Forza te maken heeft Anneke???

 

Ik heb inderdaad op de site van geneaknowhow na de plaats Neer nog op alle andere plaatsen gekeken die alfabetisch na laatstgenoemde plaats kwamen, en je hebt inderdaad gelijk. Ik heb geen noemenswaardige sporen meer kunnen vinden bij alle plaatsen met namen beginnend van N t/m Z, dit kan dus de volgende dingen betekenen:

 

1, Het echtpaar Bernard-Forsa is tot hun dood blijven wonen in Maastricht, daarom zijn zij ook niet opgedoken in bewonerslijsten van buiten Maastricht aangelegd door de Fransen na 1790

2. Het echtpaar Bernard-Forsa is wel degelijk na 1766 buiten Maastricht gaan wonen, doch zij hebben de komst van de Fransen niet meer meegemaakt omdat zij toen al beiden reeds overleden aren

3. Het echtpaar Bernard-Forza is dan weliswaar in Maastricht blijven wonen, doch zij hebben eveneens in Maastricht de komst van de Fransen niet meer meegemaakt, zodoende dat zij ook niet in de Mestreechse registers voorkomen aangelegd door de Fransen na 1790

 

Ik kan me vergissen hoor Anneke maar volgens mij moesten militairen van Maastricht volgens de link: https://www.genbronnen.nl/dispensaties/limburg/maastricht.html ook dipsensatie vragen om te trouwen, of ben je dat niet met me eens? Als mijn stelling klopt dan zou dat betekenen dat de families Bernard-Forza in ieder geval voor 1766 geen soldatenfamilies waren, toch???

 

ships ik dacht ff dat ik een bingo had maar helaas is dat niet:

 

Born:

- Schoenmaekers, Jakobus - ged. 28 dec. 1791 Born [kanton Sittard, dept. Roer] – zn. van Hermanus Schoenmaekers en Maria Elisabeth Voghten –

                      dienstplichtige jaar 1811, sinds 17 mei 1811 als fuslier bij 19e RIL 5e bataillon 2e compagnie [nr. 8306/89], later bij 3e bataillon 1e

                      compagnie en 5e bataillon 2e compagnie, ging op 16 febr. 1812 naar 8e compagnie pionniers te Vlissingen. [foto schoenmaekers-8306]

Bron: https://www.genbronnen.nl/militairen/limburg.html 

 

Dit kan onze Hermanus Schoenmaekers/Schoenmaekcers niet zijn en wel om de volgende reden:

 

SCHOENMAKERS / SCHOENMACKERS Hermanus (Herman)
~ Born 19-06-1755
† Born 07-02-1818
x Born 13-04-1788 (get. Maria Schoenmaekers en Leonardo Schoenmaekers) Anna Elisabetha VOGTEN / VAGHTEN, dr. van Theodorus Vogten / Vaghten en Cornelia Storms.
~ Born 15-06-1766; get. Henricus op den Camp en Elisabet Rutten
† Born 21-09-1828 akte 63
uit dit huwelijk 8 kinderen:

Link: http://daktari.antenna.nl/schoenmakers.htm#SchBr2 

 

Deze Hermanus Schoenmakers is dus pas in 1755 geboren, dus hij kan onmogelijk dezelfde Hermanus Schoenmaeckers zijn die met een lid van de familie Forca trouwt! Maar het is wel sowieso de EERSTE keer dat we iemand van de familie Schoenmaeckers tegenkomen die de voornaam Hermanus draagt dus dat bied kansen, deze in 1755 Hermanus Schoenmaeckers zou dan naar mijn inzien vernoemd moeten zijn naar de Hermanus Schoenmaekcers die met een lid van de familie Forca trouwt, hoe denk jij hierover Anneke???

 

BINGO!!!! Of ja een halve bingo dan, want wie zie ik in de SCHUHMACHERS Wilhelmus
~ Limbricht 20-08-1736; get. Abraham Maes, Petronella Seitzen (ex Born), Petrus Wentracken en Maria Cox (vr. v. Martinus Coomans) link als doopgetuigen optreden:

 

SCHUHMACHERS Wilhelmus
~ Limbricht 20-08-1736; get. Abraham Maes, Petronella Seitzen (ex Born), Petrus Wentracken en Maria Cox (vr. v. Martinus Coomans)

 

Naar mijn mening moet deze Martinus Coomans dan familie zijn van onderstaande Maria Magdalena Schoenmaeckers:

 

DopelingWilhelmina Magdalena Hoos

Geboortedatum

25-12-1786

Woonplaats

Thorn

VaderGerardus Hoos 
MoederAnna Catharina Clercx 
GetuigeJoannes Wilhelmus Bernard 
GetuigeMaria Magdalena Schoenmaeckers

Opmerking

gehuwd met coomans

Bron

LandNederland
ProvincieLimburg
PlaatsThorn
GemeenteMaasgouw
Begindatum1749
Einddatum1791
Groepkatholiek
OmschrijvingKerkelijk - RK Parochie Aartsengel Michaël te Thorn, dopen en huwelijken 1749 - 1791
Opmerkingbroncode 130.007
Rubriekkerkelijk
Trefwoord

Kerkelijk

Katholiek

Doop

Huwelijk

 

Kortom met de naam Coomans als verbindende factor zitten we al warm, maar onzer Hermanus Schoenmaeckers zal toch naar een ouder familielid met dezelfde voornaam vernoemd moeten zijn, want zo ging dat in die tijd en met diegene waar hij naar vernoemd is moeten we goed zitten!!

 

Als mijn stelling trouwens klopt Anneke dat men als soldaat verplichte dispensatie nodig had om te trouwen dan moet Johannes Bernard senior ten tijde van zijn huwelijk dus niet in dienst hebben gezeten, het enigste wat we zeker weten over de militaire achtergrond van de familie Bernard is dat Johannes Bernard in de jaren 70 van de 18e eeuw als 'militair' te boek staat in het militieregister, doch als we kijken naar de militairen te Limburg van na 1790  https://www.genbronnen.nl/militairen/limburg.html dan zien we in ieder geval geen van de ons bekende families nog opduiken als militair behalve ene Hermanus Schoenmaeckers dus!!

 

Jammer dat bij de overige plaatsen in de link: https://www.genbronnen.nl/militairen/buiten-limburg.html de plaats 's-Gravenhage er niet bijstaat, dat zou gelijk meer duidelijkheid over Johannes Bernard junior zijn verder militaire carrière en andere soldaten families waar ik van afstam!!

 

Wat ook een groot mankement is dat Maastricht nog niet online staat bij genbronnen in de link: https://www.genbronnen.nl/bronnen/limburg.html dus kortom hebben we de volgende obstakels om deze casus 'definitief' op te lossen:

 

1. Maastricht'se DBT's staan dus nog niet online op genbronnen

2. de militairen van 's-Gravenhage gedurende de periode 1790-1800 staan niet online

3. De collectie Wolters is zoals eerder vermeld ook nog niet online

 

Ik denk dat als zodra bovengenoemde 3 problemen zijn opgelost het e.e.a. toch wel een stuk eenvoudiger voor ons zal worden Anneke!! 

 

Wat ik nog wel heb gevonden in mijn onderzoek naar de familie Schoenmaeckers in de omgeving net buiten Maastricht zijn nog oudere gegevens, want wat ik eerder al deelde m.b.t de link: https://www.dbnl.org/tekst/schu211land01_01/schu211land01_01_0008.php is: 

 

Johannes Schoenmaeckers was gezworen landmeter, schout en secretaris der vrije rijksheerlijkheid Berg en Terblijt, secretaris der heerlijkheid Strucht en rentmeester van het klooster Sint Gerlach. Hij was gehuwd met Anna Elisabeth Pluymakers en overleed, 64 jaar oud, te Houthem op 18 februari 1811

 

Dat betekent dat deze Johannes Schoenmaeckers in 1747 geboren moet zijn en dus in die tijd daarna opgegroeid moet zijn op hoeve de Gaffel op de Beekerweg te Ulestraten, van deze hoeve heb ik verder geen gegevens meer weten te vinden. MAAARR ik heb nu nog oudere gegevens weten te vinden Anneke:

 

namelijk over het 'kasteel Vliek' staat in de link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Vliek het volgende geschreven:

 

In het begin van de 18e eeuw werd het huis aangekocht door Jean-Baptist Schoenmaeckers, een rijke heerboer uit Ulestraten en rentmeester van Sint Gerlach. Hij liet de eerder genoemde verbouwingen en de uitbreidingen aan het kasteel uitvoeren. Schoenmaeckers was gehuwd met een dochter van het geslacht Coenegracht dat zetelde op het Huis Hoogenweerth bij Maastricht. Door een huwelijk van de kleindochter van Schoenmaeckers kwam het kasteel in bezit van de familie Houben, die het kasteel echter door geldnood weer verkocht.

 

Dit betekent Anneke dat het echtpaar Schoenmaeckers-Forca toch wel een familie met aanzien moet zijn geweest, specifiek de 'Maastrichtse' burgerfamilie Schoenmaeckers had immers diens oorsprong op het gehucht Schietecoven/kasteel Vliek. Ik kan me niet voorstellen Aneke, zelfs niet als het een zijtak betrof dat leden van de familie Schoenmaekcers die dus te Ulestraten het prachtige kasteel Vliek bezaten met arme lieden zouden trouwen, zodat ik zodoende denk dat de ouders of in ieder geval familie van mijn Joanna Forca toch zeker in bepaald aanzien moeten hebben gestaan, en dan heb ik het nog geen eens over de adellijke familie de Thier die begin der 18e eeuw tot rijksridders werden verheven!!

 

In dat licht heb ik toch wel een hele merkwaardige vermelding gevonden, kijk maar mee Anneke:

4085   Familie Everwijn

  • Kenmerken
  • Inleiding
  • Inventaris
  • Gevonden archiefstukken

Gevonden archiefstukken

379 Verhaal getiteld 'Berichten uit het Rijk der Dooden of samenspraak tussen den Baron Forca van Rosendaal Petrus Campen en mr. Jan Hubregt, meesterknaap van Holland', onbekend door wie geschreven, 1794.

 Bron: https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=37&micode=4085&milang=nl&mizk_alle=Forca&mibj=1650&miej=1850&miview=inv2 
 

 

Nou is het dus de vraag of deze baron de Forca Van Rosendaal ooit heeft bestaan of is ontsproten uit de fantasie van de schrijven, te meer omdat ik niks heb kunnen vinden over een familie 'Forca de Rosendaal". Alleen dan is het nog steeds erg interesant Annejke, want ook al zou ik een naam moeten verzinnen, op de naam Forca komt men toch niet zomaar, dus dan is de vraag zeer gerrechtvaardigd Anneke hoe de schrijver van bovengenoemd werk aan deze naam kwam???

 

Verder schrijf jij Anneke:

 

"V, C en J (en Johanna Forsa) zijn ook geen getuige bij de doop van een Schoenmaeckers (voor zover ik kan vinden)"

 

Daar heb je inderdaad een punt Anneke, daarom was ik tot nu toe 'verwoede' pogingen aan het doen om de familie Schoenmaekcers aan zowel het echtpaar Bernard-Gadet, als Schoenmaeckers-Forca en Bernard-Forca te koppelen. Helaas zonder succes tot op heden helaas.....

 

Wat ik nu wel steeds meer zit te denken was Joanna de Forca wellicht dezelfde persoon als Maira Joanna Forsa, dit zou qua tijd wel kunnen, en asl ook dit weer 2 personen waren kunnen we dan wellicht tussen hun wel een bpeaalde link aantonen? Wat mij opvalt Anneke is dat onderstaande vermelding van Johanna de Forca de enigste vermelding van deze familie op het BHIC kijk maar mee:

 

Datering: 1728 - 1739 Voornaam: Johanna Achternaam: Forca, de Plaats: 's-Hertogenbosch Datum: 1728 - 1739 NB:Vonnisnummer 6691

Toegangsnummer: 19 Bron: Criminele vonnissen Inventarisnummer: 825 Geografische namen: Hertogenbosch, 's-

Link: https://www.bhic.nl/integrated?mivast=235&mizig=28&miadt=235&milang=nl&mizk_alle=Forca&miview=tbl 

 

en hier nog efkes dn andere akte:

 

TypeGeboorte
SubtypeDoop
PlaatsMaastricht
Datum18-06-1736
TekstDoop Christina Schoenmaeckers
OpmerkingBroninv.nr.: 90
Trefwoordkerkelijk
doop

Personen

RolNaamEigenschappen
DopelingChristina Schoenmaeckers

Geboortedatum

18-06-1736

VaderHermanus Schoenmaeckers 
MoederMaria Joanna Forsa 
GetuigeJosephus Bellingh 
GetuigeChristina Robbens 

 

Inderdaad de Cornelia Mares die ik eerder noemde was inderdaad niet dezelfde als die met Christophorus Velthuizen trouwt, doch de familie Mares was net als de familie Schoenmaeckers en de familie de Thier van zeer aanzienlijke kom af!! Waar in de eerder door mij hier gedeelde stamboom moet ik onze Cornelia Maes dan volgens jouw plaatsen Anneke? Ook is het zeer problematisch dat ik in alle bronnen van geneaknowhow niks heb kunnen vinden over onze Christophorus Veldhuizen, doch hij moet gezien zijn voornaam een cruciale band hebben gehad met de familie Bernard!! En wel via Christophorus Bernard en Elisabeth Hommeijer!! Maja een van de vragen is wie dan bijvoorbeeld de schoonouders van onze Christophorus Velthuizen waren? En waar kwam Velthuizen dan zelf vandaan? Het lijkt me niet echt ene Limburgse naam wel??? op de site www.genwiki.nl heb ik er in ieder geval niks over kunnen vinden!!

 

Maar Anneke.... lopen wij (dus ik ook) nu wellicht ook niet te hard van stapel? eten wij wel zeker dat die Christophorus Bernard wel verwant was aan onze Johannes Bernard waar Christophorus Velthuizen getuige was? Want na de 2 verschillende personen onder de naam Valentin Bernard die ongeveer gelijktijdig te Maastricht verbleven durf ik niks meer met zekerheid te zeggen!!

 

Eerder schreef jij ook Anneke:

 

"Doopgetuige Wilhelmus zou een broer kunnen zijn van Johannes en dan komt het volgende wel erg mooi uit: Valentin Bernaert laat zowel een zoon Johannes (1739) als een zoon Guilielmus [=Willem, Wilhelmus] (1743) dopen (en Valentin Bernards is doopgetuige bij een dochter van Christophorus Velthuizen)."

 

Als we inderdaad kunnen aantonen dat ook Christophorus niet 'toevallig' getuige was bij verschillende families met de naam Bernard maar die niks met mekaar te maken hadden, dan kunnen we onze Valentin Bernard en Gertrudis Vincken, het echtpaar Bernard-Hommeijer en het echtpaar Bernard-Forca dus zeker aan mekaar koppelen, en dan zouden we in ieder geval voor de familie Bernard toch al bijna bij de ontknoping moeten zijn niet Anneke?? 

 

Waarbij ik er nog steeds bij blijft, ook bij onze Valentin Bernard dat de naam Valentin van origine NIEt in Lumburg voorkomt (tik de naam maar in op www.genwiki.nl Anneke) de streek waar ik deze naam tegenkom is Valancijn in Frans-Vlaanderen (ik kwam alleen de voornaam tegen te Valancijn op het Limburgse genwiki maar dan i.v.m. met een andere familie) tot en met het graafschap Henegouwen (waar ook de andere Valentin Bernard vandaan kwam) 

 

Wellicht is het dan toch nog handig om de Mechelse familie Bernards die eveneens zeer belangrijke goederen te Roosteren had verworven nog niet geheel uit te sluiten, of vind jij van wel Anneke?? 

 

Inderdaad Anneke, ik denk dat de digitalisering van door mij genoemde belangrijke bronnen uitblijft ik binnenkort maar weer eens ouderwets moet gaan snuffelen in de verschillende fotoscans van Maastricht!!!

 

Afsluitend nog ff terugkomen op de volgende door jouw gevonden huwelijke anneke:

29-8-1734: Valentinus Bernaert, miles, en Maria Gertrudis Vincken. Getuigen: Nicolaus Alders en Joannes Geurts.

Het huwelijk van Christophorus en Elisabeth:

5-6-1735: Christophorus Bernaerts, miles, en Maria Elisabetha Homeijer. Getuigen: Joannes Geurts, Christianus Hopmans en Aldegondis Ferang.

 

Ik dacht dat je deze op AEZEL had gevonden, maar ik krijg ze daar met geen mogelijkheid teruggevonden? En ik zie ook geen andere bron bij je bericht staan, waar had jij deze huwelijken ook alweer vandaan Anneke?? 

 

Verder een fijne avond Anneke, en zeer veel dank voor al je moeite tot nu toe!! Ik kijk uit naar je reactie!!

 

Met vriendelijke groet,

 

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 12 apr 2023 - 23:34

Hallo Jermaine,

dat was alweer een wel erg lang en warrig bericht! Dit nodigt voor mij echt niet uit tot serieus lezen. Komen "beknopt" en "to the point" ook in je woordenboek voor?

Een paar opmerkingen:

-Hoezo blijf je er maar bij dat de andere Valentin Bernard uit Henegouwen komt? Hij komt, zoals al vaker gezegd, uit het Graafschap Hanau (8 mar 2023 - 22:42, 15 mar 2023 - 13:41, 25 mar 2023 - 17:39).

-Hoezo moest er huwelijksdispensatie aangevraagd worden door Johannes en Johanna? Zij waren toch niet aan elkaar verwant? Hier hebben we het al eerder over gehad m.b.t. Valentin en Gertrudis (28 mar 2023 - 10:26). Dispensatie was in beide gevallen helemaal niet nodig.

-Heel "leuk" al die Schoenmaeckers, maar zolang er in de verste verte geen enkel bewijs gevonden kan worden dat Hermanus ook maar iets met de andere Schoenmaeckers te maken had, heeft dit niet veel zin. En een Hermanus uit 1755 zou in theorie familie van de andere Hermanus kunnen zijn, een kleinzoon bijvoorbeeld, maar dan zul je toch minstens aan moeten tonen dat Hermanus ook een zoon/zonen had. 

-En ja, de bewijzen bij Valentin, Christophorus, Nicolaus en Johannes zijn ook niet overweldigend, dus dat zou allemaal toeval kunnen zijn, maar als je de feiten eens netjes op een rijtje zou zetten, zou je zien dat er tussen deze personen toch echt wel verbanden zijn.

-De huwelijken van Valentin en Christophorus komen gewoon uit de link die ik je gegeven heb (24 mar 2023 - 17:45) in de veronderstelling dat je zelf zou kijken naar de huwelijken, maar omdat ik benieuwd was of Valentin als soldaat zou worden aangemerkt heb ik vanaf 1735 snel even terug "gescand" op de naam Bernard en kwam zo al snel Christophorus en daarna Valentin tegen (waarbij we er vanwege de getuige Joannes Geurts vermoedelijk vanuit kunnen gaan dat zij beiden in hetzelfde regiment dienst deden). Naar andere huwelijken heb ik niet gekeken, dat mag je zelf doen.

-Maastrichtse DTB, voor zover niet via aezel.eu ontsloten, kun je natuurlijk bekijken via familysearch.org.

(By the way, ik weet hoe ik heet, het begint wel erg irritant te worden iedere paar regels weer m'n naam te lezen.)

Anneke 12 - 13 apr 2023 - 12:10

Dag Anneke, (ik zal je naam maar 1 keer proberen te noemen haha).

 

Sjeminee wat heb ik al die tijd scheef zitten lezen zeg, inderdaad je hebt gelijk!! Het graafschap Henegouwen heet op zn Frans Hainaut, en volgens mij heb ik in oudere stukken ook weleens Hanaut gelezen. Zodoende de verwarring tussen Hainaut en het Duitse graafschap Hanau!!

 

En omdat ik in de link: https://genwiki.nl/limburg/index.php?search=Valentin&title=Speciaal%3AZoeken&go=OK op zoek ging naar de naam "Valentin" om te zien of er ook echt Limburgse families waren met die naam kwam ik de naam bij de familie 'Sprenger" tegen die oorspronkelijk Valenciennes kwamen, en omdat het graafschap Hainaut (niet meer te verwarren dus met Hanau haha) zich ook uitstrekte tot over de huidige Belgisch-Franse grens dacht ik dat ik in de goede hoek zat te zoeken, maar ik ben dus gewoon een soepkip dat ik er dusdanig overheen gelezen heb zeg!!

 

Maar okee dus, de voornaam Valentin kan uit Valenciennes maar ook uit het in het midden van Duitsland gelegen Hanau komen, alleen ben jij het wel met me eens dat Valentin Bernard die getrouwd was met Gertrudis Vincken een voornaam had die in ieder geval niet uit Limburg kan komen!?! In iedee geval als ik het Limburgse genwiki mag geloven??

 

Over die dispensaties uit de link https://www.genbronnen.nl/dispensaties/limburg/maastricht.html maar ge moet het me maar laten weten als ik me vergis, krijg ik de indruk dat men niet alleen dispensatie als men eventueel familie was, doch ook als men als militair wilde trouwen? Maar jij stelt dus dat je als militair geen toestemming nodig had? Want die indruk krijg ik als ik de verschillende dispensaties lees?? 

 

Met die Schoenmaeckers ben ik het met je eens, maar ook dat maakt het weer zo bizar. Dat er verder niks te vinden is over het echtpaar Schoenmaeckers-Forca???

 

Ja ik denk inderdaad ook dat de connectie Bernard-Homeijer, Bernard-Vincken en Bernard-Forca te toevallig is, dus ik denk inderdaad zelf ook dat zij familie moeten zijn als zij allemaal met dezelfde naam optreden als getuigen bij mekaar, dus dat zou betekenen dat de ontknoping toch vlakbij moet zijn!! Wat vond je trouwens van mijn vondst m.b.t. onze baron Forca Van Rosendaal?? 

 

Als ik kijk naar jouw bron https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G9C4-ZXT3?i=372&cc=2037001&cat=128137 die jij noemt in je commentaar van 24 mar 2023 - 17:45 en ik kijk naar scan 7373 dan is de pagina ernstig overbelicht of beschadigt (kan niet echt goed zien wat er aan de hand is), in jouw commentaar van 24 maart noem jij daar een interessant huwelijk dat van de familie de Jeger-Afssetter alleen ik dacht dat jij deze families niet interessant vond dat het allemaal soldatenfamilies betrof??

 

Okee dan heb ik dat niet goed gezien, ik heb het huwelijk van Valentin bekeken, alleen het grote probleem ervan is dat er niet staat of hij hier geboren is of dat hij alleen maar woonachtig was te Maastricht!! Hetzelfde geld voor Christophorus Bernaerts, ik weet niet of dit normaal was voor de doopboeken van Maastricht? Immers bij heel veel andere plaatsen ziet men wel of bruid en bruidegom alleen maar woonachtig zijn bij n bepaalde plaats of er ook daadwerkelijk geboren zijn!!

 

Met vriendelijke groet,

 

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 13 apr 2023 - 16:50

Huwelijksdispensaties waren nodig als je aan elkaar verwant was. Soldaten hadden toestemming nodig van hun compagniecommandant om te mogen trouwen. Deze toestemming (consent) wordt in het trouwboek van Maastricht waar de huwelijken van Valentin, Christophorus en Johannes in staan niet genoemd, bij geen enkele soldaat staat er iets over toestemming.

Anneke 12 - 13 apr 2023 - 21:18


Hier nog een uitleg over trouwen met dispensatie.

Anneke 12 - 16 apr 2023 - 13:39







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu