stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Echtpaar Hendrik Meijer / Dirkje de Bruijn; Hardenberg / Amsterdam ? / Batavia. ca 1635 - 1722 opgelost



Profiel afbeelding

Beste mensen,

In het subforum Indonesië had ik een vraag gesteld m.b.t. ene Hendrik (Monnicke)Meijer en Dirkje de Bruijn. Dit echtpaar heeft  in Batavia op 18 maart 1719 door  notaris Nicolaas Crul een testament laten opmaken. Dat testament heb ik nog niet kunnen vinden. Drie  in dat testament genoemde erfgenamen tekenen respectievelijk  2 en 3 november 1722 bij  notaris Adrian Baars te Amsterdam voor de ontvangst van hun erfdeel.

Ik heb in die draad bij dat andere forum erg goede hulp gehad van Bart en Anje. Batavia kwam niet aan de orde, maar wel Nederland. Vandaar dat ik mijn zoektocht hier voort zet.

Twee transcripties uit de respectieve akten in Amsterdam:

"[....] Mons[ie]r Hendrik Hobers, wonende hier ter steede te kennen gevende, dat hij Comparant met het uijterste genoegen heeft gehoort en vernomens, uijt het Extract authentiq van den testamente van Juffr. Dirkje de Bruijn, in haar leven Wede[we] van Sr. Hendrik Meijer, broeder van sijn Comp[aran]ts. vader, op den 18 Maart 1719 voor Nicolaas Crul Notaris & getuigen, te Batavia gepasseert.. "
"Dat de Voornoemde Juffr. Wede[we] Meijer, uit een genegenthijdt hemwaarts, aan hem Comparant heeft gelegateert & besproken een somma van vier Hondert Ryksdaalders, tegens agt en veertig sware stuivers, yder Ryxdaalder [....]
Dat hem Compt: daar nevens gebleken zynde, dat de voorn[oemde] Juffr: Wed[uwe] Meijer op den 22 November des voorledene Jaars 1721 overleden is [....]"

 

"Mons[ie]r Hillebrand Munnekemaeijer Mr: Timmerman, woonende binnen deese stad, voor hem selfs mitsgaders Jannetje Nieuwenhuijsen wed[ew]e van Jan Munnekemeijer voor haar selfs, en nogh de voorn[oemde] Jannetje Nieuwenhuijsen, Gerrit Nieuwenhuijsen en Hillebrand Munnekemeijer als bij de Heeren Scheepenen deeser stad aangesteldt tot Voogden over de Minderjanige kinderen en Erffgenamen van Jan Munnekemeijer bij de Voorn[oemde] Jannetje Nieuwenhuijse geprocrëeert "
"geevende dat sij Comp[aran]ten met het uijtterste genoegen hebben gehoort en vernoomen uijt het Extract Authenticg van den Testamente van Juffr. Dirckje de Bruijn in haar leeven Wed[w]e: van Sr. Hendrick Meijer Broeder van den Eerste Comp[aran]t vader, en der tweede Comparante overleedene Mans Vader op den 18e. Maart 1719: voor Nicolaas Crul Not[ari] s: en getuijgen te Batavia gepasseert [...] dat de voorn[oemd]e Juffrouw Wede. Meijer uijt een geneegentheijt t haerwaerts aan hem eerste Comparant en naar tweede Comp[aran]tes man heeft gelegateert en besprooken tesamen Een somma Van Vier hondert Rijksdaalders van Acht & veertigh swaere stuijvers het Stuk, dat hun Comp[aran]ten daarneevens gebleken synde, dat de voorn[oemde] Juffrouw Wed[ew]e Meijer op den 22 Novemb: des voorledene Jaars 1721 overleden is"

Ik heb van dit echtpaar verder  geen info. Wellicht help een nieuwe frisse blik. 

Hendrik komt uit Lutten bij Hardenberg. Geen idee waar Dirkje vandaan komt. Zijn ze in Nederland getrouwd? Hebben ze kinderen?

Kortom ik  ben erg benieuwd of iemand anders er wel in slaagt meer over dit echtpaar te vinden.

Groet,

Wim Hobers

Wim Hobers - 11 mar 2023 - 23:34

Dag Wim, 
Hier is het 1ste huwelijk (ondertrouw 01-04-1667) van Hendric Janse Munnickemaijer met Aeltje Meulmans te Amsterdam:
 

Ondertrouw op 1 april 1667

=  

Bruidegom

Hendric Janse Munnickemaijer, Naamsvariant: Jansens, Hendric

Bruid

Aeltje Meulmans, Naamsvariant: Melenmans, Aeltje


 

Opmerking: Huwelijksintekeningen van de KERK. Aantal pagina's: 3 Volgnummer: 2

 

Stadsarchief Amsterdam te Amsterdam, Ondertrouwregister
Deel: 490, Periode: 1667, Amsterdam, archief 5001, inventaris­num­mer 490, 1 april 1667, Ondertrouwregister, folio p.123

henk elsinga - 12 mar 2023 - 20:25 (laatst bijgewerkt 12 mar 2023 — 20:26 door auteur)

Hallo Henk,

Hartstikke fijn dat je mee zoekt. Maar wellicht ben ik niet expliciet genoeg geweest. Ik zoek alleen info over Dirkje de Bruijn en haar man Hendrik Meijer.

Zowel van Hendrick Jans Munnickemeijer als van Hendrik Hobers heb ik al veel gevonden.

Maar ontbrekende informatie is natuurlijk zeer welkom.

Groet,

Wim

Wim Hobers - 12 mar 2023 - 22:11

Hendrick Meijer was niet de eerste man van Dirckje Bruijn.

In de inventaris van het archief van de Schepenbank te Batavia, staat een "Biljetboek". Hierin een register van aankondigingsbiljetten van de door de vendumeester gehouden verkopingen in 1716-1722. In de klapper staat Hendrick Meijer genoemd, met folionr 119.

Zie [hier] folio 119. Helemaal onderaan de rechterpagina staat het volgende:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

"Dirkje Bruijn.........haar .. vorige man D'E: Theunis van Huijssen.."

Ik vind Theunis in de VOC archieven in 1690, als "mede administrateur", zie [hier] :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

.

Anje B. - 13 mar 2023 - 14:13 (laatst bijgewerkt 13 mar 2023 — 14:57 door auteur)

Ha die Anje,

Wat een fijn jou hier weer tegen te komen. Grappig ik had de draad bij Indonesië aangevinkt als "opgelost" omdat ik er vanuit ging  dat ik daar niet verder kwam en de discussie verder ging over hun familie in Nederland. Goed nu  forum in  Nederland en dan kom jij aan met deze  kostbare vondst in Btavia.

Heel erg bedankt. Ik ben  nog niet zo heel goed in het snel ontcijferen van oude tekst maar  hier ga ik de nodige tijd aan besteden.

Feit is dat ik nu dus weet dat ze in Batavia woonden omstreeks welke tijd. Dat Hendrik haar tweede man was. De sterfdatum van Dirkje.

Ik mag nu dus ook aannemen dat mijn Hendrik in Indonesië overleden is. Heb nog geen reactie van het archief in Djakarta mbt hun testament. Ik hou je op de hoogte.

Hartelijke groet,

Wim

Wim Hobers - 13 mar 2023 - 15:32

Generale missiven van gouverneurs-generaal en raden aan heren XVII der Verenigde Oostindische Compagnie, Deel 5, 1686-1697

Pg 97

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pg 358

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Wellicht die stukken wat breder en nauwkeuriger bestuderen, maar ik betwijfel of je hier iets mee op schiet

-Bart- - 13 mar 2023 - 18:25

NB: ik denk zelfs dat je ook mag concluderen dat Hendrik en Dirkje in Indië - vermoedelijk Batavia - zijn getrouwd. Vermoedelijk zo tussen 1690 en 1699.

-Bart- - 13 mar 2023 - 18:30

@ Bart,

"Wellicht die stukken wat breder en nauwkeuriger bestuderen, maar ik betwijfel of je hier iets mee op schiet"

Ben ik aan het doen. Eerst de namen indexen aan het doornemen.

NB: ik denk zelfs dat je ook mag concluderen dat Hendrik en Dirkje in Indië - vermoedelijk Batavia - zijn getrouwd. Vermoedelijk zo tussen 1690 en 1699.

Dat denk ik ook. Ik ben ook in Delpher aan het zoeken of ik iets van een bruiloft of overlijdensadvertentie kan vinden.

Groet,

Wim

Wim Hobers - 14 mar 2023 - 17:39


Hallo Bart en Anje,

Hier de reactie uit Indonesië. Helaas dus geen nieuwe info.

"Dear Mr. Wim Hobers,

After we have searched in the inventory of Notarieel archives, unfortunately, there is no information regarding the documents of the following names: Dirkje de Bruijn, Hendrik Meijer, & Hendrik Hobers.

Thank you for your attention."

Dus zo komen we niet verder. Nogmaals hartelijk dank voor jullie meedenken. 

Ik sluit verder deze draad af.

Groet,

Wim

Wim Hobers - 27 mar 2023 - 19:49







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu