stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Info gezocht: Cornelis Willemsz. Boon (ca. 1650/1655, Assendelft? - na 1684, Haarlem?)



Profiel afbeelding

Beste forumleden,

Ik ben op zoek naar informatie (lees: doopgegevens, ouders) over Cornelis Willemsz. Boon. Vermoedelijk uit Assendelt? Hij tr. te Haarlem op 24-02-1675 met Maria Pieters [Baal]. Kinderen van dit stel te Haarlem: Aegie, Aefje Johannes, Willem. Doopgetuigen op zijn kinderen: Jan Pieters Baal, Trijn Jans (3 x), Annetje Pieters. Trijn Jans is vermoedelijk de moeder van Maria Pieters [Baal]. Deze Trijn Jans komt namelijk ook voor als doopgetuige bij de kinderen van Maria's broer Jan Pieters Baal.

Het probleem is dat er tegelijk met hem een zekere Cornelis Jansz Boon te Haarlem kinderen laat dopen. Daarnaast komt in deze periode de naam Cornelis Boon veelvoudig en wijdverspreid voor. Idem voor een Willem Boon. Door de bonen zie ik het bos niet meer. 

Enige houvast op dit moment is een vermelding van een zekere Claes Willemsz Boon te Krommenie (naast Assendelft):

"Op huijden den 8 Augusti 1674 Sijn bij de Heeren Weesmeesteren tot voochden over de naergelate kinderen van Cornelis Cornelisz Cramer salr. geprocreert bij Duijfke Cornelis salr. gestelt eerst Joost Cornelisz, Claes Willemsz Boon, ende Cornelis Dircksz Water, omme derselver weesen recht in alle billicheijt voor te staen, ende te beschermen, ende daer aff t'sijnder tijt reeckeningh ende verantwoordinge te doen. Actum uts.
In kennisse van mij, A. v. Santen, secrt."

Of dit dezelfde Boon is of WEER een andere, geen idee...

Bij voorbaat dank,

Kaj

Kaj Metz - 27 mar 2023 - 12:44

Ik raad aan om te zoeken in het oud-rechterlijk archief van Assendelft, dat integraal op het internet terug te vinden is [link]. 

JP Ouweltjes - 27 mar 2023 - 13:41

Op 10.2.1651 verkoopt Mr Willem Boon, chirurgijn, wonende te Assendelft, man en voogd van Griet Hendricks zijn huisvrouw, zich sterk makende voor haar voorkinderen, die bekent verkocht te hebben aan Gerrit Dircxz Boet, buurvrijer te Assendelft, een stuk land genaamd de suijer split groot 352 roe, liggende te Asssendelft in dirck jannen weer, belend ten noordoosten de koper en ten zuidoosten Theet Jans weduwe met haar kinderen, ten zuidwesten Marij Niels weduwe van Pieter Oomen, voor de som van 474 gulden. ORA Assendelft inv.2009 fol.218 scan 237

Op 26.4.1656 compareert chirurgijn Willem Jacobsz Boon die constitueert en volmachtig maakt zijn tegenwoordige huisvrouw Griet Hendrix om in zijn afwezigheid handelingen te verrichten. ONA Assendelft inv.153 akte 20 d.d. 26.4.1656 [link]

JP Ouweltjes - 27 mar 2023 - 21:40 (laatst bijgewerkt 27 mar 2023 — 21:40 door auteur)

Super bedankt JP!

Kaj Metz - 27 mar 2023 - 22:39

Geen ondertr. of dopen te Assendelft die matchen met een Willem Jacobsz [Boon]. Of ik moet er overheen gekeken hebben. Gezocht tot 1656.

Wel een Willem Jacobsz Boon die in 1635 te Amsterdam ondertr.

------

3-2-1660 blz. 6 ORA 2011 griet hendricx wed. Mr. Willem jacobsz Boon geassisteerd met Jan gerritsz. haer zoon als haer bijstaende voocht met Willem fransz. voor hem selve en voor Trijn, Aeffje, Griet fransdr. sijn susters aan Gerrit claesz. Boschman voor hem selve en Claes baertsz Boschman als grootvader en voocht van Grietje maertens sijn soons dochter een stucke landt genaemt de Uijter ven in Albert weer groot int geheel 2879 roeden waer van de enen helft van Grietje heijnen was en de andere helft van Willem jansz. cum socijs NO Neeltje jacobs wed. SO de jonge kinderen van Jan ijsbrantsz. SW wed. en kinderen van Dirck baert NW Joost claes en Neeltje jacobs voors. met de kinderen van Dirck baert voor ƒ 1776 

--

Cornelis Willemsz Boon tr. 1675 te Haarlem als jongeman. Geboren ca. 1650/1655. "uit Assendelft". Willem Jacobsz Boon, waarschijnlijk weduwnaar toen hij trouwde met Griet Hendrickx is dus voor 3-2-1660 overleden, waarschijnlijk op leeftijd. Griet heeft dan namelijk al volwassen kinderen. Ik begin te denken dat Willem Jacobsz Boon te oud is om een vader van Cornelis te kunnen zijn. Het kan, maar op dit moment twijfelachtig.

Kaj Metz - 28 mar 2023 - 00:25 (laatst bijgewerkt 28 mar 2023 — 00:50 door auteur)

Die Willem Boon uit Amsterdam lijkt me vanwege diens beroep niet de juiste.

Ook ik heb geen aansluiting kunnen vinden in de ng dtb registers van Assendelft. Heb ook gekeken in de scans (prive-verzameling) van de verpondingsrgisters in de omgeving van dirck jannen weer (Woudvierendeel) maar die leveren ook niets op. Wellicht dat het stel elders in Assendelft woonachtig was.

Mogelijk is deze Willem Jacobsz Boon niet de juiste. De vraag is dan echter, wie was dan wl de vader. De klappers op het oud-notarieel op familysearch vermelden alleen hem als enige in Assendelft woonachtige Boon. Er was kennelijk nog een andere familie Boon te Assendelft (link)  maar ik zet echter grote vraagtekens bij de juistheid van die gegevens. 

Ik zou nog maar even doorgaan met zoeken in het oud-recht.

JP Ouweltjes - 28 mar 2023 - 09:31

Ik zal zelf vanavond nog een poging wagen om meer te weten te komen over Griet Hendricx. In mijn verzameling aantekeningen moet ik nog ergens een reconstructie hebben van het landbezit in boets weer, dirck jannen weer, dirck hannen weer, boschmans weer etc. Zie voor locatie van die weren het interactieve kaartje van het woudvierendeel op mijn website: link

JP Ouweltjes - 28 mar 2023 - 09:46

Bedankt JP.

Kaj Metz - 28 mar 2023 - 15:05

Wat is er overigens van het stel te Haarlem gekomen? Na de doop van hun jongste zoon wordt het stil. Is een van de ouders overleden? Zo ja, valt er iets te vinden in de weesboeken?

JP Ouweltjes - 28 mar 2023 - 15:55


Ik heb nog gekeken in mijn aantekeningen. Daartussen inderdaad reconstructies van gezinnen wonende in en rondom dirck jannen weer maar allemaal van voor ca. het jaar 1640. Helaas.

JP Ouweltjes - 29 mar 2023 - 12:16







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu