stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Familie Heuts, Huijts Heutz uit Zuid Limburg



Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar genealogen die me kunnen helpen verschillende takken van de uitgebreidere Heuts familie aan elkaar te knopen. Ik heb recentelijk, met hulp van andere nazaten, dmv DNA onderzoek drie takken aan elkaar gehaakt, maar er zijn nog vele takken die ik nog niet aan deze grotere stamboom kan haken. Het is mijn bedoeling om te bewijzen dat alle Heuts (en variaties daarop zoals Huijts, Heutz, etc) van een enkele stamvader afstammen.  Wilt u me helpen dmv bv gegevens die u al heeft over de Heuts stamboom of dmv zelf aan DNA onderzoek mee te doen?   Graag een berichtje aan mij via dit forum of naar pauleheutsxxxxx 

Bedankt!

——

Het is niet toegestaan ivm spam om Uw e-mail adres te vermelden. Men kan via contact profiel U eventueel rechtstreeks te benaderen. Graag voornamen en periode in de titel vermelden, zodat de leden kunnen zien, tot waar U bent gekomen. Groet van moderator F.

Paul Heuts - 5 apr 2023 - 00:03 (laatst bijgewerkt 5 apr 2023 — 08:48 door moderator)

Ruim 21.000 hits in Limburg. Personen · Onderzoeken · AEZEL

Ik vraag me af of dat allemaal familie van elkaar is.

Frank Fransz - 5 apr 2023 - 09:46

Over het algemeen wordt deze achternaam (met heel erg veel varianten) als een patroniem beschouwd. De kans dat de naamdragers allemaal dezelfde voorvader zouden hebben lijkt mij niet erg groot; eerlijk gezegd nul. ( Zie ook: https://www.cbgfamilienamen.nl/nfb/detail_naam.php?gba_naam=Huits&nfd_naam=Huits&info=documentatie&operator=eq&taal= )

W. van der Kooij - 5 apr 2023 - 14:53

Bedankt Frank. Inderdaad dat is de vraag.  Al de stambomen die ik heb lijken te beginnen in de omgeving van Voerendaal, allemaal min of meer in de streek genaamd "Het Land van Herle".  Ik heb ook documentair bewijs dat een familie die nu onder de naam Huijts gaat in het midden van de 19de eeuw de naam veranderde van Heuts. Deze tak vind zijn oorsprong (tot dusver - ons aller oorspronkelijke voorouders zijn natuurlijk "Adam en Eva") in een Guilhelmus Heuts geboren circa 1615 in Wijnandsrade.  De man die ik voor lange tijd beschouwde als mijn eerste voorouder is Leonardus Heuts uit Nuth (1630), geen 2km van Wijnandsrade. Dmv dat DNA onderzoek heb ik mijn tak nu kunnen terug brengen tot ene Heiliger Heuts (ca. 1500) uit Voerendaal; Winthagen om precies te zijn. Ik heb nu zo'n 1500 afstammelingen van Heiliger, en 750 van Guilhelmus. Heb verschillende andere (dusver ongeconnecteerde) takken ook allemaal komende uit het land van Herle.. Verschillende andere schrijfwijzes van de naam worden hier en daar in die stambomen gebruikt.     Ik heb lange tijd geleden (toen de stamboom nog veel kleiner was) mijn stamboom op internet gezet. Zal dat binnenkort updaten en hier een referentie naar die boom plaatsen.   gr.  Paul

Paul Heuts - 5 apr 2023 - 16:30

Hallo W. Bedankt voor die link.   Sommige van die schrijfwijzes lijken me inderdaad ongerelateerd aan Heuts, bv. Heiting of Haijtink.  Andere zijn definief varieties die binnen een stamboom gebruikt worden. Zie mijn commentaar aan Frank over de Huijts schrijfwijze. Zo denk ik dat bv. Heits, Hijts, Heuts, Huijts, Huij(d)ts, Huy(d)ts allemaal van een voorouder afstammen. Vaak schreef een pastoor ten tijde van een geboorte aangifte de naam zoals hij die hoorde; de meeste mensen in die tijd konden niet schrijven, dus wisten ook niet beter. Ik ben hier dus op zoek naar mannen met die achternamen die ook bereid zijn om een yDNA test te nemen, en met mij samen te werken hun tak en mijn tak aan elkaar te koppelen.  vr. gr. Paul

Paul Heuts - 5 apr 2023 - 16:40 (laatst bijgewerkt 5 apr 2023 — 16:44 door auteur)

Beste Paul,

Ben wel geinteresseerd om mee te werken aan je onderzoek. Mijn grootmoeder is een Huijts, die tak komt inderdaad uit Limburg. 

Groeten,

Eddie Meijer

Eddie Meijer1 - 6 apr 2023 - 15:34

Hallo Paul, ik heb gegevens over een familie Heutz die via Breberen en Langbroich, Nordrhein-Westphalen, in Limbricht terecht komt en van waaruit een telg in 1863 naar Noord-Amerika emigreert en daar verder door het leven gaat onder de naam Heitz.

Je kunt contact met me opnemen via mijn website www.limburgemigrant.nl

Groetjes, 

Irma

Irma Lommen - Salden - 6 apr 2023 - 17:47

Dank aan allen die dusver geantwoord hebben. Ik maak weer goede voortgang in mijn onderzoek om meerdere takken van de familie Heuts uit Zuid Limburg tesamen te brengen in een voorouder.  Op het moment concentreer ik me op twee takken die goede vooruitzichten bieden: Dat zijn de familie Heuts uit Swalmen, afstammelingen van ene Jacobus Heuts ca. 1660 en de Huijts familie die rond het midden van de 19de eeuw hun naam (waarschijnlijk per ongeluk) zagen veranderen in Huijts. Zij stammen af van ene Guilhelmus Heuts uit de omgeving van Wijnandsrade/Nuth uit het jaar 1615.  Maar dat betekent niet dat ik geen intesse meer heb in andere takken. Als jij een Heuts bent met informatie over jouw tak neem dan graag contact op.  Bedankt!

Paul Heuts - 11 apr 2023 - 16:21


Beste Paul, 

Ik ben sinds kort begonnen met mijn eigen stamboomonderzoek op Familysearch.

Via via ben ik op dit forum terechtgekomen.

Mijn roots liggen tot dusver in Gulpen cq België. 

Mijn gegevens: heudon@hotmail.com. 

Misschien kunnen we elkaar helpen?

 

Groet, Hub Heuts 

Hub Heuts - 3 dec 2023 - 16:37







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu