stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » de ouders van Joannes Henricus van Doormaelen, (1563 - 7-8-1636) Moergestel. opgelost



Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar de ouders van 

Joannes Henricus van Doormaelen, geboren 1563 te Moergestel, overleden 7 aug 1636 te Moergestel.

hij is gehuwd met Marijken Schoeffs, geboren 1580 te Moergestel.

uit dit huwelijk zijn bekend de kinderen:

1. Henricus Joannes, gedoopt 1612 te Moergestel
2. Lambertus Jansen, gedoopt 1615 te Moergestel
3. Daniel Jansen, gedoopt 1616 te Moergestel
4. Maria Jansen, gedoopt 1622 te Moergestel
5. Maijken Jansen, gedoopt 1625 te Moergestel

van Marijken Schoeffs zijn de ouders bekend.

ik heb gezocht is Genlias, MyHeritage, OpenArchives, WieWasWie, RHC, BIHC, en GenealogieOnline.

Hulp is zeer welkom,

alvast bedankt, Roel van Dooremaal.

Roel van Dooremaal - 8 apr 2023 - 02:10

Roel,

Kun je de volgende gegevens vermelden zodat zo veel mogelijk duidelijk is:

1) De namen van de ouders van Marijken Schoeffs, zodat helder is welke namen we 'over houden' i.v.m. eventuele vernoemingen?
2) De namen van de (doop-, huwelijks-) getuigen, voor zover vermeld natuurlijk?

Het lijkt vrij evident dat z'n vader 'Hendrik' heette. Gezien de oudste (bekende) zoon Henricus heette vermoed ik dat 'Henricus' in zijn naam 'Joannes Henricus van Doormaelen' een patroniem is.

-Bart- - 8 apr 2023 - 13:41

 Of Henricus de oudste zoon is, is maar de vraag. Het lijkt toch wat natte vingerwerk.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum


Uit welke bron(nen) komen de vermelde gegevens ?

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Willem H. - 8 apr 2023 - 13:51

Helaas lig ik nu in het revalidatie centrum en heb niet al mijn aantekeningen bij me, maar ik zal de doopaktes of registraties tevoorschijn te halen. Ik heb van de beroemde Tiny van Doremolen geleerd om niets van anderen aan te nemen, anders dan dat er bewijs van is in de vorm van aktes of geschriften. 
wel heb ik van Rudi van Doremolen zijn pagina in Genealogieonline hier bij in de link Bijgesloten. 
https://www.genealogieonline.nl/stamboom-dormolen/I16827.php
ik heb exact dezelfde gegevens achterhaald.

Ook kom ik op andere sites zoals openarch.nl hetzelfde tegen.

maar bedankt alvast voor jullie antwoorden.

Willem, ik zie je bijlages, maar ben niet in staat die echt te ontcijferen, het lijkt mij de overlijdens registratie van Joannes Henricus.omdat ik 1636 meen te ontcijferen boven de pagina.

ik zal de doopaktes proberen te vinden. 

Roel van Dooremaal - 8 apr 2023 - 21:48

hieronder zijn 3 records van de persoon zoals ik die gevonden heb op andere sites. Dit zijn nog niet de aktes, maar alvast wat varianten op de spelwijzes.
 

https://www.wikitree.com/wiki/Van_Dormalen-2
 

https://www.familysearch.org/tree/person/LYKL-SS9
 

https://www.geni.com/people/Jan-Joannes-Henricus-van-van-Dormalen/6000000039197851622

in openarchieven kom ik niet verder terug dan 1626 in de doop boeken. Daar staan wel de kleinkinderen van Joannes Henricus in. Maar daar staat alleen de achternaam van de vader bij. Ook vind ik de vermeldingen in de boeken van BHIC bijna niet te lezen. 
 

hopelijk helpt dit weer een beetje.

Roel van Dooremaal - 9 apr 2023 - 02:38

Een zus van Johannes Henricus zou kunnen zijn de in 1655 te Boxtel overleden Maria Henricus van Doormalen:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Als ik de door jou aangehaalde 'bronnen' (eigenlijk publicaties) nog eens naloop en beschouw:

- Ik zie nergens deugdelijke bronvermeldingen (helaas).
- Het lijkt er sterk op dat Maria Jansen en Maijken Jansen één en dezelfde persoon zijn/is.

Het geheel komt op mij over als een - min of meer consistente - gezinsreconstructie, gebaseerd op teruggeredeneerde gevolgtrekkingen uit latere feiten. M.a.w. ik denk dat het gezin van Joannes Henricus van Doormaelen en Marijken Schoeffs veronderstellenderwijs is samengesteld. Helaas zijn de feiten waarop een en ander gebaseerd is - of zou moeten zijn, én de daarop gebaseerde gevolgtrekkingen nergens gedocumenteerd.

Het lijkt mij daarom weinig zinvol te proberen deze vraag te beantwoorden vóórdat helder is wát de feiten zijn, en wát de bijbehorende gevolgtrekkingen en veronderstellingen zijn. Bijvoorbeeld lijkt de naam Johannes Henricus van Doormalen te zijn afgeleid uit de naam van een zoon: "Daniël Jan Hendriks van Doormalen". 

-Bart- - 10 apr 2023 - 20:10 (laatst bijgewerkt 10 apr 2023 — 20:11 door auteur)


Hallo Bart,

bedankt voor je antwoord.

Je hebt gelijk dat zonder onderbouwde gegevens (zoals aktes en registraties) het moeilijk is om deze gegevens te onderbouwen. Helaas kan ik niet bij mijn gegevens die ik thuis heb liggen omdat ik in het Rev.Centrum lig. Ik had echter gehoopt dat iemand weer een kleine hint kon geven zodat ik verder zou kunnen zoeken terwijl ik hier toch lig. 
 

als eerste over het overlijdens bericht van Maria Hernricus van Doormalen. (dit kon ik tenminste lezen!) gezien de datum 4 Augustus 1655 lijkt het me niet de zus van Joannes Henricus, daar hij in 1563 geboren is, meer dan honderd jaar daarvoor. 
In Oirschot is een Maria Henricus van Doormalen (meisjesnaam: van Elderen, geboren in 1630), die meer in aanmerking zou komen, ware het niet dat die van 1653-1664 een aantal kinderen heeft gekregen. En er waren in die tijd nog meer dames die Maria Henricus van Doremalen (of afwijkende schrijfwijze) heette, in Best, Oirschot, Moergestel en omgeving. 

Zoals ik al eerder beschreef weet ik zeker dat wij (een groepje die de familie van Dooremaal/Doremolen) geen dingen genoteerd hebben als er geen sluitend bewijs voor was, dat hebben we als afspraak staan, om te voorkomen dat er verkeerde conclusies komen, die door anderen overgenomen zouden kunnen worden. Ik heb al eens meegemaakt, dat bij het invoeren van één van mijn voorvaderen, ik een datum verkeerd invoerde, en voordat ik dat kon veranderen zag ik dat overal terug bij mensen die dat van mij overgenomen hadden. Het herstellen kan alleen in mijn eigen myHeritage website, maar niet in alle andere stambomen die het overgenomen hebben. En omdat het nu dertig keer voorkomt bij anderen, en maar één keer de goede (bij mij), geloven ze nu allemaal de verkeerde datum!

Ik denk dat er voor mij nu niets anders opzit dan deze vraag bij dit Forum, voorlopig af te sluiten totdat ik meer documentatie bovenwater heb weten te krijgen. 

bedankt voor jullie inzet en tijd gespendeerd!

 

VOORLOPIG GESLOTEN!

Roel van Dooremaal - 11 apr 2023 - 00:09







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu