stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Vermeulen, Anthonie 1907/ Marinus 1874, Voorburg, nazaten gezocht.



Profiel afbeelding

Goedendag mede-zoekers,

Door onderzoek naar een Joods jongetje ben ik in een onmogelijke zoektocht beland. In het stuk over de onderduik periode, waar ik nu naar zoek, wordt hij van Enkhuizen naar Ede gebracht. In een proces verbaal van na de oorlog wordt explisiet vermeld dat Samuel Max Akker, alias Pietje Bakker, wordt weggebracht door een (Anthonie 1907 of Marinus 1874) Vermeulen  Willem van Outhoornstraat 77 den haag (Voorburg). Samuel Max wordt ondergebracht bij de familie Rippe aan de Parkweg 66 in Ede. Graag krijg ik contact met de nabestaanden van Anthonie Vermeulen (1907) in de hoop dat het "familie verhaal" bewaard is gebleven. Waren er in de familie Vermeulen personen betrokken bij verzet/ onderduik werk? Bestond er al een verband tussen de familie Vermeulen in Voorburg met de familie Akker uit Enkhuizen en zo ook met de familie Rippe uit Ede? Elke tip is welkom. Groet en dank, Jochem. 

LS. gezinskaarten van Anthonie heb ik al. 

Samuel Max Akker, 6 jaar, Gaat van Rippe in Ede, gevlucht met zoon Nico Rippe naar Utrecht en dan naar huize Nazareth in Tilburg. Daar is hij opgepakt en naar Westerbork gebracht. Samuel Max Akker mocht net geen 7 jaar meer worden.

Jochem Kornalijnslijper - 1 mei 2023 - 12:13

Misschien goed te vermelden dat het gezin Rippe ook  Joods was.

Zoon Nico Rippe overleed in 2002. Zijn er mogelijk nazaten van hem die nog wat weten?

A. Brom - 1 mei 2023 - 12:25 (laatst bijgewerkt 1 mei 2023 — 12:28 door auteur)

De opmerking van mijnheer Brom is juist en dit heb ik even vermeden om te voorkomen dat ik blijf hangen in al te veel afdwalinegn.

Jacques en Rachel waren Joods maar ze zijn niet in eerste aanleg aangehouden omdat ze Joods waren. Immers Joods zijn was al voldoende om te worden vermoord.

In dit geval was er sprake van een arrestatie door de SD en een verhoor in den Haag, althans dat is het weinige wat ik weet. Natuurlijk is de wens om meer te weten aanwezig maar dat leid wel af van mijn zoekvraag van Samuel Max Akker.

Het spoor naar zoon Nico loopt vast op de begraafplaats. Door de AVG kom ik niet in contact met de beheerders van het graf.

Subvraag zou kunnen zijn, waarom zijn Jacques Rippe en Rachel  Rippe-v d Waal gearresteeerd door  de SD en verhoord in den Haag. Hangt dit samen met de Vermeulens uit Voorburg? Verzet en hulp bij onderduik? Is daarbij ook de andere tak Rippe, Rotterdam/ Bennekom, aangehouden en afgevoerd? 

Eerst Samuel Max Akker, alias Pietje Bakker, die geen 7 jaar mocht worden omdat hij "anders" was.

Groet, Jochem Kornalijnslijper

Jochem Kornalijnslijper - 1 mei 2023 - 13:25


Voordat er meer dubbel werk gedaan gaat worden (dat is al gebeurd met de overlijdensdatum van Nico) zie: Familie Rippe Ede, Parkweg 66, Jacques Rachel en Nico, nazaten/ familie gezocht. » Onderzoek in Nederland » Stamboom Forum

Anneke 12 - 1 mei 2023 - 15:22







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu