@ Jan, Re: "Bij de doop inschrijving van Gijsbert, zoon van Hendrik Segelaar en Maria Helena Ouwerkerk op 11 juni 1730 in de Nw Kerk zijn twee extract data bijgeschreven. Namelijk 17 okt 1746 en 10 apr 1747.
Hij was te jong voor een huwelijk, mijn vermoeden is, dat Maria toen weduwe is geworden en dat de data te maken hadden met voogdij regelingen."
Dat conflicteert met wat Henk in z'n vraag zegt:
"Bij de doop van hun eerste 2 zonen, Hendrik (15-12-1751) en Jan Anthonij (07-08-1754), te ’s Gravenhage zijn de grootouders, Hendrik en Maria Helena, getuigen."
Hierbij de link naar de doop van Hendrik (15-12-1751 te ’s Gravenhage), zoon van Gijsbert Zegelaar en Maria Helena Renoij met als getuigen Hendrik Zegelaar en Maria Helena Ouwerkerk, hier. De doopakte van Jan Anthonij (07-08-1754 te ’s Gravenhage), eveneens zoon van Gijsbert Zegelaar en Maria Helena Renoij met als getuigen Hendrik Zegelaar en Maria Helena Ouwerkerk, hier. Aannemende dat de getuigen de beide ouders van Gijsbert zijn, betekent het dat de echtgenoot van Maria Helena Ouwerkerk in de jaren 1751-1754 nog in leven is. Tussen 1754 en 1759 is hij overleden. Dit pleit tegen de veronderstelling dat Maria Helena Ouwerkerk in 1746/1747 weduwe geworden is. Indien de bovenstaande aanname niet juist zou zijn, dan was er een tweede Hendrik Zegelaar zijn die samen met de weduwe Maria Helena getuige was. Ik heb geen kandidaat voor die persoon.
De leeftijd van Hendrik bij overlijden in 1755, 59 jaar, past bij een geboortejaar van 1696. Hendrik, de echtgenoot van Maria Ouwerkerk werd gedoopt 15 April 1696, Kloosterkerk den Haag, hier . De conclusie is dat Gijsbert in 1746/1747 niet onder voogdij is gesteld vanwege het overlijden van zijn vader, Hendrik Zegelaar. De betekenis van de twee extract data in de doopinschrijving van Gijsbert is daarmee nog onduidelijk. Peter B. Wil je de link naar het overlijdensbericht nog even doorgeven?
Marija Vrijmoedt is jd van Loevestein. Die kerkten waarschijnlijk in Woudrichem.
Op 9 mrt 1662 dopen Harmen Vrijmoet en Aeltje Oliviers een dochter Neeltje, NH te Woudrichem. Een zus van haar misschien? 'Marija doopt een zoon Hermanus op 6 aug 1702.
In de doopinschrijving van Neeltjen valt op dat de vader Harman Vrijmoet wordt genoemd. Hiermee is er een verband te vinden van Neeltjen met Marija Vrijmoet. Het derde kind van Marija Vrijmoet en Gijsbert Zegelaar wordt in de doopinschrijving op 06-08-1702 Harmanus genoemd. Harmanus is mogelijk/waarschijnlijk vernoemd naar de vader van Neeltjen en Marija. De laatsten zijn in dat geval zusters. Een tweede relatie tussen Neeltje en Marija wordt gevormd door de naam van de eerste getuige bij Neeltje: Jan Oliviers van Ganswijk. Bij de doop van Harmanus is de tweede getuige Alida Ganswijk. Hoe de precieze verhouding tussen Jan en Alida is, blijft onduidelijk. Ik denk dat de veronderstelling van Jan Achterberg dat Neeltjen en Marija zusters zijn, correct is. Hopelijk komt de doopinschrijving van Marija nog tevoorschijn. Dat zou het definitieve bewijs vormen.
De eerste getuige bij de doop van Harmanus is Hendrik Zegelaar. Dit zou de vader van Gijsbert kunnen zijn. De eerste zoon van Gijsbert en Marija Vrijmoet heet immers Hendrik (~1696 te ’s Gravenhage). Volgens de gebruikelijke vernoemingsregels wordt de eerste zoon naar de vader van de vader genoemd. Opmerkelijk is dat de eerste 2 zonen van Gijsbert en Marija (Hendrik en Gijsbert) ‘Zegelaar’ namen lijken te hebben en pas de derde zoon, Harmanus, een ‘Vrijmoet’ naam. Dit maakt een niet gebalanceerde indruk, maar misschien is het zo het is. Een speculatieve verklaring zou zijn dat er tussen Hendrik en Gijsbert nog een dochter met een ‘Vrijmoet’ naam geweest is. Zij zou als tweede kind een 'Vrijmoet' naam gehad moeten hebben (Aeltje?). Dan nog 2 losse feiten. Op 02-06-1694 legt Gijsbert in ’s Gravenhage de eed af en wordt burger/poorter van de stad (inventarisnummer 1054, folio 117 verso). In hetzelfde jaar huwen Gijsbert en Maria (09-05-1694 te ’s Gravenhage).
Tenslotte, op 19-12-1675 te Utrecht huwt Aeltje Oliviers, de moeder van Neeltje, met Cornelis Schouten. Als vorige echtgenoot wordt Harman Vrijmoet vermeld. Er wordt niet vermeld of Harman overleden is of dat er sprake is van een echtscheiding.
Cornelis Ganswijck, jm van Buijtensluijs, wonende tot Voorburg en Neeltje Vrijmoet van Loevesteijn, wonende alhier trouwen in de Hoogduitsche Kerk op 22 mei/5 juni 1695.