stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht: geboorte/doop datum van Leendert Jacobsz Bos rond 1625 te Nieuwerkerk a/d IJssel.Profiel afbeelding

Dag Allemaal,

Nog altijd zoek ik de geboorte/doop datum van Leendert Jacobsz Bos rond 1625 te Nieuwerkerk a/d IJssel.

De volgende gegevens heb ik gevonden in het archief van het CBG : 

Leendert Jacobsz Bos geboren ca 1625, zoon van Jacob Pieters Bos (Bosch) en Marritjen Ariens Crous. zijn overlijden is aangegeven op 18 januari 1696 te Nieuwerkerk a/d IJssel door zijn jongste zoon Dirk Leendertsz Bos. Bij de aangifte wordt de overledene genoemd als Leendert Jacobsz Visser. 

Van zijn vrouw Marritje Ariens Crous heb ik niets terug kunnen vinden, net zo min als een trouwdatum.

Wie o wie kan mij me bovenstaande helpen?

Dan nog even een algemene vraag: waar kan ik aktes van huwelijk, geboorte en overlijden van vóór 1650 digitaal vinden?

Alvast heel erg bedankt, Marianne

Marianne van Beek - 12 mei 2024 - 14:55

Hierbij nog de aangifte van overlijden, dat maakt het voor sommige van u misschien duidelijker in verband met de namen.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Marianne van Beek - 12 mei 2024 - 14:57

Hoi

In een andere stamboom vond ik onderstaand.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

En deze gegevens

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ik maak hieruit op dat hij in Waddinxveen is geboren. Die boeken zijn beschikbaar via familysearch maar ik kan de tekst niet lezen:

 

https://www.familysearch.org/search/collection/2037907

Succes

Gomersbach - 12 mei 2024 - 15:51

waar kan ik aktes van huwelijk, geboorte en overlijden van vóór 1650 digitaal vinden?

Nergens (de burgerlijke stand is er pas sinds 1811, dus geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes zult u niet vinden). Wel DTB (doop-, trouw- en begraafboeken) indien die bewaard zijn gebleven, digitaal via bijvoorbeeld familysearch.org. In uw geval plaatsen in de provincie Zuid-Holland ook via het Nationaal Archief en verschillende streek- en stadsarchieven.

 

In de stamboom die Gomersbach heeft gevonden staat dat Leendert zou zijn geboren in Zuid-Waddinxveen. De DTB van Waddinxveen is via familysearch te bekijken vanaf 1651 [hier]. Zuid-Waddinxveen zal geen eigen kerk hebben gehad. Van Zuid-Waddinxveen zijn er (familysearch) alleen schepenhuwelijken (vanaf 1680) en gaardersregisters (vanaf 1695). Ik ben bang dat er van Waddinxveen geen eerdere DTB bestaat, bij het Archief Midden-Holland en het Nationaal Archief worden geen oudere vermeld.

Anneke 12 - 12 mei 2024 - 23:39

Nieuwerkerk aan den IJssel heeft een rijke verzameling aan registers die aangewend kunnen worden voor genealogisch onderzoek. Helaas vangen de dtb-gegevens pas aan in de tweede helft van de 17e eeuw.

Een welkome bron zijn de digitaal ontsloten registers van de Rotterdamse notarissen. Daarin genoeg materiaal voor een eerste aanzet in uw onderzoek: link. Let wel: de bronverwijzingen naar de registers en data kloppen maar de verwijzing naar de folionummers of de aktenummers vaak niet. Het is dus zaak om de aktes op te zoeken en de zaak te controleren.

JP Ouweltjes - 13 mei 2024 - 10:43

In de scan lijkt trouwens Leendert Jacobsz Visser te staan als vader van Dirk Jacobsz Bos. Dirk zou zijn achternaam dus ook op een andere manier hebben kunnen verworen.

Al bladerend door het oud-recht van Nieuwerkerk kom ik Jacob Pietersz Bos tegen. Ik kan met zekerheid stellen dat hij in 1673 is overleden. Vermelding als zodanig hier, terwijl hij kort daarvoor nog leefde.

Edit: het overlijden was toch ietsje eerder: link

JP Ouweltjes - 17 mei 2024 - 17:17 (laatst bijgewerkt 18 mei 2024 — 07:40 door auteur)

Hier wordt Leendert Jacobsz Visser genoemd als getuige bij de doop van een kind van Jacob Leendertsz Visser (Nieuwerkerk 30.10.1674):

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

JP Ouweltjes - 19 mei 2024 - 08:45

Heeft het  zin dat ik verder zoek naar Leendert?

JP Ouweltjes - 19 mei 2024 - 08:50

Allereerst mijn excuses voor iedereen die gereageerd heeft, zonder een reactie van mij te ontvangen. Mijn laptop hield er mee op, gecrasht noemen ze dat geloof ik, In ieder geval, ik kon er niets meer mee. Digibeet zoals ik ben, ben ik dan afhankelijk van andere die goedwillig geprobeerd hebben om de laptop weer in werking te krijgen, Zodra dat gelukt was, moest ik ook al mijn gegevens weer terug zien te krijgen. Gelukkig had ik verschillende back-ups gemaakt op een externe schijf, toch heeft het al bij al nog even geduurd. Zoals het nu er uit ziet functioneert het weer, en kan ik weer verder.

* Gomersbach, dank voor de informatie en de links, helaas vind ik daar de doopakte niet mee. Maar alle informatie blijft natuurlijk welkom.

* Anneke12, dank voor de informatie maar ook in Waddinxveen heb ik hem niet terug kunnen vinden.

* JP Ouweltjes, dank voor de links, hier kan ik echt wat verder mee. Heb al het één en ander uit het notarieel archief kunnen halen. Heel blij mee. 

Maar zijn doop/geboortedatum heb ik nog niet kunnen vinden, dus als u mee wilt blijven zoeken...héél graag !

Allen heel erg bedankt voor alle inzet en hulp en nogmaals mijn excuses, ook al kon ik er even niets aan doen, om zijn geboorte/doopdatum boven water te krijgen. Ik hoop dat het toch gaat lukken,

Fijne dag, Marianne

Marianne van Beek - 19 mei 2024 - 21:23

Heb al het één en ander uit het notarieel archief kunnen halen. Heel blij mee.

Ben benieuwd naar die gegevens.

JP Ouweltjes - 20 mei 2024 - 07:42

Een schuldbekentenis d.d. 20.1.1653 hier. Hier een d.d. 3.6.1654. Hier een d.d. 30.5.1655. Hier een d.d. 26.12.1658. Hij koop land op 20.1.1653. Ook hier. Ook hier en hier.

JP Ouweltjes - 20 mei 2024 - 09:53 (laatst bijgewerkt 21 mei 2024 — 04:53 door auteur)

Helaas niets van Leenderts Jacobs Bos of Visser? Maar wel van zijn vermoedelijke vader, Jacob Pietersz Bos of Bosch, waarvan ik óók de geboortedatum niet kan vinden.

Schuldbekentenis 16 februari 1660:
Jacob Pietersz Bosch uit Nieuwerkerk (a/d IJsel) leent van Cornelis Cappellenaer uit Capelle a/d IJsel 1.250 gulden. Een betalingsregeling op rente wordt overeengekomen.
In kantlijn: akte geroyeerd wegens betaling per 13-apr-1660. (notaris Leonard van Zijl/notarieel archief Rotterdam)
-
schuldbekentenis 29 oktober 1647:
Jacob Pietersz Bosch, wonend te Nieuwerkerck, bekent 600 gld. schuldig te zijn aan Gerrit Gerritsz Spaen, die samen in een huis wonen. (notaris Jacob Duyfhuysen jr./notarieel archief Rotterdam/akte 33/nog opzoeken.)
-
machtiging 15 april 1672:
Jacob Pietersz Bos, wonende aan de Drogendijk, machtigt hierbij zijn broers Jan Pietersz Bos en IJsbrant Pietersz Bos, om uit zijn naam op te treden voor 't gerecht van Nieuwerkerk en over te dragen aan Jan Leendertsz Bos, zijn broer, ongeveer twee mergen en twee hondt land gelegen in de Essepolder aan hem verkocht voor een bedrag van 1.650 gulden. (notaris Pieter van Gilst/notarieel archief 15 april 1672/akte 28/nog opzoeken.)
-
testament 2 januari 1672:
Jacob Pietersz Bos (ziek op bed liggende), wonende aan de Drogendijk, maakt hiermede zijn testament van ongeveer drie jaar geleden, opgemaakt bij notaris de Roij in Rotterdam, ongeldig. Hij legateert aan de kinderen van Cornelis Cornelis, verwekt bij Aerditie Pieters, een huis. Verder tot zijn erfgenamen benoemt hij: Jan Pietersz Bos, Isbra Pietersz Bos, kinderen van Leendert Pietersz Bos, Joris Gerritsz Nieuwerkerck, nagelaten zoon van Leentie Pieters, zijn zus. (notaris Pieter van Gilst/notarieel archief Rotterdam/akte 22/nog opzoeken.)
-
verhuur 2 januari 1672:
Jacob Pieters Bos, wonende aan de Drogendijk, verhuurt voor een periode van 8 jaar aan Neeltie Gerrits, weduwe van Jan Jacobs Bos, wonende te Nieuwerkerk, hooiland gelegen aan 's-Graeffwech in de Essepolder.
Belendingen: Jan Kees de Jongensland, Jan Keesland, Willem Goethart, Jan Cornelisz de Jonge. (notaris Pieter van Gilst/notarieel archief Rotterdam/akte 21/nog opzoeken)
 

Marianne van Beek - 20 mei 2024 - 19:56

JP Ouweltjes, De nieuwe links ga ik nu meteen uitzoeken. Héél erg bedankt Marianne

Marianne van Beek - 20 mei 2024 - 19:58

Ik denk toch wel dat er een gerede kans is dat Jacob Pietersz Bosch niet de vader is van Leendert  Jacobsz Visscher; op de site van ons voorgeslacht komt een genealogie voor die in lijn is met de gegevens verstrekte door Gomersbach. De bewijsvoering is zeer dun dus ik zal nog even doorgaan met zoeken.

Met name deze akte doet me sterk twijfelen aan filiatie met Jacob Bosch:

testament 2 januari 1672:
Jacob Pietersz Bos (ziek op bed liggende), wonende aan de Drogendijk, maakt hiermede zijn testament van ongeveer drie jaar geleden, opgemaakt bij notaris de Roij in Rotterdam, ongeldig. Hij legateert aan de kinderen van Cornelis Cornelis, verwekt bij Aerditie Pieters, een huis. Verder tot zijn erfgenamen benoemt hij: Jan Pietersz Bos, Isbrant Pietersz Bos, kinderen van Leendert Pietersz Bos, Joris Gerritsz Nieuwerkerck, nagelaten zoon van Leentie Pieters, zijn zus. (notaris Pieter van Gilst/notarieel archief Rotterdam/akte 22/nog opzoeken.)

Waarom zou hij zijn bezit nalaten aan zijn broers en niet aan zijn kinderen? Wat ik weet is dat hij een zoon Jan had, die weliswaar gehuwd was maar voor zijn vader is overleden. Ik heb sterk de indruk dat dat zijn enige zoon was.

Tenslotte wil ik benadrukken dat de kans op het vinden van een geboortedatum van Leendert nagenoeg nihil is, zoals al is uitgelegd door Anneke. 

JP Ouweltjes - 20 mei 2024 - 20:35 (laatst bijgewerkt 20 mei 2024 — 20:44 door auteur)

Inderdaad, ik kan uw redenatie helemaal volgen. Bij mijn onderzoek ben ik uit gegaan van de stukken die ik vond bij het CBG. Ik doe de eerste drie kopieën hierbij, mocht u meer willen inzien dan hoor ik het wel. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Marianne van Beek - 20 mei 2024 - 21:00

Ik begrijp echt niet hoe zulke genealogieën, zonder enige bronvermelding, tot stand komen.

JP Ouweltjes - 20 mei 2024 - 21:19

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

De eerdere links naar de transportaktes werken prima, alleen kan ik de akte niet lezen. Het is voor mij te onduidelijk. Is er iemand die het kan vertalen? Bijgaande akte zou over het overlijden van Jacobs Pieters Bos gaan.

Marianne van Beek - 20 mei 2024 - 21:39

Ik begrijp echt niet hoe zulke genealogieën, zonder enige bronvermelding, tot stand komen.

JP Ouweltjes - vandaag - 21:19

 

Ik ben het helemaal met u eens, daarom is het voor mij ook zo belangrijk om de doopaktes terug te vinden zodat ik kan zien of ik de goede lijn volg. Tot aan Leendert Jacobsz Bos / Visser, klopt het helemaal, maar zijn doopinschrijving is nu cruciaal om een bevestiging te krijgen wie zijn ouders waren. 

Marianne van Beek - 20 mei 2024 - 21:42

Die doopinschrijving gaat u niet vinden. Maar er zijn nog wel andere mogelijkheden.

JP Ouweltjes - 20 mei 2024 - 22:26


Hier een belending van Lenert Jacobsz van Waddinxveen: link

JP Ouweltjes - 21 mei 2024 - 06:13Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu