stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Wie heeft er interesse in een genealogische intervisie-groep?Profiel afbeelding

Intervisie is een begrip uit de medische wereld, waarbij om een registratie te behouden mensen met een medisch beroep jaarlijks aan een aantal discussiebijeenkomsten met vakbroeders en -zusters moeten deelnemen. Dit lijkt me voor genealogen ook een nuttige manier van kennis- en ervaringsdeling.

Ik probeer te peilen of er interesse is in een gezamenlijke activiteit, waarbij via discussie tot een plan-van-aanpak van een genealogisch probleem wordt gekomen. Mijn idee is dat om-de-beurt een deelnemer in de groep een genealogisch probleem, een zogenaamde "brick wall" presenteert, waarna de gehele groep discussieert over hoe, of via welke tussenstappen, er naar een oplossing voor de vraag gekomen kan worden.

Vaak kan het feit dat je gedwongen wordt om je eigen probleem op een inzichtelijke manier aan anderen te presenteren al leiden tot een beter inzicht in de aard van het probleem en ideeën genereren voor vervolgonderzoek.
De problemen zouden zich aanvankelijk moeten beperken tot onderzoek in Nederland om het overzichtelijk te houden. Maar in onderling overleg kan daar natuurlijk van afgeweken worden.

Binnen de bestaande discussies op GenealogieOnline lijkt de nadruk vooral te liggen op het vinden van een concreet antwoord op een concrete vraag. Terwijl ik meer probeer te komen tot een concrete methode voor een concrete vraag. Het doel is dat na de discussie de vraagsteller zelf weer verder kan met het onderzoek. Met kant-en-klare antwoorden leer je niets.

Daarnaast verwacht ik dat -indien mensen uit verschillende delen van Nederland meedoen- iedereen blootgesteld wordt aan problemen, waar hij of zij niet dagelijks mee te maken heeft en daarmee zijn of haar horizon verbreedt. Mijn overtuiging is dat -indien je maar lang genoeg zoekt- iedereen onderzoek moet doen in alle delen van Nederland en naar alle specifieke beroepsgroepen, zoals artiesten, militairen, molenaars, schippers, teuten, noem maar op. Ook verwacht ik dat diverse eeuwen ter sprake zullen komen van de 15e tot en met 20e eeuw.

Het idee is om de discussies via Zoom te laten lopen. Ik verwacht zo'n acht bijeenkomsten per kalenderjaar buiten de vakantieperiodes met een frekwentie van eens per maand of eens per twee maanden.

Graag hoor ik of er mensen zijn die interesse hebben in zo'n discussiegroep, of die informatie hebben over reeds bestaande soortgelijke initiatieven.

Michaël

Boers 2 - 21 mei 2024 - 10:45

Geinteresseerd.

JP Ouweltjes - 21 mei 2024 - 11:56

Hallo Michaël,

 

Ik heb ook interesse

 

Gr. Jasper

Jasper den Otter - 22 mei 2024 - 16:43

Lijkt mij wellicht ook wel leuk

B Volger - 22 mei 2024 - 19:51

En waar hangt het van af of je het wel of niet leuk vindt?

Een vervolgvraag om over na te denken is: hebben jullie er ook geld voor over? Er is een optie om een beroepsgenealoog de discussies te laten modereren, maar die werkt natuurlijk wel uurtje-factuurtje. Het voordeel van het inschakelen van een beroeps is dat die een veel grotere kennis van de bestaande literatuur en de aanwezige archieven heeft, dan dat wij amateurs dat hebben. Het nadeel is dat die geld kost.

Verder is er waarschijnlijk ook één betaald Zoom abonnement nodig, aangezien een gratis account slechts vergaderingen van max 40 minuten toelaat. Dat is geen wereldbedrag, maar moet wel opgehoest worden.

Michaël

Boers 2 - 22 mei 2024 - 20:08

 

En waar hangt het van af of je het wel of niet leuk vindt?

Van de verdere informatie, haha!

Het ligt er sterk aan hoe duur het is, ik dacht dat het gratis was. De Zoom is volgens mij alleen betaald voor degene die presenteert/de vergadering leidt.

Verder wanneer het is natuurlijk etc.

B Volger - 22 mei 2024 - 20:30

Hoewel ik graag mijn eigen (eigenwijze) kop volg, kan dit naar mijn idee heel zinvol zijn. Of we daarbij meteen een beroepsgenealoog in de arm moeten nemen, daaraan twijfel ik. Toegankelijkheid van bronnen is m.i. meestal niet het probleem maar hoe je omgaat met alle informatie wel. En sparren over inzichten, het delen van ervaringen lijkt me leuk. 

Martijn Jager - 23 mei 2024 - 12:07

Boers 2 - gisteren - 20:08:

Verder is er waarschijnlijk ook één betaald Zoom abonnement nodig, aangezien een gratis account slechts vergaderingen van max 40 minuten toelaat.

Je kunt bij Zoom gewoon opnieuw inloggen als de maximale tijd van een gratis account is verstreken. Misschien is er in het uiteindelijke groepje wel iemand die ergens een Microsoft Office 365-account voor heeft, dan kun je gratis MS Teams gebruiken.

Groetjes,

Carl

Carl73 - 23 mei 2024 - 13:03

Hallo Michaël, 

"Een vervolgvraag om over na te denken is: hebben jullie er ook geld voor over? Er is een optie om een beroepsgenealoog de discussies te laten modereren, maar die werkt natuurlijk wel uurtje-factuurtje."

Ik zie de nut er ook niet echt van in om een betaalde genealoog in te huren, zijn dat niet een soort veredelde amateurs? Volgensmij zijn er genoeg amateur-genealogen die ook zeer goed in hun vak zijn. Ik denk dat een amateur-genealoog, die specialist is van een bepaald gebied meer weet over zijn gebied dan de gemiddelde betaalde genealoog. 

 

Carl,

"Misschien is er in het uiteindelijke groepje wel iemand die ergens een Microsoft Office 365-account voor heeft, dan kun je gratis MS Teams gebruiken."

 

naar mijn weten heb ik (voorlopig) gewoon nog office 365, dus dat probleem is verholpen. 

 

gr. Jasper

Jasper den Otter - 23 mei 2024 - 13:56

Ik tel nu zes gegadigden, inclusief mezelf: J. P. Ouweltjes, Jasper den Otter, B. Volger, Martijn Jager, Carl73 en Boers2.
Er lijkt consensus te bestaan over het gebruik van MS Teams. Ik stel voor dat we de rest van de discussie offline voeren.

Ik heb inmiddels een Persoonlijk Bericht naar iedereen verstuurd.

Michaël

Boers 2 - 26 mei 2024 - 17:40 (laatst bijgewerkt 26 mei 2024 — 22:33 door auteur)

Ik heb helaas niks ontvangen zover ik zie

B Volger - 27 mei 2024 - 10:44

Er lijkt iets mis te zijn met het versturen van Persoonlijke Berichten, want ik krijg ook geen bevestiging op het verzenden van de vijf berichten die ik heb aangemaakt. Ik heb het tweemaal geprobeerd. Bij mijn derde poging werkte een en ander wel naar behoren en ontving ik ook CC's van mijn eigen berichten.

Michaël

Boers 2 - 27 mei 2024 - 11:20 (laatst bijgewerkt 27 mei 2024 — 11:28 door auteur)

Inmiddels van drie geïnteresseerden een PB ontvangen en drie geïnteresseerden hebben nog niet gerageerd. Ik heb de laatste drie opnieuw een contactverzoek gestuurd,

Michaël

Boers 2 - 28 mei 2024 - 13:26

Ik heb zojuist ook gereageerd, het eerste bericht heb ik nooit ontvangen.

 

gr. Jasper

Jasper den Otter - 28 mei 2024 - 15:21

Inmiddels zijn er twee online bijeenkomsten geweest en is er de case van Anna ter Horst uit Bentelo en haar onvindbare doop- en trouwinschrijvingen besproken. En de derde bijeenkomst zit in de pijplijn. Er is nog ruimte voor nieuwe deelnemers, indien iemand geïnteresseerd is.

Michaël

Boers 2 - 14 jun 2024 - 23:01

Boers 2 - 27 mei 2024 - 11:20 (laatst bijgewerkt 27 mei 2024 — 11:28 door auteur)

Ik tel nu zes gegadigden, inclusief mezelf: […] Carl73

Mijn reactie was alleen een tip voor de geïnteresseerden, het ontbreekt me helaas aan tijd om mee te doen.

Groetjes,

Carl

Carl73 - 15 jun 2024 - 09:30

Dag Carl,

Laat het maar weten als je agenda wijzigt en je toch mee wilt doen.

Michaël

Boers 2 - 15 jun 2024 - 22:22

Dank Michaël, dat is heel vriendelijk.

Hartelijke groeten,

Carl

Carl73 - 16 jun 2024 - 10:17

Ik heb ook interesse. Hangt voor mij van de frequentie af. 

Zwenny - 10 jul 2024 - 20:26


Dag Zwenny,

Aanvankelijk vergaderden we eens per week, maar dat bleek teveel te zijn: er was niet genoeg tijd om een goede presentatie voor te bereiden en om je in te leven in het specifieke probleem dat besproken zou worden. De neiging is nu naar eens per twee weken, met mogelijk een zomervakantiestop. alles gebeurt in onderling overleg.
Het volgende overleg is vrijdag a.s. van 20:45 tot 22:15. Stuur me maar een Persoonlijk Bericht en dan kan ik je een uitnodiging sturen voor dat overleg. Bereid in dat geval alvast voor een korte introductie van jezelf en het het type onderzoek dat je doet. Dat kan gewoon mondeling, maar het is handig als je alles op een rijtje hebt voor jezelf. We gebruiken MS Teams als vergader hulpmiddel.

Michaël

Boers 2 - 10 jul 2024 - 21:15Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu