Misschien een domme vraag met betrekking tot het dopen (RK) van kinderen, als die overlijden kan het dan in de boeken van nederduits staan?
Dit is de eerste keer dat ik dti zo tegenkom, dus zou graag weten of deze data inderdaad kloppen. Het kan bijna niet anders, maar zou graag een bevestiging/ ontkenning willen of dit klopt.
Dat kan heel goed. Utrecht had toen geen RK begraafplaatsen. Alle kerken, inclusief de kerkhoven waren in handen van de protestanten. De katholieken kerkten in "staties", dat waren meestal zolders van woonhuizen en dergelijke
Jan CIavaux - 2 aug 2024 - 18:36 (laatst bijgewerkt 2 aug 2024 — 18:41 door auteur)
Het doopboek waarnaar je verwijst, heeft inventarisnummer 48. Dat is de statie Achter Twijnstraat, waar inderdaad de katholieken kerkten, die buiten de Tolsteegpoort woonden. En het Geertekerkhof lag daar ook vlakbij.
Jan CIavaux - 2 aug 2024 - 18:57 (laatst bijgewerkt 2 aug 2024 — 19:03 door auteur)
Ik heb niet gezocht naar welk begraafregister dit verwijst, maar in het algemeen gesproken: veel overlijdensregistraties zijn "algemeen". Specifiek R.K. overlijdensboeken zijn doorgaans snel herkenbaar aan het vermelden van de laatste sacramenten (waarna al dan niet een overlijden kan volgen... niet iedereen die bediend werd, stierf kort daarop). Maar ze kunnen ook alleen de begrafenis vermelden, net als bij andere gezindten.
Maar een overlijdensadministratie kan ook meer algemene doeleinden hebben: het incasseren van grafkosten, het incasseren van collectes bij de uitvaart, etc. Wat is de bron van die begrafenis in 1770? Jij zocht via Open Archieven, maar wat is het inventarisnummer van dat register en wat is de omschrijving ervan? Daar kun je veel uit opmaken. Ik heb niet voor je gekeken, omdat ik weinig ervaring heb met Utrecht, dus ik spreek nu in het algemeen. Maar iemand anders weet het vast wel, en op termijn kun je dat dan ook zelf beter bepalen.