stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in de Nederlandse Antillen en Suriname » N L, Ned.?Indie,Antillen,Suriname,1618?1995 : gen. algemeen : Nw. zoekinstrument+gids bij Delpher!

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Beste forumgenoten,

   U kent allemaal wel het prachtige digitaliseringsproject van de Koninklijke Bibliotheek en de gelijknamige website, Delpher (waarschijnlijk een knappe woordspeling met de termen Delphi,  van het alleswetende Griekse orakel, en delver, van gouddelven, voor de prachtige ontdekkingen die je met Delpher kunt doen). 

 (illustratie : decreet van keizer Napoleon tot invoering van een vaste familienaam, aug. 1811)

     U weet intussen ook wel, wat een geweldige schatkist en goudmijn die website inderdaad kan betekenen voor uw stamboomonderzoek en genealogie – en zeker niet alleen de rubriek met familieberichten, ook het gewone nieuws dat u een context laat zien, duidelijkheid en inzicht kan geven in het alledaagse leven van uw voorouders, en het grote verhaal eromheen, de grote lijnen van de wereldgeschiedenis. Om uw geheugen weer even op te frissen, hierbij nogeens de enorm uitgebreide inhoud op een rijtje :

– Historische krantenpagina’s uit Nederland, Nederlands-Indië, Antillen, Suriname, 1618–1995

Tijdschriften uit de periode 1850–1940

– Teksten van nieuwsbulletins op de radio, Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), 1937–1989                  

Boeken uit de collectie Early Dutch Books Online, waaronder bekende romans, 1781–1800                            

Boeken uit het digitaliseringsproject van de KB en Google, 1700–1870                                                               

Boeken uit de eigen KB–collectie, meest non–fictie, w.o. veel interessante oude wetteksten, 1913–1929

     Nieuw is nu dat de Koninklijke Bibliotheek aan deze database een extra zoekinstrument heeft toegevoegd, waarmee u met termen die heel dicht bijelkaar voorkomen in een tekst, en waarvan u denkt dat die ook bijelkaar horen in dat waarnaar u zoekt, gemakkelijker informatie kunt opsporen : PROX  (vergelijk het Franse woord proximité en het Engelse proximity, ''nabijheid'').  Bijvoorbeeld de familienamen van twee ouders of a.s. echtgenoten, of die van enkele mensen die samen een onderneming gaan oprichten, en zo in het nieuws komen.   U plaatst de zoekoperator PROX  tussen uw zoektermen, en Delpher doet de rest.

Zie het bericht van archiefspecialist Eric Hennekam, 20 maart 2015 :

     En er is nog meer mooi nieuws.  Misschien al van begin dit jaar, maar mij was het nog niet eerder onder de aandacht gekomen.  Naast de bestaande beknopte handleiding en zoekhulp is er in 2015 een geweldige nieuwe gids verschenen o.a. voor Delpher, een uitgebreide handleiding, geschreven door de journalist en taalhistoricus Ewoud Sanders, met slimme aanwijzingen en tips om nog meer moois uit Delpher boven water te halen.  U kunt het  in papieren vorm  afhalen bij de KB in Den Haag, en  als bestand  gratis downloaden hier, http://www.kb.nl/expo/blader/digitaal-gouddelven-bij-de-kb/gouddelven.pdf .  Zie de aankondiging bij Delpher :

Veel zoekplezier,  Aha-Erlebnisse  Lachend, en succes met uw onderzoek!

Met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

wie zijn de ouders en voorouders van Jean Pierre Wilhelm Perez geboren te Soerabaja in 1787 in 1821 heeft hij een butenplaats -Ipenburg-gekocht  aan de Angstel en getrouwd met angelique apolina Diemen geboren te Baambrugge in 1784 er zijn twee zonene geboren Apollon wilhelm victor Perez geboren 1814 en Lambert Wilhelm Perez geboren in 1818 etc.

cornelis gorter

Beste meneer Gorter,

uw vraag is heel interessant, een antwoord heb ik niet voor u paraat, maar u heeft uw bericht als reactie geplaatst bij een bericht in het subforum actualiteit. Gezien de geboorte in Soerabaia lijkt me dat uw bericht in subforum Indische families thuishoort.

succes

Maggy

Maggy


Doei! En gratis Dimitri, voorheen kon je bij het CBG terecht maar dat moest je betalen.

Prima site Delpher.

ien lejeunePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!