stamboomforum

Forum logoOnderzoek in de Antillen en Suriname » Wie heeft informatie over mensen op Saba in de periode 1640-1800?



Profiel afbeelding

Archieven op St Eustatius zijn eind 18e eeuw vernield door de Engelsen. Daardoor is heel veel weg.
De interesse gaat eigenlijk wel iets verder dan alleen Saba, namelijk ook St Eustatius en St Maarten.
Bij voorbaat dank!

drs Henri Ren? CADERIUS VAN VEEN - 12 jun 2017 - 19:09

@Henri,

Dit http://zoekakten.nl/prov.php?id=NA is alles wat op dit moment digitaal is.

zoekakten.nl - 12 jun 2017 - 20:22

Wellicht heeft u nog iets aan :

Bronbewerkingen :  http://www.geneaknowhow.net/digi/alg-ni.html   (onder Koninkrijk der Nederlanden)

Willem Hak - 12 jun 2017 - 20:28

Ik heb altijd gewerkt met het boek van Prof. Knappert, daar staat veel in, maar het is zoeken geblazen. Als u aangeeft welke namen u zoekt, kan ik misschien nog andere bronnen noemen. Geschiedenis der Nederlandsche Bovenwindsche eilanden in de 18de eeuw (1932). 

Christel Monsanto - 13 jun 2017 - 13:49

Dank Christel, De boeken van Hamelberg en Knappert heb ik hier, maar dank voor de reactie. Ik ben niet op zoek naar specifieke namen maar naar alle namen van alle inwoners van Saba in de periode 1640 - 1800.
De archieven van de Bovenwindse eilanden waren op St Eustatius omdat de gouverneur van de drie eilanden daar zat en al die archieven zijn vernield door de Engelsen in de 4e Engelse oorlog.
Dank ook Willem voor het doorgeven van de link. Helaas mag die site niets publiceren omdat zij de rechten ervoor niet zouden hebben. De links zijn geblokkeerd door FamilySearch. Die hebben weliswaar één en ander op micro-film, maar ik heb geen apparaat om dat te lezen.
Dat geldt ook voor de website Zoekakten.

drs Henri Ren? CADERIUS VAN VEEN - 13 jun 2017 - 18:02

dat family org geen inzicht geeft in de films mag de pret niet drukken, want dat zijn dezelfde gegevens als ook in wiewaswie, want de burgerlijke stand op de drie bovenwindse eilanden begon pas in 1868 en de latter day Saints hebben de opnames hier in Curaçao gemaakt. Persoonlijk heb ik ook heel erg genoten van het boek "Saba Silhouttes van Crane, want het laat je de sfeer proeven. Er is een vakman in de Verenigde Staten die zich helemaal op St. Eustatius richt, maar de bewoners van de beide eilanden verschillen zeer, In mijn boek Roots Karibense noem ik nog een paar bronnen, en ik denk dat niemand tot nu toe verder is doorgedrongen dan Gösta Simmons en Johnson, dus hun beider websites maar weer raadplegen...

Christel

Christel Monsanto - 14 jun 2017 - 01:33


....Iets met mosterd en maaltijd. Maar toch...:

Ik kwam vandaag het volgende document tegen, transcriptie door de auteur gemaakt in 2018, dus ná het stellen van deze vraag. Op de website https://www.westindischecompagnie.info/ onder dropdown-box 'Onderzoek', downloads:

"Downloads. Hier vindt u bestanden in pdf-formaat, met mijn onderzoeksresultaten die ik graag wil delen.
Auteursrecht: Deze documenten zijn voor eigen gebruik en mogen niet gepubliceerd worden zonder mijn toestemming. Evenmin mogen deze documenten op andere websites worden gezet.
Inloggen: U dient wel ingelogd te zijn, om de pdf te kunnen zien."

Saba 1772 Saba verzoekschrift van de inwoners.

"Saba 1772.

Op 31 augustus 1772 werd het eiland Saba getroffen door een verwoestende orkaan. De meeste huizen en de kerk werden verwoest. De bewoners stuurden een verzoekschrift naar Nederland met de vraag om dringende financiële hulp voor de opbouw. Het stuk werd in het Engels geschreven, maar in Amsterdam werd er ook een Nederlandse vertaling bij gemaakt. Het stuk werd ondertekend met vele namen van (waarschijnlijk) de mannelijke gezinshoofden. Enkele ondertekeningen zijn eigenhandig gemaakt, maar de meeste zijn in hetzelfde handschrift geschreven, omdat velen niet hebben kunnen schrijven."

pdf-bestand

=> In dat PDF bestand zijn de namen te vinden van (waarschijnlijk) 124 mannelijke gezinshoofden. 

"Citeerinstructie: Tiemen Bosma, ‘Verzoekschrift om van de inwoners van Saba wegens de enorme schade door de orkaan van 31 augustus 1772’, gedownload van www.westindischecompagnie.info. Archiefbron: Nationaal Archief, Den Haag, Verspreide West-Indische Stukken, nummer toegang 1.05.06, inventarisnummer 1151."

-Bart- - 14 sep 2021 - 11:15







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu