stamboomforum

Forum logoOnderzoek in de Antillen en Suriname » Ik zoek Mathias Cijntje x Agnes Libiria, 1880, Curacao


Profiel afbeelding

Hallo allemaal.

Ik ben voor mijn vrienden op Curaçao hun familie stamboom aan het uitzoeken , maar loop tegen een paar problemen aan. Wie kan mij verder helpen.

Het gaat nu om fam. Cijntje

Mathias Cijntje;geboren 25-03-1880, overleden 21-04-1951. Hij trouwt I met Agnes Libiria op 19-03-1903.

Bij zijn overlijden blijkt hij getrouwd te zijn(volgens overlijdensakte) met Servania Martina Zimmerman.(geboren 11-08-1895 en overleden 29-12-1954), maar ik kan nergens de trouwdatum vinden.

Iedereen is geboren en overleden op Curaçao. 

Ik heb wel,de namen van de ouders van Mathias, dit zijn Cornelis Cijntje en Maria Concetion. Verder kom ik helaas niet. 

Ook de kleinkinderen van Servania Martina Zimmerman kunnen me niet verder helpen.

Ik zou zo graag verder komen, maar helaas het lukt niet. Wie kan mij wel verder helpen?

Ik ben geboren op Curaçao en de dochter van Servania was een hele goede huisvriendin van ons en ik heb nog heel veel contact met haar kinderen.

ALVAST BEDANKT

Yolanda Dunk

Yolanda Dunk

Volgens Geneanet zijn de ouders van Servania Martina Zimmerman:

Ouders

Bedet

Het huwelijk is vermoedelijk na 1929 gesloten. 1929 Curacao zou nog op wiewaswie staan.

Overledene Gumersindo Leoncio Zimmerman 
Geslacht Man
Leeftijd1
Vader NN
Moeder Servania Martina Zimmerman
Gebeurtenis Overlijden
Datum 27-12-1926
Gebeurtenisplaats Curaçao

Overleden in het 2e district. Geboren te Curaçao op 14-01-1925

mvg-Ben

Ben Wegman

Het huwelijk is na 1942 gesloten:

Overledene Agnes Liberia
Geslacht Vrouw
Leeftijd 86
Vader François Victor Liberia
MoederMaria Fermina Fluk
Echtgenote Mathias Cijntje
Gebeurtenis Overlijden
Datum 17-08-1942
Gebeurtenisplaats Curaçao

Leeftijd bij overlijden is niet correct. 

Ben Wegman

Dank jullie wel voor de reacties. De kant van de Zimmerman ben ik al een heel eind, maar loop super vast op de Cijntjes.

De kinderen van Servania zijn van Mathias, maar niet officieel. Dit is insite informatie van haar dochter Olga.

Ik ben erg blij met de overlijdens datum van Agnes en haar ouders.

Yolanda Dunk

Bruidegom Cornelis Cijntje
Geboortedatum 27-10-1835
Geboorteplaats Curaçao
Bruid Carolina Kokada
Geboortedatum 08-12-1839
Geboorteplaats Curaçao
Moeder van de bruidegom Evelina Cijntje
Moeder van de bruid Dominga Kokada
Gebeurtenis Huwelijk
Datum 31-07-1867
Gebeurtenisplaats Curaçao

Overledene Evelina Cijntje
Geslacht Vrouw
Leeftijd 82
Vader NN
Moeder Theodora Cijntje
Gebeurtenis Overlijden
Datum 23-06-1886
Gebeurtenisplaats Curaçao

Overledene Theodora Cijntje
Geslacht Vrouw
Leeftijd 84
Vader NN
Moeder Racijntje
Gebeurtenis Overlijden
Datum 29-08-1869
Gebeurtenisplaats Curaçao

Overledene Carolina Kokada
Geslacht Vrouw
Leeftijd 74
Vader NN
Moeder Dominga Kokada
Echtgenote Cornelis Cijntje
Gebeurtenis Overlijden
Datum 29-11-1914
Gebeurtenisplaats Curaçao
Overleden in het 3e district. Geboren te Curaçao op 08-12-1839. Moeder overleden

Voor dopen Curaçao: http://zoekakten.nl/plaatsen.php?id=NA|5803|; burgerlijke stand zoeken :https://www.wiewaswie.nl 

Nog even bij het overlijden van Matias (1951) staat vermeld: Overleden in het district Stad. Geboren te Curaçao. Ouders overleden. Eerder weduwnaar van Agnes Libiria

Ben Wegman

Meer zoeken op de Antillen (Curacao): http://www.geneaknowhow.net/digi/bronnen.html

kies vervolgens in de linkerkolom bovenaan bij algemeen, overzee voor internet, scroll op de nieuwe pagina naar beneden naar Koninkrijk Nederland en vindt daarna Curacao.

mvg-Ben

Ben Wegman

Ik denk dat dit een andere Cornelis Cijntje is. In de overlijdensakte nr. 196 blijkt dat zijn oudere Cornelis Cijntje x Maria Concetion zijn en zijn echtgenoot Servania Zimmerman. Of hij moet eerder getrouwd zijn, maar Mathias is in 1880 geboren en Carolina Kokado is pas in 1914 overleden.

Yolanda Dunk

Hallo Yolanda, het is een beetje verwarrend, omdat Cornelis Cijntje trouwt met ene Carolina Kokada, maar ook kinderen heeft met Maria Concession Kokada, vroeger werden namen nog eens willekeurig opgeschreven en het is aan ons deze puzzles op te lossen. Gelukkig is voor alle nakomelingen van Cijntje (Fransijntje de oude) op de palantage Savonet alles al een keer uitgezocht voor de stambomen in het museum daar. En je kunt makkelijk de lijn volgen van Mathias via zijn vader Cornelis, zijn oma Evelina of Avelina Cijntje, haar moeder Theodora Cijntje tot aan Francijntje de oude. Bij haar begint deze stamboom. Zoals je al opmerkte is de stamboom van de Zimmerman (Boca St. Michiel) redelijk goed uitgezocht, er is een boek over geschreven, dat je bij het Nationale Archief in kunt zien, of een familielid aanspreken, want de meesten hebben dat boek.. Als er nog vragen zijn, geef hier een gil of spreek iemand in het Archief aan.

Groetjes

Christel Monsanto 

Christel Monsanto

Dank je wel voor je reactie.

Over 12 dagen ben ik weer op Curaçao en ga zeker even naar Savonet. Ik heb het boek geprobeerd te bemachtigen via de familie Winkel, maar die willen de gegevens alleen delen met directe nazaten. Het Nationaal archief bedoel je op Otra Banda?

Groetjes  Yolanda

Yolanda Dunk

Beste Yolanda,

het Nationaal Archief zit op de Scharlooweg 77 in het groene gebouw bekend als de bruidstaart (bolo di batrei). Openingstijden op de website https://www.nationaalarchief.cw/ pagina naar beneden scrollen. Je moet iemand van de Zimmerman benaderen om het even te mogen inzien en een exemplaar moet ook in het archief aanwezig zijn, maar die lijn van Servania Martina Zimmerman via haar vader Felix Paula Zimmerman, grootvader Cornelis Johannes Zimmerman, en verder met  Christiaan Zimmerman en zijn ouders Christiaan Zimmerman alias Johannes Christiaan Zimmerman (graf op Boca) en zijn vrouw Catharina Rijnders (1768 - 1850) is goed gedocumenteerd. De kinderen van dit laatste echtpaar werden luthers gedoopt.....

groetjes

Christel Monsanto

Christel Monsanto

Hallo Christel, Ik heb zelf mijn onderzoek gedaan en gevonden dat ik afstam van Fransijntje de Oude. Wat voor verdere informatie is er over haar bekend? Gaat de stamboom nog verder? Is er bekend uit welk Afrikaans land de voorouders kwamen? Ik hoor graag van je. Groetjes Michèle Passial

Michèle Passial

Beste Michele,

hoewel niet veel mensen dat doen, is het misschien mogelijk om nog verder te gaan in het onderzoek naar Francijntje de Oude, haar moeder is ook bekend, dat was Theodora. In het boek van Els Langenfeld over de plantages op Curaçao kunnen we zien, dat Savonet - de plek waar alle Cijntjes vandaan komen- in 1797 gekocht werd van Geertruijda Maria Ellis wed. Cornelis Berch. Zij is overleden in 1799 en haar man al in 1772. Ik weet niet waar je woont maar alle aktes van die jaren liggen nog steeds in het Archief in Den Haag. Hier werken wij met fiches die soms absoluut niet te lezen zijn. Om nu iets over Francijntje en haar moeder te weten te komen moet men a) of alle vroege koopaktes van Savonet bekijken, of b) aktes i.v.m. overlijden van de eigenaren van Savonet in te zien, want daar kan melding van de namen gemaakt zijn. Bovendien zijn er al die tijd koop- en verkoopaktes van slaven gemaakt, die nog nooit iemand in kaart heeft gebracht. Het grootste deel van sommige pakken aktes zijn zulke transacties. Dit es een zeer tijdrovende aangelegenheid. Veel sterkte

Groetjes Christel 

Christel Monsanto

Gegevens vindbaar op wiewaswie zijn niet identiek aan gegevens vindbaar wat betreft datum op https://www.nationaalarchief.cw/api/picturae/genealogie/persons. Huwelijken na 1929 zijn vindbaar. Niet allemaal echter. Heb op vraag aan archief hierover tot nog toe geen antwoord mogen ontvangen.

Monique Jonckheer


Beste Monique Jonckheer, wettelijk is het zo, dat akten van de burgerlijke stand openbaar zijn voor geboortes 100 jaar na de geboorte, huwelijksakten 75 jaar na het huwelijk en overlijdensakten 50 jaar na het overlijden.. Niet bij alle archieven of wiewaswie  zijn deze al ingevoerd. Als men op Curaçao woont en een afspraak met het archief maakt, dan kan men deze openbare akten inzien. Als men latere aktes wil zien, is dat alleen mogelijk als familielid en dan eventueel ook bij Kranshi. 

Christel 

Christel MonsantoPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu