stamboomforum

Forum logoOnderzoek in de Antillen en Suriname » Verbleven er of woonde er rond 1840 Surinaamse mannen in Heemstede (Noord-Holland)Profiel afbeelding

Geachte lezer,

Ik heb sterke aanwijzingen dat mijn betovergrootvader een Surinamer was. Wie deze man was weet niemand. Nou doe ik een poging hier achter te komen. Dat dit moeilijk is of onbegonnen werk is begrijp ik. Maar ik doe toch een poging. Wat weet ik allemaal?: Het speelde zich af rond 1840 in Heemstede in Noord-Holland, Nederland. De straat was de Zandvaart aldaar. Mijn betovergrootmoeder, en bedpartner van een Surinaamse man, was dienstbode op een blekerij ook aan de Zandvaart. De onbekende Surinaamse man heette Dundas? Of staat in relatie met nu levende personen met de familienaam Dundas. 

Een aparte bijkomstigheid is het volgende: Aan de Zandvaart woonde rond 1840 ook ene Julien Wolbers. Hij was ongeveer van dezelfde leeftijd als mijn betovergrootmoeder. Ze moeten elkaar zeker gezien of gekend hebben. Die Julien Wolbers heeft of had om voor mij aan werkelijk niks te refereren belangstelling voor Suriname en zijn slavernij. Hij heeft er zelfs een boekje over geschreven. Hij was getrouwd, maar zijn huwelijk bleef kinderloos. Wel had hij een tijdje een Surinaamse jongen bij hem in huis wonen, ene Henry Adams. Hij vond het een godsgeschenk. Beetje vreemd. Mogelijk hield Julien Wolbers niet van vrouwen(?) en was hij meer gecharmeerd van donkere jongens (?). Dit zijn natuurlijk veronderstellingen, maar mogelijk prikkelt het het geheugen van iemand, en helpt hij of zij mij op een spoor? Ik hoor het graag.

 

Carel Hermans
Haverakker 10
3124 XD  Schiedam

Carel Hermans - 25 feb 2021 - 21:42


Deze vraag in iets gewijzigde vorm liep reeds eerder op het forum:

Man met Afrikaanse of Surinaamse roots rond 1840 verblijvende omgeving Heemstede » Onderzoek in Nederland » Stamboom Forum

Je kunt het bevolkingsregister van Heemstede 1850 eens doorlopen. Wellicht levert dat iets op. 

mvg-Ben

Ben Wegman - 25 feb 2021 - 21:46 (laatst bijgewerkt 25 feb 2021 — 21:51 door auteur)Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu