stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Noord- en Zuid-Amerika » Gijsbert Willem en Coenraad Johan van Dedem vertrokken naar N.-Amerika na 1850


Profiel afbeelding

Gijsbert Willem van Dedem (geb. Ede 31 aug. 1814) en zijn halfbroer Coenraad Johan van Dedem van Driesberg (geb. Putten 1 nov. 1831) waren zonen van de Puttense burgemeester Coenraad Johan van Dedem van Driesberg (1783-1852). De eerste was gewoon cavalerist (soldaat) en diende van 1842 tot 1848 in Nederlands-Indië. Hij keerde in 1848 in Nederland terug. De tweede werd met zijn ouders en de andere leden van hun gezin op 1 nov. 1850 uit het bevolkingsregister van de gemeente Putten uitgeschreven en ingeschreven in dat van de gemeente Wierden. Het bevolkingsregister van Wierden is onvolledig bewaard.

Volgens een brief d.d. 16 sept. 1895 van hun (half)zuster Maria van Dedem van Driesberg (1826-1911) in HCO, Familie van Dedem, Huis Den Berg te Dalfsen, 1447,1, inv.nr. 1081, overleed Coenraad Johan ongehuwd in Noord-Amerika, "waarheen hij met zijn halfbroer Gijsbert was vertrokken".
De leden van het gezin van de Puttense burgemeester waren Nederlands-Hervormd. Helaas zijn in de lidmatenadministratie van de Hervormde gemeente van Wierden geen gegevens over beide broers gevonden.

Wat zou ik nog kunnen doen om te achterhalen hoe het met deze broer is afgelopen?

Bij voorbaat hartelijk dank voor alle meedenken!

N.B. De familie Van Dedem staat in Nederland's Adelsboek ("het rode boekje"), maar de broers hoorden tot een tak waarvan niet alle leden tot de Nederlandse adel behoorden. Zij waren dus geen baron.

Kees Briet

In okt 1866 is er een 31 jarige “Louis” van Dedem geboren te “Peuten” in de U.S. Army enlistments. Omstreeks die tijd is het niet ongewoon dat leeftijden in US documenten niet kloppen en ook heb ik regelmatig totaal veranderde namen gezien (vooral als de originele naam veel te moeilijk was voor Engelstaligen). Tenzij je een andere Louis van Dedem  geb te Putten kunt vinden,  is er een redelijke kans dat dit Coenraad was. zie: https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:33S7-81RJ-FRD?mode=g&i=232&wc=M61R-1TL%3A176713101%3Fcc%3D1880762&cc=1880762

De 1866 enlistment had in Petaluma, CA plaatsgevonden. In Mei en Jul 1855 stond er een “Mr Van Dedem” vermeld in de namenlijst voor “letters remaining in the office of the Pacific Express Co, Sacramento”. Daar er in die tijd verder geen vermeldingen schijnen te zijn voor van Dedems in de US, denk ik dat je onderzoek eerst voornamelijk in California moet plaatsvinden.

 

Sylvia

Ozlady

Beste Sylvia,

Hartelijk dank voor je snelle reactie. Ik ben er blij mee.

Zou je nog kunnen opgeven uit welke bron de vondst over de in 1855 op het postkantoor in Sacramento achtergebleven brief afkomstig is? Was dat een bericht in een krant, zo ja, welke en op welke data?

Met vriendelijke groeten,

Kees

Kees Briet


Je kunt de artikelen hier vinden: http://cdnc.ucr.edu

Het gaat m.i. niet om achtergebleven post, maar om post voor (over het algemeen) personen zonder een vast of bekend adres. Via een note in een lokale publicatie werden deze personen op de hoogte gesteld dat er een brief voor ze was aangekomen. Hier in Australie heb ik het ook regelmatig gezien voor 19de eeuwse immigranten. Soms waren er vele pagina's vol namen ..

Sylvia

Ozlady
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.