stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Noord- en Zuid-Amerika » Informatie gevraagd over abraham rijnberg vertrokken naar new york arrival list [ellis island]Profiel afbeelding

beste leden

ben op zoek naar abraham rijnberg new york passenger arrival list [ellis island] 1892-1924.residence;janow,poland ,immigration ;5 november 1921.

mijn eerste vraag is waarvandaan is deze abraham vanuit nederland vertrokken naar polen ,kan hem niet vinden in mijn stamboom.hij had bij zich denk ik zijn kinderen  rywka rijnberg ,josel rijnberg ,szolan rijnberg ,en peril rijnberg ,ze zij allemaal op de zelfde dag vertrokken ,en mijn volgende vraag met wie was hij gehuwd ,kan niets vinden over een poolse of nederlanse echtgenote ,en waar ze gebleven zijn in amerika ,wat is er verder met deze familie debeurd kan hier verder niets meer van vinden heb ook gekeken op poolse sites maar beheers deze taal niet .

bijvoorbaat dank voor eventuele informatie;

gr wim vermeulen.

wim vermeulen - 6 mei 2017 - 19:50

Het is handig voor collega-speurders wat meer gegevens te hebben, dus bij deze van het ship manifest, hoewel dit voor de vraagsteller geen nieuws is:
 
In 1921 was Abram Rynberg 60 jaar, Hebrew teacher, weduwnaar. Hij had laatst gewoond te Janow in Polen, waar hij noemde als achtergelaten familielid zijn zoon Chaim Rynberg, en was vertrokken uit Antwerpen. Hij reisde samen met Rywka Rynberg, 9 jaar, Josel, 8jr, Szolan, 18jr, en Peril, 16jr.

Edit: Als bestemming gaven ze op een dochter van Abram, genaamd Bessie Zelin, 510 W 19th St New York.

Edit2: Dit komt overeen met het adres van het volgende gezin in de 1920 Census zie hier:
Zelin, Herman, van Rusland, 26jr, kok in een restaurant, en Besie Zelin, 23, van Rusland, en hun zoon Louis, 1jr 3m, geb. NY.
Edit 3: In de 1930 Census staan daar nog 3 kinderen bij, zie hier: Saul Zellin (7jr), Morris Zelin (5jr) en David Zelin (3jr), en dat Bessie in 1912 zou zijn overgekomen.

Helaas dus geen spoor van de gezochte Abe maar misschien levert bovenstaande informatie over zijn familie wat op.

Peter S - 6 mei 2017 - 21:09

Wel staat er op MyHeritage meer informatie over deze familie, zie hier. Helaas heb ik geen MyHeritage account. Wat ik gratis daar kan zien is dat die Besie zou zijn geboren op 10 december 1894 te Ivanovo, Brestskaya Voblasts', Belarus. En zij zou een dochter van Abraham zijn.

Peter S - 6 mei 2017 - 21:43

De Poolse Staat lag voor 1945 veel verder naar het oosten dan tegenwoordig. Een stad als Lwow had 30% poolse inwoners. Na 1945 is Polen westwaarts "geschoven". De verhuisde Polen uit het oosten werden veelal in het westen van het huidige Polen gehuisvest, dus in voormalig duits gebied. Denk hierbij Silezien en Pommern. Het gebied tussen Stettin en Danzig [Gdansk].

Dit verklaart dan ook, dat de Rijnberg's uit Rusland kwamen

Jan Achterberg - 6 mei 2017 - 22:03

Nog een detail; ik neem aan dat de 84-jarige Saul Zelin genoemd in dit artikel uit 2007 dezelfde is als bovengenoemde.

@Wim Vermeulen, ik zie zo niet dat deze Abraham Rynberg uit Nederland eerst naar Rusland zou zijn gegaan, zoals je in je vraag stelt (en is er misschien een mixup met een Nederlandse familie Rijnberg). Blijkt dit uit andere gegevens?

Peter S - 6 mei 2017 - 23:09

Is Abraham niet via Nederland vanuit Polen/Rusland naar Amerika vertrokken?

Is Rijnberg soms foenetisch gespeld? [Rheinberg]

Jan Achterberg - 7 mei 2017 - 00:11


ik dacht dat hij van nederlandse afkomst was ,maar weet ik niet zeker ,ben nog aan het zoeken.mede omdat rijnberg geen poolse naam is en ook in rusland denk ik niet voorkomt [maar ik kan het ook helemaal verkeerd hebben hoor].

wim vermeulen - 7 mei 2017 - 17:27Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu