stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Noord- en Zuid-Amerika » Het Draaiorgel; van Vlaanderen via Parijs en Zuid-Amerika naar ...Amsterdam!


Profiel afbeelding

Dat heerlijke geluid, buiten, op straat... zo oer Hollands...

 

Forget it!

Mijn bet-overgrootvader Leon Warnies (Schorisse 1835 - Amsterdam 1903) bracht, als in Parijs opgegroeide Vlaming, de draaiorgels naar Nederland. Na vele omzwervingen belandde hij in 1875 in Amsterdam, en omdat hij geld nodig had om zijn kinderen te voeden, besloot hij ze van wielen te voorzien en op straat te zetten. Dat heeft hem -en ons idee van 'Nederlandse cultuur' - geen windeieren gelegd.

 

Veel van deze familiegeschiedenis is opgetekend door wijlen Daan Warnies, een achterneef van mijn oma. Hij heeft veel tijd en energie en passie gestopt in onderzoek naar het leven en werk van Leon. Daan heeft ook de wereldreis ondernomen, meer dan 100 jaar na onze voorouders, en heeft daar ontroerende informatie kunnen vinden.

Helaas is Daan niet meer onder ons, en daarom kan ik hem ook niet vertellen wat ik nog meer te weten ben gekomen. Hoeveel er nog te vinden was in de Parijse archieven bijvoorbeeld. Wat had ik dát graag nog gedaan!

 

Maar goed, ik weet al veel over het leven van Leon Warnies, mede dankzij Daan, maar de lossen eindjes blijven. Zijn moeder, Eugenie in het ene document, Amelia Eugenia in het andere, trok zoals zoveel hongerlijdende Vlamingen in de jaren rond 1850 naar Parijs en woonde daar in het 11e arr. De vader van haar eerste kind, Leon, is onbekend, en zal dat waarschijnlijk wel blijven.

 

Leon vond in Suzanne Eugenie van Himste (Goes 1845 - Rotterdam 1910) de moeder van zijn kinderen, nadat hij in 1858 Parijs al gehuwd was geweest met de Duinkerkse Theresia Kempe. Waar en wanneer Theresia overleed, is een raadsel tot nu.

 

Met Suzanne belandde hij in Zuid-Amerika. Het was de tijd van de Frans-Duitse oorlog. Er werd hevig gevochten in de stad, de eerste man van Suzanne, Edouard Holvoet, komt daarbij om het leven. Het verhaal gaat dat alle buitenlanders eruit moesten, en dat Leon en Suzanne daarom in 1871 zouden zijn verbannen naar Nieuw Caledonië. Hoe het dan mogelijk is geweest om als balling tóch aan wal te gaan, in Argentinië of Brazilië, maakt toch dat ik mijn vraagtekens heb. Bovendien zou Leon een poot-orgeltje bij zich hebben gehad. Niet het eerste waar je aan denkt om mee te nemen naar een strafkolonie.

 

Waar en wanneer zij precies zijn aangemeerd is nog een raadsel. Ik weet ook niet hoe ik daar wel achter kan komen. (scheepvaart-archieven?) Het verhaal gaat dat ze op een schip zaten met een Italiaans circusgezelschap. Ik heb hints van een dergelijk gezelschap dat in Argentinië is achtergebleven in die tijd, en er is meer schijn van; er is een klein rolletje weggelegd voor het draaiorgel in de Argentijnse tangomuziek.

 

Hoe dan ook, Leon en Suzanne duiken pas op in Rio de Janeiro, Brazilië, in 1872. Daar wordt hun zoon, Lido Pedro Warnies geboren. En ze reizen verder, in 1874 wordt in Lima, Peru, hun dochter gedoopt, Maxima Susanna Josefina Warnies. Verhaal -opgetekend door wijlen Daan Warnies- gaat dat een doop-akte ook dienst kon doen als reisdocument. Dus voor kind, ouders, en alle getuigen een manier om 'gedocumenteerd' te worden. Altijd handig, als je besloten hebt om terug te willen reizen naar Europa, wat ze dan ook deden.

Waar en wanneer wederom onbekend.

 

Maar wat mij het meeste bezighoudt, obsedeert, is de reis die hij ondernam met de zus van Suzanne, Juliana van Himste (Goes, 8-06-1839) naar Uruguay. Daar kregen zij namelijk een dochter, Eleonore Eugenie Henriette Warnies (*28-11-1869 te Montevideo, +27-05-1923 te Sens, in de Bourgonje). Die dochter is wel teruggevonden in de archieven. Maar haar moeder, Juliana, ofwel de zus van mijn bet-overgrootmoeder, waar is zij gebleven.... Ze zou moeten zijn overleden voor 1878, het jaar waarin haar zoon Pierre Eugene Deketelaere (*1857) trouwt in Parijs.

 

Ik weet dus dat Juliana, voor ze met Leon dat meisje kreeg in Montevideo, ook getrouwd is geweest met de Vlaming Auguste Deketelaere (*Beernem, 6-3-1837?) +12-03-1864 in Parijs 11e arr., gehuwd op 16-7-1859 8e arr.

Met Auguste woonde ze ook korte tijd in Le Havre. Blijkbaar was het vanuit Parijs niet zo moeilijk om in de haven aan werk te komen. In Le Havre kregen ze nog een kind. Ik kan me overigens niet zo goed voorstellen dat ze uit belangstelling -of met vakantieneigingen - de wereldzee opgingen. Wel dat het misschien een goede werkgelegenheid was!

 

Lange tijd wisten we niet beter, en wat hád ik dat Daan nog graag willen vertellen, dat bet-overgrootvader Leon enig kind was, en bleef.

Dat is niet zo. Amelia/Eugenie trouwde alsnog met de Vlaming Charles Denorre en met hem kreeg ze nog een aantal kinderen. Ook heeft dus vanaf 1850, lange tijd in Parijs gewoond, waar ze, als weduwe, hertrouwde met x Jean Baptiste Demeyer *12-4-1816 te Mater, +17-10-1899 Parijs 12, woonachtig Rue de Montreuil 95, +17-10-1899 12e arr Parijs, Rue de Prépus 73, getrouwd op 25-5-1861 in 11e arr.

 

Hoe dan ook. De draaiorgels, die zijn er nog. Leons sporen ook. In leven gehouden door de nazaten van Leons dochter Leontine Ermina, en haar tweede echtgenoot Gijsbert Perlee.

 

Maar de zus van mijn bet-overgrootmoeder. Juliana. Zij blijft me bezighouden.

Waar is zij gebleven. Is ze nog teruggekeerd uit Uruguay. Is ze in de VS beland. In Nederland is geen spoor terug te vinden. Of misschien dan tóch in de Bourgogne, in de buurt van waar haar dochter Eleonore is beland, inmiddels getrouwd met Alfred Honoré Legron (1866-1921)...

 

Ik kom niet meer verder. Van alle bovengenoemde personen heb ik inmiddels uitgebreide doopcelen en een ieder die vanuit ervaring, kennis, of dezelfde knetter-gekte als ik, informatie wil delen is bijzonder welkom!

Eva Mulder

Het eerste huwelijk van Leon te Parijs op 11 mei 1858 met Thérèse Catherine Kempe:

JP Ouweltjes

Exact, die heb ik ook gevonden, 

Therese Catherine Kempe (31-08-1829, Duinkerken) gehuwd op 11-5-1858  Therese is dochter van Jean Charles Kempe *14-9-1767 +13-12-1855 en Therese Jacqueline Deschamps +11-6-1833, gehuwd 30-10-1827 (waar J.C. eerst nog getrouwd was met Adrienne Victoire Dart op 19-2-1825)
Naam van Eugenie W is gespeld als “Warniers”

Eva Mulder

Ik vrees dat ik niet veel verder kom  dan dit in dit mooie verhaal, Eva.

JP Ouweltjes


Toch dank, JP met prachtige achternaam! 
 

Eva MulderPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu