stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Noord- en Zuid-Amerika » Overtocht Jan Mettes in ca. 1850 naar de VS


Profiel afbeelding

Ls, ik ben op zoek naar de overtocht van Jan Mettes, geb 10 jan 1829, Hoorn, vader Klaas Mettes, moeder Geertruida Haanraads. Hij is naar verluid een jaar eerder dan zijn verloofde Gesina Halfschepel naar de VS gegaan. Gesina Halfschepel en vader Klaas Mettes staan keurig op de passagierslijsten van Castle Garden vermeld, aankomst 6 apr 1852.

In de VS gebruikt hij trouwens de naam John ipv Jan.

Iemand wellicht nog nieuwe ideeen?

RoberT

https://www.findagrave.com/memorial/search?firstname=john&middlename=&lastname=mettes&birthyear=&birthyearfilter=&deathyear=&deathyearfilter=&location=&locationId=&memorialid=&datefilter=&orderby=&page=1#sr-49863654

 

Zou dit hem kunnen zijn, op Find a Grave

E.L.Smit

Ja, inderdaad, dit is betreffende persoon. Zijn levensverhaal in de VS is eenvoudig op internet te vinden, maar ik zoek een paar dingen voor de amerikaanse nazaten uit. En de overtocht is het enige dat ik niet kan vinden. 

RoberT

Ik heb trouwens ook gekeken naar de bevolkingsregisters van Hoorn, maar daar wordt geen melding gemaakt van een vertrek van Jan. Overigens wel van zijn jongere broer Ambrosius Nicolaas. 

RoberT

Volgens de 1900 US Census zou hij inderdaad in 1851 zijn overgekomen (link).
Peter S2.

Peter S2

De enige mogelijkheid lijkt ene "Jan Mermes" te zijn die in 1850 overkomt. (NB Volgens mij is er nooit een "Jan Mermes" in NL geboren, dus moet het wel om een verbasterde naam gaan)

link: https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:27PX-QB5

Sylvia

Ozlady

Ik denk dat de mensen in de VS de census hebben gebruikt voor het jaartal. En als hij het zelf heeft opgegeven tijdens de opname, dan is er een grote kans dat 1851 het juiste jaar is. 

Mooi gevonden de Jan Mermes, maar ik twijfel dan toch over het jaartal, 1850. 

RoberT

Wat op die census staat moet je meestal met een grote korrel zout nemen ... die jaartallen kunnen wel een aantal jaren mis zijn.

Ik kan niet zeggen of die 1850 overtocht de juiste is, maar hij is op dit moment de enige kanshebber totdat iemand met een beter idee komt

Ozlady

PS Het is zo gemakkelijk om na een tijdje te vergeten wanneer je nou precies bent aangekomen in een land en helemaal na zo'n 50/60 jaar wanneer je 70/80 jaar bent. En wie zegt dat hij inderdaad zelf het formulier heeft ingevuld ...

Ozlady

Jan Mermes op de site van Castle Garden, daar staat opeens dat hij uit Duitsland komt. Moeten we daar nu weer van denken. 

Ben met je eens vwb info op de census, zeker na zo lange tijd. 

RoberT

Kijk naar de akte voor bevestiging en niet naar de transcripties!

Ozlady

Boven de inschrijving door @Ozlady gevonden staat een weduwe Doeleman met gezin. Die lijkt hier inderdaad te vinden, dus misschien biedt dit nog een mogelijkheid om te zoeken?
Peter S2.

Peter S2

Dank voor deze tussenstand, zal de link van Ozlady doorsturen met de info dat het zeer waarschijnlijk om een verbasterde naam gaat. Kunnen ze zelf weer verder rechercheren.

E.L. Smit, Peter S2 en Ozlady bedankt!

Nieuwe tips natuurlijk altijd welkom.  

RoberT

Mooie lead, Doeleman. . . . Het gaat blijkbaar om dit echtpaar. Dochter Janna staat idd op de lijst als tienjarige in 1850. 

RoberT


Ik bedoel natuurlijk niet dat de wed. Doeleman van belang is hier maar die database waar ze in staat (zie link vorige bericht) [edit: Johannes Anthonisse die net boven Jan M. staat in het ship manifest staat ook in deze database, eveneens uit Zierikzee]. Wel vervelend te zien dat op die ship manifest de inschrijvingen in de kolom van land van herkomst uit de pas lopen met de namen. Maar goed dan nog zou Mermes Nederlands zijn, als die inschrijvingen een plek omhoog opschuiven.

Peter S2Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu