stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in Europa » De toevoeging "Sieur De la Barri?re"

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Op diverse Franse genealogische sites kom ik achter de familienaam van een persoon de term "Sieur De la Barrière" tegen.

Wie is er bekend met genealogisch onderzoek in Frankrijk en kent deze term die zoiets als Heer van het tolhek betekent.

Lex Slager

Sieur betekent inderdaad 'heer', dat kan heer van een plaatsje zijn (een heerlijkheid), of 'gewoon' van een huis of landgoed. Dat 'de la Barrière' is eigenlijk onvertaalbaar, want het is een naam (van een plaatsje/domein/huis o.i.d.). De vraag die je dus moet zien te beantwoorden is dus waar dat plaatsje of dat huis gelegen was want er zullen er ongetwijfeld meerdere zijn geweest met die naam.. .... en Frankrijk is een groot land.

Om een voorbeeld te geven er was een Sieur de Mirabeau die ooit op ongeveer 1 km bij mij vandaan woonde. Het is nu een boerderij met de ruïne van een oude kasteeltoren en dus een héél klein stipje op de kaart van Frankrijk Knipogen

Annemarie57

Hallo Annemarie,

Hartelijk dank voor de reactie.
De persoon waar het in mijn onderzoek om gaat was afkomstig uit het plaatsje Montignac le Coq.
Montignac le Coq is een dorpje van slechts enkele tientallen huizen, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de stad Angloume.
Hij had, rond 1688 in Amsterdam gekomen bij zijn huwelijk dit "Sieur De la Barrière" aan zijn naam toegevoegd. Later, bij de doopinschrijvingen van zijn kinderen, kwam deze toevoeging gewoon te vervallen en gebruikte hij alleen de familienaam.
Onlangs kwam ik op internet, toen ik op deze toevoeging zocht, bij verschillende andere familienamen ook de toevoeging "Sieur De la Barrière" tegen. Ik kwam het zelfs op een Engelse site tegen in een document van enkele eeuwen geleden tegen.

Lex Slager

Beste Lex,

Ik neem aan dat je het hier over onze gezamenlijke voorvader Abraham Vallet hebt, en als dat zo is, kan ik proberen om een Franse kennis in te schakelen.

Ik ken hem via het programma Gramps, en hij heeft zelf ook familie die in de Waalse kerk in Amsterdam is getrouwd. Hij is goed op de hoogte van de Franse indexen, en ik hoop dat hij kan helpen.

vriendelijke groeten,

Enno

Enno Borgsteede

Klopt helemaal Enno, het betreft inderdaad Abraham Vallet Senior.

Heb al van alles geprobeerd om meer over hem te weten te komen.

Zo'n twintig jaar geleden ben ik zelfs eens langs Montignac le Coq gereden om te kijken wat daar te vinden is.

Was wel een leuk dorpje met een mooi kerkje, maar helaas, alles dicht, de taal niet goed machtig, je kent dat wel.

Als je die kennis wilt benaderen, heel graag natuurlijk.

Niet geschoten is altijd mis.

Bedankt voor je reactie en hoor graag wat het ons brengt.

Vriendelijke groet,

Lex

Lex Slager

Beste Lex,

Ik heb zojuist een lange mail naar deze Franse mede-programmeur geschreven. Hij is goed op de hoogte van de Franse indexen, en heeft ook op de site van Gramps een lijst gemaakt van Franse bronnen, waar ik zelf helaas nog niets in heb gevonden.

Als het goed is zijn wij trouwens beide afstammelingen van deze man (, en van zijn vrouw natuurlijk):

http://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-enno-borgsteede/I5043.php

Ik heb op mijn PC nog een paar oude documenten van jouw hand, die door mijn vader zijn bewaard. Daar zaten ook twee webpagina's over Vallet bij, maar helaas heb ik daarvan alleen de tekst, en niet de foto's. Heb je die nog ergens staan?

Hoe dan ook, ik hoop dat hij ons helpen kan met die Barrière.

vriendelijke groeten,

Enno

Enno Borgsteede


Geweldig Enno,

Wie weet wat het ons brengt.

Zal de foto's opzoeken zodat ik ze je kan sturen.

Vriendelijke groet,

Lex

Lex SlagerPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!