stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in Europa » Op zoek naar de geschiedenis van mijn schoonmoeder Matild Eks * 1938 Budapest

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ik ben op zoek naar de geschiedenis van mijn schoonmoeder. Ze is helaas overleden en ze wilde er niet openlijk over praten omdat haar echtgenoot destijds haar dit verbood 

wat weten we :

Matild Eke. Geboren op 25/3/1938 in budapest Hongarije. 

Ze is in ergens in 1956 met haar vriendin via wenen naar. Nederland gekomen. Vermoedelijk zwanger van haar eerste zoon welke is geboren op 11/7/1957 in Utrecht.  

Op geboorteakte staat vader niet ingevuld (naam verpleegkundige ). Haar echtgenoot heeft het kind erken / geadopteerd ? In 1959 doordat ze zijn getrouwd.  Voor zover wij weten heeft ze toestemming moeten krijgen van de koningin om te mogen trouwen.

Wij Zijn op zoek naar:

familie in Hongarije 

naam van bio vader van desbetreffende zoon

datum wanneer ze is aangekomen in nl al dan niet met wie

wij hebben haar niet kunnen vinden via gegevens rode kruis omdat ze niet als vluchteling hier is gekomen maar al voor die toestroom later

Wel hebben we kopie geboorte akte bij gemeentelijk archieven Utrecht kunnen vinden.

 

wie weet waar we moeten zoeken ? Of helpt ons op weg 

Claire

Beste mevrouw Claire,

Welkom op het Stamboomforum. Uw verhaal is, met alle respect, een beetje rommelig en chaotisch gepresenteerd, maar er is zeker hoop voor uw onderzoek. Wel gaat het niet alleen om een kwestie van vraag en antwoord, maar zult u héél veel "huiswerk" moeten doen, met allerlei instanties en documenten (noem op het forum geen gegevens van levende personen!). Allereerst het volgende, om een beetje een beeld te krijgen van hoever u bent :

- U schrijft de naam "Matild Eke". Nu is het in Hongarije de gewoonte, eerst de familienaam en dan pas de voornaam te noteren ("Janssen Maria" i.p.v. "Maria Janssen"), dus dit leidt mogelijk tot grote verwarring bij de Nederlandse en Belgische lezers van het forum. Immers, het toeval wil dat in Hongarije de naam Matild een bestaande familienaam is, en Eke een bestaande voornaam van een meisje. U zou dit dus óók kunnen bedoelen zoals de Hongaren. De argeloze forumbezoeker begrjpt echter: voornaam Matild (zoals Mathilde) en familienaam Eke. Helpt u a.u.b. deze verwarring snel even de wereld uit, en omschrijft u duidelijk welke de voornaam en welke de familienaam is?

- U heeft het over uw schoonmoeder, dus de moeder van uw partner. Is het uw partner die de geboortedatum 11-7-1957 heeft, of een andere broer of zuster?

- Heeft u van uw partner al een afschrift uit het voogdijregister (nu: gezagsregister, art. 1:244 BW) in handen?

- Heeft uw partner al, bij de gemeente waar hij in oktober 1994 als inwoner ingeschreven stond, een kopie van zijn persoonskaart (1939-1994), voor- en achterkant, aangevraagd? (het gaat dus niet om een uittreksel GBA / Basisregistratie Persoonsgegevens)

- Heeft uw partner ook bij zijn woongemeente (afd. Burgerzaken) een uitdraai van zijn persoonslijst (dus géén uittreksel GBA/BRP) afgehaald?

- U vermeldt dat uw schoonmoeder overleden is. Wat haar aangaat, is er dus geen sprake meer van privacy die beschermd zou moeten worden. Kunt/wilt u de precieze overlijdensplaats/-datum vermelden?

- Leeft die echtgenoot van uw schoonmoeder nog, oftewel, neem ik aan, de vader van uw partner?

- Leeft die vriendin van uw schoonmoeder nog, en zoja, kunt u haar nog bereiken / vragen stellen?

- Heeft u de overlijdensakte van uw schoonmoeder in handen, dus niet een "uittreksel", maar echt een volledig afschrift van de akte zelf?

- Als het overlijden al tenminste 1,5 jaar geleden is: heeft u van uw schoonmoeder al een uittreksel van de persoonslijst aangevraagd bij het CBG?

- Heeft u ook het Vestigingsregister aangeschreven, met een bewijs van het overlijden van uw schoonmoeder, om informatie?

Met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

Beste Dimitri

Excuus. Ik wist niet dat Eke ook een voornaam  was 

haar voornamen zijn matild Maria en haar achternaam is Eke. In juli 1959 is zijn getrouwd met Richard Julianus van Haut 

Zij  is overleden maart 2006 in het st jansdal ziekenhuis te Harderwijk   De akte ligt bij mijn schoonzus momenteel  ik zal haar morgen vragen naar exacte datum  

haar zoon is geboren in 1957 en is de broer van mijn man. Er zijn geen gegevens te vinden in voogdij register aldus mijn zwager (de bewuste zoon). Ik heb wel kopie geboorte akte gekregen van hem. Deze heeft hij opgevraagd bij archief in Utrecht 

Mijn zwager is niet zo handig met internet vandaar dat ik een poging waag  Hij is al jaren op zoek naar het verhaal rondom zijn moeder en hoopt daarnaast ook zijn biologische vader te vinden  

 

alvast mijn dank voor uw hulp

Claire

Niet erg waarschijnlijk, maar toch:

Er is een genealogiesite: https://www.geni.com/people/Mih%C3%A1ly-Koos/6000000008437184669
Beheerd door Erzsebet Koos (contact via website)
Vermeld wordt:
Mihály Koos, man, geb tussen 1883 en 1943
echtgenoot van:
Matild Eke
Mihály heeft 4 kinderen waaronder zoon Sandor Koos

-0-0-0-

Enkele sites (ik heb zelf geen ervaring ermee):
http://www.bogardi.com/gen/
http://search.ancestry.com/Places/Europe/Hungary/Default.aspx
http://www.ngv.nl/Links/homepage.php?action=zoekenkw&cat=0&land=21&site=NGV&frams=n

Stadsarchief Budapest
http://bfl.archivportal.hu/index.php?lang=en

Kan het zijn, dat ze in Hongarije was getrouwd? En daarom speciale toestemming nodig had om hier te mogen trouwen?
Vraag eens na bij Nat Archief in Den Haag over zo'n toestemming; misschien een Kon Besluit?

Kijk ook eens bij
archiefzoeker.nl   zoeken op hongarije   of hongarije personen


-0-0-0-
http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/6848/hongaarse-vluchtelingen-in-nederland.html

artikel over de aankomst van Hongaren in Nederland. Wellicht aanknopingspunten.
 

Theo van Bemmel


Hallo Claire, 

Ik heb niet veel voor je gevonden, behalve dat er veel gegevens zijn te vinden op myheritage. Of deze gegevens waar zijn, geen idee. Ik ben geen abonnee, en heb dus geen inzage in de details of hoe je de beheerder kunt bereiken, maar wellicht kun je contact opnemen met de "eigenaar" van de gegevens. https://www.myheritage.nl/research?formId=master&formMode=0&action=query&exactSearch=0&qname=Name+ln.Eke&utm_source=ppc_surnamedb&utm_medium=ppc&utm_campaign=link_thumbnail%3B

Succes met zoeken. 

Bedet
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!