stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in Europa » Nederlandse familie Raff stamt af van de Italiaan Augustinus Raff

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ik ben de vrouwelijke kant van de familie aan het onderzoeken. Zo ben ik op de familie Raff gestoten. Wij hadden daar geen idee van omdat de moeder van mijn overgrootmoeder al met 33 was overleden. Mijn moeder wist die leeftijd nog net, maar haar naam wist ze niet. Bij het overlijden van haar man, bijna een halve eeuw later, werd die naam zelfs verbasterd tot Roff. Het bleek dat alle in Nederland voorkomende mensen met de achternaam Raff van één en dezelfde Italiaan afstammen, te weten Augustinus of Augustijn Raff, geboren in Jalva of Cornet, zijn (maar ik kan geen van beide vinden) ergens tussen 1739 en 1751. Zijn ouders heten Joseph Raff en Catharina Casimen. Bij zijn tweede huwelijk in 1810 is hij 59, bij zijn dood in 1826 is hij 87. Hij trouwt in Nederland met Catharina Soeters (ook wel verbasterd tot Soetaar) en krijgt minstens 3 kinderen. Eén zoon en 2 dochters. De zoon Dominicus is ook zeeman (?) en krijgt eveneens 3 kinderen, eveneens 1 zoon en 2 dochters. De kleinzoon Augustinus Dominicus krijgt zelfs 12 of 13 kinderen, helaas blijkt een groot gezin geen garantie voor vele nakomelingen, want vooral via de zonen is wat pech, één sterft jong, één met 8 jaar en enkele als opvarenden. Aan de mannelijke kant lijkt de naam niet meer voor te komen, via de dochters lopen de genen door. Als ik in België kijk of de naam nog voorkomt daar in 2008, dan zie ik er 5, in 1998 gek genoeg nul. In Nederland in 1947 2 en in 2007 nul.

Er is ook een Duitse familie Raff van wie er enkele leden in Nederland zijn gesignaleerd, maar die hebben genetisch gezien niets te maken met de Duitse familie. (Ook is er in de negentiende eeuw een Amerikaanse familie en een Deense). De naam van de Nederlandse kan van de naam Raffaël afkomen, de Duitse kan een andere stam hebben. Ook was er een Nederlandse zeventiende eeuwse familie Raff (misschien anders geschreven?) die geen enkele binding heeft met de negentiende eeuwse Raff-familie, ik kom telkens uit bij de Italiaan. Wel zijn er rond 1890 enkele leden naar België verhuisd, maar die waren dus geboren in Vlissingen. Het lijken gewoon 5 apart van elkaar staande families te zijn.

Mijn vraag is dus: kan ik nu via internet nog verder komen, of moet ik nu echt zelf naar Italië voor verder onderzoek en wat zijn de juiste namen van de plaatsen? Cornet schijnt wel te bestaan (bij Genua?) maar was te klein om vermeld te worden op de site met een lijst van Italiaanse plaatsen. (Hetzelfde euvel heb ik met de Zwitserse familie Auer aan de kant van mijn overgrootvader, die uit Serwalld zou komen, daar kan ik ook niks over vinden en die lijken ook niet meer voor te komen momenteel.

Nienke Oudbier-Wiarda

Dit is dus bekend: Augustinus Raff, geboren in Cornet (Italië), 59 jaar, weduwnaar van Catharina Soeters, zoon van Joseph Raff en Catharina Casimen, huwt in Vlissingen op 28.11.1810 met Colette Petronille de Backer, 43 jaar, geboren in Dunkerque.

G.Karssenberg

In die officiële huwelijksakte (Vlissingen - 28.11.1810) staan een aantal bijzonderheden:
Catharina Soeters is op 1.5.1808 in Vlissingen overleden;
​Joseph Raff is in 1770 en Catharina Casimen is in 1751 overleden.

Huwelijksbijlagen zijn er blijkbaar niet.

En: staat er wel: Cornet - je kunt voor hetzelfde geld Coinet lezen.
 

G.Karssenberg

"De zoon Dominicus is ook zeeman (?)"

Inderdaad: http://vocopvarenden.nationaalarchief.nl/detail.aspx?ID=391623

Jan Clavaux

In de huwelijksafkondiging is de geboorteplaats gelukkig beter te lezen: https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:939F-QPSR-S

Daar staat duidelijk Cornet. Wat natuurlijk nog niet wil zeggen, dat die plaats in Italië ook zo werd genoemd.

Voor een zeeman is dit een optie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tarquinia

Aanvulling: Corneto ligt veel te ver van Genua, waar hij volgens eigen zeggen (bij aanmonstering in 1776) is geboren

Jan Clavaux

Niet wat je zoekt, maar wel leuk om te lezen: http://www.vlissingendronk.nl/wiki/Herberg_De_Deensche_Vlag

1793

Augustinus Raff

Augustinus Raff was een voormalig scheepskok op slavenschepen van de MCC, vermoedelijk van Italiaanse afkomst. In 1793 koopt hij het pand Palingstraat K 173 van Andries en Jacobus Andriessen en Treffers en begint er Herberg De Deensche Vlag. Waarschijnlijk heeft hij door financiële problemen zijn herberg omstreeks augustus 1825 moeten verkopen. Het pand wordt daarna een woonhuis, het komt weer in beeld als het op 14 september 1836 in La Belle Alliance als logement wordt verkocht. Ook rond 1868, als in het naastgelegen pand op nr. K 172 Het Breskens Veerhuis wordt gevestigd. Er zijn aanwijzingen dat de twee panden geschakeld zijn, in 1869 worden beiden te koop aangeboden. Raff overleed op 6 maart 1827.

Bedet

Notariële akte Contract van alimentatie, 01-06-1825
Inhoud:
 

Contract van alimentatie van Augustinus Raff, laatst herbergier nu particulier & Pieternella Coleta de Backere, zijne huisvrouw daartoe door hem geauthoriseerd, ter eenre & Christiaan Stegmans winkelier en Maria Johanna de Backere, zijne huisvrouw daartoe door hem ook geauthoriseerd, allen wonende te Vlissingen, waarbij cessie & transport door gemelden Raff, aan Christiaan Stegmans, van een huis in de Palingstraat te Vlissingen, wijk K 172, geëstimeerd op vijf honderd guldens, zoo ter extinctie van eene schuld van driehonderd vier en negentig guldens, voor van tijd tot tijd uit de hand geleende gelden, als tot vergoeding van de te doene alimentatie aan gemelden Raff & vrouw

Datum akte:
 

01-06-1825

Notaris:
 

Jonge Borgerhoff, Lieven de

Plaats notaris:
 

Vlissingen

Rol:
 

Genoemd

Periode notaris:
 

1794-1832

Soort akte:
 

Contract van alimentatie

Aktenummer:
 

19

Bijzonderheden:
 

Akte in invnr. 424

Toegangsnummer:
 

137 Notariële Archieven Vlissingen I.

Inventarisnummer:
 

431

Aktedatum:
 

1825

   
 
   

Organisatie: Gemeentearchief Vlissingen

Bedet

Wat ook wel grappig is, is dat hij in sommige publicaties wordt aangeduid als cabaretier.
(In franstalige aktes, betekenis in het nederlands: herbergier)

Overigens ziet het er naar uit, dat er in de Nederlandse archieven verder geen duidelijke aanknopingspunten zijn, om gericht in Italië te kunnen zoeken.

Jan Clavaux

Aangezien 'Docus' een kleinzoon had die op zijn veertiende om het leven kwam ergens bij Griekenland in de buurt op een schip (Jan Pieter Raff), moet hij dan wel een jaar of veertien zijn geweest in 1785? Ik heb de indruk dat hij rond 1805 vermist raakt of gewoon overlijdt omdat zijn vrouw Sara Provoo dan van een ander (Pieter Geijselink) kinderen gaat krijgen.

Nienke Oudbier-Wiarda

"moet hij dan wel een jaar of veertien zijn geweest in 1785?"

De vraag is mij voor de rest niet duidelijk, maar Docus was als hooploper in 1785 waarschijnlijk zo tussen de 16 en 20 jaar oud.

Jan Clavaux

Ik heb de scan eindelijk eens gelezen en er staat zeker geen Cornet. Wat er dan wèl staat, weet ik ook niet zeker, iets van Cosseti, ook staat er meer informatie over de ouders, te weten het sterfjaar van de moeder Mille septant ciquante un (1751?) en 1770 bij de vader, (Ok, dat heeft iemand al vermeld) eveneens de sterfjaren van de ouders van de vrouw. Ook heet de vrouw echt geen Casimen, ik lees Cazimir. (Ik lees ook wel eens scans in op de computer)

Nienke Oudbier-Wiarda

"en er staat zeker geen Cornet"

Jan Clavaux


Docus Raff

Jan Clavaux
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!