stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Europa » Voorouders Jacques Hardy / Stoute uit Leiden (17e eeuw) opgelostProfiel afbeelding

Ik heb een vraag over de voorouders van Jacques Hardy / Stoute uit Leiden.

Mijn overgrootmoeder Cornelia Maria Johanna Stouten is de dochter van Jacobus Petrus Theodorus Stouten en Johanna Cornelia Maria Beumer. Jacobus is weer de zoon van Johannes Jacobus Stouten en Kornelia Verkleij en kleinzoon van Jacobus Stouten en Johanna Schrijvers. Uiteindelijk kom ik via Johannes (Jan) Stouten en Eva Coppij terecht bij Jacques Hardy. Jacques Hardy is de stamvader van deze familietak, die in 1659 te Leiden als jongeman met Annetgen Jans uit Vlissingen trouwt. Hij en zijn broer Nicolaes komen rond die tijd vanuit Valenciennes in Noord-Frankrijk naar Leiden. Over hun ouders is vooralsnog weinig bekend. Daar begon mijn zoektocht.

Op de volgende website staan de DTB van Valenciennes: https://www.geneanet.org/releves-collaboratifs/geo/FRA/F59/Valenciennes/frankrijk-nord-valenciennes

Zoekende naar de doopaktes van Jacques Hardy en zijn broer Nicolas die uit Valenciennes zouden komen, kom ik op het volgende:

22.05.1639 HARDY Jacques, vader: Pierre , moeder: Marie Franchois. Paroisse: Saint-Géry

26.05.1642 HARDY Nicolas, vader: Pierre , moeder: Marie Franchois. Paroisse: Saint-Géry

 

Jacques Hardy, gedoopt op 22 mei 1639 lijkt de enige goede kandidaat te zijn. Bovendien heeft deze Jacques ook een broer Nicolas. Daarnaast zijn er nog vele broers en zussen, kinderen van Pierre Hardy en Marie Franchois. Allen zijn gedoopt in de kerk van Saint-Géry.

 

Bij het zoeken naar het huwelijk van Pierre Hardy en Marie Franchois kom ik op de volgende:

19.05.1627 HARDI Pierre, FRANCHOIS Marie, getrouwd in de kerk Saint-Géry.

Een andere Pierre Hardi of Hardy met een Marie Franchois wordt niet genoemd.

 

Bij het zoeken naar de doop van Pierre Hardi of Hardy kom ik vervolgens op de volgende kandidaten:

10.01.1599 HARDY Pierre, vader: Gilles. moeder: onbekend. Paroisse: Saint-Géry. Pierre zou dan 28 zijn bij huwelijk.

19.08.1605 HARDY Pierre, vader: Michiel. moeder: onbekend. Paroisse: Saint-Nicolas. Pierre zou dan 21 zijn bij huwelijk.

15.11.1609 HARDY Piere, vader: Anthoie. moeder: onbekend. Paroisse: Saint-Nicolas. Piere zou dan 17 zijn bij huwelijk.

Kijkend naar deze kandidaten, dan valt op dat de Pierre Hardy, gedoopt in 1599, is gedoopt in de Paroisse: Saint-Géry. Dat komt overeen met de 'paroisse' waar Pierre getrouwd is met Marie Franchois en waar tevens Jacques en Nicolas zijn gedoopt. De andere kandidaten zijn in andere 'paroisses' gedoopt. Vandaar eerst mijn focus op kandidaat Pierre Hardi of Hardy met een vader die Gilles heet.

Overigens is er vlak voor de doop van Pierre Hardy een Jean Hardi gedoopt (05.03.1593 HARDI Jean) met een vader Gille, tevens in de paroisse Saint-Géry. Daarnaast ook een Thomas Hardy (20.04.1601 HARDY Thomas) met eveneens vader Gilles en eveneens in de paroisse Saint-Géry. Andere zonen of dochters van een Gille of Gilles Hardy of Hardi zijn niet rond deze periode aangegeven.

In de trouwaktes zijn geen huwelijken vlak voor 1599 te vinden van een Gilles Hardy of Hardi die een aanwijzing kunnen geven. Wél is een Jean Hardi aangegeven, getrouwd op 07.06.1617 met Marie CONRART ín de paroisse Saint-Géry. Deze Jean Hardi, bij huwelijk dan 24 jaar, is de waarschijnlijke broer van Pierre Hardy die later in 1627 in dezelfde kerk zou trouwen en zijn kinderen zou dopen. Deze Jean Hardi wordt in een Franse publicatie over de genealogie van 'le Maison de Le Hardy' (zie hieronder) aangegeven op blz 242 onder Gilles le Hardy, die inderdaad getrouwd is met een Marie de Conrart.

Als wordt gezocht op Gilles Hardy, dan valt verder op dat een Gille Hardy wordt begraven op 08.10.1617 op de begraafplaats van Saint-Géry. Verder opvallend is de vermelding van de begraving op 07.01.1613 van Jenne DESPRET, 'espouse à Gille HARDY', eveneens op de begraafplaats van Saint-Géry. Een andere Gille of Gilles Hardy of Hardi staat niet in het begraafboek vermeld, anders dan Gilles Hardy, 'beau-fils à Martin BRETEL', begraven op 26.08.1653 op de begraafplaats van Saint-Nicolas. Dat lijkt geen goede match te zijn.

De Gille Hardy, overleden in 1617 en getrouwd met Jenne Despret, overleden in 1613, komt wederom overeen met de beschreven Gilles le Hardy op blz 242 van het hiervoor al aangegeven franstalig werk (zie https://books.google.fr/books?id=m1koAAAAYAAJ&dq=anvin%20de%20hardenthun&hl=fr&pg=PA242#v=onepage&q=hardy&f=false. Annuaire de la noblesse de France et des maisons souveraines de l'Europe / books.google.fr

Uitgaande van bovenstaande, waarin Gilles le Hardy, getrouwd met Jenne Despret, kan worden gelinkt aan de paroisse Saint-Géry in Valenciennes en tevens gelinkt kan worden aan Jean le Hardy, gedoopt in 1593 en getrouwd in 1617 met Marie de Conrart, is het zeer waarschijnlijk dat Pierre Hardy de zoon is van deze Gilles le Hardy. Families bleven doorgaans trouw aan de kerk waar zij gedoopt zijn en hun vaders voor hen naar toe gingen. Daarnaast is het, gezien de geboortedatum en de plaats van dopen en trouwen in de paroisse Saint-Géry, zeer waarschijnlijk dat deze Pierre Hardy vader is van Jacques Hardy. De tekst in het franstalig werk, dat Pierre Hardy al op 33 jarige leeftijd zou zijn overleden, klopt mijns inziens dan niet. Ik kan nergens rond 1632-1633 een begraafakte terugvinden van een Pierre Hardy / Hardi. De geschiedenis van Jacques Hardy, stamvader van de familie Stouten uit Leiden, zou dan verder terug de tijd in kunnen worden doorgetrokken. Daarvoor kan de genealogie uit het franstalig werk als basis dienen. De familie Hardy is dan terug te voeren op huize d'Auffay, met Thierry d'Auffay als stamvader.

Nou is mijn vraag of iemand meer info of inzicht weet te geven in de vraag wie de Pierre le Hardy zou kunnen zijn die in het Franstalige werk wordt aangegeven met als bijnaam 'le Noir'. Was hij het zwarte schaap van de familie? Werd hij expres uit de genealogie geschreven? Of is er een Pierre Hardy Valenciennes komen binnenwandelen en is hij direct kerkganger geworden bij Saint-Géry? Ik hoor graag jullie reacties of opmerkingen.

 

met vriendelijke groet, Sander Hunink

Sander Hunink - 18 apr 2019 - 21:08 (laatst bijgewerkt 19 apr 2019 — 15:54 door auteur)


Het duurde even, maar uiteindelijk heb ik via Geneanet de transcriptie gevonden van DTB's van Valenciennes: https://www.geneanet.org/releves-collaboratifs/geo/FRA/F59/Valenciennes/frankrijk-nord-valenciennes Door deze gegevens te raadplegen, kon ik op een andere website de scans (microfiches) van de originele aktes bekijken: https://archivesdepartementales.lenord.fr/ (op website kiezen voor ARCHIVES EN LIGNE en dan onder ETAT CIVIL kiezen voor Actes. dan verschijnt er onderaan de pagina een zoekvenster waarin je kan zoeken op plaats, type DTB en periode). Daar staat meer informatie over onder meer getuigen en de peter en meter van dopelingen. Teksten heb ik met behulp van het forum van Geneachtimi (www.geneachtimi.com) kunnen transcriberen.

Bij het controleren van eventuele familiebanden door getuigen na te gaan bij de doopaktes van de kinderen van Pierre Hardy en zijn huwelijksakte, blijkt dat een Jacqueline Hardy de meter is van zijn dochter Jacqueline. Er is rond die periode maar één Jacqueline bekend in de DTB's van Valenciennes, namelijk Jacqueline Hardy, gedoopt op 22-03-1617 met ouders Antoine Hardy en Sacré Piere (in de transcriptie staat Anthoie, maar dat is een verkeerde transcriptie. De naam van de vader moet zijn Antoine). Daarmee is deze Jacqueline hoogstwaarschijnlijk zijn zus en zou Antoine Hardy en Sacré Piere de ouders zijn van Pierre Hardy. De theorie dat de ouders van Pierre Hardy Gilles le Hardy en Jeanne des Prets zouden kunnen zijn op basis van overeenkomstige parochie, is hiermee ontkracht. 

De zoektocht gaat uiteraard verder naar de herkomst van Antoine Hardy en Sacré Piere. 

Sander Hunink - 2 jun 2020 - 10:13De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu