stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Europa » Ik ben op zoek naar mijn voorouders uit Hongarije. Hoe te beginnen ?



Profiel afbeelding

Hallo, Ik ben op zoek naar mijn voorouders uit hongarije. Ik ben al op diverse sites geweest om te zoeken maar kan nergens iets vinden. Ik heb alleen de namen en geboortedatum van mijn grootouders, waren beiden meer dan 100 jaar geleden geboren maar kan zelfs geen geboorteaktes vinden oid. Kan iemand mij vertellen waar ik ze misschien wel zou kunnen vinden? Mijn hongaars is helaas niet goed genoeg om op de Hongaarse sites te zoeken... Mvg

----------------

Titel + aangepast door moderator voor wat meer duidelijkheid

Gyuri Bukta - 7 feb 2020 - 12:56 (laatst bijgewerkt 7 feb 2020 — 12:58 door moderator)

Dag Gyuri,

Ik heb geen kennis van onderzoek in Hongarije, maar wel enige ervaring met voorouders uit andere buitenlanden. En wat keer op keer blijkt, is dat het verzamelen van informatie dicht bij huis essentieel is voor succes. Dus, voordat je de grote sprong naar Hongarije zelf maakt, zorg dat je alles over je grootouders hier in Nederland weet. Uiteraard hun volledige namen, geboorteplaatsen  en -data, waar en wanneer zij getrouwd zijn en hoe en wanneer ze in Nederland zijn aangekomen. Verder is hun sociale netwerk erg belangrijk. Met wie waren ze bevriend, waren ze lid van verenigingen, of religieuze instellingen?
En, welke verhalen zijn er nog in de familie bekend over de jeugd van je grootouders, van andere familieleden. Waren zij de enige familieleden die emigreerden, of zijn er nog anderen die in Nederland, of andere Europese landen terecht zijn gekomen? Zijn er nog persoonlijke brieven bewaard van familieleden uit Hongarije?
Zodra je een beetje indruk van hun sociale en geografische achtergrond hebt, kun je beter en gerichter gaan zoeken op het Internet.
En ook de reden waarom ze zijn geëmigreerd: Na de Russische inval in de jaren 50, na het anti-semitisch geweld in Oost-Europa van eind 19e tot midden 20e eeuw, waren ze Sinti of Romani, of kwamen ze hier op zoek naar werk. Ieder detail van hun achtergrond kan leiden naar andere bronnen van informatie. Soms over lotgenoten, of streekgenoten. En die informatie leidt dan vaak weer tot nieuwe aanknopingspunten.

Nadat je een gratis account hebt aangemaakt bij de Church of Jesus Christ of the Latter Day Saints (LDS), die de grootste genealogische verzameling ter wereld beheren, kun je hier zien welke collecties van Hongarije zij hebben: https://www.familysearch.org/search/collection/list/?fcs=placeId%3A1927145&ec=region%3AEUROPE%2CplaceId%3A1927145

Op de Amerikaanse website Cyndi's List (https://www.cyndislist.com) vind ik -opvallend genoeg- geen apart lemma voor Hongarije, waar wordt het land behandeld onder Oost-Europa (https://www.cyndislist.com/eastern-europe/bmd/).

Ik hoop dat je hiermee wat meer informatie hebt voor de start van je onderzoek,

Michaël

Boers 2 - 7 feb 2020 - 15:06

Ook de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) heeft een lijstje met links voor Hongarije: https://www.ngv-indexeren.nl/kerstmis/Links.php
Klik daarna rechtsboven op het groene 'zoek links' en kies in het volgende zoekscherm land=Hongarije

Michaël

Boers 2 - 8 feb 2020 - 13:58


misschien helpt deze informatie [hier] (Matriken zijn de DTB-registers in het Oostenrijks-Duits)

Peter B - 8 feb 2020 - 14:35







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu