stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Europa » Tips / hulp bij het zoeken naar informatie over Mary Adams en Christophe Nanning begin 19e eeuwProfiel afbeelding

Al enige tijd ben ik op zoek naar meer informatie over mijn voorouder Mary (Maria) Adams, getrouwd met Christoffel (Christophe) Nanning.Vanaf het moment dat ze kinderen krijgen, is er informatie. De kinderen worden in verschillende plaatsen geboren : Jacob 1812 Bristol (Engeland), Johanna 1814 Helgoland (toen Engeland)(dit is mijn voorouder), Marie Josephe 1816 Brussel (België), Jean 1818  Valenciennes (Frankrijk), Henrica 1824 Oostende (België)

Volgens de diverse geboorteaktes van haar kinderen en ook haar eigen overlijdensakte, is ze geboren in Bristol. Uit de diverse aktes kan worden opgemaakt dat dat rond 1791 moet zijn geweest.

Van alle kinderen heb ik geboorteaktes, trouwaktes (en bijlagen), behalve van Jacob, die in Bristol geboren moet zijn. Dit laatste blijkt uit zijn overlijdensakte in Den Helder (Marine). Jacob is niet getrouwd geweest en vrij jong gestorven.

Verder weet ik dat Christophe Nanning gediend heeft in het Engelse leger (2nd Hussars Kings German Legion), tussen 1800 en 1811. 

De conclusie kan worden getrokken dat de kinderen geboren zijn nadat Christophe uit het Engelse leger is gegaan, de vraag is dan wat ze daarna hebben gedaan waardoor de kinderen in al die verschillende landen/ steden zijn geboren?

Verder ben ik erg benieuwd naar de familie/achtergrond van Mary...helaas heb ik geen trouwakte kunnen vinden. De kans bestaat dat ze in Bristol zijn getrouwd omdat hun eerste zoon daar ook geboren is. 

Heeft iemand nog tips heeft hoe en waar verder te zoeken? 

Gabrielle Broers - van der Poel - 11 apr 2020 - 17:55 (laatst bijgewerkt 12 apr 2020 — 13:58 door moderator)

Dag Gabrielle,

In de eerste plaats is eer een actieve groep genealogen in Groot Brittanië die onderzoek doet naar de King's German Legion.
De voorzitter van die club was in 2011 Gwen Davis en zij heeft een boek in 2002 geschreven over de Legion: "The King's German legion: records and research". In 2011 heeft zij een presentatie gehouden voor de Werkgroep Onderzoek Duitsland (WGOD). De huidige voorzitter Jos Kaldenbach onderhield contact met Gwen.

Membership Secretary
Anglo-German Family History Society
15 Cromer Road
Southend-on-Sea
Essex SS1-2DU
iananderson@btinternet.com (2011, ik weet niet of dit adres nog geldig is)
https://www.agfhs.org/

Van mijn eigen genealogisch onderzoek weet ik dat dat nogal wat ontslagen Nederlandse militaire muzikanten een leven als reizend muzikant gingen voeren. Mogelijk is dit bij jouw voorouders ook het geval. Het is geen bewijs, maar een mogelijke lijn van onderzoek.
Indien dit ook geldt voor jouw voorouders, let daan vooral op partners en getuigen. Vaak waren dit mede-artiesten, of pensionhouders waar de artiesten tijdelijk onderdak vonden.

In Groot Brittanië moet je alle aktes van de Burgelijke Stand kopen bij de General Record Office (GRO) in Londen voor een vette prijs (https://www.gro.gov.uk/gro/content/certificates/Login.asp). Maar BS in Engeland begint pas in 1837 (zie https://www.freebmd.org.uk)

Ik zie dat Jacob Nanning voorkomt in Ancestry (https://www.ancestry.com.au/genealogy/records/jacob-nanning-24-3zt25w4), maar mogelijk is dit jouw eigen stamboom. Hierin staan wel de geboortedatums en -plaatsen van Mary en Christoffel.

Michaël

Boers 2 - 11 apr 2020 - 19:38

Wel geen antwoord op de vraag naar zijn echtgenote.

Waarschijnlijk komt Christophe uit Amsterdam ?? Zie onderstaande vermelding op ancestry. Het originele document moet te bekijken zijn op de website van fold3.com (zie de link onderaan)

Großbritannien, Zulassung und Entlassung von Pensionären im königlichen Krankenhaus Chelsea, 1715-1925

Name: Christopher Nanning
Alter bei der Entlassung: 34
Geburts­jahr: ca. 1777
Geburts­ort: Amsterdam
Entlassungsdatum: 4. Jun 1811
Regiment: Second Regiment of Hussars Kings G. Legion
Rang: Private

Quellenangabe
Royal Hospital, Chelsea: Discharge Documents of Pensioners; Klasse: WO 121; Teilnummer: 116

Quelleninformationen

Ancestry.com. Großbritannien, Zulassung und Entlassung von Pensionären im königlichen Krankenhaus Chelsea, 1715-1925 [database on-line]. Lehi, UT, USA: Ancestry.com Operations, Inc., 2016.

Ursprüngliche Daten: Royal Hospital, Chelsea: Disability and Royal Artillery Out-Pensions, Admission Books WO 116. The National Archives of the UK, Kew, Surrey, England.

Beschreibung

Diese Sammlung enthält Register der Vergabe von Pensionen außer Haus des königlichen Krankenhauses Chelsea für die Jahre 1715 bis 1925. 

 

https://www.fold3.com/image/582269747/?xid=1022&_ga=2.165508927.1690476459.1586625456-1143734166.1586625456

karel honings - 11 apr 2020 - 21:17 (laatst bijgewerkt 11 apr 2020 — 21:19 door auteur)

Christoffel wordt geboren in Thamen (Bij Uithoorn)

Ik vind hem als kleermaker. In Oostende was hij stadsportier.

Frank Fransz - 11 apr 2020 - 21:49 (laatst bijgewerkt 11 apr 2020 — 21:51 door auteur)

Dag Michaël,

Bedankt voor je reactie. Ik ga even kijken of the Anglo-German Family History Society me mogelijk nog verder kan helpen.

Christoffel was kleermaker, dit is wat er telkens in de aktes staat. Dus een rondtrekkende kleermaker?

Over Mary, Christoffel en ook Jacob is in diverse stambomen wel iets te vinden, maar geen bronnen erbij. En ook steeds weer wat andere data. In de link van ancestry staat Mary als geboren in 1796, dan zou ze erg jong zijn geweest bij de geboorte van Jacob. bovendien staan op de diverse aktes een andere leeftijd  en dus geboortejaar. Ik heb al veel bewijsmateriaal, maar geen huwelijksakte van Christoffel en Mary en daarmee dus geen mogelijk aanknopingspunt of bewijs wie haar ouders zijn. En er zijn wel wat geboorteaktes van een  Mary Adams te vinden in Bristol e.o., maar die zijn er meer, dus zonder de link in een huwelijksakte of een ander aanknopingspunt wordt het lastig.

Gabrielle Broers - van der Poel - 11 apr 2020 - 22:06

Dankjewel Karel,

Ik ben inderdaad in het bezit van het originele gescande document  'Chelsea pensioners' discharge documents'. Daaruit blijkt ook in welke periode hij in het leger zat. 

Hij komt uit Thamen, bij Amsterdam.

Gabrielle Broers - van der Poel - 11 apr 2020 - 22:13

Dag Gabrielle,

Een rondtrekkende kleermaker is zeker ook mogelijk. In het gevolg van legercompagnieën zaten ook kleermakers die uniformen moesten maken en verstellen. Ik ken een geval uit de familie van de Bunt die zijn kinderen overal en nergens in Nederland liet dopen en die legerkleermaker was. Zeker als Christophe zelf ex-militair was, is dat niet een gekke carrièreswitch.

Michaël

Boers 2 - 11 apr 2020 - 23:20


Hallo Gabriella,

Ook ik ben op zoek naar voorouders van Nanning(h) en dan met name die van grootvader Christoffel Nanning vermoedelijk geboren 1682.

In mijn zoektocht ben ik deze kleinzoon Christoffel ook tegen gekomen en een vriend van mij met geschiedkundige kennis heeft ontdekt dat Engeland op al die plekken waar de kinderen geboren zijn op dat moment een belang had, waar militaire inzet voor nodig was. Het lijkt er dus op Christoffel als kleermaker het Engelse leger achtervolgde.

Misschien kan je wat met deze wetenschap.

M.vr.gr. Lau

laurens de man - 25 aug 2020 - 10:14Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu