stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Europa » Onderzoek naar DTB-gegevens van Joannes Verhoeven, ged. circa 1610 te Ulicoten - Baarle-Nassau opgelostProfiel afbeelding

Ik ben op zoek naar de ouders van Maria Joannes Verhoeven. Zij werd gedoopt omstreeks 1645 in Ulicoten. Ze deed ondertrouw op 10 januari 1671 te Ulicoten en huwde daar op 21 januari 1671. Ze overleed te Baarle op 19 oktober 1713 en werd aldaar begraven op 24 oktober 1713. Maria was gehuwd met Petrus Jacobus Augustijns. 

De vader van Maria was genaamd Joannes Verhoeven, gedoopt omstreeks 1610, waarschijnlijk te Ulicoten of directe omgeving.

De doop- en trouwdatum van Joannes Verhoeven staan vermoedelijk in boek 25 Dopen 1616-1708 Baarle, RK. Misschien is iemand in het verleden in de gelegenheid geweest deze naam in dit boek te traceren?  Ik ben er zelf nog steeds naar op zoek. I.e.i. zou het zich bevinden bij het BHIC, die verwees naar het regionaal archief Tilburg. Vandaar werd doorverwezen naar het bisschoppelijk archief in Den Bosch. Die verwezen naar het bisschoppelijk archief in Breda. Die weer naar het stadsarchief in Breda en de laatste weer terug naar het bisschoppelijk archief in Breda. Uiteindelijk zal het wel getraceerd worden, maar stel dat iemand het antwoord weet, dan hoef ik niet het wiel opnieuw uit te vinden.

Ik zou ontzettend blij zijn wanneer ik verder kan komen in mijn voormoederonderzoek. 

Bij voorbaat dankjewel voor een reactie.

Uitgeschreven lid - 1 feb 2021 - 21:59 (laatst bijgewerkt 2 feb 2021 — 15:28 door auteur)

Marie Jansen was weduwe van Cornelis Willems en trouwde met Peeter Jacobs Augustijns.

(Misschien moet je de tekst in je profiel herzien)

Frank Fransz - 2 feb 2021 - 08:56

Ik zou de onderwerptitel even aanpassen. Vermeld ook jaar/tijdvak en plaats/regio in de titel. Dat maakt je vraag onderscheidend. Voor een volgende vraag: je gebruikt nu het subforum Europa, het is juister Onderzoek in Nederland te gebruiken.

mvg-Ben

Ben Wegman - 2 feb 2021 - 09:01

Plaats ondertrouw kerk: Ulicoten 29-05-1668

Bruidegom
Cornelius Wilhelmus Bloeijkens

Bruid
Maria Joannes Verhoeven

Frank Fransz - 2 feb 2021 - 09:11 (laatst bijgewerkt 2 feb 2021 — 09:13 door auteur)

Dank jullie wel voor de berichten. Is eerste keer dat ik hier een vraag stel. Daarom nog wat onwennig. (Onder-)trouwdata van Maria Joannes Verhoeven waren mij al bekend. Ook dat ze voor de 2e keer was gehuwd. Waar ik mee worstel zijn de gegevens over haar ouders. Weet alleen dat haar vader Joannes Verhoeven was genaamd. De naam van haar moeder is mij nog volledig onbekend. Ben hier ook niet achter gekomen via de broers en zus van Maria.

Ik heb i.e.i. gekozen voor Onderzoek in Europa omdat er in het grensgebied van Baarle-Nassau/Hertog sprake is van vele enclaves. Kinderen die werden geboren in Baarle-Nassau (Ned.) werden gedoopt in Baarle-Hertog (België), ook al staat er vaak, ten onrechte, tóch Baarle-Nassau vermeld. Maar voor de duidelijkheid wil ik het graag wijzigen in Nederland. 

Klinkt misschien dom, maar ik weet niet hoe ik de titel rechtstreeks wijzig. Doe dat wel via een nieuw bericht en zal dit als afgedaan beschouwen.

Sorry voor het ongemak.

Uitgeschreven lid - 2 feb 2021 - 10:43

Welkom op dit forum. Het is in het begin een beetje zoeken en kijkken om te zien hoe e.e.a. werkt. Ik zou geen nieuwe vraagstellen omdat je hier al antwoorden hebt ontvangen en de moderator evt  de vraag kan verplaatsen.

Aanpassen onderwerptitel: klik rechtsonder je eerste bericht op - bewerk en pas de titel naar wens aan.

Succes met je verdere onderzoek.

mvg-Ben

Ben Wegman - 2 feb 2021 - 10:51

Dag John,

Ken je de website van De ragebol al (https://ravels-weelde-poppel.be/)

Zij hebben transcripties van diverse doopboeken uit de omgeving op hun website staan. Onder andere van Ulicoten en Baarle.

Michaël

Boers 2 - 2 feb 2021 - 21:18

Dag Michaël,

Ja, die website ken ik inderdaad en heb daar al regelmatig dankbaar gebruik van gemaakt. Helaas kan deze website geen antwoord geven op mijn vraag.

In ieder geval heel hartelijk dank voor je reactie.

Vr. groet,

John.

Uitgeschreven lid - 2 feb 2021 - 22:41

Dus als ik het goed begrijp bestaat er een "boek 25 Dopen 1616-1708 Baarle, RK " waarvan de diverse archieven niet weten waar het is en dat ook nooit verfilmd is?

Frank Fransz - 3 feb 2021 - 09:05

Beste Frank, 

Dat klopt. Via de link https://www.bhic.nl/genealogie/dtb/8008.htm kom je bij de DTB van Baarle-Nassau. Met name de boeken 25, 26 en 27 hebben mijn belangstelling voor het onderzoek. Zoals je kunt zien zijn deze niet online en tot op heden is niet bekend waar ze zijn. In elk geval niet bij het BHIC, het regionaal archief Tilburg (RAT), het bisschoppelijk archief in Den Bosch, en het gemeente archief in Breda. De laatste heeft nu wederom bij het bisschoppelijk archief in Breda gevraagd naar de archieven en wacht op antwoord. Eerder zei een woordvoerder van laatstgenoemde dat ze niet in het bezit waren van die archieven.

Omdat ik in het verleden wel eens baat had bij 'externe organisaties' die me verder konden helpen, heb ik nu contact gezocht met het stamboomforum. Het zou kunnen dat iemand ooit in zijn/haar onderzoek heeft gezocht naar Joannes Verhoeven, gedoopt omstreeks 1610 in Ulicoten, Baarle-Nassau. Je weet maar nooit.

Frank, dankjewel voor het meezoeken/denken.

Vr. groet,

John.

Uitgeschreven lid - 3 feb 2021 - 09:49

De boeken zijn in België te raadplegen

Baarle-Hertog, parochie Sint-Remigius

Vermoedelijk komen ze overeen met Ragebol en dan is het "einde verhaal" 

Tot 1860 was de zich in de Belgische gemeente Baarle-Hertog bevindende Sint-Remigiuskerk de parochiekerk voor geheel Baarle, dus ook voor de inwoners van Baarle-Nassau

Frank Fransz - 3 feb 2021 - 10:04 (laatst bijgewerkt 3 feb 2021 — 10:20 door auteur)

Bedankt Frank, toch weer een stap verder. Ik ga contact opnemen met het archief in België, Antwerpen. Had daar toch een keer naar toe gewild om 'manualen rogge en geldrenten 1661-1669' van Baarle-Hertog in te zien. Uiteraard zijn ook zij voorlopig gesloten.

Zag net in een flits een 'lijst van overlijdens, ten gevolge van de pestepidemie, in het gehucht Ulicoten'.

L'histoire se répète!

Een hartelijke groet,

John van der Sanden.

Uitgeschreven lid - 3 feb 2021 - 11:12

Ik ga contact opnemen met het archief in België, Antwerpen.

Deze zijn gewoon online. Klik op mijn links!

Frank Fransz - 3 feb 2021 - 11:56

Geachte Frank,

Ik ken inmiddels de te volgen procedure om de relevante archieven online in te zien in Antwerpen. Zal me dus de komende dagen niet vervelen. Kort gezegd komt het er op neer dat ik via stamboomforum weer vooruit kan. Klinkt wat oneerbiedig t.o. de archieven in Nederland, maar zij konden me niet verder helpen in deze casus. Is niet negatief bedoeld hoor, want dankzij de vriendelijke en uitstekende medewerking van medewerkers van o.a. BHIC en RAT heb ik heel veel kunnen vinden. Alleen níet deze archieven. Ik heb bij het RAT vorig jaar een keer een brief gevonden d.d. 6 juli 1970 van het Rijksarchief in Antwerpen waarin de pastoor in Baarle-Hertog wordt bedankt voor de overdracht van een hele reeks archieven waaronder de dtb van 1616-1708. Omdat het BHIC in zijn inventarislijst doet voorkomen alsof zij die ook nog bezitten, raakte ik 'in verwarring'.

Lang verhaal, maar ik zit weer op de goede weg. Nogmaals hartelijk dank Frank.

Vriendelijke groet,

John.

Uitgeschreven lid - 3 feb 2021 - 14:19

Dag John,

In het meest extreme geval liggen de doopboeken nog in de parochie waartoe ze behoren. Kerk-juridisch gezien is de pastoor van de parochie eigenaar van de DTB-boeken van zijn parochie. In de praktijk worden ze altijd overgedragen aan het bisschoppelijk archief. Of aan een lokaal overheidsarchief. Ik weet dat in Amsterdam ook moderne doopboeken van diverse Amsterdamse kerken worden bewaard in het Stadsarchief.

Michaël

Boers 2 - 3 feb 2021 - 20:37


Beste Michaël,

Op de valreep. Dank je wel voor je aanvulling. Inmiddels heb ik, dankzij stamboomforum, de archieven gevonden in Antwerpen. Gelukkig zijn ze ook nog digitaal in te zien, dus ik hoop te vinden wat ik zoek.

Een hartelijke groet,

John.

Uitgeschreven lid - 3 feb 2021 - 22:26De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu