stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Europa » Overlijden in Italië van Jacobus Johannes Hofland (21-12-1894 - 1935) opgelost



Profiel afbeelding

Mijn oom Jacobus Johannes Hofland is geboren in Den Helder. Hij was stuurman op de grote vaart en werkte voor de KNSM. Hij heeft o.a. gevaren op de S.S.Pollux van de KNSM. Ik heb altijd begrepen dat hij in 1935 op het schip waarop hij voer en dat op dat moment in een haven (Genua?) in Italië lag door een ongeluk is overleden. Toen mijn vader - Pieter Hofland (1905-1966) - was overleden, vertelde mijn moeder dat mijn vaders broer Jacobus Johannes Hofland niet was verongelukt maar zelfmoord had gepleegd. 
In het gemeentearchief van Den Helder heb ik zijn geboorteaangifte gevonden en in het gemeentearchief van Amsterdam, waar hij later woonde, zijn trouwdatum en -plaats, maar geen overlijdensbericht.
Ik ben nu aan het zoeken in het archief van de KNSM - tot nu toe zonder resultaat - en ik vraag u als mede forumleden om advies hoe ik mijn onderzoek in Italiaanse archieven moet aanpakken. Ik kan me voorstellen dat over het overlijden van mijn oom bijvoorbeeld een politieverslag is gemaakt en dat als het inderdaad in Genua is gebeurd hierover informatie is te vinden in het gemeentearchief van die plaats.

Bij voorbaat dank voor jullie reacties.

Mvg. Mieke Wibina Hofland (26-01-1947).

Mieke Wibina Hofland - 10 apr 2021 - 12:33

Als hij op het moment van overlijden (van vertrek van het schip) nog in Amsterdam  woonde,  moet het overlijden vroeger of later alsnog in de registers in Amsterdam worden geregistreerd.  Ik heb ook familie die aan boord van een schip is overleden en dat overlijden aan de andere kant van de wereld is zo'n half jaar later (eind 19e eeuw) alsnog opgenomen. Schepen zouden ook een soort logboek moeten hebben, waarin een overlijden van een bemanningslid zeker zou worden vermeld. Dat werd opgemaakt door de kapitein. Ik heb geen idee of je, als je eenmaal de naam van het schip van de laatste reis hebt  en de vertrekdatum uit Nederland, in de archieven van de KNSM nog iets kunt terugvinden. Heel veel succes!

Kattenburg - 10 apr 2021 - 13:07 (laatst bijgewerkt 10 apr 2021 — 17:13 door auteur)

zie [hier] de overlijdensakte (register A'dam Watergraafsmeer)  van Jacobus Johannes Hofland te Amsterdam, ingetekend 25.07.1935, overleden 24.06.1935 op de "Nereus" op de Noordzee voor de rivier Elbe

Peter B - 10 apr 2021 - 13:15 (laatst bijgewerkt 10 apr 2021 — 13:24 door auteur)

Wellicht dit schip?

JP Ouweltjes - 10 apr 2021 - 14:40

Dank voor uw reactie. Ik heb al het overlijdensbericht via het gemeentearchief Amsterdam. Daar is in te lezen dat mijn oom is overleden aan boord van de S.S.Nereus van de KNSM. Op dat moment lag de Nereus op de Noordzee boven de rivier de Elbe. Zijn overlijden is gerapporteerd door het ministerie van Defensie aan de gemeente Amsterdam, zijn woonplaats. Ik heb nu dus weer 2 aanknopingspunten: de Nereus en het ministerie van Defensie. 

Mieke Wibina Hofland - 11 apr 2021 - 13:30


Heel hartelijk dank voor uw reactie. Geeft weer genoeg aanknopingspunten om boven water te krijgen wat er precies is gebeurd op 24 juni 1935 aan boord van de Nereus.

Mieke Wibina Hofland - 11 apr 2021 - 13:31







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu