stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Europa » Bestaan er equivalenten van Cyndis List of Digitale Bronbewerkingen voor Europa buiten de Benelux?Profiel afbeelding

De fantastische website https://geneaknowhow.net/digi/bronnen.html van Stichting Geneaknowhow geeft eindeloos veel doorverwijzingen naar genealogische gegevens met betrekking tot de Benelux die online of op CD's, DVD's of USB sticks te vinden zijn.
Soortgelijk is de Amerikaanse website https://www.cyndislist.com/ opgezet door Cyndi Ingle die informatie verzamelt over websites in de gehele wereld. Doordat deze website zo'n breed werkingsgebied heeft, en in de eerste plaats Amerikanen van informatie wil voorzien, mist hij voor Europa wat aan scherpte, focus en diepgang.

In mijn onderzoek naar een 19e eeuwse circusartiestenfamilie merk ik dat de familieleden in alle Europese landen opduiken en mogelijk is er ook nog een familietak naar de Verenigde Staten geëmigreerd.
Ik ben daarom op zoek naar een soortgelijke website als de bovengenoemde twee, maar dan specifiek voor Europa en die ook aangeeft of er voor een bepaalde stad, streek, of land een WieWasWie-achtige, of Delpher-achtige website bestaat.

Zelf vond ik gisteren de mooie website https://anno.onb.ac.at/ die gedigitaliseerde kranten uit Oostenrijk aanbiedt. En dit zijn dus kranten uit het keizerrijk Oostenrijk, dat ongeveer half Europa besloeg. Zo vond ik daar een verwijzing naar de familie in Praag en in Berlijn.
Maar ik verwacht dat er nog veel meer websites zijn, waarvan ik nog geen weet heb, of alweer vergeten ben.

Kortom, kent iemand een soort verzamel website voor Genealogie in Europa?

Michaël

Boers 2 - 11 feb 2022 - 11:30 (laatst bijgewerkt 12 feb 2022 — 23:32 door auteur)

Eqivalenten van Cyndi's List ken ik ook niet. Wel een site die gedigitaliseerde kranten uit Nordrhein-Westfalen aanbiedt. De zoekfunctie is echter nog maar voor een beperkt aantal kranten beschikbaar.

https://zeitpunkt.nrw/?lang=de

karel honings - 11 feb 2022 - 18:31

Dag Karel,

Deze site kende ik niet en is een mooie toevoeging voor me. Helaas gebruiken ze niet - zoals in Oostenrijk - digitale handschrift herkenning voor de Gotische drukletters.

Zelf vond ik nog https://www.europeana.eu/en met een wat lastig user interface. Maar uiterst rechts op de menubalk staat een vergrootglas en daarmee kun je zoeken in wat er door Europese archievan aan informatie is aangeboden.
Het is niet ideaal, maar wel een begin.

Michaël

Boers 2 - 11 feb 2022 - 19:04

Nog een vergelijkbare site voor kranten, maar nu vor heel Duitsland.

https://www.deutsche-digitale-bibliothek.de/newspaper

karel honings - 12 feb 2022 - 12:16


Wederom bedankt Karel. Deze nieuwe site is technische gezien is stuk minder bruikbaar dan de eerste voor de Westfaalse kranten. Daar wordt de gekozen zoekterm duidelijk gekleurd in de originele tekst aangegeven. De Deutsche Digitale Bibliothek probeert dat ook, maar het werkt niet goed uit. Ook krijg ik de indruk dat de tekstherkenningssoftware van mindere kwaliteit is.

Maar we moeten roeien met de riemen die we aangereikt krijgen. Hopelijk gaan ze in Duitsland dezelfde tekstherkenning gebruiken als in Oostenrijk, want die is subliem van kwaliteit.

Michaël

Boers 2 - 12 feb 2022 - 21:50Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu