stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Australië, Afrika, Azië e/o » Emigratie van Sieme Baas (geb.26-05-1893 te Smilde) en mogelijke ouders naar Australie


Profiel afbeelding

Op verzoek van een Australische kennis, waarvan de grootouders uit Nederland komen ben ik bezig om de voorouders in beeld te brengen.  Dat lukt tot nu toe aardig. Het gaat om de familie Baas, afkomstig uit Smilde en omgeving.  De enige naam die bekend was is die van (grootvader) Sieme Baas, geboren 26-05-1893 te Kloosterveen (gem. Smilde). Die was snel gevonden inclusief die van zijn ouders en voorouders.

Kind:  Sieme Baas,  Geboortedatum:  26-05-1893, Geslacht:  Man

Vader:  Albert Baas, Beroep:  arbeider, Leeftijd:  25

Moeder:  Hendrikje van der Molen, Beroep: zonder

Gebeurtenis:  Geboorte, Datum:  26-05-1893, Gebeurtenisplaats: Kloosterveen (Smilde)

Wat tot nu toe nog een blinde vlek is, is de overgang van Nederland naar Australie. Wanneer is hij vertrokken. Is hij alleen gegaan of met zijn ouders  Albert Baas (geb. 01-06-1867) en Hendrikje van der Molen (geb. 09-11-1870)? Van laatst genoemde twee heb ik namelijk geen overlijdensakte kunnen vinden. Als echtgenote van Sieme Baas wordt Gertrude Magdalene Plate genoemd. Meer gegevens van haar zijn niet bekend. Waar en wanneer er getrouwd is, is niet bekend. Ook niet wanneer Sieme en Gertrude zijn overleden. 

Ik ben niet bekend met emigratie-registers naar Australie. Mogelijk zijn er mensen die genoemde namen uit onderzoek herkennen. Alle informatie of verwijzingen zijn welkom. Bij voorbaat dank voor elke reactie.

Joeke de Jong

Sieme Baas is kennelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland tewerkgesteld geweest. Via Ancestry zijn lijsten van tewerkgestelden in te zien (Arolsen Archiv, Registrierung von Ausländern und deutschen Verfolgten 1939-1947).

In deze index komt dus Sieme Baas (geboren 26-5-1893 te Smilde bei Assen) voor, met als adres in Duitsland: Bremen, Heimweg 12.

karel honings

Twee zonen van Albert en Hendrikje trouwen in Amsterdam: Jan Jans Baas in 1919, zie hier en Albert Baas in 1928, zie hier.

In beide huwelijksakten staat dat de ouders in Bremen wonen. Dus mogelijk ook daar overleden.

Anje B.

Is Sieme Baas zelf ook naar Australië geëmigreerd? Op de website van het Nationaal Archief komt hij niet voor in de database Nederlandse emigranten in Australië. Verder gold er voor emigratie naar Australië in de jaren '50 van de twintigste eeuw een leeftijdsgrens. Als hij in 1893 geboren is, was hij begin jaren '50 te oud om te kunnen emigreren.

Johanna C.

@ Karel Honings

Ik denk dat je eerder aan WO I moet denken dan aan WO II. Hij was in 1940 al 47 jaar! Voor dwangarbeid en tewerkstelling werden jonge jongens gezocht. Mijn vader heeft in 1943 als twintigjarige in Bochum moeten werken in een staalfabriek. Gezien de volgende reacties vermoed ik dat de familie Baas na WO I vrijwillig naar Duitsland is vertrokken.  Twee andere broers zijn namelijk ook met een Duitse vrouw getrouwd.

Joeke de Jong

Toch staat hij in de Arolsen archieven vermeld, zie hier, en die gaan echt over WOII.

Anje B.

@ Johanna C.

Ik heb de vraag inmiddels doorgespeeld. Ik krijg zelf de indruk dat hij mogelijk vanuit Duitsland, samen met zijn vrouw, naar Australie is geemigreerd. Ik vermoed ook dat zijn ouders in Bremen/Duitsland zijn overleden, gezien het niet kunnen vinden van hun aktes van overlijden.  Wordt vervolgd.

Joeke de Jong

Emigratie vanuit Duitsland is natuurlijk ook mogelijk. Misschien golden er voor Duitsland andere regels dan voor Nederland.

Johanna C.

Dit staat in de eerste inschrijving van Sieme in de Arolsen archieven. Is de naam onder hem die van zijn vrouw ?

Anje B.

Sieme Baas komt voor in de militieregisters van Amsterdam. Zie hier. Daaruit blijkt dat hij in 1913 al in Duitsland woonde. 

De militieinschrijving van broer Jan Jans Baas is ook wel interessant. Zie hier.

En uit de militieinschrijving van broer Albert Baas dat de familie in 1923 al in Bremen woonde. Zie hier.

Johanna C.

Dank, dank voor alle reacties.

Ik denk dat ik de oplossing heb gevonden via deze link:https://collections.arolsen-archives.org/en/archive/76698301/?p=1&s=sieme%20baas&doc_id=76698301

Daar staat een trouwakte van Sieme Baas, geb. 16 mei 1920 te Langenbochum die trouwt met Thekla Wilhelmine Perlitius, geb. 5 april 1921 te Bremen. Het huwelijk wordt gesloten op 26 april 1941 te Bremen-Mitte. Als zijn ouders worden genoemd: Sieme Baas te Bremen en Gertrud Magdalene geb. Plate te Bremen. 

Er is dus nog een zoon Sieme Baas met dezelfde naam als zijn vader en vermoedelijk is hij degene die is geemigreerd naar Australie, ik vermoed kort na de oorlog in 1946.  Ik zal dit eens terugkoppelen naar Australie.

Joeke de Jong

Jan Baas is op 21 september 1953 in Amsterdam overleden. Zie hier. Uit de overlijdensakte blijkt dat Albert Baas en Hendrikje van der Molen dan al overleden zijn.

Johanna C.

Blijft nog wel de vraag van Anje staan wie Josefa Baas geb. Kubelka was.

Johanna C.

uit het Adreßbuch van Bremen 1950:

en 1954:

Peter B


Er emigreert in 1971 wel een S. Baas naar Australië, maar deze is geboren na de 2e wereldoorlog.

Johanna C.Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu