stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Australië, Afrika, Azië e/o » Is er ook maar de geringste mogelijkheid om in het Noord-Afrika uit de Franse tijd iets aan stamboomonderzoek te doen?



Profiel afbeelding

Ik heb uit de aflevering van Verborgen Verleden van acteur Nasrdin Dchar begrepen dat de bevolkingsregisters in Frans- en Spaans-Marokko pas voor de gehele bevolking (en niet alleen de welgestelde bevolking) zijn bijgehouden vanaf rond 1960, toen het land niet langer een Frans protectoraat was. De archivaris gaf in het programma aan dat de beste manier om iets van een stamboom op te stellen het praten met familieleden is en hun herinneringen en namen te noteren. Ik weet dat  mensen die voor grofweg 1960 zijn geboren, geen officiële geboortedatum hebben en vaak alleen op 1 januari of 1 juli van een bepaald jaar werden geregistreerd, en dat het dan ook nog vaak ging in de trant van "hij is geboren in het jaar na die en die vulkaanuitbarsting, die ramp ' etc. Is er wel misschien een mogelijkheid om mannen bij voorbeeld via hun militaire dienst in het Franse danwel Spaanse leger te traceren? Ik houd mij aanbevolen voor alle nuttige tips !

Kattenburg - 27 mei 2023 - 22:06

u kunt beginnen bij het Archives Nationales d'Outre-Mer: ANOM, Etat Civil, choix d'un territoire (culture.gouv.fr)

Peter B - 27 mei 2023 - 23:48

Merci voor de tip, Peter ! Heb ik inmiddels geprobeerd, maar dat heeft geen resultaat opgeleverd. Het gaat hier alleen over de koloniën van Frankrijk, en Marokko is geen kolonie van Frankrijk geweest, alleen een protectoraat, het land staat in ieder geval niet de lijst van landen waarvan gegevens beschikbaar zijn, helaas... Maar ook een land als Mali niet, waar Frankrijk ook de baas was, dus wat Afrika betreft zijn deze registers niet alomvattend. ...

Kattenburg - 29 mei 2023 - 11:11 (laatst bijgewerkt 30 mei 2023 — 11:58 door auteur)


Ik heb ook gegevens nagekeken van het GAMT: die houden zich echter alleen bezig met de Europeanen die in de verschillende koloniën hebben geleefd, niet met de plaatselijke bevolking. Het ziet er dus helaas naar uit dat voor de gewone Marokkaanse bevolking genealogie zoals wij die wel kunnen doen een onmogelijkheid is...

Kattenburg - 31 mei 2023 - 18:45







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu