stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Leeshulp gevraagd: Is dit een datum?



Profiel afbeelding

Nadat ik 21 foto's heb gekregen bij bestelling van 7 akten kreeg ik het probleem dat ik begin en einde van akten niet kan vinden.  Ik vermoed dat de akten eindigen met een datum maar ik kan ze maar moeilijk herkennen.

Dus mijn vraag is dit een datum?  En zo ja wat staat er dan ik kom zelf niet verder dan 22 ....

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Harold van Aalderen - 18 dec 2013 - 21:38

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

XXII #? XIII Augus(ti). Een te kort fragment om zeker te zijn. Het # teken staat vaak voor een invoegteken.

ChrisvD - 18 dec 2013 - 22:06

Pauwel - 19 dec 2013 - 11:22

Hi Pauwel,

Ik ben al heel blij met vertaling van de datum maar hier is de hele pagina:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Dit zou moeten zijn  blz 267 uit register 1031 van de Staten van Goed van het Ambacht Assenede met een akte dd 22 mrt 1631 waar het gaat om een rekening van Jacques Thoorens en Niclays de Vrient over de wezen van Lieven Thoorens bij Lijnken de Vrient.

Maar volgens mij hebben ze zich 100 pagina's vergist en staat de bewuste akte dus helemaal niet op deze foto. De datering is helaas wat warrig en toen ik na lang staren het cijfer 22 dacht gevonden te hebben snapte ik niet wat daarna kwam en kon ik hier geen datum uit halen. Nu ik weet waar ik de maand moet zoeken kan ik de data in iedergeval beter vinden.

Namen kon ik al helemaal nergens terugvinden waardoor het erg moeilijk wordt om de bewuste akte te ontcijferen

Harold van Aalderen - 19 dec 2013 - 20:18

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Het is een geldbedrag en geen datum. Vermoedelijk: pond, schelling en groten. De akte gaat inderdaad over Jacques Thoorens, is gedateerd met item. Op beide bladzijden is geen verwijzing naar een datum die voor item staat.

ChrisvD - 19 dec 2013 - 21:35

Staat er ergens op de pagina een datum vermeldt?

Harold van Aalderen - 19 dec 2013 - 21:56

Folio 168 of 268.

Welke pagina's had je besteld dan? Ik meen een datum te zien in april 1632 (1631?) Best kans dat je gelijk hebt. Het cijfer -2- is in deze hand niet overtuigend.

Kun je ook de eerste pagina hier neerzetten of mij toesturen via mijn profiel?

Het plaatsen van de afbeeldingen lukt niet helemaal. 

Zie nogmaals 

http://www.stamboomforum.nl/servicedesk/2/45723/0/hoe_doe_je_dat_een_foto_of_andere_afbeelding_opnemen_in_je_berichten_en_reacties_stamboomforum

Groet, Pauwel

Pauwel - 19 dec 2013 - 22:00

Er staan data in de aktes maar niet ter datering van het opmaken van de aktes. Overigens staan de andere heren en dame in deze akte niet vermeld.

ChrisvD - 19 dec 2013 - 22:07

Chris,

Na je bevestiging dat Jacques Thorens werd genoemd las ik in dit fragment

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jaques Thoorens en Niclays de Vrient voogden van de ...wezen??  ..  Lieven Thorens

@Pauwel.  In neem aan dat de linker pagina 267 is dan en de rechter 268.  Dan klopt het dus precies met de akte die ik had gevraagd. Geeft me in iedergeval het vertrouwen dat de rest ook wel gaat kloppen. Nu alleen nog de overige 20 foto's koppelen aan de 7 akten die ik oorspronkelijk had besteld.

Ik ga er nu vanuit dat de eigenlijke akte dus op de linker kant halverwege begint en dan op de volgende pagina verder gaat met verschillende items.

Harold van Aalderen - 19 dec 2013 - 23:01

Pauwel,

Wat betreft de plaatjes.  Ik snap niet waarom er bij mij geen beeld is te zien en bij Chris wel.  Ik doe wat er in de aanwijzingen staat die je meestuurt.  Het staat er kennelijk ook wel als een plaatje in maar je ziet alleen de inhoud niet en ik snap niet waarom niet.

Harold van Aalderen - 19 dec 2013 - 23:04

Heb je je afbeelding omgezet via tinypic? http://nl.tinypic.com/ 

(Deze link https://docs.google.com/file/d/0B7rXZdVBiniGU1VjakZqVDNqeGM/edit is voor tinypic niet geldig.)

De link die je dan krijgt moet je hier uploaden via de knop Afbeelding invoegen/bewerken.

Pauwel - 19 dec 2013 - 23:09

Daar staat ook inderdaad de datum: XXIIen maerte XVIc eenendertich.

Zie afbeelding bij Chris van Dijkum | gisteren | 21:35

ChrisvD - 19 dec 2013 - 23:14

Wat de paginering betreft, ik denk dat het geen bladzijdenummers zijn maar folionummers. Wat je geplaatst hebt is dan Folio 267 verso en Folio 268 recto. Waar heb je de beschrijving/omschrijving van deze akte gevonden? Op de site van e.o.a. archief neem ik aan?

Pauwel - 19 dec 2013 - 23:15

Hier de betr. namen. Dit zal dan het begin van de akte zijn?

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauwel - 19 dec 2013 - 23:19

@ Harold,

Vergeet Google docs en upload vanaf je computer (de jpg of png) rechtstreeks via tinypic naar het internet. Dat werkt en, als je het eenmaal weet, is het een fluitje van een cent.

ChrisvD - 19 dec 2013 - 23:45

De Vlaamse Vereniging voor Familiekunde  afd. Meetjesland heeft in 4 bindingen een index uitgegeven van alle Staten van Goed registers van het Ambacht Assenede.  Helaas alleen in boekvorm.

Onder dit Ambacht valt ook de plaats Zelzate waar 1 van mijn voorouders Petrus Thorens die ik in HulsterAmbacht heb teruggevonden is geboren. Via de generale doopindex die bij het Rijksarchief van Belgie inmiddels online staat heb ik de Thorens die in Zelzate zijn getrouwd en gedoopt in kaart gebracht.  De namen van deze personen heb ik in de index weer nagelopen en aan de hand daarvan zeven akten geselecteerd waarvan ik hoop dat ik er meer informatie kan uithalen dan in de index is genoemd.

Deze akten heb ik besteld bij het Rijksarchief te Gent waar de originelen worden bewaard (kosten vallen mee maar de 6 euro administratie kosten maakt dat je al snel meerdere tegelijk wilt bestellen). Dat is uiteindelijk goedkoper dan even naar Belgie rijden om zelf de akten te bekijken en te fotograferen.

Ik moest dus helaas wel volledig afgaan op de informatie die in de index over de akte wordt genoemd.  Daarin staat per register elke entry genoemt met een bladzij nummer ,  een datum en een zeer beknopte beschrijving van de entry en de daarin voorkomende namen.  Helaas bevat de index geen informatie hoe groot de entry is ik weet dan ook niet of alles op 1 pagina staat of over velen is verspreid. Kennelijk het laatste want als antwoord van het Rijksarchief kreeg ik 21 foto's toegestuurd.  Helaas zijn ze niet zo klantvriendelijk om de foto's zinvolle namen te geven (het is gewoon 441 t/m 461) of een lijstje te maken welke foto bij welke akte hoort.

Al met al een zeer interessant en belangrijke genealogische bron en echt fantastisch dat het tegenwoordig zo eenvoudig is om foto's te verkrijgen voor verder studie thuis. Maar dus wel een extra puzzel om uit te vogelen wat nu precies wat is voordat je uberhaupt de puzzel kan beginnen wat er dan eigenlijk staat.

Harold van Aalderen - 20 dec 2013 - 00:14

@Chris

Ik wilde aanvankelijk niet nog een site gaan gebruiken om dingen online mee tezetten.  Ik ben persoonlijk nogal voorzichtig met het stallen van foto's bij een willekeurig bedrijf waar je verder totaal geen controle over hebt wat ze met die foto's doen. Maar goed het gaat hier uiteindelijk om verder onschuldige informatie waar niemand verder wat mee kan dus ik zal het proberen de volgende keer.

Harold van Aalderen - 20 dec 2013 - 00:25

De eerste afbeelding die geplaatst werd schijnt om een bedrag te gaan. Het einde van de zin daarvoor is namelijk met "de somme van" en "ter somme van".

Het betreffende bedrag zou dan zijn:

22 florijn, 10 m?ss, 2 groten

De hoofdletter F werd vaak geschreven met een teken, dat op "ff" lijkt.

Er was een munt in Duitsland, die "moser" heette. [Bij nader inzien denk ik, dat er inderdaad 13 s(chilling) moet staan.]

Ik zag pas later de opmerking van Chris met wie ik het dus grotendeels eens ben.

Rene Remkes - 20 dec 2013 - 16:48

Ik denk i.d.d. ponden, schellingen en groten.

Het symbool voor ponden is hier een dubbele l (letter L)  met een streepje erdoor. Zie Cappelli onder de -L- en de Segni Convenzionali.

Eén schelling is 12 groten (in Vlaanderen).

"Het Vlaamse pond was onderverdeeld in 20 schellingen en in 240 groten (1 schelling was derhalve 12 groten)." http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlaamse_pond

Helemaal rechtsboven in de tekst schijn ook nog gewerkt te worden met denieren (?).

Pauwel - 20 dec 2013 - 22:44


ChrisvD - 21 dec 2013 - 00:29







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu