stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » medeplichtige, leeshulp gevraagd



Profiel afbeelding

Hoewel de twee aktes op zich redelijk goed leesbaar zijn ontgaat mij deels de essentie van het verhaal met betrekking tot Adriaen Govertsz. Wat was zijn rol en wat was zijn straf? (complete transcriptie is niet nodig).

http://www.digitalearenadelft.nl/detail.aspx?id=85690&st=1

http://www.digitalearenadelft.nl/detail.aspx?id=85474&st=1

J.W.Stolk - 25 jul 2015 - 12:53

bovenste link: Hij is met zijn met een zekere Jans (publieke vrouw) naar een herberg/dansschool gegaan als ik het goed begrijp

onderste link: Jacob Jansz de Conck en Adriaen Goverts zijn elkaarmet messen te lijf gegaan(hebben elkaar gesneden)

Annemarie57 - 25 jul 2015 - 13:09

Dat had ik er ook uit begrepen Annemarie (thanks) en uit de tweede akte dat er een steekpartij plaatsgevonden heeft en dat hij in het tuchthuis heeft gezeten. Maar waar is hij voor veroordeeld? Hoelang zat hij vast? Wat was precies zijn rol bij de overtredingen?

J.W.Stolk - 25 jul 2015 - 13:20

Daar moet ik ff passen, de letters dansen voor mijn ogen vandaag (concentratieprobleem)

Annemarie57 - 25 jul 2015 - 14:03

Jammer, maar toch bedankt. En natuurlijk sterkte.

J.W.Stolk - 25 jul 2015 - 14:16

http://www.digitalearenadelft.nl/detail.aspx?id=85690&st=1  en vervolgpagina (vonnis 30 nov/2 dec 1686):

Er wordt een reeks vergrijpen uit het verleden opgenoemd, telkens raken plateelschilder Adriaen Govertsz en zijn kornuiten weer betrokken bij scheld- en vechtpartijen waarbij messen worden getrokken.
Op grond van al deze overtredingen besluiten de schepenen van Delft, uit naam van de Staten van Holland, dat
... denselven gecondemneert wert bij desen in het Tugt ofte werkhuis alhier voor den tijd van twee jaren geconfineert te werden, omme geduijerende sijn voors. confinement aldaer met sijn handen arbeijt sijn selvens onderhout te winnen, condemneren hem gevangen(e) voorts inde costen ...

August de Man - 25 jul 2015 - 16:44

Dank je August :-)

J.W.Stolk - 25 jul 2015 - 17:27

http://www.digitalearenadelft.nl/detail.aspx?id=85474&st=1, vonnis 12 juli 1687
Die 21-jarige linnenwever Jacob Jansz de Coninck is echt tuig van de richel, hij heeft bekend dat hij met Adriaen Govertsz, die inmiddels in het tuchthuis zit, in het afgelopen jaar 1687 op de Paardenmarkt heeft gevochten en hem een snee in zijn rok heeft gegeven, en dat die hem een snee in zijn hand heeft toegebracht en een zeer dangereuse steek in zijn borst. En ook hier is een voorgeschiedenis van steekpartijen waarbij soms zeer grof geweld is gebruikt; er is ook sprake van diefstal van konijnen uit een boerenschuitje (samen met Adriaen Govertsz) en van duiven en eenden, van een slapende man hebben ze de zilveren knopen van broek gesneden.
Hem veroordelen zij ertoe om
... gebragt te werden op het schavot voor het stadthuijs alhier opgeregt & aldaer met Roede wel strengelijck gegegeselt te werden, bannen hen (hem) voorts den tijd van twaelf jaren int tuchthuijs deser stadt, om aldaer met sijn handen arbeijt de Cost te winnen, ende naer de expiratie van deselve twaelf jaren, bannen hem gevangen(e) als dan nogh den tijd van gelijcke twaelff jaren uijtten landen van Hollant & Westvrieslant als dan uijtte gaen uijt dese stadt & vrijheijt van dien binnen sdaeghs sonnescheijn, & uijtten voors. landen binnen den tijt van twee dagen sonder den selven tijt geduirende daer wederom binnen te comen op peijne (= straffe) van swaerder straffe. 

August de Man - 26 jul 2015 - 11:59

@ August

Wederom bedankt August, interessante geschiedenis dus. Heb je zelf mss ook Delftse roots? De naam "de Man" kwam in Delft best wel voor.

J.W.Stolk - 26 jul 2015 - 17:23


Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

zelfportret Cornelis de Man
Nee, ik stam via mijn moeder wel van een aantal mooie Delftse families af, maar de schilder Cornelis de Man en andere vroege De Mannen daar zijn geen familie van mij.
Voorvader Jacob (van der) Cool was meester-plateelbakker en kocht in 1675 "De drye poceleyne Flessies", het is dus mogelijk dat jouw plateelschilder voor hem gewerkt heeft! (http://home.online.nl/audeman/kwst0252.htm)
Pas later verhuist een broer van een voorvader De Man naar Delft en trouwt daar in 1817, daarvan stamt wel één tak van mijn familie af (http://home.online.nl/audeman/deMan.htm#C).

August de Man - 26 jul 2015 - 19:59







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu