stamboomforum

Forum logoFora » Leeshulp, transcriptie, Latijn » Op zoek naar ouders van Harmen Meijer. Aanknopingspunt in doop-index. Leeshulp gevraagd

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Eén van mijn voorouders is Harmen Meijer. Hij is de vader van Grietje Meijer die is gedoopt op 29 september 1743 in Oudshoorn. Nu ben ik uiteraard weer op zoek naar zijn ouders. De enige aanwijzing die ik heb is een kleine aantekening in de doopindex van de Ned. Hervormde Kerk op de website genver.nl.

Ik lees dar: "j.m. van Casper Lijvert in Brandenburg X ? 16 juni 1743". Zie ook de link hieronder naar die aantekening (rechterpagina vlak boven het midden. Ik lees het vast fout...

Ik ben nu een maand bezig met deze nieuwe hobby en weet dat j.m. staat voor jongeman en meestal wordt dat gevolgd door de plaats waar de "jonge man" vandaan komt/geboren is. Maar het enige Brandenburg dat ik ken is in Duitsland (wat natuurlijk zou kunnen, maar is wellicht niet waarschijnlijk... of toch...).

Met de moeder van Grietje (Marijtje Jansze Kruijshaar) kwam ik ook nog niet verder, maar heb mij voorlopig vastgebeten in Harmen. Wie heeft TIPS?

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-89QJ-3DZK?i=76&wc=SMMK-C6R%3A1292923701%2C346981301%2C347399402%3Fcc%3D2037907&cc=2037907

PS

Dit is mijn allereerste vraag op een forum. Kan zijn dat ik iets niet helemaal goed deed qua vraagstelling. Dat hoor ik dan graag.

Bij voorbaar dank,

John van Eijk

John van Eijk

Bij een naam als Meierlijkt het me zeer waarschijnlijk dat je ergens in Duitsland uitkomt. Er kwamen veel seizoensarbeiders naar Nederland in die tijd.

Annemarie57

Dit is wel niet wat je op dit moment vraagt, maar bij de echtgenote staat vermeld dat zij weduwe is van Jan Pieters van Heijningen. Probeer dat huwelijk eens op te zoeken.

Verder is het mogelijk nuttig om te weten wie de doopgetuigen bij de doop van Grietje (en eventuele verdere kinderen alsmede kinderen uit het eerste huwelijk van Marijtje) zijn.

 

En waarom zou hij niet uit Brandenburg komen? Het stikte in die tijd van de Duitse (arbeids)migranten in Nederland.

niepoort

Wat jij hebt is een index.

Het origineel staat hier http://proxy.handle.net/10648/f5127f79-4ee7-432e-8cb4-1e13ba9a82bb voor forumleden, die hun krachten er op willen beproeven. Misschien is er wel de naam van een kaspel bedoeld?

Jan Clavaux

Ook in de gaarder (boek 14, gahetna) staat dat hij van Casperlijvet in Brandenburg komt.

 

Marijtje Kruijsheer had uit haar eerste huwelijk drie dochters (Neeltje, Lijsje en Merrigje). Als je hier de doopgetuigen bijzoekt en het huwelijk bekijkt, dan kom je misschien bij haar ouders uit.

niepoort

Dank... Seizoenarbeider uit Brandenburg. Wist ik niet. Klinkt goed.

John van Eijk

Maritje Jans Kruijsheer woont ten tijde van haar eerste huwelijk (oktober 1728) in Nieuwveen.

 

Jan, je bedoelt denk ik een Kerspel? Misschien levert het Herkomstonderzoek nog wat op.

niepoort

Ik vond in een parenteel van de eerste man van Marijtje (Van Heijningen) dat zij is gedoopt in het weeshuis. Maar ga zeker nog verder speuren.

John van Eijk

Had ik inderdaad gevonden en kon niets anders ontwaren dan reeds in de index stond.

Wel benieuwd wat een kaspel is.

John van Eijk

Kaspel- of Kerspellijvet in Brandenburg dus... Ik ga weer speuren. Mijn eerste spoor naar Duitsland...

John van Eijk

Hier is het eerste huwelijk van Marijtje vermeld http://www.stamboomonderzoek.com/gdb/getperson.php?personID=I5965&tree=gdb, maar ik moet je wel op het hart drukken, om niets zomaar te geloven van publicaties op internet. Controleer alles aan de hand van de originele bronnen, want je weet niet half, wat een onzin je vaak tegenkomt.

Jan Clavaux

Een Kerspel is een kerkdorp.

Ik heb ook nog gevonden op 27-2-1731 het huwelijk van Dirk Janse Cruijsheer met Marritje Janse Kruijsheer in Zevenhoven (RK).

Voor het huwelijk van Marritje met Jan van Heijningen hebik ondertrouw 28-10-1728 gevonden. Bron: gahetna.

Uit het huwelijk met Dirk de volgende kinderen:

Maria 9-1-1731, Johannes 25-10-1732, Petrus 1-10-1735, Simon 6-12-1739 en Henricus 16-9-1744; allemaal RK te Zevenhoven. Bij de dopen worden getuigen vermeld, moet je maar even opzoeken via gahetna. Waarmee is aangetoond dat dit een andere Marritje is dan de echtgenote van Harmen Meijer.

niepoort

Kinderen van Marrigje en Jan van Heijningen: Neeltje 2-20-1729, Lijsje 15-10-1730, Marrigje 29-6-1732. Alles te Alphen.

niepoort

Op internet kwam ik in een oud boek de plaatsnaam Leifert tegen. Moet nog proberen te ontdekken waar dat kan liggen. Omgeving Wolfenbuettel/Braunschweig.

Naar huidige maatstaven is dat niet in Brandenburg.

niepoort


Ik zie wel een plaats Linthe in de buurt van Brandenburg

Annemarie57Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!