stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Op zoek naar ouders van Harmen Meijer. Aanknopingspunt in doop-index. Leeshulp gevraagd



Profiel afbeelding

Er staat letterlijk dat hij een j.m. van Caspel Lijvert is. Daarmee staat voor mij vast dat daarmee een plaats bedoeld is. Ik zie Karspel (= kerkdorp) Leiferde nog altijd als goede mogelijkheid. Alleen ligt dat niet in Brandenburg. Maar misschien is het graafschap ooit wat groter geweest dan de huidige grenzen van de deelstaat met die naam. Of Harmen heeft zich vergist bij het noemen van het graafschap waar hij vandaan kwam. Het lijkt me zoeken naar de bekende speld. Waar nog eens bijkomt dat hij niet als Harmen geboren zal zijn (eerder Harmanus of Hermann). En dat je zijn achternaam in het Duits op meerdere manieren kunt schrijven. Ook b.v. als Mayer of Meyer.

niepoort - 12 jan 2016 - 20:03

Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken:

november 1750 trouwt in Oudshoorn een (kennelijk andere) Harmen Meijer, een j.m. uit Halle onder Bronswijck (Braunschweig ??)

niepoort - 12 jan 2016 - 20:13

De maatstaven waar een bepaalde plaats onder ressorteerde veranderden voortdurend in het "Heilige Roomse Rijk", tengevolge van oorlogen en landjepik. De spelling van een plaatsnaam of de naam van een kerspel lag niet zo vast als wij nu gewend zijn. Buitenlandse namen werden hier vaak verbasterd.

Het Carspel Lijvert kan identiek zijn met het Amt Levoren, ook bekend als Levern, in het Fürstbistum Minden. Het Bisdom Minden werd in 1634 veroverd door hertog Georg zu Braunschweich-Lüneburg-Calenberg. Deze situatie was van korte duur, want met de vrede van Westfalen in 1648 kwam het Fürstbistum Minden onder het gezag van Brandenburg.

Levern, Destel en Wehden worden reeds in 969 in een oorkonde genoemd als "Siedlungen" in het gebied Stemwede. Het Kirchenbuch van de Evangelische Kirche Levern (Kreis Lübbecke) is bewaard gebleven en bevat dopen, huwelijken en doden (1679-1918).

Mvrgr,

 

henk elsinga - 12 jan 2016 - 22:52

Wow! Wat een prachtverhaal en -analyse. Heel wel mogelijk dat mijn Harmen Meijer rond 1700 in die plaats is geboren. Staat de inhoud van dit Kirchenbuch online? Dan kan ik daar eens doorheen bladeren op zoek naar een Harmen, Herman, Hermanus Meier, Mayer enz.

Dank en met vriendelijke groet,

John

John van Eijk - 12 jan 2016 - 23:04

Met dank aan Henk Elsinga voor deze briljante vondst: het kerkenboek is verfilmd, zie LINK

Of deze films ook online staan is niet bekend, zie http://wiki-de.genealogy.net/Levern/Batchnummern ("Möglicherweise ist die hier gezeigte Liste von Batchnummern nicht vollständig.")

Jan Clavaux - 12 jan 2016 - 23:09

Er staat niet Caspel Lijvert (niepoort) en er staat niet Carspel Lijvert (henk elsinga). Er staat Casper Lijvert.

Pauwel - 13 jan 2016 - 01:04

OK, maar we weten ook dat er vroeger maar opgeschreven werd wat men dacht te horen.

Als we uit de tekst halen dat er twee mannennamen staan, dan kun je dat niet anders interpreteren dan dat Harmen op een of andere manier bij Casper hoorde. Dat hij bijvoorbeeld soldaat in het regiment van Casper was of zo, maar dat zou  dan toch wel voluit vermeld geweest zijn (zoals je dat met name in garnizoensplaatsen zo vaak ziet)?

Levern is de moeite van verder zoeken zeker waard, maar misschien toch ook eens de geschiedenis van Leiferde bekijken. Van Lervern naar Lijvert vind ik toch een vrij grote stap, tenzij die plaatsnaam in  het plaatselijk dialect meer met een -ei- uitgesproken werd. En voor het opduiken van een -t aan het einde zie ik ook geen verklaring.

 

Ik zie wel dat Brandenburg vroeger zeer aanzienlijk veel groter was dan het tegenwoordige Bundesland, zodat we in een veel ruimer gebied moeten zoeken naar een passende plaats.

niepoort - 13 jan 2016 - 09:00

Pauwel - 13 jan 2016 - 10:22

Ik kan tot nu toe geen enkel bewijs vinden voor de veronderstelling dat Leiferde ooit onder Brandenburg viel.

Ook de andere optie, Leiffarth in de Selfkant, komt om dezelfde reden te vervallen. Weliswaar viel Kleve ooit onder Brandenburg, maar de Selfkant ligt volgens mij toch nog wel een stukje zuidelijker.

niepoort - 13 jan 2016 - 12:50

Ik heb deze Harm (Hermannus) Meijer/Meyer ook als direkte voorouder en ben ook op zoek naar verdere gegevens over hem. Helaas tot nog toe zonder resultaat. Wel wil ik vermelden dat "Caspel Lijvert" ook de naam kan zijn van een boerderij, hofstee o.i.d.; het hoeft geen plaatsnaam te zijn. Mocht het toch een persoonsnaam zijn (wat uitzonderlijk zou zijn volgens mij), zou "Casper Leifert" kunnen. De achternaam Leifert komt voor in Brandenburg. Hopelijk komen we er achter wie hij was en waar hij vandaan kwam!

Liesbeth Ninteman - 13 sep 2016 - 14:27

Ik heb een plaatsnaam gevonden in Oost-Pruisen (Litouwen), Kasparischken, naar Caspar Schmidt/Schmiedt. Dit ligt in Memel en in Memel woonden en wonen vele families Meyer/Meier alsook families Leifert/Leufert:

http://wiki-de.genealogy.net/Kasparischken

http://www.online-ofb.de/namelist.php?nachname=MEYER&ofb=memelland&modus=&lang=de

Liweris/Liweries is ook een achternaam die daar voorkomt:

http://www.online-ofb.de/namelist.php?nachname=LYWERIS&ofb=memelland&modus=&lang=de

Als iemand meer suggesties heeft en/of kan helpen bij de transcriptie, graag!

Liesbeth Ninteman - 5 okt 2016 - 14:50


Ik ben nog steeds bezig met zoeken naar de exacte herkomst van Harmen/Herman(n)/Hermannus Meyer/Meijer. Wellicht kan hier iets gevonden worden: http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse.dll?_phsrc=eiO18&_phstart=successSource&usePUBJs=true&db=BrandenburgChurch&gss=angs-d&new=1&rank=1&gsfn=hermann&gsfn_x=0&gsln=meyer&gsln_x=0&msgdd=16&msgdm=6&msgdy=1743&msgpn__ftp=Netherlands&msgpn=5163&msgpn_PInfo=3-%7C0%7C1652381%7C0%7C5163%7C0%7C0%7C0%7C0%7C0%7C0%7C0%7C&MSAV=1&uidh=000&gl=&gst=

Iemand die toegang heeft tot deze gegevens en kan helpen?

Daarnaast stuitte ik op de volgende reactie in een ander onderwerp (betreffende een andere directe voorouder) op het forum: "De boerderij van de familie Norda/Nordahe ligt bij Heede. Kerkelijk hoorden ze bij Aschendorf, hoewel ze ook in de DTB's van Heede vermeld worden. De "platduitse" naam van de boerderij is "Leweken", genoemd naar een vroege bewoner. Deze naam is afgeleid van "Leffert" (Lefke) een Germaanse naam, die afgeleid is van "lief" en "hard". De pastoors begrepen de naam als "lief" en "hart" en vertaalden hem zo als "Amandus" (de goedhartige) naar het latijn." (Rene Remkes)

Alle hulp is zeer welkom!

Liesbeth Ninteman - 31 aug 2017 - 12:56







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu