stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Verklaringh uit 1656 Pieter & WIllmtge Brant. Leeshulp gevraagd.



Profiel afbeelding

Ik probeer mijn uiterste best dit document te lezen, maar het lukt me helaas niet. Ik hoop dat iemand me hiermee wil helpen.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

M.A. de Paula Lopes - 17 feb 2017 - 15:51

Iets grotere versie t.b.v. de leesbaarheid gedownload. De achterzijde van deze akte is helaas niet ingescand.

Het betreft onder meer Willemtge Brant, huisvrouw van Pieter Brant, soldaet onder de Comp[agnie] Guarde van Sergeant-Major Percheval EDIT: voornaam vervallen, omdat er meer Percevals waren..

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Clavaux - 17 feb 2017 - 17:07

In grote lijnen komt het er zo te zien op neer, dat Willemtge Brant, als één van twee vrouwen, getuigt inzake een verklaring omtrent de zwangerschap van Baertge Barents, die vleselijke conversatie had gehad met Gerrit Schilders, vettewariënverkoper, bij wie zij in huis had gewoond, en die haar met "schoone woorden en groote beloftes" had verleid, en waarvoor zij nu 200 gulden verlangt.

Over Willemtge zijn in deze akte geen verdere bijzonderheden vermeld. Het gaat uiteraard vooral over Baertge Barents en haar perikelen.

Jan Clavaux - 17 feb 2017 - 20:57

Hr Clavaux,

Vriendelijk dank voor uw hulp; met name de naam van de Sgt. Maj. waar Pieter onder viel. Mogelijk kan ik daarmee verder. In een eerdere post had ik al aangegeven dat ik zijn vrouw Willemtge had gevdonden bij de doop van twee van zijn kinderen. Dit document was het volgende wat is gevonden. Ik heb inmiddels het archief geschreven met ht verzoek om een scan van de verso zijde.

M.A. de Paula Lopes - 17 feb 2017 - 23:13

Ik moet mezelf corrigeren.
Het is niet helemaal zeker, dat het om Cyrus de Perceval gaat, want ik ontdekte dat er meer hoge officieren met die achternaam in de omgeving van de Prins verkeerden en deel uitmaakten van de Guardes (min of meer zijn lijfwacht).
Welke van hen de betreffende sergeant-majoor moet zijn geweest, heb ik niet kunnen achterhalen.

Dat laat onverlet, dat Pieter daar deel van uitmaakte.

Jan Clavaux - 18 feb 2017 - 00:22


Ik had al gekeken en vond ook inderdad verschillende militairen met dezelfde achternaam. Dank voor de correctie.

M.A. de Paula Lopes - 18 feb 2017 - 00:26







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu