stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Aelbrecht Otten Schout van Tienhoven. Leeshulp gevraagd.



Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar aktes van Adriaantje Otten, vrouw van Hendrik Lourenszn. Vervloet en kwam zodoende bij het Haags Gemeentearchief uit. Daar vond ik een tweetal kaartjes; de een verwees naar Adriaantje, helaas nog niet online en de ander verwees naar Aelbrecht Otten, Shout van Tienhoven. Er zit een pijl bij naar het kaartje van Adriaantje. Ik wil graag weten wat in de akte staat en of er inderdaad mogelijk een link gemaakt kan worden naar Adriaantje Otten. Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Alle hulp is zeer welkom.

M.A. de Paula Lopes - 25 feb 2017 - 15:56

De originele index op het notarieel archief bestaat uit allemaal kleine losse briefjes, die vervolgens op alfabetische volgorde in dikke boeken zijn geplakt. Met ouderwetse arabische gom.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Soms ging er wel eens iets mis bij dat plakwerk. Aelbrecht hoort alfabetisch gezien te staan tussen Adriaentje en Engeltje. Iemand (misschien een bezoeker van de studiezaal) heeft dat gecorrigeerd, door met potlood een pijl te tekenen, naar de juiste plek (zie de foto in jouw vraag). Ik ken die boeken goed, en dat zie je vaak. Zo te zien heeft het er ook mee te maken, dat het briefje van Aelbrecht pas later is toegevoegd, en dat het daardoor noodzakelijkerwijs ook een kleiner formaat heeft, om er nog bij te passen.

Adriaentje en Aelbrecht hebben dus genealogisch gesproken helemaal niets met elkaar te maken.

Jan Clavaux - 25 feb 2017 - 16:14

Overigens is het ook niet "jouw" Adriaantje.
Zij is hier namelijk vermeld als weduwe van Laurens Verlaat.

Jan Clavaux - 25 feb 2017 - 16:32

Hr Cavaux; toch is er weldegelijk een overeenkomst: 

Ik heb nog gekeken naar Otten en vond daar Adriaantje als weduwe van Lourens Verlaat (Vervloet?) terug. 

Die we al hadden was via Hendrik Lourenszn. Vervloet

07-03-1655 189 fol 519 - niet te raadplegen online.

Bij Otten vond ik 

17-02-1655 189 fol 517-519 - niet te raadplegen online. Deze moet dus dezelfde zijn, alleen met de twee aktes ervoor nog erbij!

Daarnaast staat er een pijl vanuit een ander kaarje eronder naar dit kaartje met:

30-02-1651 138 fol 146 Aelbrecht Otten; Schout te Tienhoven! Die was wel te raadplegen en moglijk heeft u gelijk dat die alleen er tussen gevoegd moet worden en dat Aelbrecht niets te maken heeft met Adriaantje.

M.A. de Paula Lopes - 25 feb 2017 - 18:06

Bij Verlaat is in de index niets te vinden. Daar is dus ook iets fout gegaan. Het is een kwestie van tijd, dat 17-02-1655 189 fol 517-519 online komt. Dus dan zien we wel verder.

Jan Clavaux - 25 feb 2017 - 18:13


Als ik in DH ben zal ik even langslopen en een kopie maken van de microfilm, dan heb ik het in ieder geval al. Bedankt voor het meekijken.

M.A. de Paula Lopes - 25 feb 2017 - 18:15







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu