stamboomforum

Forum logoFora » Leeshulp/transcriptie gevraagd » Ondertrouw David Sautin en Jacomijne Baron Amsterdam 1592. Leeshulp gevraagd.

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Niet slim van mij Peter. Dank je voor je commentaar!

HG Michael

Michael van der Zee

Nog een correctie van wat ikzelf later schreef:

Wat je vraag betreft van 08:55, m.i. is hij getrouwd te Utrecht maar heeft de betreffende akte te Amsterdam overlegd.

De trouwakte gevonden door Willem Hak vermeldt geen trouwdatum, in tegenstelling tot de andere inschrijvingen aldaar, dus kan ik enkel concluderen dat ze te Utrecht zijn ondertrouwd en dus klaarblijkelijk de ondertrouw wilden "exporteren" naar Amsterdam en vervolgens naar Leiden. Edit: Ik ben onvoldoende bekend met de gang van zaken aangaande geboden, ik weet niet zeker of de ondertrouw te Utrecht met gepasseerde of nog niet gepasseerde geboden werd overlegd. 

 

Peter S

Volgens de ondertrouwakte uit Amsterdam zijn de drie geboden (= drie zondagse afkondigingen van een voorgenomen huwelijk) te Utrecht ingewilligd, maw. onverhinderd voltrokken. Hoewel beide in Utrecht woonden, was er kennelijk een reden om ook in Amsterdam in ondertrouw te gaan. Daar kunnen twee redenen voor zijn: het paar wilde in Amsterdam trouwen of tenminste één van beide had recentelijk in Amsterdam gewoond en moest aantonen dat hij in Amsterdam vrij van trouwbelofte was. Kennelijk had één van beide ook nog een band gehad met Leiden, waardoor de afkondigingen op last van de Amsterdamse autoriteiten ook nog in Leiden moesten plaats vinden (vergeet niet, dit is kort na de val van Antwerpen). In Leiden heb ik geen (onder)trouw van dit stel gevonden. Op de ondertrouwakte te Amsterdam ontbreekt de aantekening in de marge dat de afkondigingen in Leiden onverhinderd hebben plaatsgevonden. Desalniettemin lijkt het waarschijnlijk dat het stel in Amsterdam is getrouwd. De index van de trouwinschrijvingen moet geraadpleegd worden om te zien of dit vermoeden juist is. 

Chris van Dijkum

Davidt Southyn en Jacomyna Baron verschenen reeds op 17 mei 1592 als echtelieden voor een notaris te Utrecht zie hier. Dat is wel erg kort nadat David was verschenen te Amsterdam (10 mei 1592). (En de ondertrouwinschrijving te Utrecht was op 30 april).

Peter S

Chris,

is de door jou aangehaalde index van trouwinschrijvingen ook al digitaal beschikbaar?

HG Michael

Michael van der Zee

@Michael, ik zie dat je de versie van Chris nu hebt gekopieerd naar je eerdere bijdrage. 

Peter S - 28 mei 2017 om 09:10

Op zich niks mis mee, als de overgenomen correcties tenminste in vet worden weergegeven. 

Pauwel


Pauwel, ik heb je opmerkingen overgenomen.

HG Michael

Michael van der Zee
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!