stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, Latijn » Transcriptie aanhef rechtszittingsverslag [opgelost]

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Wie kan mij helpen met transcriptie van paar woorden uit onderstaande aanhef van een verslag van een rechtszitting? Hierin worden eiser (Neeltje Boer) en gedaagde (Arij Verbruggen) beschreven. Het gaat me om de woorden voor 'ter eenre' en voor 'andere zijde'. Ik zou hier iets verwachten als 'eiser in conventie' of 'eiser in reconventie', maar dat lijkt het niet helemaal te zijn.

Jaco Boer

Jan Clavaux

Dit is wat ik ervan maak, maar het zal waarschijnlijk niet perfect zijn

 

Neeltge Boer minderjarige dochter geadstisteert

ten deesen met haren vader Wouter Boer

wonende onder Gouderak in qualiteit als moeder

van haar kind(eren) eiser(esse) in rau actie ter eenre

contra

Arij Verbrugge mede wonende onder Gouderak

ged(aagde) in het voorsz. cas ter andere zijde

omme te antwoorden

Annemarie57

...in qualiteijt als moeder van haar kind ten processe gemeld.....

Arij en Neeltge waren misschien het hooi ingedoken? 

gr, Frans

Frans Angevaare

Er lijkt mij geen ´rau´ te staan. Boven elke ´u´ in de tekst staat een diakritisch teken behalve bij ´rau´. Ik zou ook niet weten wat een ´rau actie´ betekent.

ChrisvD

"Rau actie" was toch een veel voorkomende term in gerechtelijke stukken. Vlgs WNT: "Zaak die in eerste instantie voor een rechtscollege behandeld wordt". Ook rauw actie

gr. Frans

Frans Angevaare

@Frans,

Had er nooit van gehoord of gelezen. Weer een begrip rijker.

ChrisvD

Dank voor de reacties. Ik neem de reactie over dat het 'rauactie' of 'rauwactie' moet zijn. De tekst bij Arij Verbruggen is inderdaad 'voorsz. cas', wat zoiets betekend als 'hiervoor aangehaalde rechtszaak'. Cas betekent namelijk zoiets als geval, oorzaak of rechtszaak, en is afgeleid van casus. Ook met dank aan WNT.

Bovenstaande is inderdaad een rechtszaak over een mogelijke veroordeling in kraamkosten en alimentatie, aangezien Arij het kind van Neeltje niet erkent. Dit stukje is klein gedeelte uit een 10 pagina's lang verhaal.

Jaco Boer


Bedankt voor de aanvulling Frans. Ik heb zoveel transcripties doorgelezen de afgelopen jaren voor mijn onderzoek dat ik rau actie niet echt kon lezen maar wel kon 'herkennen'. Dus ook zonder goede kennis van oud schrift kom ik een heel eind al zal het nooit perfect worden.

Annemarie57Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!