stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, Latijn » Kors Blonk, Cornelia of een foutje? Leeshulp gevraagd.

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

In WieWasWie vind ik dat Hillegonda Jacoba van Brandwijk, weduwe van Teunis Schouten, op 23-03-1847 in Krimpen aan de Lek is overleden. Ze was toen 78 jaar, dus geboren ± 1768/1769. 

Verder vind ik een Hillegonda van Brandwijk die op 6 december 1767 in Krimpen aan de Lek wordt gedoopt. Ouders: Leendert van Brandwijk en Hijltje Blonk. Zie hier voor de doopinschrijving.

Toegevoegd: Teunis Schouten is op 16 april 1818 in Krimpen aan de Lek overleden. Hij was een zoon van Cornelis Schouten en Grietje Twigt.

Johanna C.

Het geslacht van Brandwijk is "helemaal" uitgezocht - zie "Google" via: "Leendert van Brandwijk".

G.Karssenberg

Arij Korsz Blonk en Zijgje Ariens laten op 11 juli 1728 in Krimpen aan de Lek een Heijltje dopen. Zie hier (rechterbladzijde).

Johanna C.

Zie ook in "Google" voor: Arij Korszen Blonk ( - 1742) en Sijgje Ariens Sluijmers (1693 - 1774).

G.Karssenberg

Bedankt!

Hijltje Blonk is voor mij bekend. Ik heb haar doop en overlijden. Ik zie nu bij het overlijden (een scan die ik al een tijdje in mijn bezit heb: 

29 april 1795: Kors Blonk geeft aan het lijk van Hijltje Blonk, weduwe Leendert van Brandwijk, oud 66 jaren, behoorende onder de classis Pro Deo.

Kors Blonk is de broer van Hijltje en dus ook een zoon van Arij Corsz Blonck en Sijgje Ariens Sluijmer. Hijltje en Kors(Corstiaan) zijn de oudere zus en broer van Johannes Blonk, mijn directe voorouder. Zou dit de Kors Blonk zijn waarnaar hij is vernoemd? Dit is de Kors waar ik eerder naar verwees; de oom van Arij, die is overleden op 20 december 1811.

Veel van de informatie over de familie Blonk (mijn tak) die ik op google vind, komt van Genealogieonline en meestal verwijzen ze in de bron naar mijn familiepagina op MyHeritage (een pagina die ik zelden gebruik en niet echt meer up to date is). Op mijn website HIER probeer ik mijn onderzoek geördend en correct te houden.

Edit: Kan iemand mij helpen met de vertaling van DEZE akte (rechtsonder en op de volgende pagina). Het gaat om de geboorte van de 2e Cornelia Blonk. Mijn Frans houdt op bij het woord paraplu..

Stanley Blonk

Hoppa! Op de van Brandwijk Website gevonden:

Leendert Gerritsz. van BRANDWIJK.
Geboren circa 1734 te Kr.a/d.Lek.
Zoon van Gerrit Ariensz. van BRANDWIJK en Francijntje Leendertsdr. MORET (zie IV.5).
Gehuwd op 15-11-1761 te Kr.a/d.Lek.
Echtgenote is Hijltje BLONK.
Geboren circa 1740 te Kr.a/d.Lek.

Uit dit huwelijk:

  1.  Francijntje van BRANDWIJK.
Geboren op 14-08-1763 te Kr.a/d.Lek.
  2.  Sijgje van BRANDWIJK.
Geboren op 25-08-1765 te Kr.a/d.Lek.
  3.  Hillegonda van BRANDWIJK.
Geboren op 06-12-1767 te Kr.a/d.Lek.

Zie hier ook dochter Sijgje; de moeder van Hijltje heet Sijgje Ariens Sluijmer.

Stanley Blonk

De vertaling van de geboorteakte van Cornelia:

In het jaar 1813, de 15e van de maand januari om 9 uur 's morgens is voor ons Jacobus Johannes Schrijer, burgemeester, ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Krimpen aan de Lek, kanton Haastrecht, departement der Monden van de Maas verschenen: Blonk (Arij) oud 46 en een half jaar [beroep onleesbaar], wonende in deze gemeente, die ons een kind van het vrouwelijk geslacht presenteerde, geboren de 14e van de maand januari om 4 uur 's morgens van hem declarant en Lena van der Lek zijn echtgenote, aan wie hij verklaart de voornaam van Cornelia te willen geven.
De gezegde verklaring en presentatie gebeurde in aanwezigheid van Willem van Schaagen, metselaar, oud 70 jaar en van Leendert Helleman, bakker, oud 39 jaar en hebben de vader en getuigen deze geboorteakte met ons ondertekend, nadat deze aan hen was voorgelezen.

Het beroep van Arij Blonk kan ik helaas niet ontcijferen.

Johanna C.

Hij was ouvrier, arbeider, werkman. Volgens het geboorteregister een populair beroep in Krimpen.

Jan Clavaux


Klopt. Waarschijnlijk, zoals zo'n beetje alle generaties Blonk uit Krimpen, begonnen als scheepstimmermansknecht en opgewerkt tot scheepmaker. Dit beroep kom ik steeds weer tegen in mijn familie.

Zie HIER de doop van Leendert op de linker pagina. Sowieso de vernoeming naar Leendert, maar vooral ook Francijntje van Brandwijk die hier als getuige optreedt.

Ik denk dat de relatie hiermee bewezen is.

Stanley BlonkPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!