stamboomforum

Forum logoFora » Leeshulp, transcriptie, Latijn » Begrafenis van Annetje Spanjersberg, 1723 in Delft. Leeshulp gevraagd.

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Annetje is begraven op het kerkhof van de oude kerk in Delft.  Hoewel alles goed leesbaar is, begrijp ik bepaalde afkortingen niet, nl. de afkorting "met 10 drs" ?  Daarnaast komt in het begrafenisboek ook regelmatig de afkorting "uijt een bos" voor. Kent iemand de verklaring daarvoor ? https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-99QJ-HQQK?i=6&cc=2037907

Willem van de Pol

Chris van Dijkum

Dragers is correct. Dat valt te controleren aan de "armkinderen" (zo klein, dat ze gedragen werden op de arm), die elk 1 dr hadden.

Bosdr is inderdaad bosdrager of busdrager. Het middelnederlands woordenboek geeft diverse betekenissen, maar de betekenis die ik er aan geef staat er niet in.
Volgens mij zijn het dragers, die betaald werden uit de bus (de collectieve uitvaartverzekering van diverse gilden)

EDIT: nu Chris zijn reactie heeft uitgebreid, zie ik, dat ik dit ook al eerder heb geschreven.

Jan Clavaux


Chris en Jan, als gewoonlijk weer zeer duidelijke antwoorden en toelichtingen van jullie ! Goed ! Ik ben weer wat wijzer.

Bedankt voor jullie reactie,

Wim.

Willem van de PolPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!