stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, Latijn » 1655 Amsterdam Ondertrouwregister: Plaats - Beroep - Naam - Leeshulp gevraagd!

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

Dit is de vermelding voor het huwelijk van Marten Claass en Wijgertje Wijgerts in Amsterdam 17-12-1620. Ik denk dat ze misschien de ouders zijn van Jan Marten [getrouwd Trijintje Alberts] en Annetje Martens [getrouwd Jacob Jacobsen].

Zowel Jan Martens als Annetje Martens hebben hun eerste dochters Wijgertje genoemd. Jan Marten is geboren c1632 en Annetje Marten is geboren c1635. Marten Claass en Wijgertje Wijgerts hadden kinderen met dezelfde namen gedoopt in dezelfde jaren. Aeljte Claes, die op de huwelijken van Jan Marten en Annetje Marten als tante verscheen was, was misschien de zus van Marten Class.

Wat kan ik nog meer doen om de theorie te bewijzen? Het is haalbaar, maar ik denk dat ik nog meer bewijs nodig heb! En kan iemand de huwelijksdetails voor Marten Claass en Wijgerjte Wijgerts ontcijferen? Hij was 26 en zij was 21. Haar moeder was Anna Jans en ik denk dat hij een vatmaker was.

 

[This is the entry for the marriage of Marten Claass and Wijgertje Wijgerts in Amsterdam 17-12-1620. I think they could be the parents of Jan Marten [married Trijintje Alberts] and Annetje Martens [married Jacob Jacobsen]. 

Both Jan Martens and Annetje Martens called their first daughters Wijgertje. Jan Marten was born c1632 and Annetje Marten was born c1635. Marten Claass and Wijgertje Wijgerts had children with the same names baptised in the same years. Aeljte Claes, who appeared at the marriages of Jan Marten and Annetje Marten as their aunt, might've been the sister of Marten Class.

What else can I do to prove the theory though? It's feasible but I think I need some more proof! And can anyone decipher the marriage details for Marten Claass and Wijgerjte Wijgerts? He was 26 and she was 21. Her mother was Anna Jans and I think he was a barrel maker. That's about all I can make out!]

 

Rich

Rich Hayden

Ene Wijgger is op 6.2.1600 in de Oude Kerk in Amsterdam gedoopt als kind van Wijgger Jacopsen en Anne Jans.

G.Karssenberg

Wicher Jacobsz en Anne Jans ondertrouwden in Amsterdam op 3.5.1597.

G.Karssenberg

In de Nieuwe Kerk werd op 15.3.1598 Jacob gedoopt, zoon van Wighert Jacobs en Anne Jans. 
​Beroep van de vader: schuitevoerder - zo'n soort beroep wordt ook in de inschrijving van het huwelijk vermeld (cleijnschuitevoerder?).

G.Karssenberg

"But I think I need some more proof" (15.39 vandaag).
​Maar: Annetje en Jan zijn toch gedoopt als kinderen van Marten Claesz en Wichgert/Wijbetje Wichgers/Wijers?
​Op 29.4.1635 resp. 21.9.1632. "Proof" genoeg, meen ik.

G.Karssenberg

Ja, maar hoe kan ik achterhalen of de kinderen als Jan Marten en Annetje Marten gedoopt in 1632 en 1635 dezelfde mensen waren die in 1659 en 1655 trouwden. Marten lijkt op een zeer voorkomende achternaam en er waren andere kinderen genaamd Annetje Marten hetzelfde jaar. Of vind je dat het toeval te sterk is?

Rich Hayden

Ik vind Marten Claass, in het Ondertrouwregister hierboven, uit Amsterdam: "van ams"? Het uitgebreide 'n' van 'van' lijkt de 'a' van 'ams' te verduisteren.

Of is het mijn verbeelding? 

Rich Hayden

 

Ik denk niet dat de woorden "van ams" zijn na de naam van Marten Claass. Ik heb iemand anders gevonden met dezelfde woorden na zijn naam: Hendrik Mathijss van [?] 05-12-1620, maar ik kan ze nog niet lezen. Het lijkt op te eindigen in 'b', hetzelfde als eind december. Ik heb een voorbeeld in de foto opgenomen.

Heeft iemand ideeën?

 

Dank je.

Rich Hayden

Daar staat de afkorting Hamb. De meest voor de handliggende plaats om op die wijze - en voor iedereen toch duidelijk - af te korten is Hamburg.

ChrisvD


@Chris

Oh ja! Hamburg. Ik kan het nu zien. Veel dank! 

 

Rich

Rich HaydenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!