stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Wat betekent precies: Vader is rooms. Leeshulp gevraagd. = opgelost



Profiel afbeelding

Im mijn zoektocht naar mijn voorouders kom ik heel vaak de vermelding: HIJ IS ROOMS of VADER IS ROOMS tegen.

Kan iemand mij vertellen wat nu precies de bedoeling is van die vermelding? Ik begrijp wel dat die persoon dan Rooms Katholiek is/was maar kwam dat zo weinig voor want je ziet die vermelding bijna bij niemand anders.

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Is geen belangrijke vraag maar het is wel iets wat ik mij altijd afvraag.

Bij voorbaat dank voor jullie raad/advies.

Groet,

Alex

Alex van Zonderen - 15 aug 2017 - 21:15

Dan zal die doop wel in een niet-Roomse kerk plaats gehad hebben.

G.Karssenberg - 15 aug 2017 - 21:21

Ben het met Karssenberg eens. De opmerking zie je vaak als de doop in niet R.K. kerken plaatsvond en één van de ouders (in dit geval de vader) niet tot die kerk behoorde. Andersom zie je in de R.K. kerk wel eens de toevoeging a-catholica om aan te geven dat de betreffende ouder niet katholiek was en je dus met een gemengd huwelijk te maken hebt.

Annemarie57 - 15 aug 2017 - 21:40

Super bedankt voor jullie antwoorden. Alles duidelijk. Dit verklaard eea.

Top!!!!

Alex van Zonderen - 15 aug 2017 - 21:42

Het tegenovergestelde kun je ook tegenkomen.  acatolicus/ca vond ik bij mijn EL voorouders die hun kinderen in een RK kerk lieten dopen

niepoort - 15 aug 2017 - 22:23


Bij deze tekst is het belangrijk uit welk doopboek komt deze aantekening. De opmerking de vader is rooms.

Geeft dat het een gemengd huwelijk is. Bij de doop in de Ned. Hervormde kerk mocht dan de vader bijvoorbeeld het kind niet ten dope houde en de eventuele vragen over opvoeding niet beantwoorden.   Anders was de doop ongeldig.

Daarom is het belangrijk te weten in welke kerk de doop is gedaan en hoe streng daar de regels van de kerkorde handhaafde.

Men kon het kind toch niet ongedoopt laten, maar men moest wel alle schadelijke invloeden van den ander gelove beperken.

Groeten van Terkos

Terkos - 16 aug 2017 - 09:35







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu